Jump to content

Photo

Trening z pomiarem mocy

2220 replies to this topic

#361 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 25 September 2012 - 08:48

Widać posiłkujemy się wiedzą zaczerpniętą z zupełnie odmiennych źródeł.
Swoją opieram m.in. na naukowej teorii fizjologii wysiłku fizycznego (m.in. J. Górski, A. Jaskólski, L. Borodulin-Nadzieja i inni) ...

A ja właśnie mam pytanie odnośnie tej materii, czyli książkowych źródeł wiedzy na temat treningu z pomiarem mocy. Jaką konkretnie literaturę polecilibyście nowicjuszowi, aby w pełni mógł wykorzystać pomiar mocy do swoich treningów? Zamiaruję na początek nabyć PowerCal'a, o którym ostatnio toczy się ciekawa dyskusja na forum --> http://www.forumszos...pic.php?t=15291

#362 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Posted 25 September 2012 - 10:11

Widać posiłkujemy się wiedzą zaczerpniętą z zupełnie odmiennych źródeł.
Swoją opieram m.in. na naukowej teorii fizjologii wysiłku fizycznego (m.in. J. Górski, A. Jaskólski, L. Borodulin-Nadzieja i inni) ...

A ja właśnie mam pytanie odnośnie tej materii, czyli książkowych źródeł wiedzy na temat treningu z pomiarem mocy. Jaką konkretnie literaturę polecilibyście nowicjuszowi, aby w pełni mógł wykorzystać pomiar mocy do swoich treningów? Zamiaruję na początek nabyć PowerCal'a, o którym ostatnio toczy się ciekawa dyskusja na forum --> http://www.forumszos...pic.php?t=15291

jeśli posługujesz się angielskim i radzisz sobie w zakresie słownictwa specjalistycznego to forum wattage
https://groups.googl...#!forum/wattage

a jesli polish only to np.

http://www.tarchala.com/tzpm.html

albo na preclu wypowiedzi usera Mirek calzone
https://groups.googl...sport.kolarstwo

#363 radon

radon
  • Użytkownik
  • 75 posts
  • SkądPolska

Posted 25 September 2012 - 11:00

(...) puls kolarza podczas ćwiczeń, liniowo koreluje z mocą generowaną(...)

Z mojego doświadczenia wynika zupełnie coś innego. Wykonałem wiele testów stopniowanych na trenażerach, monitorowana była moc, tętno, a także zakwaszenie krwi (choć to bez znaczenia). Bardzo rzadko zdarzało się aby zależność mocy do tętna była liniowa. Nawet jeśli kilka razy się to zdarzyło, to tylko do pewnego momentu badania - w okolicach progu mleczanowego zawsze dochodziło do załamania na wykresie tętna.

Nie wspominając już o tym, ze tętno przy tej samej mocy podczas dłuższych/intensywnych treningów znacznie się zmienia. Wykonując np 8 minutowe powtórzenia na na progu FTP przy 320W tętno przy pierwszym powtórzeniu dochodzi do ok 164-165 ud/min i się stabilizuje. Po 5-6 powtórzeniach przy tych samych 320W nie przekracza 158-159 ud/min.

#364 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Posted 25 September 2012 - 11:23

Z mojego doświadczenia wynika zupełnie coś innego. Wykonałem wiele testów stopniowanych na trenażerach, monitorowana była moc, tętno, a także zakwaszenie krwi (choć to bez znaczenia). Bardzo rzadko zdarzało się aby zależność mocy do tętna była liniowa. Nawet jeśli kilka razy się to zdarzyło, to tylko do pewnego momentu badania - w okolicach progu mleczanowego zawsze dochodziło do załamania na wykresie tętna.

Nie wspominając już o tym, ze tętno przy tej samej mocy podczas dłuższych/intensywnych treningów znacznie się zmienia. Wykonując np 8 minutowe powtórzenia na na progu FTP przy 320W tętno przy pierwszym powtórzeniu dochodzi do ok 164-165 ud/min i się stabilizuje. Po 5-6 powtórzeniach przy tych samych 320W nie przekracza 158-159 ud/min.

mam prośbę bo fajne rzeczy opowiadasz ... nie posługuj się pojęciem progu mleczanowego a jak już sie nim posługujesz to go zdefiniuj gdyż progów jest wszelkiego rodzaju 58.

