Jump to content

Photo

Jaki mostek wybrać?

521 replies to this topic

#161 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 03 October 2010 - 07:59

Raczej tak. Jakość, certyfikaty bezpieczeństwa, CEN to zagadka. Cena sądzę też z kosmosu, bo podchodzi pod półkę 3T, FSA.

#162 mavicfree23

mavicfree23
  • Użytkownik
  • 1 posts
  • SkądZagórz

Posted 04 October 2010 - 12:27

Raczej tak. Jakość, certyfikaty bezpieczeństwa, CEN to zagadka. Cena sądzę też z kosmosu, bo podchodzi pod półkę 3T, FSA.

Kupiłem widelec tej firmy trochę taniej na ebay , jeżdżę na nim 4 miesiące . Jestem z niego mega zadowolony .

#163 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 posts
  • SkądRacibórz

Posted 07 October 2010 - 15:08

Orientujecie się czy produkowane są mostki typu "fajka" na stery 1"", ale żeby średnica montażowa kierownicy była 26mm? Bo np. na allegro są same 25.4 mm, a na 26mm są tylko spawane.

#164 ziele477

ziele477
  • Użytkownik
  • 192 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 October 2010 - 21:40

z tego co pamiętam mostki cinelli miały średnice montażową 26mm

#165 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 posts
  • Skąd3city

Posted 07 October 2010 - 22:31

Absolutnie nie uważam, że to podróby. To kolejna tania tajwańska firma, która robi komponenty rowerowe sygnując je nazwą bardzo uznanego producenta, z którym ma niewiele wspólnego. Uznany producent zmienił nazwę z Edge na ENVE wiec wszystko jest cacy, ale jednak czuć niesmak, głównie z powodu cen tychże komponentów na Allegro.

Przecież to tajwańskie Edge robi ramy/koła itd. już dobrych paru lat, zanim amerykański Edge w ogóle powstał. To nie żadne podróby, tylko marka, która powstała wcześniej :roll: Właśnie stąd problem Edge/Enve w Europie - z powodu tej tajwańskiej firmy.

#166 Piotr01

Piotr01
  • Użytkownik
  • 111 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 October 2010 - 14:10

Dziękuję jeszcze raz za wcześniejszy support od Was (przed zakupem mostka). Mostek Deda Logo właśnie zamontowany. Wiem, nie ma się co zachwycać, bo rzeczywiste 166[g] lub i nie Newton, ale zależało mi głównie na solidności i potem bardzo rozsądnej cenie. Dla mnie jest w porządku.
Pozdrawiam, Piotr01

#167 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 01 February 2011 - 21:31

Miał ktoś może styczność z mostkami Giant'a które wsadza do swoich rowerów.
Chodzi dokładnie o mostek Connect SL o taki

Dołączona grafika

Wagowo ok 160 g (100mm) tyle udało mi się znaleźć. A jak ze sztywnością?

#168 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 02 February 2011 - 09:44

Thorian, nabyłem ów taki, ze względu na dość niską wagę i relatywnie niską cenę (na allegro kupiłem za około 60zł, a w sklepach chodza po 100-120zł) ;-)

Wydaje się być solidny i masywny, ale o sztywności raczej wypowiadać się nie będę, bo nie testowałem na szosie, a i pojęcie o sztywności mam względne ;-)

#169 TomeK.

TomeK.
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • Skądpodkarpacie

Posted 02 February 2011 - 20:23

Planuje kupić mostek Ritchey WCS. Chciałem zapytać czy jest jakaś istotna różnica między starszym i nowszym modelem (linki niżej), czy warto dopłacać 50zł do nowszej wersji. Na oko widzę na czym polega różnica, ale czy coś konkretnego z tego wynika? A może są też jakieś niewidoczne, a istotne zmiany?

WCS starszy

WCS nowszy

Z góry dziękuję za pomoc.

#170 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 posts
  • Skądwa-wa

Posted 03 February 2011 - 11:20

Różnica pewnie jakaś jest, chyba waga nawet jest ciut inna, ale nie duża, w każdym razie oba mostki to kiepski produkt ;)

Polecam dede 3t albo pro w podobnej cenie, a pro nawet tanmszy jak weźmiesz plt

#171 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKrosno

Posted 27 February 2011 - 15:27

Witam.

