Skocz do zawartości

Oświetlenie.Jakiego używacie?

2339 odpowiedzi w tym temacie

#2101 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 16 sierpień 2021 - 19:18

...

W instrukcji jest, że fabrycznie czujnik światła jest włączony. W mojej nie był. Włączyłem, ale po sprawdzeniu jak działa wyłączyłem.

...

W papierowej instrukcji dołączonej do lampek jest napisane, że fabrycznie czujnik jest wyłączony dla RT i 200RT – i tak faktycznie było w moich.

Dzięki za info na temat tego Smart Bike Lights, mam ochotę wypróbować bo obecnie o ile zmiana trybu z poziomu urządzenia jest możliwa, to jest zaprojektowana w typowy "garminowski" sposób - czyli wciskaj przyciski do upadłego ;)

#2102 bazyl33

bazyl33
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądOżarów Mazowiecki

Napisano 16 sierpień 2021 - 21:50

7d8688aa51a278c2c82e27f599009b64.jpg

No dobra, zamiast "Wysokie" mogłem dać "Mocne". Albo zostawić nazwy angielskie. Wystarczy w w/w konfiguracji zmienić nazwę na pożądaną ;)

Oczywiście w każdej chwili można wybrać dowolny tryb światła, pole z automatu przełączy się w tryb M(anual). Przywrócenie trybu S(mart) - przyciśnięcie obszaru pola [M]/[S]/[N]. N oznacza tryb Network, czyli domyślny tryb garminowski.

Opcja uproszczona - tylko obsługa światła przedniego ION 200 RT:

1,1|Start:1H]0#4587520,196641#3,3|Dzien:1:63:1Er600,s-600|Noc:1:62:1Es-600,r600|:1:0:1D=1###7,6:ION 200 RT|2,:-1,Wyłącz:0|1,Dzienny błysk:63|1,Wysokie:1|1,Średnie:2|1,Słabe:5|1,Nocny błysk:62##0::#1:0#B2713#2##0#0

Powyższe pewno do ewentualnego  doszlifowania (czasy przełączeń itp.). Zmiana na inny model Edge: wkleić plik konfiguracyjny do konfiguratora i zmienić urządzenie na inny Edge (lub Fenix itp.).

Obsługa radaru (i nie tylko) dostępna jest w urządzeniach z większą ilością pamięci i obsługujących CIQ 3.0, czyli wszystko powyżej Edge 520 np. 520+, 820, 530/830/1030(+). Obsługa dotykiem ułatwia wybieranie trybów, ale jeśli automat dobrze wybiera, to właściwie nie ma potrzeby ręcznego wyboru.

Byłbyś w stanie mi coś takiego ułożyć tyle, że pod Flare RT i ION 200 RT ? Edge 530

#2103 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 16 sierpień 2021 - 21:52

Tutaj masz narzędzie https://maca88.githu...martBikeLights/

Na 530 nie uzyskasz tego ekranu, to tylko dla dotykowych Garminów. Pozostaje Ci pole na którym widzisz tryb lampy, i ewentualne konfiguracje "smart" (np. włączenie lampy na podstawie pory dnia, itp.).

EDIT:

Moja obecna konfiguracja SmartBikeLights na 530:

- pole pokazujące w jakim trybie pracują obie lampy (załacznik)

- tryb lampek "Manual", bo jest dla mnie prostsze sięgnięcie do obu lampek ręką niż dumanie nad tym na ile minut przed zachodem słońca przełączać się na słabsze wypalanie oczu jadącym za mną ;) tym bardziej że widzę jaki tryb obecnie mam włączony, i tym bardziej że ręczna obsługa będzie szybsza niż przeklikanie się do tego z poziomu Garmina...

- jedyna automatyka: lampy wyłączają się jeśli nagrywanie aktywności jest wyłączone, ale nie wyłączą się jeśli jest pauza lub ręczny stop (użyłem do tego "Global Filters").