Tompoz

#365 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Posted 25 September 2012 - 11:27

twierdzenie iż tętno koreluje liniowo z pomiarem mocy.......................... jesli to była by prawda to wogle nie jest potrzebny pomiar mocy do sterowanuia treningiem gdyż tak samo można sterować pomiarem tętna trening.

a tak z ciekawosci poczytajcie sobie artukuł na www.bieganie.pl

http://bieganie.pl/?...&cat=16&id=4381

Tompoz

#366 radon

radon
  • Użytkownik
  • 75 posts
  • SkądPolska

Posted 25 September 2012 - 11:35

Masz rację - czasami sam już nie wiem jakiej nazwy użyć. Pisząc próg mleczanowy miałem na myśli próg przemian beztlenowych, próg anaerobowy czy też laktate treshould - czyli ostatnie obciążenie po którego przekroczeniu stężenie kwasu mlekowego we krwi drastycznie wzrasta .

#367 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Posted 25 September 2012 - 12:55

Masz rację - czasami sam już nie wiem jakiej nazwy użyć. Pisząc próg mleczanowy miałem na myśli próg przemian beztlenowych, próg anaerobowy czy też laktate treshould - czyli ostatnie obciążenie po którego przekroczeniu stężenie kwasu mlekowego we krwi drastycznie wzrasta .

okej fajnie że ku masz oco mi chodzi. W polskiej literaturze np. na portaalch biegowych spotkałem się z okresleniem iż próg mleczanowy mają ludzie amatorzy na 80-85 % hr max. a.

Mnie pewien młody trener chodziaży poznany na www.bieganie.pl nauczył pojecia indywidualny próg beztlenowy i ja osobiście się takim pojeciem posługuje że to okolice starego progu 4 mmmolowego że to srednie tętno z 20 ostatnich minut 30 minutowej czasówki itd. itd.

Tompoz

#368 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 September 2012 - 13:00

twierdzenie iż tętno koreluje liniowo z pomiarem mocy.......................... jesli to była by prawda to wogle nie jest potrzebny pomiar mocy do sterowanuia treningiem gdyż tak samo można sterować pomiarem tętna trening.
Tompoz

Tompoz, ale bierzesz pod uwage fakt, ze pulsometr dziala z kilku lub nawet kilkunasto sekundowym opoznieniem?

#369 radon

radon
  • Użytkownik
  • 75 posts
  • SkądPolska

Posted 25 September 2012 - 13:24

(...) indywidualny próg beztlenowy i ja osobiście się takim pojeciem posługuje że to okolice starego progu 4 mmmolowego(...)

Słowo "okolice" w powyższym zdaniu, według mnie traktować powinno się bardzo ogólnikowo. Bo już dawno wiadomo, że te 4 mmol/l to taka trochę z kosmosu wzięta wartość. Zresztą co to za INDYWIDUALNY próg beztlenowy jeśli każdy miał by go przy 4mmol/l?
Ja i kilku innych zawodników którym robiłem test próg ten mieli na poziomie od 3,2mmol/l do ponad 5mmol/l. W dodatku te same osoby podczas testów oddzielonych mniej więcej 4-ema tygodniami próg miały także za każdym razem przy innym zakwaszeniu. Wynika to zapewne stąd, że zakwaszenie zależy podobnie jak tętno - od czynników zewnętrznych, w dużej mierze od odżywiania. Dlatego próg określa się na podstawie analizy kinematyki stężenia mleczanu we krwi.

#370 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Posted 25 September 2012 - 13:43

(...) indywidualny próg beztlenowy i ja osobiście się takim pojeciem posługuje że to okolice starego progu 4 mmmolowego(...)

Słowo "okolice" w powyższym zdaniu, według mnie traktować powinno się bardzo ogólnikowo. Bo już dawno wiadomo, że te 4 mmol/l to taka trochę z kosmosu wzięta wartość. Zresztą co to za INDYWIDUALNY próg beztlenowy jeśli każdy miał by go przy 4mmol/l?
Ja i kilku innych zawodników którym robiłem test próg ten mieli na poziomie od 3,2mmol/l do ponad 5mmol/l. W dodatku te same osoby podczas testów oddzielonych mniej więcej 4-ema tygodniami próg miały także za każdym razem przy innym zakwaszeniu. Wynika to zapewne stąd, że zakwaszenie zależy podobnie jak tętno - od czynników zewnętrznych, w dużej mierze od odżywiania. Dlatego próg określa się na podstawie analizy kinematyki stężenia mleczanu we krwi.

Radon czytaj proszę ze zrozumiemiem co piszę tymbardziej że widz eż ekumasz temat. Przecież coś takiego jak próg nieisttnieje próbuje się wyłapać na różne spoosby pewne momenty podczas wysiłku człowieka nazwijmy je magczne i tyle. A gdzie ja napisałem że każdy na 4 mmmole ? dalej posługujesz się cały czapojeciem progu a go nie definiujesz ?

progi są 2 podstaowe rodzaje zwiazane z dynamika zmian gazometrychnych nazwijmy sie wentylacyjne i progi metaboliczne związane z dynamika zawwaszenia. Progów jest od zarypania. Druga żecz mleczan i jego stezenie sie nie porusza wiec nie kinematyki tylko dynamiki się mówi.

Ludzie woście coś do tych rozmów a nie ble ble ble.

Tompoz

#371 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Posted 25 September 2012 - 13:45

Jak robiłęś badania wydolnościowe to zapodaj tu skany zobaczymy przperowadzimy analize jelsi chcesz oczywiście.................................. widziałem wiele badań wydolnościowych amatorów spapranych sknoconych 300 zł w błoto.

Tompoz

#372 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Posted 25 September 2012 - 13:54

Dam przykład na podstawie doświadczenia usera naszego kolegi Virenque jeśli pozwoli.......................... trener który rozpisuje mu treningi steruje trenoingiem kolegi poprzez dane z próby terenowej która jakośc tam wygloda na podstawie danych z tej próby steruje treningiem Virenque........... inny trener kogos innego może robić inna próbę i na podstawie tej próby rozpisywac treningi

chodzi oto że nie istnieje jakiś tam mityczny próg nie ma nic takiego nie ma pojecia podprogowe nadprogowe konsekwentnie. W jednym ośrodku badań np. awf wrocław robia oi naczej test do odmowy niż np. w innym ośrodku w Polsce itd. itd.

np. niektórzy trenerzy steruja poprzez próg MLSS ktoś inny bedzie sterował kolarzem poprzez wyniki z mocy 60 minutowej it. itd.

Jeden fizjolog coś tam nazwie progiem mleczanowym inny nazwie progiem beztlenowym inny jeszcze inaczej itd. itd.

Tompoz

Punkt za 3 posty z rzędu- maciej1986

#373 radon

radon
  • Użytkownik
  • 75 posts
  • SkądPolska

Posted 25 September 2012 - 14:28

A gdzie ja napisałem że każdy na 4 mmmole ? dalej posługujesz się cały czapojeciem progu a go nie definiujesz ?

tompoziku kochany a gdzie ja napisałem, że ty tak napisałeś ? :mrgreen:
Napisałeś, że w okolicach 4mmol/l a ja sprostowałem, że nie zawsze są to takie okolice. Dla jasności.
Nadal pisałem o indywidualnym progu beztlenowym - skoro zacząłem o nim to dalej takze o nim była mowa. Przecież nie będę w każdym zdaniu z wyrazem "próg" podawał całej definicji - jeśli będę pisał o innym progu to na pewno dam znać. ;-)

#374 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Posted 25 September 2012 - 14:31

A gdzie ja napisałem że każdy na 4 mmmole ? dalej posługujesz się cały czapojeciem progu a go nie definiujesz ?

