Po dość długiej jeździe w deszczu wyczyściłem i nasmarowałem napęd. Założyłem przy okazji nową spinkę connexa 10 rz. I zaczeły się problemy, na 5,6 i 7 zębatce słychać cykanie z tylnej przerzutki, w tym zakresie jest również problem ze zmianą przełożenia na większą zębatkę, w dół idzie sprawnie. Początkowo myślałem, że to wina nowej spinki ale po zmianie na starą problem nie znika. Może to złudzenie ale wydaje mi się, ze podczas tego "cykania" wózek przerzutki delikatnie drga. Może ktoś miał podobny przypadek i podpowie na co zwrócić uwagę?
Shimano 105 Przerzutka Tylna - Problem
Napisano 30 sierpień 2014 - 13:39
Wg mnie przerzutka się delikatnie przestawiła i łańcuch ociera o koronki. Może przekręciłeś baryłkę niechcący.
HDJ ROCKER PLATE - Platforma pod trenażer
https://rockerplate.pl - Shimano i Continental + Kolarskie motywy dla etui na telefon
Gosc_tobo_*
Napisano 30 sierpień 2014 - 16:40
Cykanie zazwyczaj oznacza że łańcuch ociera o koronki kasety (niektóre).
Wykręć śrubę regulacyjną przerzutki (w lewo), najpierw o pół obrotu, sprawdź zmianę biegów pod obciążeniem. Jeśli nadal nie wrzuca to wykręć kolejne pół obrotu, znowu sprawdź.
Napisano 08 wrzesień 2014 - 09:36
Problem już rozwiązany, ale dziekuję ponownie za odpowiedzi. Wyjaśnie na czym polegał problem w moim przypadku, po szejkowaniu łańcucha załozyłem go ponownie ale na odwrót, napisami do wewnątrz (mam łańcuch Shimano cn 4601, z oznaczeniami po jednej stronie łańcucha), nie zwróciłem w ogóle na to uwagi, do głowy mi nie przyszło, że może to mieć jakiekolwiek znaczenie. Jednak nic nie pomagało i po któryś oględzinach zdecydowałem sie odwrócić łańcuch (napisami na zewnątrz) i jak ręką odjął, wszystko działa jak należy. Przy innych łańcuchach nigdy nie miałem takich problemów.