1,1|:1H]0#4587520,196641#1,1|:1:0:1D=1#6291461,1409482753#1,1|:1:0:1D=1#3:Ion 200 RT|Off:0|Day Flash:63|Night Flash:62#4:Flare RT|Off:0|Day Flash:7|Night Flash:63|Night Steady:5#0::#0:0#B3121#2#1#0#0

Załączony plik  IMG_0238.JPG   282,8 KB   20 Ilość pobrań

#2104 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 sierpień 2021 - 06:55

- tryb lampek "Manual", bo jest dla mnie prostsze sięgnięcie do obu lampek ręką niż dumanie nad tym na ile minut przed zachodem słońca przełączać się na słabsze wypalanie oczu jadącym za mną ;) tym bardziej że widzę jaki tryb obecnie mam włączony, i tym bardziej że ręczna obsługa będzie szybsza niż przeklikanie się do tego z poziomu Garmina...

Jak mnie wkurzy ten „smart” to też tak zrobię :)

#2105 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 sierpień 2021 - 07:02

Rozbudowałeś pytanie…

Nie wiem, nie mam nic z garmina poza radarem, ale bez względu na tryb przy wykryciu nadjeżdżającego pojazdu varia zaczyna błyskać inną częstotliwością(mam podłączone do karoo2 i sterowane z Karoo)

Zakładam, że na garminie zadziała to tak samo dobrze lub lepiej.

Dokładnie tak samo. Funkcjonalność jest raczej identyczna - ręczne wybieranie trybu świecenia (ekran dotykowy, to i można zrobić to łatwo i przyjemnie) itp.
Tyle tylko, że dzięki polu CIQ można trochę pobawić się w ustawienia i reguły przełączeń, np. tryb obsługi radaru jest genialny, bo umożliwia włączenie lampki tylko wtedy, gdy faktycznie jest potrzebna, tzn. lampka zaświeci się w dzień tylko wtedy, gdy wykryty zostanie pojazd w odległości mniejszej niż ustawiona przez użytkownika i gdy pojazd jedzie odpowiednio szybko - można ustawić domyślnie czyli każdy (i włączyć lampkę przy np. 100 m), ale również tylko wtedy, gdy jedzie szybko lub bardzo szybko i w takim przypadku włączyć lampkę radaru przy 140m. Niestety, ta funkcjonalność nie jest dostępna w E520 (z uwagi na zbyt małą pamięć i brak wsparcia CIQ 3.0).
Pole jest wygodne zwłaszcza przy ekranach dotykowych, w przyciskowcach zmiana trybów z domyślnego (pewno "smart") na manual i wybór co i jak ma świecić wymaga trochę zachodu, ale jak się to dobrze skonfiguruje, to właściwie nie ma potrzeby...

Być może powyższe spowodowało, że Wahoo nie wprowadziło obsługi lampek - w przyciskowcu do zmiany oświetlenia trzeba się nieco naklikać, co może być upierdliwe, a więc niezgodne z filozofią Wahoo. Wyciąganie smartfona i przełączanie na ekranie trybu świecenia równie bezsensowne. Z drugiej strony mogliby przynajmniej wdrożyć informację o aktualnym trybie świecenia i szacunkowym poziomie akumulatora...

Na 530 nie uzyskasz tego ekranu, to tylko dla dotykowych Garminów. Pozostaje Ci pole na którym widzisz tryb lampy, i ewentualne konfiguracje "smart" (np. włączenie lampy na podstawie pory dnia, itp.).

Nie mam obecnie dostępu przyciskowca, stąd zweryfikować nie mogę, ale próbowałeś ustawić pełny ekran? Pewno obsługi raczej nie będzie (menu -> wybór? Chociaż wątpię), ale czytelne informacje o wybranych trybach i owszem. Z drugiej strony, nawet na małym polu widać dokładnie jaki tryb jest ustawiony w lampkach.

Być może do obsługi lampek byłby wygodniejszy alternatywny do garminowskiego widżet: https://apps.garmin....28-32a0fd617ab1- nie zapewnia automatyki, ale do obsługi trybów już tak.

Identycznie byłoby w Wahoo - nie byłoby innego sposobu na przełączenie niż wejście do opcji zarządzania światłem i wyboru trybu. Albo wyciąganie smartfona (w trakcie jazdy!) co jest jeszcze większym bezsensem. Stąd obsługa dotykiem jest zdecydowanie wygodniejsza.

- jedyna automatyka: lampy wyłączają się jeśli nagrywanie aktywności jest wyłączone, ale nie wyłączą się jeśli jest pauza lub ręczny stop (użyłem do tego "Global Filters").

Do samego włączania lampek przy włączeniu stopera nie potrzeba żadnej innej automatyki, niż ta co jest w Edge - wystarczy w opcjach wybrać włączanie lampek przy starcie stopera, zamiast przy uruchamianiu urządzenia. Pauza i ręczny stop nie wyłączają lampek do momentu zapisu/odrzucenia aktywności. Jedyny zysk to czytelna informacja o trybie świecenia w polu danych.
Zastosowanie filtra miałoby sens np. wtedy gdyby ktoś potrzebował wyłączania lampek przy wyłączeniu nagrywania (ręczny stop - przerwa na zakupy itp. po co ma się świecić), czyli zamiast "Timer state > NR" ustawić "Timer state = RE".

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2106 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 17 sierpień 2021 - 07:41

Widział ktoś może ostatnio jakąś sensowną promocję na Garmin Varia 515? Nie spieszy się, może iść przez całą Europę acz juz w kombinacje ze Stanów/Chin bym się nie bawił (te nowe VAT-y, cuda niewidy).

#2107 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 17 sierpień 2021 - 08:12

Nie mam obecnie dostępu przyciskowca, stąd zweryfikować nie mogę, ale próbowałeś ustawić pełny ekran? Pewno obsługi raczej nie będzie (menu -> wybór? Chociaż wątpię), ale czytelne informacje o wybranych trybach i owszem. Z drugiej strony, nawet na małym polu widać dokładnie jaki tryb jest ustawiony w lampkach.

Nie da się, jak zresztą opisane jest to w ficzerach: "Configurable full screen light panel for fast switching modes (only for Edge devices with touch screen)"

Być może do obsługi lampek byłby wygodniejszy alternatywny do garminowskiego widżet: https://apps.garmin....28-32a0fd617ab1- nie zapewnia automatyki, ale do obsługi trybów już tak.

BikeLightsControl to de facto ta sama aplikacja co SmartBikeLights (ten sam autor) tylko bez opcji "smart" – jak wyżej, pełny ekran z trybami dostępny tylko dla dotykowców. O dziwo nie jest kompatybilna z 530 ale z 520/520+ już tak.

Uproszczony wybór trybu świecenia (widoczny na 3 obrazku w powyższym linku) dostępny jest w obu aplikacjach.

Identycznie byłoby w Wahoo - nie byłoby innego sposobu na przełączenie niż wejście do opcji zarządzania światłem i wyboru trybu. Albo wyciąganie smartfona (w trakcie jazdy!) co jest jeszcze większym bezsensem. Stąd obsługa dotykiem jest zdecydowanie wygodniejsza.

Zgadza się, bez dotykowego ekranu ani rusz.

Lampki z automatu wyłączają się po włączeniu stopera?

Po wyłączeniu nagrywania aktywności, nie po włączeniu stopera (?).

#2108 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 17 sierpień 2021 - 08:43

Lampki nie gasną po zastopowaniu aktywności, ale po uśpieniu licznika już tak. Jeżeli wchodzę do sklepu to tak właśnie robię, później odpalam komputerek klikam start i jadę dalej z lampkami.

#2109 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 sierpień 2021 - 08:45

Nie da się, jak zresztą opisane jest to w ficzerach: "Configurable full screen light panel for fast switching modes (only for Edge devices with touch screen)"

BikeLightsControl to de facto ta sama aplikacja co SmartBikeLights (ten sam autor) tylko bez opcji "smart" – jak wyżej, pełny ekran z trybami dostępny tylko dla dotykowców. O dziwo nie jest kompatybilna z 530 ale z 520/520+ już tak.

Uproszczony wybór trybu świecenia (widoczny na 3 obrazku w powyższym linku) dostępny jest w obu aplikacjach.

Zgadza się, bez dotykowego ekranu ani rusz.

Po wyłączeniu nagrywania aktywności, nie po włączeniu stopera (?).

Pełny ekran dałoby się uzyskać, tyle tylko że bez obsługi wyboru oświetlenia. Ale jak wspomniałem, nie mam możliwości zweryfikowania, bo aktualnie dostępu do przyciskowca nie mam. A nie - wróć. Mam. W końcu mogę to zainstalować na Fenix 6X Pro. Sprawdzę.

Widżet jest dostępny dla przyciskowców. Wszystkie zegarki (no prawie) są obsługiwane przyciskami. Autor po prostu zapomniał, o dorzuceniu do listy Edge 530, a ja nie sprawdzałem, czy na liście jest (widziałem 520(+), bo mi na tym nie zależy :P.

Trzeba zgłosić brak i będzie. 

Włączenie stopera = włączenie nagrywania aktywności. Wyłączenie wymaga zapisu lub odrzucenia aktywności. 

Aktywność nagrywa się cały czas, pauza wstrzymuje zapis (ale nagrywanie włączone) podobnie wciśnięcie "stop" wstrzymuje zapis (to taka pauza, ale z opcjami zapisu/odrzucenia po których następuje zakończenie nagrywania), samo wyłączenie zapisu  danych następuje dopiero po potwierdzeniu, że chcemy zapisać lub odrzucić (z dodatkowym potwierdzeniem) aktywność. Standardowo w Edge lampki włączą się po naciśnięciu "Start" i wyłączą po zapisaniu/odrzuceniu aktywności.

#2110 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 17 sierpień 2021 - 08:55

Nie wiem co ten pełny ekran miałby robić w urządzeniu bez dotyku, i skoro autor aplikacji zaznacza że jest on dostępny tylko dla dotykowców to ja mu wierzę.

Chodziło mi właśnie o tryb "not recording" (czyli zapis lub odrzucenie).

#2111 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 sierpień 2021 - 11:01

W widżecie jest możliwość ręcznego wyboru trybu oświetlenia również przyciskami. 

O ile pamiętam, to autor jest posiadaczem Edge 1000 stąd może niespecjalnie mógł zauważyć błąd braku zaznaczenia również Edge 530 i Edge 130 w kodzie, raczej jest to przeoczenie (nie ma ludzi nieomylnych...), bo pozostałe przyciskowe urządzenia (Edge 520 i 520+ oraz Fenix 5 i 6 i urządzenia pochodne). Wrzuciłem zapytanie na forum pola/widżetu, Maca88 odpowiada dość szybko więc raczej wkrótce będziemy mieć odpowiedź dotyczącą kompatybilności widżetu sterowania oświetleniem dla tych dwóch modeli. 

Chodziło mi właśnie o tryb "not recording" (czyli zapis lub odrzucenie).

Czyli właściwie tak jak wspomniałem wyżej - tak samo lampki działają i bez automatyki czy dodatkowych pól, bo i tak ręcznie przełączasz. Zyskujesz jedynie całkiem zgrabne pole informujące o trybie oświetlenia i poziomie naładowania każdej z lampek. 

-----

Maca88 wyjaśnił skąd się bierze brak widżetu dla Edge 530 (i E130):

I removed the support for Edge 530 due to bad reviews and also because for Edge 530, it is a stripped down version of “Smart Bike Lights” data field. As Edge 530 has CIQ 3.2, the light modes can be set with the data field by using the data field menu. If you think that it still makes sense to support Edge 530, I can readd it.

Unfortunately Edge 130 does not support widgets, so I cannot add support for it.

I faktycznie, przeglądając komentarze można zauważyć właściwie jeden dotyczący E530:

James Dyer March 29, 2021 | Version 0.5.5
Does very little on a 530. Battery status is all it shows and not very good at that! 

Developer Reply March 30, 2021, maca88
Thanks for the fair criticism, this widget is basically a stripped down version of "Smart Bike Lights" data field and for devices like Edge 530, doesn't make much sense having this installed instead. Based on that, I will probably remove the support for devices where it adds little to no value. 

Ale wracając do odpowiedzi, zastanawia mnie to:
As Edge 530 has CIQ 3.2, the light modes can be set with the data field by using the data field menu.
Czyli wynika z tego, że pole ma menu, które może obsługiwać tryby oświetlenia. I tak rzeczywiście jest.  Co prawda dostępu do E530 nie mam, ale testując na Fenix 6X Pro dodałem pole i dostęp do menu co prawda jest, ale dość ograniczony, bo przy dodaniu pola można wybrać tryb w jakim pole będzie funkcjonować (Smart/Network/Manual) i wybrać domyślny tryb świecenia (pewno poza trybem smart). W Fenixie nie widzę możliwości zmiany ustawień. Prawdopodobnie nie ma też takiej możliwości w E530.
Stąd jednak urządzenia z ekranem dotykowym mają zdecydowaną przewagę w tego typu zastosowaniach. Zdecydowanie funkcjonalniejsza obsługa widżetów czy pól dotykowych jest bardzo przydatna, aczkolwiek trochę kosztowna...

#2112 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 18 sierpień 2021 - 08:51

Czyli właściwie tak jak wspomniałem wyżej - tak samo lampki działają i bez automatyki czy dodatkowych pól, bo i tak ręcznie przełączasz. Zyskujesz jedynie całkiem zgrabne pole informujące o trybie oświetlenia i poziomie naładowania każdej z lampek.

Czyli właściwie nadal nie załapałeś dlaczego chciałbym mieć to skonfigurowane tak jak opisałem ;)
Celowo nie chcę włączać lampek po rozpoczęciu aktywności (zanim wyjadę z miasta jadę 10km po DDR na wale, a na wale walić po oczach nie chcę), ale chcę aby się wyłączyły dopiero jak zapiszę lub odrzucę aktywność. I tak, chcę mieć pole pokazujące tryb. Zawszę mogę też zmienić tryb przez menu w czasie jazdy jak akurat naparzam i nie mogę zmienić pozycji aero ;) Tyle w temacie.

Widział ktoś może ostatnio jakąś sensowną promocję na Garmin Varia 515? Nie spieszy się, może iść przez całą Europę acz juz w kombinacje ze Stanów/Chin bym się nie bawił (te nowe VAT-y, cuda niewidy).

833 na BikeINN, ale z wysyłką 850, więc niewielka różnica względem cen w PL...

#2113 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 sierpień 2021 - 11:52

Idzie jesień, szukam przedniej lampki - czy ktoś z tutejszych posiada Knog Cobber? Zaciekawiła mnie opcja montażu na główce ramy - ponieważ moja kierownica nie jest zbyt lampko-friendly. 

#2114 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 24 sierpień 2021 - 06:03

Pewnie szukasz czegoś co oświetli drogę. Ten Knog to raczej tylko światełko pozycyjne.

#2115 shiler

shiler
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 24 sierpień 2021 - 09:10

Czy jest jakaś aplikacja na androida do obsługi lampki Bontrager Flare RT tak żeby dało się przełączać tryby i ewentualnie pokazywała poziom baterii?

#2116 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 24 sierpień 2021 - 09:36

Flare łączy się po ANT+, więc jeśli nie masz anteny do telefonu, to aplikacja już jest mało istotna.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#2117 shiler

shiler
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 24 sierpień 2021 - 09:46

Mam telefon z ANT+ :-)

#2118 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 sierpień 2021 - 10:37

Pewnie szukasz czegoś co oświetli drogę. Ten Knog to raczej tylko światełko pozycyjne.

Właśnie szukam pozycyjnego światełka, które pokaże mnie kierowcy, a nie mi drogę. Ja nie jeżdżę po zmroku, ale zdarza się powrót z treningu / ustawki już w szarówce.  

