a przy okazji zyskuje się profil wysokości z oznaczonym dystansem już pokonanym i tym który jeszcze pozostał
Profil profilem ale dostajemy wtedy jeszcze ikonki wzniesień np.
https://www.dropbox....a/2821.bmp?dl=0
Na eneloopach działa ok 25 godzin i co kluczowe, w większości sklepów wielobranżowych można kupić paluszki.
Długość pracy na baterii to najsilniejsza strona Etrexa ale 25h to tylko w oszczędnym wydaniu. Kiedy ustawimy jasność na 50% to czas ten skraca się do 16h a przy 100% do 9-10 h.
Ale oczywiście ‘’bezpieczeństwo energetyczne’’ dużo większe niż w komórkach choć teraz smartfony też potrafią sporo wytrzymać ( przykładowo Galaxy S4 MINI przy podświetlaniu 100% wytrzymuje 7h )
Ja jeżdżę z Xperią Active + 3 bateryjki mini wielkości. Każda teraz na ca.4 h ( kiedyś starczały na 5) i też wielkiego problemu nie ma. Wymiana baterii trwa chwilę.
Co ważne widoczność ekranu w pełnym słońcu - tutaj Etrex lepszy od Smartfonów-nie ma dyskusji.
Bardzo czuły odbiornik, który szybko łapie fixa i nie gubi go bez powodu
Ok, ale komórki z Gps + Glonass są równie dobre pod tym względem, naprawdę porównywalne.
Etrexa używam z mapą PL Topo,
Również moim zdaniem b. dobra mapa , robiona przez ,,Maniaków’’ co b.ważne ładnie się prezentuje na ekranie( nawet tak małym jak w Etrex) w odróżnieniu do większości wynalazków UMP,OSM.
https://www.dropbox....3/2460.bmp?dl=0
W życiu nie zamieniłbym Etrexa na żaden telefon. Na Edge prędzej, ale nie mam ochoty na wydatki aby w większości zdublować to co mam.
No ja chwilowo pozbyłem się Etrexa( brat z nim jeździ od pół roku) ale prędzej niż na EDGE zdecydowałbym się na jakiegoś Oregona z aparatem(np.650). Przewagi Edge w stosunku do Smartfona nie widzę żadnej może poza funkcjami typowo treningoowymi.
A jakie minusy Etrexa( Edge) w stosunku do Smartfona-tak w skrócie
1 .Musimy wozić 2 urządzenia :Garmin + Komórka
2.Zdjęć jeszcze Etrexem ani Edge nie porobimy
3.Etrex mierzy prędkość tylko na podst.Gps – Nic strasznego ale czasem denerwujące, kiedy pokazuje że jedziesz 1km/h wolniej niż normalnie pokzywałby licznik z koła
4.Etrex nie pokazuje nachylenia ( Edge tak ale Oregon 650 też dlatego nad nim myślę)
5. Etrex nie jest tak zgrabny jak Edge ( albo np. moja Xperia Active) ale na rowerze wygląda całkiem normalnie w przeciwieństwie np. do smartfonów 5 calowych.
6. Z funkcji treningowych to puls i kadencja – mi akurat starcza ale część ludzi chciałoby mieć bardziej specjalistyczne wskazania ( np.Edge)moc .strefy…
7. Planowanie trasy na urządzeniu w porównaniu np. do Androidowego Locusa(+Brouter) to zarówno Etrex jak wszystkie Edge zostają daleko w tyle.
8.Obsługa map rastrowych w Etrexie też dość kiepska w porównaniu do Locusa.
Co jeszcze bym pochwalił w Etrexie to bardzo dobre wskazania wysokości.