Mam prośbę do Kolegów zorientowanych w ofercie sklepów internetowych. Poszukuje mostka najchętniej full carbon 90 mm. Mam kierownicę CarbonPro FSA. Cena wiadomo - im niższa tym lepsza, ale mam świadomość, że super tanio nie będzie.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich oczekujących na wiosnę ;-)

#172 Moras

Moras
  • Użytkownik
  • 49 posts
  • SkądOtwock

Posted 27 February 2011 - 15:32

Nie produkuje się wielu mostków zrobionych wyłącznie z włókna węglowego, bo jak już nie raz ktoś pisał na forum, takie mostki są trochę cięższe od konkurencji alu (np easton ec-90, jeden z niewielu w pełni węglowych, nie mówimy tu o wybobach ax-lightness ;)).Poza tym cena takich mostków jest astronomiczna. Reszta rynku (o akceptowalnej cenie) to mostki alu powleczone warstwą włókna. Ja bym się skłaniał do porządnego mostka alu, a jak ma mieć wygląd to najlepiej jakiś wycinany cnc (np wysokie modele mostków kcnc)

#173 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKrosno

Posted 27 February 2011 - 15:40

Nie upieram się przy full carbon. Możesz polecić coś ciekawego i dobrego ?

#174 Moras

Moras
  • Użytkownik
  • 49 posts
  • SkądOtwock

Posted 27 February 2011 - 15:51

Bardzo chwalone za sztywność są mostki PRO (seria vibe, vibe 7s), nie należą niestety przy tym do najlżeszjych (do najcięższych też nie), jak ma być oryginalnie to np kcnc team issue (mostek wykonany metodą cnc, ma ciekawy wygląd. Poza tym będzie lżej niż PRO za to kosztem sztywności), a jak ma być w zgodzie z kierownicą to fsa - i tu np team issue, który jest mostkiem alu powleczonym włóknem (trzeba się liczyć z tym, że w tym wypadku wygląd kosztem wagi, będzie cięższy od mostka alu). Bardzo interesująco wygląda też mostek fsa os-99 - stosunkowo lekki. :)

PS. Wziąłem jako pewnik, że średnica mocowania Twojej kierownicy wynosi 31.8, bo takowe mostki poleciłem.

#175 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKrosno

Posted 27 February 2011 - 15:57

Dzięki. Wykład kompletny. :lol: Będę szukać ofert w necie. Chyba, że znasz jakieś dobre sklepy?

#176 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 27 February 2011 - 15:58

Chińskie 90mm http://cgi.ebay.pl/F...=item5197fd5393

#177 Moras

Moras
  • Użytkownik
  • 49 posts
  • SkądOtwock

Posted 27 February 2011 - 16:07

No proszę, to już nie tylko ramy ciekawe przedstawiają chińskie fabryki. Niestety jest tak jak mówiłem, nie jest najlżejszy, za to cena powala. A co do sklepów to niestety chlebu musisz szukać.

PS. Tak mnie teraz myśl naszła, ciekawych czasów doczekaliśmy. Pod koniec lat 90 to produkcje z tajwanu były takimi "kundelkami", z czasem coraz więcej renomowanych firm przeniosło produkcję na Tajwan, by teraz rolę "kundelków" przejeły chińskie produkty. Za to przyjdzie się niedługo producentom "chwalić" tym, że produkt został wykonany w Tajwanie... ;)

#178 BatManX

BatManX
  • Użytkownik
  • 50 posts
  • SkądWałbrzych

Posted 27 February 2011 - 19:20

u Chrzanowksiego są tanie fsa carbonowe

#179 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKrosno

Posted 27 February 2011 - 22:01

http://sklep.chrzano...products_id=118

To wygląda ciekawie. Może ktoś powiedzieć coś więcej o tym mostku. Nie ma żadnego opisu.

#180 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 27 February 2011 - 23:37

To jest ALU obklejone karbonem, tak dla picu, przez co waży znacznie więcej od aluminiowych odpowiedników w tej cenie. Jeśli stawiasz tylko na wygląd, to czemu nie... chociaż ja bym wybrał coś innego.

fsa os99 może i wygląda interesująco, ale jeszcze nie spotkałem osoby, która by go zachwalała. Sory, ale 3T/deda/pro wymiatają jeśli chodzi o mostki. :-)

Reply to this topic