Skocz do zawartości

Wygodna Kolarka Za 7-8 Tys.

53 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_Vilek_*

Gosc_Vilek_*
  • Gość

Napisano 01 wrzesień 2014 - 06:42

To mój pierwszy post, zatem witam wszystkich na tym forum!
Do rzeczy. Jeżdżę rowerem od dawna, od składaka przez treking, mtb i ostatnio na crossie, gdzie doceniam zalety karbonowej ramy. Jednak zmieniłem napęd na szosowy, amortyzator wyleciał i zastąpił go karbonowy widelec, opony złagodniały, a dystanse znacznie się wydłużyły - nieomylne znaki, że nadchodzi czas roweru szosowego. Poniweaż dobijam do pięćdziesiątki, chciałbym przede wszystkim wygodny (!) rower, na którym można spędzić bez męki kilka godzin. Rama ma największe znaczenie, bo osprzęt lubię zmienić z czasem. Niska masa roweru oczywiście jest mile widziana. Mieszkam w centralnej Polsce, jeżdzę głównie po płaskim. Po prześledzeniu wątków z tego forum i kilku stron producentów wybrałem trzy typy, w kolejności "podobania":
1. Canyon Endurance CF 8.0
2. Specialized Roubaix SL 4
3. Cannondale Synapse carbon
Liczę na Wasze sugestie dotyczące ewentualnego wyboru, będą na pewno pomocne. A może przeoczyłem jakiś fajny model, który powinienem również rozważyć?

#2 grzes85

grzes85
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 01 wrzesień 2014 - 08:46

Osobiście wziołbym Canyon. A tu masz zadowolonego kolegi z posiadania modelu wyższego http://szosa.org/top...endurace-cf-90/

#3 Gosc_Vilek_*

Gosc_Vilek_*
  • Gość

Napisano 02 wrzesień 2014 - 12:53

Dzięki za link, przeczytałem wcześniej ten wątek. Aktualnie próbuję ustalić, jak wygląda sprawa zakupu. Bardzo mnie interesuje jednak ten specjal. Opinie na tym forum i opisy w sieci mówią o doskonałym komforcie jazdy, bardzo chciałbym żeby wypowiedział się jakiś obecny lub były użytkownik tego modelu.

#4 soar

soar
  • Użytkownik
  • 219 postów

Napisano 02 wrzesień 2014 - 13:22

Ja bym wziął Synapse'a. Tegoroczny model jest bardzo chwalony za połączenie komfortu i szybkości.

#5 Gosc_Vilek_*

Gosc_Vilek_*
  • Gość

Napisano 03 wrzesień 2014 - 18:11

Synapse'a jednak odpuściłem, na stronie najuboższa wersja kosztuje 9999. Dla mnie za drogo.
Znalazłem jeszcze Lapiierre Sensium CP 300 z 2013 na stronie porebarower.pl
Wygląda bardzo fajnie i jest obtaniony o ponad 1000 zł. Niestety nie mam żadnej wiedzy na temat tej marki.

#6 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 03 wrzesień 2014 - 18:55

Lapierre to porządna francuska marka, znana w zawodowym peletonie. Nie jeździłem ale oglądałem dość dokładnie ramę i porządnie wykonane, bardzo estetyczne rowerki robią. 

#7 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 postów

Napisano 03 wrzesień 2014 - 19:39

Pomyśl o Treku Domane rama spełnia idealnie twoje wymagania + świetna gwarancja

#8 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 03 wrzesień 2014 - 20:33

popatrz za Focusem Cayo, wygodna rama.

#9 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 wrzesień 2014 - 21:19

Chyba raczej Focus Izalco Ergoride. Bo Cayo to ja u Focusa nie widzę na ich stronie?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 03 wrzesień 2014 - 21:23

http://www.focus-bik...d/cayo-evo.html

Posiadam rower złożony na ramie Cayo Evo 2.0 2014, wygodne jak cholera, a przy tym szybkie.

