Skocz do zawartości

Oświetlenie.Jakiego używacie?

2339 odpowiedzi w tym temacie

#2181 shiler

shiler
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 20 wrzesień 2021 - 18:43

To że Bontrager nie ma żadnej apki do obsługi lampek to ogólnie jest słabe. Nie wiem czy są jakoś komercyjne połączeni z garminem czy jaki mają w tym inny inetes że nic takiego nie ma.

#2182 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1110 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 20 wrzesień 2021 - 18:49

Ma i nazywa się Bontrager Light Control, jest dostępna w Garminowym Connect IQ.

• Bzyk i artho lubią to

Trzepak 

"MAMIL"

#2183 shiler

shiler
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 20 wrzesień 2021 - 19:01

A ta aplikacja nie jest dostępna tylko na urządzenia Garmin? Mi chodzi o aplikacje na androida.

#2184 shiler

shiler
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 20 wrzesień 2021 - 19:01

A ta aplikacja nie jest dostępna tylko na urządzenia Garmin? Mi chodzi o aplikacje na androida.
  • shiler lubi to

#2185 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 20 wrzesień 2021 - 20:10

Tak, aplikacje ze sklepu ConnectIQ są tylko dostępne dla urządzeń z systemami Garmina, czyli liczniki oraz zegarki Garmina oraz ich zmodyfikowane wersje w ofercie Bontragera. Nie wiem, czy ktoś jeszcze robił swoje wersje urządzeń Garmina?

A tak na serio to cóż tu konfigurować by aż app-kę robić :P Zresztą.. i tak cały sportowy świat ma Garminy..

#2186 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 wrzesień 2021 - 21:40

^tak, z pewnością :)

#2187 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 20 wrzesień 2021 - 22:03

No dobra, może i jakiś konfigurator trybów byłby przyjemny, tzn. tak ich ilości, kolejności oraz rodzaju (np. tryb stały o mocy świecenia 25%, 50% ... itd., osobno migający auto itd.). Natomiast w temacie udziału na rynku sportowym to Garmin nadal ma monopol, zresztą nawet wykresy sprzed kilku lat pokazują potężną dominację, a wtedy "istniał" jeszcze Suunto i Polar natomiast Apple mimo wszystko miał jeszcze mniejszy udział na rynku sportowym.

#2188 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 wrzesień 2021 - 18:06

Fakt, Bontrager mógłby się bardziej postarać wyposażając lampki w komunikację. Samo zablokowanie jednego trybu jest mało użyteczne, gdyby wzorem Petzl dało się smartfonem wybrać tryby do użytku, pozostałe zablokować, czy nawet ustawić tryby użytkownika - byłoby świetnie. A tak nie mają urządzenia Garmina użytkownik jest skazany na przeklikiwanie się przez kolejne tryby świecenia. O ile z przodu jakoś to ujdzie - pod warunkiem, że przełącznik pod ręką, to z tyłu już jest to ekwilibrystyka, na dodatek upewnić się, że przełączyło się na pożądany tryb wcale nie jest takie łatwe. Stąd nawet wyświetlana informacja na komputerku treningowym o aktualnie wybranym trybie świecenia jest dużym ułatwieniem, nie wspominając o możliwości wyboru trybów z urządzenia treningowego, czy nawet automatyki przełączania świateł wg preferencji użytkownika.  

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2189 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 21 wrzesień 2021 - 18:17

Z drugiej strony tak sobie myślę, że jeżeli Bontrager oddałby w ręce użytkownika takie funkcje jak dostosowanie (np. w skali procentowej) mocy świecenia, to zaszkodziłby i bezpieczeństwu użytkowników i potencjalnie renomie. Obecne tryby są dość dobrze pomyślane, tak samo soczewka w Ion 200 i Flare RT sprawiająca, że z jednej strony lampka nie oślepia kolegów i koleżanek jadących za nami a z drugiej strony faktycznie jest widoczna z daleka.

Mam mocne obawy, że Bontrager zrobił co mógł a dodając więcej opcji konfiguracji może zepsuć ten balans, który zaiste stawia tą lampkę na tak wysokim poziomie.

Ale sam nie wiem, gdybamy wszak o teraźniejszości a przecież już za 10 lat i tak to będzie archaiczny przeżytek, bo standardem będą LEDowe światła matrycowe (macierzowe) w lampkach rowerowych... :P

• bzx lubi to

#2190 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 wrzesień 2021 - 15:13

No i mnie dotknął błąd wskaźnika naładowania lampki w Bontrager ION 200. Czasem działa poprawnie, ale najczęściej pokazuje 5-25% naładowania (czerwona dioda), garmin podobnie. Mimo to lampka świeci 2h w trybie high więc jest naładowana.

Wydaje się że na chwilę pomaga reset albo podpięcie do ładowania przy włączonej lampce. Najgorsze że podobno problem nadal nierozwiązany i nie ma żadnej pewności czy nowy egzemplarz po wymianie gwarancyjnej będzie działał poprawnie. Bosko …

#2191 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 22 wrzesień 2021 - 17:25

Statystycznie to chyba większa szansa, że będzie ok. Poza tym trek (bontrager) raczej nie robi sobie jaj z gwarancji.
Najwyżej co jakiś czas będziesz miał nową lampkę. 😅

#2192 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 22 wrzesień 2021 - 18:02

Statystycznie to chyba większa szansa, że będzie ok. [...]

A w jakiejś partii lampek to poprawili?

To znany bug. Jak dojedziesz akumulator do końca (w sensie do wyłączenia się) to trzeba lampkę zresetować by wskaźniki działały poprawnie.

Geniusze chyba nie wpadli na to, że jak zrobili lampkę inteligentniejszą to przydałaby się możliwość wgrywania firmware'u (tym bardziej, że złącze usb jest).

#2193 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 wrzesień 2021 - 20:30

A w jakiejś partii lampek to poprawili?
To znany bug. Jak dojedziesz akumulator do końca (w sensie do wyłączenia się) to trzeba lampkę zresetować by wskaźniki działały poprawnie.
Geniusze chyba nie wpadli na to, że jak zrobili lampkę inteligentniejszą to przydałaby się możliwość wgrywania firmware'u (tym bardziej, że złącze usb jest).

Nie przypominam sobie abym ją rozładowywał do końca. W moim przypadku raczej obstawiam jakąś niekorzystną interakcję z Garminem. Chociaż bez parowania też wskaźnik potrafi pokazywać nie to co trzeba.

#2194 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 30 wrzesień 2021 - 07:15

Przygodę z ładowaniem Flare RT miałem. Coś poszło nie tak i przytopiło się złącze ładowania. Lampka cała była mega nagrzana. Nie wiem z czego mogło to wynikać.
Tak czy siak lampka działa, ale nie da się jej ładować. Myślicie, że jest to naprawialne?12ba651639ac036ed9a9add99de9e307.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#2195 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 30 wrzesień 2021 - 07:17

Myślę, że gwarancja podziała tutaj.

#2196 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 30 wrzesień 2021 - 07:19

Problem w tym, że kupiłem je w sierpniu 2019, więc już słabo. 

Update.

Kupiłem lampki 12.09.2021  :lol:

Z ciekawości zadzwonię do sklepu, w którym je kupowałem i zobaczymy czy coś pomogą. 

• artho lubi to

#2197 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 05 październik 2021 - 12:22

Kolejny update. Trek uznał gwarancję i czekam na nową lampkę. Po raz kolejny jestem pod wrażeniem ich polityki gwarancyjnej. 

#2198 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 05 październik 2021 - 19:57

Czy pod uchwyt pod GoPro stosując adaptery podepnę jakąś większą lampkę niż ION 200? Widzę, że jest adapter pod ION Pro RT, a coś jeszcze?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#2199 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 06 październik 2021 - 06:11

Jak ma być sterowana z Garmina to chyba nie. Ja w taki sposób mam montowaną Navi 800. 

• Bzyk lubi to

#2200 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 06 październik 2021 - 06:14

Ktoś pytał niedawno o to którą lampkę na szosę.

Oczywiście zdjęcie trochę podbiło światło, ale przy zupełnej ciemności na 400 lumenów daje się jechać całkowicie bezpiecznie:
7f9c5180ea1a54ea5b52e58de5b6588c.jpg

Dodaj odpowiedź