Trening z pomiarem mocy
Posted 01 March 2015 - 19:41
Generalnie o sprzęcie gadamy w tym wątku
http://szosa.org/top...-mierniki-mocy/
Jednak tak naprawdę wybór jest bardzo ograniczony bo nie wszystko jest już w fazie produkcyjnej. Z rzeczy dostępnych cenowo, działających i w normalnej sprzedaży masz chyba 3-4 opcje. piasta PowerTap, power2max (kusi ceną w promocji) oraz seria jedno nożnych mierników czyli Stages i Garmin Vector (zakup podwójnego chyba wychodzi poza normalne ceny)
Dało by radę to przenieść do tamtego wątku?
(Dla mnie normalna cena to jakieś 1000 max-myślę że bym się skusił , nawet z ciekawości-jak to się ma do tętna i do Virtual Power)
- Jakuben likes this
Posted 05 March 2015 - 15:31
Jeśli chodzi o bieganie to już robią mierniki mocy, natomiast w dużym uproszczeniu odpowiednikiem trening z pomiarem mocy w bieganiu jest trening na tempo (optymalnie na tempo znormalizowane o zmianę wysokości). Jak przeczytasz Danielsa to znajdziesz sporo analogii.
Pływanie to podobno sport techniczny gdzie technika ma kluczowe znaczenie.
A to cię zdziwię, bo w pływaniu też masz test FTP - 20-30 minut maksymalnego wysiłku i z tego potem liczone strefy treningowe.
W bieganiu tempo znormalizowane o wysokość (GAP jak to nazywa Strava) - raczej ciężko coś takiego przeprowadzić, poza typowo siłowymi podbiegami intensywniejsze treningi i tak robisz raczej na bieżni - ale na tempo, nie HR. Ale mówimy o treningu, a wg mnie równie PM są równie wartościowe jeśli chodzi o wyścigi i kwestię np. niwelacji wpływu podbiegów na "generowaną moc"
Mnie jeszcze zastanawia czy urządzenia mierzące zakwaszenie typu BSX insight - czy one nie są już PM-killerem
Posted 08 March 2015 - 22:55
A to cię zdziwię, bo w pływaniu też masz test FTP - 20-30 minut maksymalnego wysiłku i z tego potem liczone strefy treningowe.
Tak wiem
W bieganiu tempo znormalizowane o wysokość (GAP jak to nazywa Strava) - raczej ciężko coś takiego przeprowadzić, poza typowo siłowymi podbiegami intensywniejsze treningi i tak robisz raczej na bieżni - ale na tempo, nie HR. Ale mówimy o treningu, a wg mnie równie PM są równie wartościowe jeśli chodzi o wyścigi i kwestię np. niwelacji wpływu podbiegów na "generowaną moc"
nie rozumiem co w tym trudnego? Masz tempo i biegniesz, jak chcesz znormalizowane to korzystasz z urządzenia/aplikacji która taką funkcję posiada. Ja osobiście korzystam w tempa z ostatnich 30s, bo mi najbardziej odpowiada (chwilowe na podstawie GPS są niezbyt dokładne).
Co do PM w bieganiu to nie zagłębiałem się w szczegóły, ale chyba to bardziej metody obliczeniowe niż pomiar bezpośredni.
Posted 01 September 2015 - 16:25
Jest ktoś, kto aktywnie używa wartości W' przy analizie treningów?
Problem jaki mam z tą wartością jest taki, że o ile szacowanie CP, FTP i tak dalej w Golden Cheetah daje dość przyzwoite rezultaty, tak znalezienie odpowiedniego poziomu W'bal to była w moim przypadku metoda prób i błędów.
Wg teoretycznego modelu winienem mieć 24kJ, w tym wypadku podczas zawodów lub ciężkich treningów powodowało to spadek W'bal do wartości ujemnych. Korekta do 30kJ rozwiązuje problem, ale po prostu ustaliłem tę wartość na podstawie danych z wyścigu na którym wiem, że kompletnie się zajechałem.
W teorii W' jest bardzo przydatną wartością przy planowaniu sesji interwałów - ale jak ją prawidłowo wyznaczyć?
Posted 01 September 2015 - 16:29
Ja korzystam, generalnie ja wyliczam na podstawie FTP i test 5min (wykonanego innego dnia). Niestety ta metodologia jest bardzo wrażliwa na 'zagięcie' się podczas tego drugiego (niewielkie zmiany nawet 1W daje stosunkowo duże skoki w uzyskanym wyniki W'. Z tego też powodu bardzo ciężko wyznaczyć dokładnie ten parametr.
Posted 01 September 2015 - 16:44
To akurat jest prawda - ale w tej metodzie chodzi właśnie o balans mocy anaerobowej, czyli jak mocno i długo jesteś w stanie pocisnąć powyżej FTP.
Skoro korzystasz i wyliczasz z teoretycznych wartości, to ciekawy jestem czy również masz problem z negatywnymi wartościami W'bal?
Dla zobrazowania problemu - po podstawieniu wartości mojego FTP i max 5 min power osiągam W' na poziomie 15kJ... W praktyce dopiero 30kJ zapewnia pozytywne wartości W'bal.
Posted 01 September 2015 - 16:52
No właśnie o tym piszę że dużo zależy od tego czy przez te 5min testu naprawdę poszedłeś w trupa i różnica nawet kilku W to ogromne rozbieżności w W'. Nawet przy bardzo mocnych testach, potem w rzeczywistości zdarza się minimalne minimum, ale to jak wiadomo adrenalina działa i jesteśmy w stanie dać z siebie więcej.
Posted 19 September 2015 - 13:07
Mam kilka pytań w sprawie treningu na mocy:
Mam p2m + do tego kupiłem na zimę tacx vortex smart. Zrobiłem test na FTP 10min na 175W + 20min na 209W przy 75kg, trudno ocenić czy to było tętno maksymalne na rowerze ok 190, średnie z 20min ok 175; na razie ustalę strefy na podstawie tego pomiaru i będę trenował przez miesiąc, zobaczymy co z tego wyjdzie. Natomiast nie wiem dokładnie jak ułożyć trening, niby jest po sezonie i powinno się robić bazę, ale najskuteczniejsze treningi na wzrost FTP nie są aż tak wysilające, żeby z nich zrezygnować. Ze względu na trenowanie również innych dyscyplin (triathlon) mam do dyspozycji 3 treningi rowerowe tygodniowo. Mam książkę Friela o treningu na mocy, ale nie chcę robić samej bazy przez najbliższe 5 miesięcy, tak jak on zaleca. Czy tradycyjne 2x20min na przerwie 5min mogę trenować przez zimę ? Jako drugi trening na pewno wytrzymałość tlenowa, w zależności od zmęczenia trzeci trening wedle uznania.
Czy taki zamysł ma rację bytu ?
Pytanie drugie: jakiego przyrostu FTP można się spodziewać miesięcznie ? O jakich wartościach rozmawiamy...?
Posted 19 September 2015 - 13:24
Training and Racing with a Power_Meter, 2nd Ed. Paperback – April 26, 2010 by Hunter Allen (Author), Andrew Coggan PhD (Author)
To twój 2 czy 3 sezon na szosie? Czy może już masz za sobą więcej?
Na moim przykładzie mogę powiedzieć że od czerwca 207W do teraz jest 241W na 72kg
Pierwszy sezon z pomiarem, ale na lato nie układam treningów. Jedynie teraz na zimę.
Latem liczy się dla mnie czysta przyjemność z jazdy i trening zależy od samopoczucia a PM służy tylko do śledzenia postępów i zmęczenia.
Zimą będę miał dostęp do gotowych planów dla mtb, tri, szosy na różne specjalizacje.
- Prozor likes this
Posted 19 September 2015 - 13:29
Pytanie drugie: jakiego przyrostu FTP można się spodziewać miesięcznie ? O jakich wartościach rozmawiamy...?
u mnie różnica między brakiem formy [początek okresu podstawowego] a szczytem to ok 16 .. 22 % FTP z początku okresu
szczyt mam ok 7 miesięcy po rozpoczęciu przygotowań i przyrasta NIELINIOWO
ale trzeba sobie zadać pytanie do czego trenujesz ? - czy dla podniesienie FTP [czasówki ok 1 godzinne] czy do startów we wspólnych gdzie FTP już ma mniejsze znaczenie i nie ono jest celem treningu czy może do TRI
Posted 19 September 2015 - 14:01
Dzięki za odpowiedzi...Docelowo do TRI, chociaż raz w tygodniu w moim mieście ustawia się grupa i często się do nich dołączam i pomimo tego, że utrzymuje się coraz dłużej w ogonie to chciałbym jeździć z nimi dłużej i dalej trasa ok 80km, ale jakbym się utrzymał w grupie przez 40km też byłoby dobrze na treningi mogę przeznaczyć maks 2h w dni treningowe, także chyba bardziej zależy mi na jeździe grupowej, a Tri przy okazji, lubię biegać a pływanie wychodzi mi najlepiej przy najmniej poświęconym czasie Chciałbym maksymalnie wykorzystać zakupiony pomiar mocy (rezygnacja z zakupu lepszego rower) oraz trenażera z Zwift'em.
Jeżdżę "treningowo" od marca, przejechałem 2500km, postaram się robić 3 treningi tygodniowo i ze względu na bieganie pozostałe 2 dni i pływanie 1 dzień, muszę z tych treningów wycisnąć ile się da...
ps. w TRI do 1/4 IM (45km) włącznie jest w formule z draftingiem, więc w sumie treningi by się pokrywały z jazdą w grupie)