Jump to content

Oświetlenie.Jakiego używacie?

2339 replies to this topic

#2261 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 posts

Posted 22 August 2022 - 14:12

ja używałem Varii 515 jakiś czas w MTB ( 80% szosa) to ten przycisk on/off mi się zapchał piaskiem, że praktycznie przestał działać, tutaj brawa dla serwisu Garmin , ponieważ po zgłoszeniu problemu kazali mi odesłać urządzenie, dostałem po tygodniu całkowicie nową lampkę. Także teraz nie zakładam do MTB , biorę jakąś starą tylną. Nawet w szosie jak ma padać to zaklejam izolacją ten przycisk. Radar poza miastem super sprawa, na DDR i w mieście nie ma sensu.

U mnie tez ten przycisk sie zapchal, dodatkowo rozlaczal sie z licznikiem regularnie na kilka sekund i laczyl sie ponownie, gniazdo usb tez juz mialo luz. Wyslalem i czekam, uzupelniaja stany magazynowe :)

#2262 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 23 August 2022 - 18:48

Było pewnie już w tym wątku ale na szybko zapytam.
Jesień nadchodzi szybkimi krokami. Wieczorem wraca się już po ciemku.

Może ktoś zaproponować zestaw:
1. Lampka przednia: wbudowany akumulator. Ma służyć jako pozycyjna ale z możliwością oświetlenia drogi gdy lamp ulicznych brak ale to naprawdę awaryjnie. Żeby nie była wielka i miała mocowanie do uchwytu na licznik.
2. Uchwyt pod Wahoo Bolt v.1 z mocowaniem dla lampki powyżej.

#2263 Kamil Wójcik

Kamil Wójcik
  • Użytkownik
  • 129 posts

Posted 23 August 2022 - 21:03

Było pewnie już w tym wątku ale na szybko zapytam.
Jesień nadchodzi szybkimi krokami. Wieczorem wraca się już po ciemku.

Może ktoś zaproponować zestaw:
1. Lampka przednia: wbudowany akumulator. Ma służyć jako pozycyjna ale z możliwością oświetlenia drogi gdy lamp ulicznych brak ale to naprawdę awaryjnie. Żeby nie była wielka i miała mocowanie do uchwytu na licznik.
2. Uchwyt pod Wahoo Bolt v.1 z mocowaniem dla lampki powyżej.

https://pl.aliexpres...id=It6uJ4Rqj0vd

Moja propozycja - Rockbros D3-1000 na przód i Q50 na tył. Tylną mam od roku i działa super. Na przednią D3-1000 czekam (ma dojść ok 6 września). Dodatkowo usunąłem z kół firmowe naklejki i w ich miejsce nakleiłem naklejki z czarnej odblaskowej folii. W ciągu dnia ich praktycznie nie widać, a nocą bardzo poprawiają moją widoczność.

Lampka D3-1000 montowana jest na uchwyt taki, jaki jest w GoPro. Pod linkiem jest "łapka" do Garmina, ale pewnie znajdzie się też taka pod Wahoo z uchwytem GoPro od spodu.
  • Jaca911 likes this

#2264 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 24 August 2022 - 07:25

Dzięki, przejrzałem.
Wyglądają bardzo dobrze jakościowo i wyglądowo.
Tylną mam, a w nieznanej przyszłości chce zmienić na radar od Magene albo RockBros.

Uchwyty do liczników. Tam widać, że zatrzask przykręcony jest 2 śrubkami. Robi to wrażenie, że da się przykręcić obrócone o 90° i będzie pasować do Wahoo. Dobrze kombinuje czy jestem w błędzie?

#2265 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 posts
  • SkądPodhale

Posted 24 August 2022 - 07:33

Na DDR w dzień światło właściwie potrzebne nie będzie, może za wyjątkiem informacji o hamowaniu, choć nawet i to nie jest konieczne. W takim przypadku po prostu wystarczy wyłączyć oświetlenie.

