Jump to content

Photo

Trening z pomiarem mocy

2220 replies to this topic

#301 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 29 July 2011 - 20:13

Opór aero ma ogromne znaczenie.

Mniejsze niż odpowiednie ustawienie się, dobre rozprowadzenie i ostateczny atak w idealnym momencie. Takie moje zdanie @asedio ;-)

Dodam jeszcze, że można pokusić się o obliczenie powierzchni czołowej z tego zdjęcia Cavendisha, Greipela i tego trzeciego zawodnika z Liquigazu. Na zasadzie proporcji. Wyciąć wkleić, zmierzyć wysokość koła i mamy wymiar. Policzyć piksele, przemnożyć i mamy czoło w cm.kw. Wstawić to do profilu www.analiticcycling.com i czarno na białym wyjdzie ile trzeba kW generować żeby jechać 70km.h. Gołym okiem widać, że powierzchnia czołowa Cavendisha jest o co najmniej kilkanaście jak nie kilkadziesiąt procent mniejsza od dwóch pozostałych.
Na pozycję, bardzo niską Cavendisha zwróciłem już dawno. Kiedyś z kolegą trenowaliśmy sprinty. Przegrywałem o błysk szprychy, pół koła. Wystarczyło ugiąć łokcie, pochylić głowę i ... zacząć wygrywać :-) póki kolega nie zrobił tego samego. Nasze prędkości dochodziły wówczas do 65km.h.

#302 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Posted 09 August 2011 - 15:08

http://vod.onet.pl/g...83,odcinek.html

powertap w TV

Tompoz

#303 mfm

mfm
  • Użytkownik
  • 9 posts
  • SkądW-wa

Posted 29 January 2012 - 12:28

Witam

Chcialbym zapytac z jakich programow do analizy mocy korzystacie?

Mam Power Tap.

Pozdr

#304 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 29 January 2012 - 12:36

WKO+

#305 mfm

mfm
  • Użytkownik
  • 9 posts
  • SkądW-wa

Posted 29 January 2012 - 12:42

Tez sie zastanawialem nad tym programem. Na razie patrze na Power Agent. Mam TSS, ale faktycznie wiecej mozna sie pewnie dowiedziec z WKO+

A czy ktos robil testy mocy 12sek, 6min, 12min, 30min jak w bibli?

#306 jabko

jabko
  • Użytkownik
  • 124 posts
  • SkądChrzanów

Posted 30 January 2012 - 19:56

Polecam Training and Racing with a Power Meter Coggana i Allena. Tam jest lepiej ujęty problem treningu z miernikami mocy w kolarstwie. Ja używałem PA, ale od tego sezonu przerzuciłem się na WKO+. Nie wiem czy to zgodne z regulaminem i ustawą ACTA ;], ale jak dobrze poszukasz, to można znaleźć WKO+ z crackiem i nie trzeba płacić.

#307 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 04 February 2012 - 21:00

http://goldencheetah.org/ Windows. Mac, Linux.
W linuksie bardzo ładnie czyta dane z PowerTapa.
Darmowy i chyba taki zostanie w przeciwieństwie do zachwalanego SportTracka, który podstępnie i za darmo pierw przyzwyczaja a potem z grubej rury płać! ;)

#308 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 05 February 2012 - 11:09

Pytanko: czy ktoś korzysta/korzystał z kombinacji Bushido i Edge 705 ? Wiem, mam komputerek od Taxca, dodatkowo wszystko czytelnie na laptopie ale zastanawia mnie dlaczego nie można sparować edka z trenażerem ???

#309 rafalek940

rafalek940
  • Użytkownik
  • 194 posts
  • SkądPiekary Ślaskie

Posted 22 March 2012 - 20:39

Jak myslicie, czy kupienie nakladki pomiaru mocy do polara ma sens ? ;d tzw trenuje mam 18 lat, nie mam trenera, czytam wiele książek na temat treningu i szykuje sie do najwazniejszych imprez w Polsce :)

#310 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 March 2012 - 09:07

Rafałek940 z tego co wyczytałem i z opinii znajomych w Polara bym nie inwestował, ich pomiar mocy jest kiepski, niedokładny i obarczony bardzo dużym błędem (po prostu ciężko to dobrze na rowerze ustawić).
Na Twoim miejscu pozbierałbym fundusze i zainwestował w Powertapa.
Inną kwestią jest czy dobrze ten pomiar mocy wykorzystasz, nie wiem jak z wiedzą u Ciebie, ale żeby w 100% wykorzystać pomiar mocy nie konsultując wyników z trenerem to trzeba naprawdę dużo wiedzieć i świadomie sterować treningiem - w innym przypadku będzie to tylko dodatkowy i kosztowny gadżet.
Do kosztów możesz doliczyć też badania wydolnościowe, bo bez tego (przynajmniej raz w roku) będziesz miał kłopot z prawidłowym ustawieniem stref mocy - co w tej zabawie jest warunkiem koniecznym.
pzdr

#311 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 23 March 2012 - 13:36

Rafał, to zależy ile masz cierpliwości. ;-)

Polara, owszem, można ustawić w miarę precyzyjnie (najlepiej jest to zrobić właśnie z ... Powertapem :-D ), ale moim zdaniem w treningu z pomiarem mocy chodzi o DOKŁADNOŚĆ, powtarzalność, której niestety ten sensor dać nie może.
Przykład? Deszcz, mokre drogi - odczyt już się trochę zmienia.
Nigdy nie ustawisz go na tyle precyzyjnie, żeby na wszystkim przełożeniach odczyt był identyczny.
U mnie wystąpił problem w ogóle z wyłapywaniem wartości mocy, ale była to wina kabelka.

Ogromnym minusem jest sam montaż sensora, bo uwierz mi, ale do precyzyjnego działania nie wystarczy postępować jak na filmiku yt.

Plusem na pewno jest cena, ale powiedzmy sobie szczerze, za sklepową się nie opłaca, moim zdaniem nie jest to warte więcej niż 400zł.

Jeśli masz możliwości finansowe, to kup Powertapa (w ant+). Prawda jest taka, że z Polara prędzej, czy później i tak zrezygnujesz.
Niestety, porządna firma, a produkt taki sobie.

Chociaż i tak większość zależy od nas samych, a nie jakim systemem pomiarowym dysponujemy.

#312 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Posted 23 March 2012 - 14:10

dlatego Polar poszedł teraz droga Garmina i bawi się w pomiar mocy w pedałach kumajac sie chyba z lookiem wtym zaakresie.

Tompoz

#313 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 23 March 2012 - 14:14

Tak, z lookiem i fajnie, tylko Garmin na starcie ma znaczną przewagę używając technologii ANT+, która pozwala na dużo większą kompatybilność.
Polar zawsze będzie z tyłu. ;-)

#314 rafalek940

rafalek940
  • Użytkownik
  • 194 posts
  • SkądPiekary Ślaskie

Posted 23 March 2012 - 20:21

nooo wiec sprawa jest taka mam polara juz s720 ii chce kupic do niego ten senos, uzywany od forumowica za ceny nizsza niz 400 zł... boje sie jednak o moja rame tzw... oo nie wymiarowosc mojej ramy

#315 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 25 March 2012 - 14:20

E tam.. o niedokładności Polara piszą ci co go nigdy nie mieli.
Miałem dwa polary ileś tam PowerTapów i kilka SRM;ów. Jeżdziłem i testowałem sobie wszystkie systemy. Również miałem Ergomo. Ergomo to syf najgorszy ze wszystkich. Polarowi to nawet do pięt nie dorasta. Pod tym względem jestem takim ... gadżeciarzem. :)
Polar jest bardzo dobry bo ... tani. Za kilka stówek to bierz zakładaj i testuj.
Pewnie że SRM, PT czy inne systemy są lepsze ale wiele razy droższe. Samo oglądanie watów w sumie nic nie daje. Moc tak skacze, że cyferki watów, które widzimy są do niczego nie przydatne. Dopiero w analizie treningu można z nich coś ułożyć.
Problem niedokładności to zły montaż. Przełożenie z roweru do roweru zajmowało mi góra 10 minut. Do MTB się nie nadaje ze względu na duże zmiany pozycji łańcucha. Również na trenażer.
Najważniejsze to umieszczenie tak sensora żeby był jak najbliżej łańcucha w skrajnym przełożeniu. Czyli mały blat z przodu i mały z tyłu. Łańcuch powinien prawie ocierać o sensor. Najlepiej ustawić sensor tak, żeby był jak najbliżej łańcucha w przełożeniach których najczęściej używamy i okleić go kawałkiem starej dętki. Wówczas uderzenia łańcucha go nie ścierają.
Jeśli sygnał drgań łańcucha będzie zawsze odbierany przez sensor to i dokładność będzie w granicach 5-10%. Trzeba wiedzieć, że wszystkie sygnału muszą docierać do sensora pewnie i stabilnie, żeby prawidłowo działał. Czyli kadencja, przesuw łańcucha i drgania łańcucha. Jeśli któryś zanika to pojawiają się błędy dokładności.
Co najważniejsze w Polarze to brak kalibracji. Gdy zmierzymy i wpiszemy raz wagę, długość łańcucha i rozstaw osi suport tylne koło to nie ulega on żadnym zmianom. Deszcz, itp itd .. jak tu ktoś napisał nie ma żadnego wpływu. Nie potrzeba go kalibrować przed jazdą. Najwyżej po iluś tam tysiącach km wpisać nową długość rozciągniętego łańcucha.
PowerTap i SRM trzeba kalibrować przed każdą jazdą. Mało tego. Jeśli wyjdziemy z rowerem z ciepłego garażu/mieszkania w kilkustopniowy teren to po schłodzeniu się PT czy SRM powinniśmy go ponownie skalibrować! Spore zmiany temperatury podczas samej jazdy również powodują rozkalibrowanie się. I wcale nie jest tak super że PT kalibruje się podczas jazdy bez kręcenia korbą. Wystarczy sobie sprawdzić jak zachowuje się moment zerowy przy dużych zmianach temperatury. SRM potrafi zmienić kalibrację na zewnątrz o 10pkt. to jest ok 4-5watów.
Teraz mam SRM i PT z ant+ bo akurat tak wyszło ale jakbym miał od nowa kupować i miał wydać 300zł albo 1500zł za zwykłego PT albo 2500zł za ant+ wybrałbym Polara bez zastanawiania.

#316 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 26 March 2012 - 12:06

Dodam jeszcze jako ciekawostkę..
Kupując PoweTapa używanego PRO+ z ANT+ od razu wymieniłem w nim baterie. Testy na trenażerze z Garminem 705 i SRM wypadały dość niekorzystnie dla PT. Otóż PT zaczynał zawyżać. W efekcie po godzinie jazdy moce średnie były zawyżane przez PowerTap o ok 50 watów.
Nic nie pomagały opcje wyszukiwania piasty, kalibrowania itd. Podejrzewałem, że moment zerowy nie jest prawidłowo wyzerowany i słusznie. Nie miałem oryginalnego cervo żeby to zrobić i nie miałem zamiaru kupować. Na szczęście w necie znalazłem sposób na wykonanie testu Stomp Test przy pomocy softu quarqd w linuksie. http://jibbering.com/blog/?p=527
Musiałem kupić sticka USB Garmina ANT+.
Całość uruchomiłem i przetestowałem. Oczywiście moment był dodatni bez jakiegokolwiek nacisku na piastę ale w sofcie była opcja "Send Calibration Message". Wykonując ją wyzerowałem moment zerowy i od tego czasu wszystko działa idealnie :)
Wniosek. Mój Garmin 705 nie wysyła prawidłowej informacji do piasty o zerowaniu momentu albo ja czegoś nie wiem. Przećwiczyłem wszystkie możliwości - wyszukiwanie piasty, kalibrowanie. Wyświetla mi się tylko id piasty. Dopiero w/w działania z quarqd wyzerowały moment zerowy. Garmin ma najnowszy soft.
W moim przypadku miałem możliwość porównania z SRM i szybko dostrzegłem błąd PT. Ktoś kto nie miałby takiej możliwości .. czułby się jak Lance Armstrong widząc takie moce na Garminie ;)
Może ktoś jest w temacie i wie na czym polega sprawa?

#317 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 04 April 2012 - 10:34

mały teścik porównawczy Power2Max, PowerTap, Look Keo Power.
http://www.bikeradar...r-pedals-32678/

#318 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 04 April 2012 - 10:49

asedio, czyli bez skalibrowania, jakiego dokonałeś, PT będzie zawsze zawyżać? :/

#319 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 07 April 2012 - 13:57

Nie wiem. Otóż jak kupiłem PT ANT+ od razu zmieniłem baterie. Być może ta zmiana spowodowała jakieś rozkalibrowanie/rozsynchronizowanie się piasty i momentu zerowego.
Teraz PT mam zmontowany w rowerze 29er z oponami i kasetą MTB.
Za jakiś czas przełożę koło do szosy i wówczas ponownie porównam z SRM.
..a.. SRM mam dwa i oba wskazują bardzo podobnie więc ich dane są jak najbardziej prawidłowe.
Na tę chwilę wydaje mi się, że PT pokazuje moc już dobrze.
..może zrobię dziś teststomp z ciężarkami z softem quarkq.
Dam znać wieczorem jaki wynik.

..sprawdziłem..i trzeba wyprostować!
Otóż soft quarkd wskazał 0.8 moment zerowy.
Uruchamiając skanowanie pomiaru mocy w Garminie 705, PT został wykryty, następnie uruchomienie kalibracji spowodowało wyzerowanie momentu zerowego przez Garmina.
Na komputerze (linux) wyświetlało się 0.8..0.5 i na końcu wyświetliło się zero.
Wszystko działa.
Fakt... teraz użyłem już innego Garmina 705. W między czasie zmieniłem GPS'a. Może tamten miał jakiś feler. W każdym razie jestem przekonany, że w poprzednim przypadku nie popełniłem żadnej pomyłki. Powtarzałem kalibrację wielokrotnie, w różnych dniach. Jeździłem wówczas na trenażerze z PT i SRM codziennie. Różnica zawsze była taka sama. Zawyżanie o ok 50 watów przez PT. Dopiero wyzerowanie softem quarkd przywróciło dokładność.

#320 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 06 May 2012 - 12:58

Hej Panowie, mam pytanie.
Po długiej przerwie spowodowanej kontuzją wróciłem na rower (weekend majowy). Żadnego testu jeszcze nie robiłem, bo chciałem się rozkręcić przez 2 tygodnie spokojnie w tlenie, słuchając organizmu, ale dzisiaj, całkiem znienacka, zabrałem się na ustawkę. Wiecie jak to jest - selekcja i ostre grzanie, a dzisiaj tempo było typowo wyścigowe, cały czas ktoś czegoś próbował.
No i zostało nas kilku, szliśmy po zmianach, aż w pewnym momencie za szybko wszedłem w zakręt, na którym było pełno żwiru i musiałem przyhamować. Oczywiście, od razu rozkręcenie na całego, ale nie mogłem dojść i ostatnie 8:30 minuty wisiałem za grupką w odstępie 200-300 metrów. W każdym razie, ostatnie 25 minut to dla mnie jazda na całego.
I teraz pytanie, czy mogę posłużyć się danymi z dzisiejszej jazdy do ustawienia stref?
Oto peak'i, jakie zanotowałem (kolejne moc maksymalna i NP, która wiadomo, że przy jeździe w grupie będzie trochę większa, oraz tętno):

10 min: 209 226 178
20 min: 205 222 177
25 min: 201 217 176 (ostatnie 17,2km na których się DZIAŁO)
30 min: 190 212 173

A z ostatnich 20 minut, z których połowę przejechałem sam:

L.20 min: 195 211 175

W tym czasie dwa razy zwolniłem do zera, stąd ta różnica?

A z godziny wygląda to tak:

60min: 173 213 169

PS. Przy 20-minutowej mocy maksymalnej zanotowałem identyczne tętno, jakie miałem w ostatnich 20 min. testu wg. Friela.
Starałem się jechać równo, ale wiadomo, warunki 'wyścigowe', ruch uliczny itp.

Można z tego coś wywnioskować? Jak to zanalizować?

Ps. Mogę podesłać plik z treningu jakby co.

Aha, moce małe, ale dajcie spokój, dawno nie jeździłem! ;-)

Pozdrawiam ciepło i z góry dziękuję za pomoc.

Reply to this topic