Skocz do zawartości

Przegroda nosowa

33 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_szudri_*

Gosc_szudri_*
  • Gość

Napisano 11 wrzesień 2009 - 08:32

Tematu nie znalazłem więc koledzy Was się spytam. Czy skrzywiona przegroda nosowa przeszkadza w wydolności czy ma to wpływ na kondycję? Co o tym myślicie, bo zauważyłem że nie którzy kolarze używają tak zwane opaski na nosie np Sylwester Szmyd.

http://www.maratonyp...e=7261

#2 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 11 wrzesień 2009 - 11:51

Wszystko zalezy od rodzaju skrzywienia a z tym związane wielkości prześwitu kanału nosowego. Zachęcam szczerze wybrac się do otolaryngologa. Może nie ma się czym przejmowac a może potrzebny będzie zabieg. Ludzie po zabiegu zwykli mawiac: nie wiedzialem/niewiedzialam że oddychanie przez nos moze byc takie lekkie. Czuję się wspaniale.
W skrajnych przypadkach może nastąpic lekkie niedotlenienie organizmu, wbrew pozorom nie w czasie wysilku ale w czasie snu.
Co do opaski na nos, Sprawa jest prosta. Zadaniem opaski jest podciągnięcie powłok nosa lekko do góry celem poszezrzenia otworu kanałów nosowych w celu ... oczywiście lepszego pełniejszego i swobodniejszego oddychania.
Przed dużym wysiłkiem, wyścigiem można zastosowac też krople do nosa Thymazen. Efekt piorunujący, lepsze niż najlepsza opaska na nos.

Stas

#3 Gosc_szudri_*

Gosc_szudri_*
  • Gość

Napisano 11 wrzesień 2009 - 12:32

Dzięki Stas ogólnie nie miewam problemów ze snem ale prawidłowo nie oddycham. Na zatoki czy inne objawienia związane z przegrodą nosową nie mam, ale co do tych kropli to sobie zakupię. :-P

#4 mustafa30

mustafa30
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądJeżowe

Napisano 11 wrzesień 2009 - 14:10

Witam, też miałem skrzywiona przegrodę i po chyba 10 latach problemów z oddychaniem, snem, ciągłym zmęczeniem w ubiegłym roku byłem na zabiegu i tutaj pozwolę sobie zacytować Stasia ,,nie wiedziałem że oddychanie przez nos może być takie lekkie" i sprawiać tyle przyjemności. Jeśli masz taki problem to polecam zabieg to naprawdę inna jakość życia, jeśli masz skrzywioną przegrodę to powoduje to minimalne niedotlenienie całego organizmu a co za tym idzie ospałość, ciągłe zmęczenie, bole głowy itp. Ja zrobiłem zabieg specjalnie dla roweru bo też mi przeszkadzało w jeździe. więc odwiedź laryngologa a on ci reszte powie czy trzeba robić czy nie pozdrawiam.
mustafa30

#5 moly

moly
  • Użytkownik
  • 296 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 wrzesień 2009 - 14:29

Słyszałam, że skrzywioną przegrodę ma większość społeczeństwa. W większym czy mniejszym stopniu.
Ja swoją prostowałam w lutym b.r. ze względu na katar i dlatego że miałam już dość połykania much podczas jazdy na rowerze.
Oprócz wyprostowania przegrody lekarz nieco poszerzył światło kanałów.
Jest lepiej, nie żałuję, że zdecydowałam się na zabieg. Przeprowadzano mi go pod narkozą. Obyło się więc bez traumy związanej z przeżywaniem tego wszystkiego...
Jednak katar i idący za nim obrzęk błony śluzowej nie ustąpił, a nawet się nasilił.
Wg statystyk wydolność organizmu po takiej operacji może się zwiększyć do aż/zaledwie 20%.