tompoziku kochany a gdzie ja napisałem, że ty tak napisałeś ? :mrgreen:
Napisałeś, że w okolicach 4mmol/l a ja sprostowałem, że nie zawsze są to takie okolice. Dla jasności.
Nadal pisałem o indywidualnym progu beztlenowym - skoro zacząłem o nim to dalej takze o nim była mowa. Przecież nie będę w każdym zdaniu z wyrazem "próg" podawał całej definicji - jeśli będę pisał o innym progu to na pewno dam znać. ;-)

okej ...................... cieżko tak się "rozmawia" o ciekawych rzeczach tak klawiaturowo........................ fajniej by sie gadało przy piwie na żywo albo podczas przejażdzki pozdrawiam cie Radonie

Tompoz

#375 lucjan

lucjan
  • Użytkownik
  • 79 posts
  • Skądnieopodal

Posted 25 September 2012 - 16:58

Zależność ta jest bezwzględnie liniową w warunkach pracy tlenowej.

Na progu przemian energetycznych tlenowych w beztlenowe krzywa wśród pewnej grupy osób (ja zaliczam do niej osobników z nie do końca wytrenowaną wydolnością beztlenową) na ogół się łamie, zaś u osób o wysokiej wydolności beztlenowej wykazuje po załamaniu się skłonność powracania do liniowej.

Przytoczony przez Ciebie przykład mocy i pulsu w interwałach niewiele mówi o rodzaju realizowanego wówczas treningu.
Nie określiłeś bowiem doskonaleniu jakiej cechy motoryki ten interwał miał służyć.
Jeżeli był to interwał intensywny mający rozwijać wytrzymałość beztlenową, to wyniki są bardzo OK. (aczkolwiek nie mam pewności czy u młodego osobnika puls na poziomie HR 164-165 jest akurat tym, w którym przechodzisz w beztlen).
Jeżeli zaś robiłeś interwał ekstensywny przyczyniający się do rozwoju wytrzymałości tlenowej, to uzyskany wynik wskazuje na niewłaściwe wykonanie treningu – gdyż powtórzyłeś ćwiczenie bez należytego zregenerowania się po wcześniejszym wysiłku i przystąpiłeś do próby będąc zmęczonym, przez co puls był odpowiednio niższy od pulsu z pierwszego interwału.

#376 Creative

Creative
  • Użytkownik
  • 34 posts
  • SkądPL

Posted 25 September 2012 - 18:46

Jak to miło jak ludzie piszą sobie komplementy, a nie odrzucają błotem- czemu w Polsce to taka rzadkość :-P? Można się tyle dowiedzieć...

A tak odnośnie tematu:

W moim przypadku jest inaczej. Co prawda nie trenuję na mocy tylko z pulsometrem ale w trakcie interwału dobieram intensywność wg. KOW. Dodatkowo kontroluję czas wykonania podjazdu, czy nie robi się dłuższy(moc nie spada). Z moich doświadczeń odnośnie tego typu treningu wynika, że pomimo 5minutowych podjazdów (x4) pokonanych tym samym tempem (podejrzewam, że na tej samej mocy- miałem przyjemność trochę pojeździć z PT i wiem, że zaczęcie podjazdu na 400W to norma, podobnie jak kończenie na 260W- teraz staram się jeździć równo, bez zrywów) tętno średnie z powtórzenia na powtórzenie jest coraz wyższe. Dla przykładu (podanego już wyżej)
1: 5:02 avg hr 167
2: 4:54 avg hr 173
3: 4:58 avg hr 174
4. 5:00 avg hr 176
Podjazdy wykonywałem z intensywnością Vo2max(w terenie).

Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć dlaczego tak jest?

Z góry dzięki, apeluję o brak kłótni, wyzwisk, a rzetelną pomoc i kulturalną dyskusję :mrgreen:

#377 radon

radon
  • Użytkownik
  • 75 posts
  • SkądPolska

Posted 25 September 2012 - 19:02

Hmmm... strasznie ciekawe to co Kolega lucjan pisze. Mam nadzieję na więcej.
Wyjaśniam jak było: z testu stopniowanego (trenażer, PowerTap,z akwaszenie, metoda Dmax) jak i z 60 min czasówki (PawerTap) moc na progu beztlenowym wyszła mi odpowiednio 320W/322W (myślę, że różnicę można pominąć) Tętna na progu były różne, zresztą podczas każdego testu wychodzą mi inaczej.