Jestem innego zdania. Często jeżdzę po ścieżkach i dostając informację że ktoś się do mnie zbliża znaczy że jest szybszy i potrzebuje mnie wyprzedzić . Wtedy staram się jechać bliżej krawędzi. A tak nie muszę się skrupulatnie trzymać prawego boku :-) 

Facebuk i  YT  Strava

#2266 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 29 August 2022 - 08:48

Pisałem braku potrzeby włączania światła radaru na DDR, a nie braku komunikatów radaru. To akurat przydaje się, choć jeśli DDR biegnie równolegle do drogi, to nawet przy 15* radaru garminowskiego i tak wychwytuje ruch z biegnącej obok drogi i większość komunikatów o zbliżających się pojazdach będą raczej z tejże drogi. Co prawda można wywnioskować czy jest to samochód czy co innego po prędkości zbliżania się pojazdu, ale standardowo jest to mało intuicyjne (w garminach kolor paska - czym bardziej czerwony, tym szybciej, ewentualnie pole CIQ informujące o prędkości zbliżającego się pojazdu).  Oczywiście, jeśli DDR przebiega w oddaleniu od drogi samochodowej to powyższy przypadek ma zastosowanie, ale w większości jednak są to informacje o pojazdach jadących po drodze przebiegającej obok i wtedy faktycznie komunikaty o pojazdach są zbędne. Jedyną opcją pozbycia się komunikatów jest wyłączenie radaru (fizyczne przyciskiem, lub odłączenie parowania), ale wtedy odłącza się możliwość sterowania oświetleniem (nie dotyczy urządzeń wahoo, bo te i tak nie obsługują świateł ant+). Alternatywnie można wyciszyć komunikaty, choć będą pokazywać się na ekranie...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2267 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 29 August 2022 - 12:41

[mention]Prozor [/mention] przypomnisz nazwę pola pokazującego prędkość zbliżającego się pojazdu?

#2268 alpin

alpin
  • Użytkownik
  • 41 posts
  • SkądCzarnków

Posted 29 August 2022 - 12:53

https://apps.garmin....2d-c3b871e9e733

50.png

#2269 coma

coma
  • Użytkownik
  • 75 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 August 2022 - 13:01

[mention]Prozor [/mention] przypomnisz nazwę pola pokazującego prędkość zbliżającego się pojazdu?

SPHGraWH też pokazuje.

#2270 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 31 August 2022 - 10:38

Dokładnie te dwa pola. Sam używam SPHGraWH jako głównego pola pełnoekranowego, gdzie informacja o prędkości pojazdu (prędkość z uwzględnieniem naszej prędkości - czyli na ogół mniejsza o prędkość z jaką jedziemy, lub prędkość faktyczna - czyli z dodaniem naszej prędkości do tego co wyliczy radar) pokazuje się jako alternatywa dla jednego z pól (stała pozycja) stąd dodatkowa informacja z jakimi prędkościami zbliżają się pojazdy jest dość... ciekawa. Po podwyżce (wreszcie!) mandatów większość kierowców jeździ wyjątkowo przepisowo. Choć niestety nie wszyscy. 

Z kolei My Bike Radar Traffic ma parę dodatkowych funkcji w tym możliwość jednoczesnego pokazania prędkości zbliżającego się pojazdu, ilości pojazdów razem i w bieżącym okrążeniu. Oczywiście najmocniejszym elementem jest rejestracja danych i możliwość późniejszej analizy oraz opracowania statystyki dla danej trasy czy segmentu (segment - zbierane dane od wielu użytkowników i przedstawione statystycznie). Sama rejestracja umożliwia zapoznanie się z ogólną statystyką w Connect, ale dokładniejsze analizy muszą być poprzedzone wysyłką pliku fit do https://www.mybiketraffic.com- ręczną, bo za dostęp automatyczny garmin te $5tys. bierze rocznie, stąd utrzymanie darmowego serwisu do ściśle określonych hobbystycznych zastosowań kosztuje i tak (utrzymanie z dotacji), a jeszcze płacić dodatkowy haracz dla garmina dla autora pola raczej jest nie do zaakceptowania...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2271 Kamil Wójcik

Kamil Wójcik
  • Użytkownik
  • 129 posts

Posted 01 September 2022 - 17:37

5e0574a82e6c433fe0c9ea8813b5919a.jpg

Lukaszzsch pisał tu o odblaskowych koralikach na szprychy, a ja wspomniałem tu o czarnej taśmie odblaskowej na obręczach U mnie wygląda to tak.60639f94018624199423ac5178ef9c45.jpg11c0dd2f936ac938cf7a76105efdf2e4.jpg

#2272 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,218 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 September 2022 - 19:49

Legalne w tym miejscu są jedynie odblaski pomarańczowe.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#2273 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 September 2022 - 20:14

Ewentualnie nieprzerwany biały pierścień.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2274 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 01 September 2022 - 20:27

Legalne w tym miejscu są jedynie odblaski pomarańczowe.

