Jak to miło jak ludzie piszą sobie komplementy, a nie odrzucają błotem- czemu w Polsce to taka rzadkość :-P? Można się tyle dowiedzieć...
A tak odnośnie tematu:
Cytat
Nie wspominając już o tym, ze tętno przy tej samej mocy podczas dłuższych/intensywnych treningów znacznie się zmienia. Wykonując np 8 minutowe powtórzenia na na progu FTP przy 320W tętno przy pierwszym powtórzeniu dochodzi do ok 164-165 ud/min i się stabilizuje. Po 5-6 powtórzeniach przy tych samych 320W nie przekracza 158-159 ud/min.
W moim przypadku jest inaczej. Co prawda nie trenuję na mocy tylko z pulsometrem ale w trakcie interwału dobieram intensywność wg. KOW. Dodatkowo kontroluję czas wykonania podjazdu, czy nie robi się dłuższy(moc nie spada). Z moich doświadczeń odnośnie tego typu treningu wynika, że pomimo 5minutowych podjazdów (x4) pokonanych tym samym tempem (podejrzewam, że na tej samej mocy- miałem przyjemność trochę pojeździć z PT i wiem, że zaczęcie podjazdu na 400W to norma, podobnie jak kończenie na 260W- teraz staram się jeździć równo, bez zrywów) tętno średnie z powtórzenia na powtórzenie jest coraz wyższe. Dla przykładu (podanego już wyżej)
1: 5:02 avg hr 167
2: 4:54 avg hr 173
3: 4:58 avg hr 174
4. 5:00 avg hr 176
Podjazdy wykonywałem z intensywnością Vo2max(w terenie).
Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć dlaczego tak jest?
Z góry dzięki, apeluję o brak kłótni, wyzwisk, a rzetelną pomoc i kulturalną dyskusję :mrgreen: