W widżecie jest możliwość ręcznego wyboru trybu oświetlenia również przyciskami.
O ile pamiętam, to autor jest posiadaczem Edge 1000 stąd może niespecjalnie mógł zauważyć błąd braku zaznaczenia również Edge 530 i Edge 130 w kodzie, raczej jest to przeoczenie (nie ma ludzi nieomylnych...), bo pozostałe przyciskowe urządzenia (Edge 520 i 520+ oraz Fenix 5 i 6 i urządzenia pochodne). Wrzuciłem zapytanie na forum pola/widżetu, Maca88 odpowiada dość szybko więc raczej wkrótce będziemy mieć odpowiedź dotyczącą kompatybilności widżetu sterowania oświetleniem dla tych dwóch modeli.
Chodziło mi właśnie o tryb "not recording" (czyli zapis lub odrzucenie).
Czyli właściwie tak jak wspomniałem wyżej - tak samo lampki działają i bez automatyki czy dodatkowych pól, bo i tak ręcznie przełączasz. Zyskujesz jedynie całkiem zgrabne pole informujące o trybie oświetlenia i poziomie naładowania każdej z lampek.
-----
Maca88 wyjaśnił skąd się bierze brak widżetu dla Edge 530 (i E130):
I removed the support for Edge 530 due to bad reviews and also because for Edge 530, it is a stripped down version of “Smart Bike Lights” data field. As Edge 530 has CIQ 3.2, the light modes can be set with the data field by using the data field menu. If you think that it still makes sense to support Edge 530, I can readd it.
Unfortunately Edge 130 does not support widgets, so I cannot add support for it.
I faktycznie, przeglądając komentarze można zauważyć właściwie jeden dotyczący E530:
James Dyer March 29, 2021 | Version 0.5.5
Does very little on a 530. Battery status is all it shows and not very good at that!
Developer Reply March 30, 2021, maca88
Thanks for the fair criticism, this widget is basically a stripped down version of "Smart Bike Lights" data field and for devices like Edge 530, doesn't make much sense having this installed instead. Based on that, I will probably remove the support for devices where it adds little to no value.
Ale wracając do odpowiedzi, zastanawia mnie to:
As Edge 530 has CIQ 3.2, the light modes can be set with the data field by using the data field menu.
Czyli wynika z tego, że pole ma menu, które może obsługiwać tryby oświetlenia. I tak rzeczywiście jest. Co prawda dostępu do E530 nie mam, ale testując na Fenix 6X Pro dodałem pole i dostęp do menu co prawda jest, ale dość ograniczony, bo przy dodaniu pola można wybrać tryb w jakim pole będzie funkcjonować (Smart/Network/Manual) i wybrać domyślny tryb świecenia (pewno poza trybem smart). W Fenixie nie widzę możliwości zmiany ustawień. Prawdopodobnie nie ma też takiej możliwości w E530.
Stąd jednak urządzenia z ekranem dotykowym mają zdecydowaną przewagę w tego typu zastosowaniach. Zdecydowanie funkcjonalniejsza obsługa widżetów czy pól dotykowych jest bardzo przydatna, aczkolwiek trochę kosztowna...