Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trening z pomiarem mocy

2220 odpowiedzi w tym temacie

#161 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 18 listopad 2010 - 18:47

Czy mógłbyś podać linka do tego wattage? Szukałem na google, ale niestety bez skutku.

http://www.wattagetr...ewforum.php?f=2

#162 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 18 listopad 2010 - 21:06

Miałem na myśli to forum: https://groups.googl...ge/topics?hl=pl
Kopalnia wiedzy - lecz próg dość wysoki jeżeli chodzi o znajomość tematu - pisują tam głównie trenerzy, zawodnicy i ludzie zajmujący się zawodowo sportem... Samo przeszukiwanie tematów z ostatnich 3 lat to istna kopalnia.

Kiedyś wystarczyło mieć konto w gmailu - i via konto subskrybować grupę - teraz nie wiem jak wygląda rejestracja.

Oczywiście wicklowman też podał dobry adres - tam znajdziesz bardziej teoretyczne rozważania inżynierów i pasjonatów ... - ot, np. dywagacje o oporach powietrza szprychy... ;)

#163 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 27 listopad 2010 - 11:03

Nie wiecie, czy piasta powertap w wersji Comp jest kompatybilna z urządzeniami Garmin? Chodzi mi o to, czy da się ją podpiąć do Garniaka, czy też działa tylko ze zbieraczami danych cyclesops?

#164 bonifacy

bonifacy
  • Użytkownik
  • 74 postów
  • Skądwielkopolska

Napisano 28 listopad 2010 - 10:34

comp jest przewodowy wiec nie
wszystkie bezprzewodowe modele z garminem dzialaja

#165 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 29 listopad 2010 - 12:17

ale nie z każdym Garminem np. popularny i masowo posiadamy przez polskich biegaczy amatorow Garmin 305 nie obsługuje.

Tompoz

#166 prescot

prescot
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądToruń

Napisano 29 listopad 2010 - 14:45

ale nie z każdym Garminem np. popularny i masowo posiadamy przez polskich biegaczy amatorow Garmin 305 nie obsługuje.

Tompoz

:lol: :lol: :lol:

a biegacze stosują pomiar mocy?

#167 jakubP

jakubP
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • Skądkrakow

Napisano 06 grudzień 2010 - 22:24

Czytałem o iBike niedawno dosyć dużo... Wyniki jakie daje są zbierane nie tylko z prędkości wiatru, ale i akcelerometru i innych czujników.

Problem w tym, że jego wyniki momentami różnią się o 30-40% od SMR'a i PowerTappa. W spokojnych warunkach różnica spada do ok 8%

Np przy jakims bocznym podmuchu wiatru moze sie cos takiego pokazac, ale to bedzie 0.5 do 1 sekundy, w mocy sredniej iBike trzyma sie 4% do 6% błedu. Ważne jest to że i bike dobrze wykalibrowany trzyma sie swoich obliczen konsekwentnie.

#168 jakubP

jakubP
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • Skądkrakow

Napisano 10 grudzień 2010 - 12:11

Ostantio były obszerne artykuły na ten temat w biekradarze oraz cyclingnews (choć to jeden serwis w sumie). W magazynie rowerowym czy bikeboardzie też pisano o tym.

Chyba jednak będą musieli zrobić ten test jesczcze raz, bo naprawdę dali dupy z kalibracją. Opowiadaja ze to i tamto, oraz że różnice takie wielkie, szkoda że nie pokazali plików!.No i wlasnie producent ich o to zapytał i znalazl karygodne błędy w kalibracji. Jeśli ktos ma ochotę zobaczyć o co chodzi oto link:http://www.ibikeforum.com/viewtopic.php?f=39&t=1789 , ale i tak napsuli krwi.

Jest wiele niezależnych testów potwierdzających że iBike nie jest tylko gadzetem, nikt nie chce porownywac go z SRM, ale nie można mowic ze jest az tak niedokładny bo to mija sie z prawdą.

Sam uzywaM iBika, miałem SRM'a i w sumie nie tesknie za nim:) Moze zdażają sie krotkie skoki mocy w odczycie iBika, lecz po wczytaniu pliku mozna to łatwo skorygowac.

#169 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 10 grudzień 2010 - 12:18

Ostantio były obszerne artykuły na ten temat w biekradarze oraz cyclingnews (choć to jeden serwis w sumie). W magazynie rowerowym czy bikeboardzie też pisano o tym.

Chyba jednak będą musieli zrobić ten test jesczcze raz, bo naprawdę dali dupy z kalibracją. Opowiadaja ze to i tamto, oraz że różnice takie wielkie, szkoda że nie pokazali plików!.No i wlasnie producent ich o to zapytał i znalazl karygodne błędy w kalibracji. Jeśli ktos ma ochotę zobaczyć o co chodzi oto link:http://www.ibikeforum.com/viewtopic.php?f=39&t=1789 , ale i tak napsuli krwi.

Jest wiele niezależnych testów potwierdzających że iBike nie jest tylko gadzetem, nikt nie chce porownywac go z SRM, ale nie można mowic ze jest az tak niedokładny bo to mija sie z prawdą.

Sam uzywaM iBika, miałem SRM'a i w sumie nie tesknie za nim:) Moze zdażają sie krotkie skoki mocy w odczycie iBika, lecz po wczytaniu pliku mozna to łatwo skorygowac.

mam pytanie a ten pomair Ibike można zrzucać na sporttracka ?

Tompoz

#170 tomacias

tomacias
  • Użytkownik
  • 208 postów
  • Skądopolskie

Napisano 11 grudzień 2010 - 23:33

mam pytanie a ten pomair Ibike można zrzucać na sporttracka ?

tak, ale plugin jest dostępny od wersji 3.0 czyli tej nie za free :-|

#171 jakubP

jakubP
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • Skądkrakow

Napisano 12 grudzień 2010 - 22:14

Ale za to mozna na TrainingPeaks, za darmo. Wystarczy sie zalogowac na darmowa wersje kalendarza. :->

#172 tomacias

tomacias
  • Użytkownik
  • 208 postów
  • Skądopolskie

Napisano 12 grudzień 2010 - 23:16

Ale za to mozna na TrainingPeaks, za darmo.

ale tam także są spore ograniczenia funkcjonalności, praktycznie to zwyczajny dzienniczek.
ST-k 3.0 ogranicza jak pamiętam w darmowej opcji do użycia 4 pluginów.
Jak TPeaks to raczej tylko wersja premium lub WKO+. A raczej tylko WKO+, bo nie po to rozpoczyna się trening z pomiarem mocy by mieć więcej danych w dzienniczku. Ale by je analizować. Może się się mylę ale TP nie liczy i prezentuje TSS, ATL itd.

#173 jakubP

jakubP
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • Skądkrakow

Napisano 13 grudzień 2010 - 13:58

W wersji darmowej nie masz możliwości analizy danych, racja. Płatna bedzie około 60 zl za miesiąc, a wtedy to juz lepiej za trenera zaplacic chyba:)(oczywiscie jesli trener wie co to WKO)

WKO+ to swietna opcja jesli ktos łapie o co chodzi:))))).

Sam software Ibika pokaże ci NP (normalized power) zawsze coś.

#174 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 13 grudzień 2010 - 14:26

W wersji darmowej nie masz możliwości analizy danych, racja. Płatna bedzie około 60 zl za miesiąc, a wtedy to juz lepiej za trenera zaplacic chyba:)(oczywiscie jesli trener wie co to WKO)

WKO+ to swietna opcja jesli ktos łapie o co chodzi:))))).

Sam software Ibika pokaże ci NP (normalized power) zawsze coś.

to masz racje by wykorzystać wszystko co daje WKO +..................... to niestety trzeba troche kumać.

Tompoz

#175 jakubP

jakubP
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • Skądkrakow

Napisano 13 grudzień 2010 - 20:21

. Może się się mylę ale TP nie liczy i prezentuje TSS, ATL itd.

W darmowej opcji nie pokazuje, w płatnej jak najbardziej. Jesli trener uzywa trening peaks to on zawsze ma taką opcję. Oczywiście wiąże sie to z tym że zawodnik trenujący musi miec jakiś sprzet notujący trening (niekoniecznie Power Meter).

#176 kevino

kevino
  • Użytkownik
  • 93 postów
  • SkądTarnów

Napisano 13 grudzień 2010 - 20:52

jakubP, mam pytanie np: chciałbym kupić pakiet np od Joe Friela lecz on ma masę tego:
http://home.training.../joe-friel.aspx

np:

Criterium Base Period (OVER 50) 8-11hrs/wk
Criterium Base Period (UNDER 50) 8-11hrs/wk

#177 jakubP

jakubP
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • Skądkrakow

Napisano 14 grudzień 2010 - 07:45

Te plany, które zaznaczyłeś to raczej nie pod polskie sciganie, nie za bardzo mozna w kryteriach sie u nas scigać, szczególnie w wieku 50 ciu lat.
Plany Joe są fajne, tylko, że jak to bywa z planami gotowymi nie są skrojone pod Ciebie.
Za 100$ plan 2-3 miesięczny to tanio w Usa ale na polskie warunki mysle ze troche za dużo za gotową podkładkę:) W sumie to trenera byś chyba znalazl za tą kasę.
Plany te są tak skonstruowane aby wprowadzic trenującego na "obroty" w 8 tyg i utrzymac formę do 12 tyg treningu. Problem jest tylko taki, że po tym okresie zostajesz z ręką w nocniku:)))). Nie będziesz wiedzieć co zrobic dalej po tych trzech miesiącach, ewentualnie w niektórych planach jest opcja kontunuacji na następne 3 miesiące.