A jak się mają do tego białe odblaski na ubraniu albo na hełmie rowerowym? Niby nie jest to wyposażenie roweru ale...

#2275 Kamil Wójcik

Kamil Wójcik
  • Użytkownik
  • 129 posts

Posted 01 September 2022 - 21:51

Ewentualnie nieprzerwany biały pierścień.

Jadąc nawet z minimalna prędkością widać pierścień. ;)
(Ps. przepisy z tego co wyczytałem nie regulują jaki jest wymagany kolor)07a24e28f6abeb51c0219612bffce42d.jpg

#2276 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,218 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 September 2022 - 22:25

Nie słyszałem żeby kodeks drogowy mówił coś o strojach. Chociaż kiedyś zakazana była jazda samochodem bez koszulki, ale nie wiem czy nadal obowiązuje ;P

• Jaca911 likes this

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#2277 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 10 September 2022 - 09:29

@Kamil Wójcik

Kupiłem tę lampkę, do tego uchwyt do Wahoo montowany do śrubek mostka.
Przyszły, zamontowane. Genialnie wygląda - czysta kierownica. Na dodatek świeci bardzo dobrze jeśli chodzi o rozkład światła. Ustawiłem lekko pochyloną do dołu i nie powinna oślepiać jadących z przeciwka. Najmniejsza moc wystarcza do poruszania się drogą z latarniami ulicznymi. 100% mocy to chyba w dzicz.

#2278 Karmazynowy jeleń

Karmazynowy jeleń
  • Użytkownik
  • 122 posts

Posted 10 September 2022 - 09:39

Ja używam tej: https://allegro.pl/o...rc-10028602275 do niej mam w sakiewce dodatkowy akumulator. Daje radę, z nocy mam dzień, aczkolwiek zdarzy się, że jadący z naprzeciwka samochód mignie długimi, ale to bardzo rzadko i jak moc mam na FULL

#2279 Kamil Wójcik

Kamil Wójcik
  • Użytkownik
  • 129 posts

Posted 10 September 2022 - 14:36

@Kamil Wójcik

Kupiłem tę lampkę, do tego uchwyt do Wahoo montowany do śrubek mostka.
Przyszły, zamontowane. Genialnie wygląda - czysta kierownica. Na dodatek świeci bardzo dobrze jeśli chodzi o rozkład światła. Ustawiłem lekko pochyloną do dołu i nie powinna oślepiać jadących z przeciwka. Najmniejsza moc wystarcza do poruszania się drogą z latarniami ulicznymi. 100% mocy to chyba w dzicz.

Też jestem zadowolony z lampek Rockbrosa. Ogólnie rzecz ujmując:

Zalety:
- jasne,
- dobry rozkład światła przedniej lampki,
- odcięcie,
- tylna lampka informuje o hamowaniu,
- estetyczny wygląd,
- dobre wykonanie,
- automatyczne wyłączanie się tylnej lampki, gdy nie jeździmy.

Wady:
- brak wymiennej baterii (da się jednak jednocześnie ładować z powerbanka i świecić),
- brak pamięci ostatnio aktywnego trybu.

Tam, gdzie są latarnie to faktycznie można spokojnie jeździć z środkową mocą lampki, czyli 300lm, lecz nocą na nieoświetlonych drogach i na zjadzach te 1000lm jest super przydatne.
  • Jaca911 likes this

#2280 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1,528 posts
  • SkądSK

Posted 10 September 2022 - 20:25

Czy ktoś z was może ma Garmin Varia RCT715?
Zastanawiam się czy nie wymienić RTL510, zwłaszcza że sie miało wypadek (czerwiec).

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Reply to this topic