#6 Gosc_michaelk_*

Gosc_michaelk_*
  • Gość

Napisano 11 wrzesień 2009 - 14:33

Ja też mam skrzywioną przegrodę, już od jakiegoś czasu się wybieram na operacje ale postanowiłem że tej zimy wreszcie się uporam z tą przegrodą. Nie mam problemów z oddychaniem, ale przy skrzywionej przegrodzie górne drogi oddechowe częściej mają infekcje, szczególnie jeżeli chodzi o zatoki. Już mam dość kataru jak tylko temperatura spada poniżej 18stopni. Mam dwie opcje albo wyjechać do ciepłych krajów albo zlikwidować krzywą przegrodę nosowa. To pierwsze też planuję ale najpierw muszę kariere edukacyjną dopełnić, więc za jakieś 3-4 miesiące pójdę do szpitala i skończę z tą krzywą przegrodą.

#7 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 11 wrzesień 2009 - 16:00

a co do przegrody nosowej, to nie wiem, czy mam skrzywioną, ale prawie cały rok mam katar, jak częściej i dłużej jeżdżę na rowerze, to nos mam później cały zapchany, ale jak już jadę na rowerze, to kataru nie czuję, mogę normalnie oddychać nosem (normalnie w moim odczuciu). W zwykłym dniu przez nos oddycha mi się ciężko i czuję, że nie mogę zrobić tak dużego wdechu nosem niż ustami. Czy każdy tak ma?

#8 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 11 wrzesień 2009 - 16:59

kuba259, nie wiem czy każdy, ale ja mam identycznie... i już od dłuższego czasu się wybieram do lekarza... :-P

#9 Gosc_szudri_*

Gosc_szudri_*
  • Gość

Napisano 11 wrzesień 2009 - 19:50

krople do nosa Thymazen

te krople są niestety na receptę :-|

#10 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 wrzesień 2009 - 20:21

A można zapytać, ile taki zabieg orientacyjnie kosztuje?

fs-userbar-blog-white.png

#11 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 11 wrzesień 2009 - 20:29

krople do nosa Thymazen

Zdumiewające ale przewaznie apteki nie wymagają na ten lek recepty. Zapewniam Cię dostaniesz te krople bez recepty, musisz tylko znalezc inną aptekę.
Thymazen uzywaj tylko sporadycznie gdyż stale uzywany może uzależnic i aby uzyskac efekt będziesz musial używac go coraz więcej i częściej.

Stas

#12 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 11 wrzesień 2009 - 20:47

krople do nosa Thymazen

W takim razie polecam sztyft do nosa z olejkiem eukaliptusa - w aptece za 4 zł. Działa przeczyszczająco na nos. Z resztą gdzieś tu na forum ktoś pisał juz o tym odnośnie zawodników rozgrzewajacych się na trenażerach przed czasówką i mających takie sztyfty w tym czasie w nosie. Sprawdziłem - działa ;) (najlepiej od razu kupić dwa sztyfciki i pooddychać sobie 'na nich' przed treningiem)

#13 Gosc_szudri_*

Gosc_szudri_*
  • Gość

Napisano 11 wrzesień 2009 - 20:57

Zapewniam Cię dostaniesz te krople bez recepty, musisz tylko znalezc inną aptekę.
Thymazen uzywaj tylko sporadycznie gdyż stale uzywany może uzależnic i aby uzyskac efekt będziesz musial używac go coraz więcej i częściej.

ok będe szukał i będe ostrożny tylko tak na próbę zobaczymy jaki przyniesie efekt 8-)

#14 biczek

biczek
  • Użytkownik
  • 27 postów
  • SkądKępno

Napisano 11 wrzesień 2009 - 21:08

nie tyle uzależnia co powoduje spadek odpowiedzi naczyń krwionośnych na sam lek przez co trzeba go stosować więcej i częściej ;-) co w skrajnych przypadkach może spowodować martwicę błony śluzowej przez jej ciągle niedotlenienie... a to już nie jest ciekawe ;/

Takie działanie wykazuje wykazuje niestety cala grupa chemiczna tych leków...
NAPHAZOLINI NITRAS (Rhinazin)
XYLOMETAZOLINI HYDROCHLORIDUM (Otrivin, Xylorhin)
OXYMETAZOLINI HYDROCHLORIDUM (Afrin, Oxalin)
TYMAZOLINI HYDROCHLORIDUM (Thymazen)
TETRIZOLINI HYDROCHLORIDUM (Visine, Tyzine)

a mentol ze sztyftów jest super :P przynajmniej na mnie działa na cito;)