Myślę, że jeśli byś Sie decydował no taki gotowy plan to najlepiej by było rozpocząć od wyznaczenia sobie zawodów na których chcesz mieć "szczyt formy". Powiedzmy 1 czerwca. Więc cofasz sie o 3 miesiące. Startujesz z planem 1 marca. Taka formuła miała by szansę na powodzenie.
Reasumując- Jesli chcesz przygotować się na konkretną datę zawodów(lub więcej w krótkim odstępie czasu) plan zadziała!. Jeśli chcesz w ten sposób planować cały sezon, ewentualnie "rozwój" sportowy, to nie tędy droga:))))))))

#178 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 19 marzec 2011 - 16:45

Juz prawie poltora roku jak zapoczatkowalem temat pomiaru mocy ... Pozwole sobie reanimowac ow topik jako ze slaby tu ruch w interesie ;)

Jakies newsy ? Ktos zaczal to uzywac? Z tego co widzialem na tym forum to tylko Misza i Kolan dziela sie informacjami co do cyferek z treningow ... Moze jednak jest "nas" wiecej ?

Zapraszam do dyskusji i wymiany doswiadczen.

Osmiele sie wrzucic przy okazji swoje trzy grosze z punktu widzenia zwyklego amatora, co tak naprawde daje mi pomiar mocy.

Po pierwsze: Moc nigdy nie klamie ( w przeciwienstwie do HR ) dzieki temu na kazdym treningu jestem w stanie porownywac wartosci z poprzednich dni co daje mi obraz mojej aktualnej formy ... jej zwyzki czy tez oznak zmeczenia.

Po drugie: Przestaly interesowac czytaj stresowac :) mnie wszelkie srednie predkosci... co jest wielka ulga podczas silnych wiatrow.

Po czwarte: trening stal sie duzo bardziej urozmaicony i precyzyjny

Ponadto chcac niechcac zmusilo mnie to to do glebszej analizy zagadnien fizjologii wysilku fizycznego.

Korzytajac z oprogramowania WKO+ mam pelna kontrole nad obciazeniami i na biezaca dzieki funkji adaptacji treningowej, kumulacji zmeczenia i "swierzosci" (CTL, ATL, TSB) moge w pelni panowac nad rownowaga pomiedzy treningiem i regeneracja (przynajmniej w teorii, ktora w 90% w moim przypadku pokrywa sie z rzeczywistoscia)

Pozdrawiam ... i jeszcze raz zapraszam wszystkich korzytajacych z pomiaru mocy a takze wszystkich zainteresowanych tym tematem do dyskusji ...

#179 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 19 marzec 2011 - 17:14

@radny problemem u nas jest nadal cena - pomiar mocy jest cały czas dość drogim rozwiązaniem ale co ważniejsze - jest też stosunkowo "nowy" dla trenerów - ciężko znaleźć kogoś, kto dokształcał się - oczywiście w zakresie własnym - i jest nie tyle na bieżąco, ale umie z pomiarem mocy pracować. Ciężką robotę wykonują trenerzy (głównie) dziewczyn jeżdżących MTB. PZKOL i Dział Szkolenia jakoś nie kwapią się załapać na nowości - a możliwości mają - bo SRM od dawna prowadzi szkolenia i seminaria dla "kadr" - trzeba tylko popytać, zadzwonić, zaprosić... Kiedyś taka wola była - skończyło się na krótkich testach...

W US jak jesteś trenerem, musisz cały czas podnosić kwalifikacje - dokształcać się - uczestniczyć w szkoleniach, konferencjach, pokazach... U nas nie za bardzo. Może kiedyś to się zmieni - na razie marnie to widzę.

Przecież jak ktoś chce trochę na poważniej zacząć trenować - nawet "tylko" amatorsko (fajne "tylko" jak się np. pracuje na pełen etat, ma rodzinę, dzieci, obowiązki...) to przecież nie zacznie od inwestycji 500+ $/Euro za używany pomiar mocy; najpierw kupi porządny pulsometr za 300 zł (np.), jak się wciągnie, to może później - kiedyś. Byłoby prościej, gdyby istniał szerszy rynek "trenerski" - a tak to nie ma kto nawet pomóc - więc pomiar mocy pozostaje dla tych, którzy chcą też samemu szukać, eksperymentować i nie przejmować się docinkami jak to szpanują sprzętem - które są jeszcze na poziomie dziennym :) typowe: "o, jaki zawodowiec..." albo "musisz nieźle dopier****ć jak masz taki sprzęt" itp :))

#180 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 19 marzec 2011 - 17:33

@ MIsza Musze sie z toba niestety zgodzic, ze w tym wypadku cena psuje cala zabawe i odbiera checi posiadania czegos takiego. To co producenci SRM,i Powertap czy Quaqa robia to dla mnie zwykle zlodziejstwo ... Ale niestety takie sa prawa ekonomii ... skoro jest popyt to sobie winduja cene jak chca... Ponac samo wyprodukowanie jest dosc tanie a koszty to jedynie wieloletnie badania ... Wydaje jednak mi sie ze zarowno jedna i druga firma juz sobie odbila to z nawiazka wiec mogliby troche spuscic z tonu. Wciaz mam nadzieje ze Garmin cos z tym zrobi, niemniej wciaz bedzie drogo dla przecietnego zjadacza chleba ... (lekko ponizej $1000 jak obiecuja) tak sobie mysle ze czasem to kwestia priorytetow w zyciu ... mam kolegow ktorych rowery sa drozsze niz ich samochody ... :)

Dodaj odpowiedź