Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szosa/przełaj/cross? W Co Inwestowac?

28 odpowiedzi w tym temacie

#21 mburs

mburs
  • Użytkownik
  • 347 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 październik 2014 - 20:15

Poszedł bym krok dalej, jazda z zawrotną prędkością 30 km/h wcale nie wymaga wrzucania na blat, jeśli jedzie się z sensowną kadencją ;p

#22 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 12 październik 2014 - 22:07

A jak ktos ma i noge, i kadencje, to i pod 70 km/h poleci na 46/11.

#23 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 październik 2014 - 22:29

Młynek nieprzeciętny. Wiesz jaka to kadencja? Ja takiej raczej nie wykręcę 😜

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#24 andrzejmakal

andrzejmakal
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądPodlasie

Napisano 12 październik 2014 - 22:42

Jakos na crossie 30km/h to żaden wyczyn chyba, nawet na grubych gumach. Chyba nie do końca łapie, nieważne. Szosą rozpędziłem sie na razie raptem cos ponad 60 z takiej górki. Mam wrażenie ze jeszcze z jedno przełożenie szybsze by nie zaszkodziło, ale moze to kwestia przyzwyczajeń. Ja nigdy nie kręciłem szybko i juz chyba nie bede. Wyglebiłem sie za to juz 2 razy😃. Buty z zatrzaskami to dla mnie nowość wiec chyba nie musze tłumaczyć jak to się odbylo😄. A drugi raz sprawdzałem jak idzie po takim żwirku i w momencie zawracania przy prędkości 5 na godzinę znalazłem sie w poziomie tak ze nie wiedziałem nawet jak wyleźć spod roweru😄. Generalnie jestem zadowolony, choć obsługa hamulców i ich skuteczność w porównaniu do klasycznego ustawienia jak mam w crossie troche mało komfortowa. Nie wyobrażam dobie jeżdżenia taka szosą po mieście, jezeli juz kierownica z barankiem to z dodatkowymi klamkami po środku tak jak w np Giant anyroad. Ale ze plan był: rower na szosę - wiec na razie wszystko pięknie sie układa, łącznie z pogoda. Pozdrawiam AM

#25 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 12 październik 2014 - 23:02

Nabyłem Meride Race Lite 903

http://www.rowerymer...wer-merida.html

Rower + jakies pedały szosowe + buty Shimano R170 = 4040zł

Teraz muszę się nauczyć używać takich pedałów i butów jako że nigdy jeszcze nie używałem czegoś takiego:DDD

Klasyczny przykład wciskania ludziom na siłę pedałów zatrzaskowych wraz z rowerem szosowym (lub kupowania ich pod wpływem silnej sugestii sprzedawcy lub znajomych szosowców). 

Trzeba było najpierw spróbować oswajać się z nowym typem roweru na zwykłych platformach, a dopiero później ewentualnie pomyśleć o zatrzaskach. Choć i tak korzyści z ich używania są dużo mniejsze, niż Tobie naopowiadali. Natomiast ich wady już zdążyłeś doświadczyć na własnej skórze.

#26 andrzejmakal

andrzejmakal
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądPodlasie

Napisano 12 październik 2014 - 23:10

Czy ja wiem? Jeździ się klasa, nie mam nic przeciwko, i tak chciałem kupić do szosy cos na zatrzaski. Do przelaja juz niekoniecznie.
Kwestia przyzwyczajenia, wywaliłem się - bede uważał.

#27 andrzejmakal

andrzejmakal
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądPodlasie

Napisano 23 kwiecień 2015 - 09:27

Witam w nowym sezonie. Wrócił do mnie jeszcze temat przełajowo-miastowo-dojazdowy. Co Koledzy sądzą na temat Giant'ów Anyroad? Generalnie słabo do mnie przemawia w w/w zastosowaniach użycie szosowych klamek i manetek i baranka ale dodatkowe hamulce w tych Giantach to chyba nawet troche ułatwiają życie? Z góry dzięki.

#28 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 24 kwiecień 2015 - 21:23

A czemu pytasz?

#29 andrzejmakal

andrzejmakal
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądPodlasie