@uraz, dołączam się do powyższych uznań za ogarnięcie tematu

A teraz prośba z mojej strony do osób, które miały do czynienia z ciuchami Santini/Vitesse, o pomoc w doborze rozmiarów...
Moje wymiary:
Przy głosowaniu nastawiałem się na ubrania Santini, ale jak widać, trochę mi brakuje do kolarskiej sylwetki, dlatego zacząłem myśleć nad ofertą Vitesse.
Od razu powiem, że lubię, gdy ciuchy dobrze przylegają do ciała.
Patrząc na
tabelę rozmiarów Vitesse, wybrałbym dla siebie koszulkę proline race cut w rozmiarze 4 i spodenki w rozmiarze 5 (zostawić je na długość czy skrócić o 5 cm?) - dobrze myślę? Jednakże sugerując się
tabelą rzeczywistych wymiarów zdecydowałbym się prawdopodobnie na rozmiar 3, który w klatce na szerokość ma 49 cm (wszystkie moje koszulki rowerowe mają 49 cm szerokości pod pachami) i w talii 43 cm (moje koszulki mają 44-45 cm). Patrząc na tę tabelę, seria ultimate jest robiona dla jeszcze szczuplejszych osób, więc tym bardziej odpada w moim przypadku (większe rozmiary zaczynają być już zbyt długie).
W przypadku Santini myślałem nad koszulką i spodenkami w rozmiarze XL, ale wydaje mi się, że przez brzuch mogę nie czuć pełnego komfortu - miałem okazję ostatnio mierzyć koszulkę
Sportful Gruppetto Aero i o ile XL wydawało się być w miarę ok w klatce, to za ciasne w brzuchu, z kolei XXL dobre w brzuchu a za luźne w klatce - obawiam się, że z Santini Sleek może być podobnie.
Zastanawiam się jeszcze nad
potówką od Vitesse - używa ktoś? Jakieś sugestie odnośnie rozmiaru?
Wyślę również zapytanie do Vitesse o dobór rozmiarów, zobaczę, co oni zasugerują. Choć przeglądając np. temat z zeszłorocznego zamówienia, ich sugestie potrafiły się rozminąć z rzeczywistością.