Powtórzenia o których pisałem miały na celu podniesienie mocy na progu beztlenowym - przynajmniej ja tak to sobie tłumaczę, taki był zamysł. Każde powtórzenie trwało dokładnie 8 min a przerwa ok 4min (+/- 20s). powtórzenia na podjeździe, kadencja ok 80-90. Podczas przerwy lekkie kręcenie korbami przy lekko zaciśniętych klamkach tak aby kręcić na 100-140W i nie rozpędzić się niebezpiecznie mocno.
I najważniejsze - za każdym razem moce i tętna bardzo podobne, dopiero przy 6 lub 7 powtórzeniu tętno nie przekracza 158-159 ud/min.

Wiec teraz proszę o małą analizę, uwagi i spostrzeżenia :) Piszesz, że nie wiesz czy miało to rozwijać wytrzymałość tlenową czy beztlenową. Ja tez nie wiem - podniesienie mocy na progu do których się zalicza? Z tego co zrozumiałem - jadąc z tą samą mocą można rozwijać wytrzymałość zarówno tlenową jak i beztlenową a zależy to wyłącznie od czasu przerwy? Dla mnie to niezrozumiałe. A co jeśli zrobiłbym tylko jedno powtórzenie? (nie było by przerwy) :evil: :-P

#378 schwepes

schwepes
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądKraków

Posted 25 September 2012 - 20:27

Creative, u mnie jest podobnie. Przy powtórzeniach na VO2max tętno zarówno średnie jak i maksymalne rośnie, mimo że moc (i KOW generalnie też) jest stałe. Widać że zarówno wartości średnie, jak i max. są wyższe z każdym powtórzeniem. Na nałożonych na siebie wykresach HR też widać, że kolejne są przesunięte do góry.

Przykład:
4x6min w VO2max, przerwy ok. 5-6min
1. Pavg 299W, HRavg 160bpm, HRmax 169bpm
2. 291W, 161bpm, 171bpm
3. 293W, 166bpm, 174bpm
4. 292W, 168bpm, 176bpm

Z kolei przy dłuższych powtórzeniach na progu LT średnie i maksymalne tętno waha się +-2bpm i wykresy praktycznie się pokrywają.

Natomiast w cyklu treningowym z treningu na trening tętno spada. Pod koniec drugiego tygodnia cyklu robiąc podjazdy na mocy progowej (LT) potrafię mieć tętno nawet 15bpm niższe niż teoretyczne tętno na progu wyznaczone z testu (które robię w tygodniach rege), czy też po prostu w sytuacji w której jestem wypoczęty. Czyli patrząc na strefy tętna, zamiast w LT (IV strefa) jestem gdzieś na pograniczu II i III strefy ("tlen"/tempo).

używam nomenklatury z Friel'a/Coggana do nazywania stref, jakby ktoś miał wątpliwości o jakich strefach i progach myślę

#379 radon

radon
  • Użytkownik
  • 75 posts
  • SkądPolska

Posted 25 September 2012 - 20:56

U mnie chyba podobnie - świeży, dzisiejszy trening:

czas moc Hr śr/max
1. 5:02 364W 159/164
2. 5.01 356W 161/169
3. 5:02 353W 160/168
4. 5:02 351W 162/168
5. 5.03 359W 165/174

Przerwy 4:30.

Co prawda dużych przyrostów tętna nie widać, jedynie minimalne ale jednocześnie średnia moc powtórzeń spadała. Gdyby utrzymywała się równo na pewno zmiana tętna byłaby wyraźniejsza. Zaraz przepatrzę inne treningi, być może przy tych o intensywności w okolicach Vo2 max tętno ma tendencje wzrostową a przy tych okołoprogowych malejącą :)
Jedna cholera wie :-/

#380 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 September 2012 - 21:26

Ja się na tym słabo znam i dopiero się wtajemniczam w metodykę treningu, ale czy to nie jest po prostu dryf tętna?

Reply to this topic