#15 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 11 wrzesień 2009 - 21:26

A co do 'udrażniaczy nosowych' i ogólnej poprawy oddychania, moja działająca metoda, oprócz tymczasowo ułatwiających oddychanie sztyftów RHIN BAC: Sudafed popijany rozpuszczoną w wodzie tabletką soli emskiej (Sal Ems Factitium) 3 razy dziennie. Do dostania w aptece bez recepty.
Może komuś się przyda ;-)

#16 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 wrzesień 2009 - 21:50

Mam tak bardzo krzywą przegrodę nosową, że tylko operacja pomoże. 2 tyg. podobno się goi, bolesna, ale ludzie sobie chwalą. Ja już byłem zapisany na operacje, ale zrezygnowałem, może kiedyś :lol:

#17 mustafa30

mustafa30
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądJeżowe

Napisano 11 wrzesień 2009 - 22:16

Kr1zje, nie czekaj tylko idź szybko zapisz się na zabieg bo tak to nazywają lekarze bo w niektórych szpitalach czeka sie 3-4 miesiące, ja robiłem w Rzeszowie i czekałem 3 miechy w lublinie nawet do roku sie czeka w warszawie więcej szpitali może gdzieś zrobisz szybciej. Przegroda goi się nie 2 tygodnie ale nawet do całkowitej sprawności wraca po pół roku jest jeszcze kilka nieprzyjemności z tym związanych ale warto !!! tak jak pisałem już wcześniej po zabiegu jest to nowa jakość życia i oczywiście na rowerku też jest lepiej jeździć.

PAWELKEPIEN- zabieg na ubezpieczalnie jest bezpłatny chyba że chcesz prywatnie to ok. 2000 kuzyn robił w prywatnej jakiejś klinice w warszawce to wiem z pierwszej reki.

PROSTUJCIE PRZEGRODY WARTO :!: :!:

#18 Pacek

Pacek
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 12 wrzesień 2009 - 14:29

Od siebie dodam że nieustający katar, problem z płynnym oddychaniem itd, niekoniecznie musi byc winą krzywej przegrody, czasem zdarza się że jest to wina polipów, grzybów, bakteri, zaburzeń genetycznych lub coś tam jeszcze czego niezapamiętałem z wywodu mojej dziewczyny.

#19 Gosc_michaelk_*

Gosc_michaelk_*
  • Gość

Napisano 15 wrzesień 2009 - 19:26

ale często krzywa przegroda (zła wentylacja komory nosowej - powietrze wentyluje tylko część komory) jest przyczyną infekcji w tym bakteriologicznych czy grzybiczych

w cale nie trzeba mieć problemów z oddychaniem przy krzywej przegrodzie (ja na przykład nie czuje dyskomfortu oddychalnego ale ciągłe infekcje komory nosowej i zatok, w okresie zimowym i jesiennym to wysterczający powód dla którego decyduję się na operacje - a zabieg chcę mieć w zimie powiedzmy w grudniu, ponieważ wtedy i tak mniej jeżdżę i do 2 wiosny będę sprawny jak nigdy

#20 pomerania

pomerania
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • SkądPolska, Szczecin

Napisano 27 wrzesień 2009 - 20:10

Przez chyba 4 lata męczyłem się z krzywą przegrodą. W tamtym okresie tak przez 9-10 miesięcy w roku miałem katar bądź lekki katar. Problemy z oddychaniem, jeden otwór zatkany. Po operacji nos został odetkany, katar dokucza mi sporadycznie Na pewno nos lepiej sie oczyszcza. Na pewno warto ją zoperować. Mogę to potwierdzić z autopsji. Chociaż nos bolał około 3 miesięcy, dobrze oddychało sie juz chyba tydzień po operacji.

Dodaj odpowiedź