#11 Gosc_Vilek_*

Gosc_Vilek_*
  • Gość

Napisano 04 wrzesień 2014 - 07:36

Koledzy, dziękuję za tak liczne sugestie. Stworzyła się całkiem spora lista kandydatów i wszystkie rowery piękne. Oglądając focusa na stronie jednego ze sklepów natknąłem się na przepiękny rower Colnago, model AC R, który z racji urody znalazł się w kręgu mojego pożądania (jak wspaniale jest gonić króliczka). Do połowy września siedzę na wakacjach i na razie pałuję się obrazkami z sieci, ale po piętnastym pojeżdzę troche po sklepach, może uda mi się obejrzeć osobiście i przymierzyć do któregoś z wybranych modeli. Czy znacie jakieś porządne sklepy, które możecie polecić (miasto dowolne, lubię jeździć też autem) i gdzie fizycznie mają fajne rowery. Czy raczej mam się nastawić się raczej na zakup katalogowy: wybierz model i rozmiar, a my ci sprowadzimy.

#12 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 04 wrzesień 2014 - 07:53

A daleko masz do zachodnich sąsiadów? Tam najłatwiej znaleźć sklep z na prawdę dużym wyborem wśród szosówek.

#13 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 04 wrzesień 2014 - 09:13

W Wertykalu mają obecnie promocję na Focusy

np. http://wertykal.com/...no-Ultegra/1486

#14 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 04 wrzesień 2014 - 09:21

Z Colnago AC-R nie zmieścisz się w zadanym budżecie. Widziałem ten model na 105 przeceniony o 30%, ale nawet po przecenie kosztuje prawie 1800 euro

#15 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 04 wrzesień 2014 - 09:35

no to poniżej 8 tys.

http://wertykal.com/...lnago-AC-R/1838

#16 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 04 wrzesień 2014 - 09:41

Mój błąd, mimo, że stoi jak byk w temacie 7-8 tys, to zmylił mnie link do Focusa za 5999 i uznałem, że to górna granica :)

#17 Gosc_Vilek_*

Gosc_Vilek_*
  • Gość

Napisano 04 wrzesień 2014 - 10:51

Colnago znalazłem w Polsce za równe 7 tys. Focusa i Treka mam na miejscu w Łodzi, jeszcze stoi Scott Solace, więc niedługo będę mógł dotknąć. A co do Niemiec, żaden problem myknąć się autostradą na dwudniowoą wycieczkę. Jeśli znacie jakiś multibrandowy sklep z szosowymi rowerami w Niemczech, dajcie znać proszę. Tymczasem jedę w weekend z Helu w góry, wpadnę do Krakowa, gdzie mają Lapierre 2013, a po drodze wertykal w Zabierzowie, czyli focus i colnago. Emocje!

#18 Gosc_kubapie_*

Gosc_kubapie_*
  • Gość

Napisano 04 wrzesień 2014 - 19:16

No to pewnie się skończy na Colnago. I bardzo dobrze, bo rower piękny i jeśli geometria jest wystarczając komfortowa, to warto go brać.

Wycieczki można sobie odpuścić, bo za paliwo, autostradę plus nocleg kilka stówek pęknie, a to np. lepsza korba do Colnago ;)

#19 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 04 wrzesień 2014 - 22:52

Chyba największym sklepem w Niemczech z dwukółkami jest Stadtler. Jest ich kilka.

W Bocholt jest sklep stacjonarny Rose, chyba też w Kolonii. 

#20 Gosc_Vilek_*

Gosc_Vilek_*
  • Gość

Napisano 05 wrzesień 2014 - 09:31

Dzięki. Po rozpoznaniu internetowym, znalazłem w kraju pięć interesujących egzemplarzy, wszystkie już w promocyjnych cenach. Od dziś rozmowy telefoniczne ze sklepami i powoli szykuję się do wycieczki i na zakupy.

Dodaj odpowiedź