Jump to content

Photo

Przenoszenie Aktywności Garminconnect->Strava

10 replies to this topic

#1 jarekdre

jarekdre
  • Użytkownik
  • 26 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 September 2014 - 14:35

WItam

Chciałbym przenieść aktywnośći z Garminconnect do Stravy

Teraz mam zainstalowany garmin express i robię to automatycznie,ale nie wiem jak przenieść "starsze "aktywnośći.

Wiem jak zaznaczone aktywnośći eksportować dopliku CSV,niestety strava ich nie odczytuje.

Sorry za terminologię ,może pytanie jest dla niektórych banalne,ale nie jestem informatykiem.

#2 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 posts
  • SkądHolandia

Posted 23 September 2014 - 14:52

https://tapiriik.com/

Zsynchronizuje Ci wszystkie aktywnosci, pomijajac duplikaty. Jesli jest tych aktywnosci duzo, to oczywiscie troche to potrwa!

• piotrkol likes this

#3 jarekdre

jarekdre
  • Użytkownik
  • 26 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 September 2014 - 21:28

dzięki !!! :-)

#4 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 27 January 2016 - 13:58

Zapytam tutaj.

Istnieje jakies cudo, przez ktore moge przepuscic plikiz GC, tak aby dane z GC i Stavy byly takie same?

Mam zapis w GC, ktory pokazuje wszystkie dane prawidlowo, porownywalem z wpisami innych osob robiacych ze mna ta sama trase.

Strava zasysa plik ale wogole nie pokazuje przewyzszenia i srednia jest sporo nizsza, chyba liczona po czasie startu i zakonczenia, bez pomijania nieaktywnego czasu.

Ps

Elewacja juz jest, bo trasa zaznaczyla sie jako stationary trainer ale nawet po korekcji  wyswietla ok 200m wiecej niz w GC.

#5 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 posts
  • SkądZgorzała

Posted 27 January 2016 - 17:06

Przewyższenia zawsze różniły się pomiędzy GC, a Stravą. Strava korzysta z algorytmów swoich map, a na GC trafiają dane z barycznego licznika edge. Na GC masz dokładnie to samo, co na liczniku, a na stravie coś innego. Różnice dotyczą niemal wszystkiego: odległości, prędkości średniej, przewyższeń. Nie są toduże różnice i chyba nie warto na nie zwracać uwagi. 

Na stravie możesz zrobić korektę wskazań wysokości. Na GC też. Ale wtedy będzieszmieć trzy wskazania - tez z licznika, ten z GC i ten ze Stravy. Choose your weapon:)

pozdr

#6 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Posted 28 January 2016 - 08:18

srednia jest sporo nizsza, chyba liczona po czasie startu i zakonczenia, bez pomijania nieaktywnego czasu.

I bardzo dobrze, bo to jest prawdziwa średnia, a nie ściema z odliczonymi postojami.

#7 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 28 January 2016 - 08:41

Prawdziwa jak cholera. Zdecydowanie odnosi się perfekcyjnie do szybkości podczas treningu :)

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#8 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 28 January 2016 - 09:54

Mnie nie interesuje czas od wyjscia z domu z rowerem do powrotu, nie bede sie pocil z wymiana lacia, bo mi czas leci, a i kawe z ciachem, na klubowych wyjazdach, tez wolalbym skonsumowac nie patrzac na zegarek.....

#9 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 28 January 2016 - 10:26

Strava jakieś przerw nie zalicza do całego treningu, ale muszą byc jakieś ciut dłuższe, niestety ignoruje pauzy z pliku importowanego, serwer wylicza sobie sam...

Szczegółowe wyjaśnienie problemu: 

Improving Auto-Pause for Everyone - Strava Labs

W aplikacji smartfonowej jest to 10s po którym postój jest oznaczony jako auto-pauza. Czyli jeśli staniesz na 20s, to jedynie 10s zostanie uznane za postój. Stąd też wynika brak auto-pauz w przypadku treningów stacjonarnych, bez danych gps. Serwer Stravy po prostu bazuje nie na danych o ruchu np. na podstawie licznika obrotu koła, ale na podstawie przesunięcia koordynatów GPS. W treningu indoor danych gps brak, serwer nie wyliczy pauzy, nawet jeśli jest przerwa w danych. Na zewnątrz podobnie - koordynaty gps są zmienne nawet w czasie postoju, to do kwalifikacji braku ruchu przez 10s może czasami w ogóle nie dochodzić jeśli pozycja za mocno "pływa"... Ot i cała tajemnica. 

Reasumując - psu na budę średnia z całości wyjazdu, jeśli już to po to macie przycisk okrążeń, żeby te części analizować jako realny wysiłek, nawet jeśli nie ma to nic wspólnego z prawdziwymi okrążeniami ;). Czyli np. dojazd na kawę z ciachem, wciskasz Lap, zatrzymujesz się i wcinasz ciacho popijając kawką, ruszasz i naciskasz Lap, średnie z przerwy konsumpcyjnej będą bliskie zera (choć czas długi), ale reszta będzie taka jak być powinna. Analizujesz później nie ogólną średnią, ale aktywne części jazdy. Proste.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Posted 28 January 2016 - 10:29

Jeśli już ktoś bawi się w przerzucanie gc -> strawa to znaczy że używa gc - a tam już jest wszytko podane, czas ruchu, czas postoju, czas całkowity, średnia jedna i druga... co chcecie. Strava jest bardzo uboga pod tym względem (co mi zupełnie nie przeszkadza, ma inne zalety)

#11 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 28 January 2016 - 14:44

Zależy - jeśli dorzuci się do chrome pewne dodatki, zwłaszcza StravistiX, to bezpłatna Strava już jest całkiem sensownym narzędziem. 

• Holden Caulfield and Pan_Wonsik like this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

Reply to this topic