#2119 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 24 sierpień 2021 - 12:43

Na pozycyjną wydaje się idealna. Pytanie tylko jak z widocznością w dzień i czy nie będzie razić po oczach samego rowerzysty z uwagi na dość specyficzny kształt. Jak kupisz to podziel się wrażeniami.

Czyli właściwie nadal nie załapałeś dlaczego chciałbym mieć to skonfigurowane tak jak opisałem ;)
Celowo nie chcę włączać lampek po rozpoczęciu aktywności (zanim wyjadę z miasta jadę 10km po DDR na wale, a na wale walić po oczach nie chcę), ale chcę aby się wyłączyły dopiero jak zapiszę lub odrzucę aktywność. I tak, chcę mieć pole pokazujące tryb. Zawszę mogę też zmienić tryb przez menu w czasie jazdy jak akurat naparzam i nie mogę zmienić pozycji aero ;) Tyle w temacie.

Może i tyle w temacie, ale nigdzie nie napisałeś, że chcesz mieć po włączeniu Edge i rozpoczęciu rejestracji wyłączone światło, które będziesz ręcznie włączał przyciskiem.

Czyli zgodnie z powyższym lampy są włączone wtedy, gdy nagrywanie aktywności jest włączone, a więc po naciśnięciu przycisku "start" włączającego rejestrowanie aktywności. Nigdzie nie było wyjaśnienia, że po rozpoczęciu rejestracji lampki mają być wyłączone, bo użytkownik przez dłuży czas od rozpoczęcia rejestracji nie potrzebuje mieć ich włączonych. W kilku postach brak było wyjaśnienia dopiero w #2112 to wyjaśniłeś, a można było wyjaśnić to od razu, zamiast niepotrzebnie strzępić język...

Flare łączy się po ANT+, więc jeśli nie masz anteny do telefonu, to aplikacja już jest mało istotna.

No nie. Flare RT łączy się tak po ANT+, jak i po BT. Przynajmniej tak opisane jest w instrukcji. Problem w tym, że chyba jeszcze nie powstała żadna aplikacja BT do sterowania i obsługi lampek Bontrager. Nawet pilot Transmitr łączy się z lampkami przez ANT+...

Mam telefon z ANT+ :-)

Nic Ci to nie pomoże, bo właściwie żadna aplikacja nie obsługuje sieci świateł ANT+. 

Jeśli zależy Ci na przełączeniu świateł bez ekwilibrystyki (zwłaszcza tylna lampka, przednia ujdzie, choć nie zawsze można być pewnym, jakim trybem świeci) i sygnalizacji stanu akumulatora to jeśli nie masz komputerka/zegarka garminowskiego, pozostaje zakup pilota Bontrager Transmitr. Aczkolwiek wersja micro umożliwia jedynie sterowanie trybami przedniej lampki, a tylną można tylko włączyć i wyłączyć (przełączanie trybów ręcznie przyciskiem na lampce). Informacja o stanie akumulatora niby jest, ale mało użyteczna, bo daje informację jedynie przy włączeniu/wyłączeniu i tylko wtedy, gdy akumulator w lampce będzie miał >5%. 

Wygodne sprawdzanie poziomu akumulatora tych lampek możliwe jest chyba jedynie w urządzeniach garminowskich (wygodne przełączanie: ekran dotykowy, ewentualnie zegarki) i Karoo. 

#2120 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 sierpień 2021 - 14:59

Na pozycyjną wydaje się idealna. Pytanie tylko jak z widocznością w dzień i czy nie będzie razić po oczach samego rowerzysty z uwagi na dość specyficzny kształt. Jak kupisz to podziel się wrażeniami.

Będę ją oglądał w czwartek lub w piątek. Natomiast już mogę napisać, że lampka ma ciekawą opcję - jeżeli jest montowana poziomo na kierownicy możliwe jest włączenie tylko części powierzchni (np. dolnej) w taki sposób, żeby nie oślepiać rowerzysty. 

• Prozor lubi to

Dodaj odpowiedź