Jump to content

Oświetlenie.Jakiego używacie?

2339 replies to this topic

#381 Pawel85

Pawel85
  • Użytkownik
  • 43 posts
  • SkądSzczecin

Posted 26 February 2012 - 19:42

Poszukiwałem właśnie lampki tylnej i zdjęcia Macieja mnie przekonały, to wydaje się aż niemożliwe, żeby taka mała lampka była, aż tak dobrze widoczna.
Cenowo również wygląda bardzo atrakcyjnie. :-)

#382 Pawel85

Pawel85
  • Użytkownik
  • 43 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 February 2012 - 18:24

Przepraszam za post pod postem, ale nie mogę edytować.

Dzisiaj odebrałem lampki MacTronic Walle i potwierdzam, że świecidełko jest rewelacyjne.
Teraz można w miarę bezpiecznie jeździć po zmroku :-).

Polecam firmę Beltrade, która sprzedaje te lampki na allegro.pl, błyskawiczna wysyłka, bardzo dobry kontakt i przepływ informacji.
http://allegro.pl/my...php?uid=1461854

#383 wpowietrzu

wpowietrzu
  • Użytkownik
  • 1 posts
  • SkądPolska

Posted 23 April 2012 - 17:26

CZy porównywał ktoś osobiście na własne oczy walle, z Cateye TL-LD650 Rapid 5 lub TL-LD610 pod względem mocy świecenia.. Uparłem się na C. bo bardziej pasuje do mego roweru, w pozycji pionowej, jednak moc jest priorytetem... Porównywał ktoś??

#384 mad

mad
  • Użytkownik
  • 181 posts
  • SkądSompolno

Posted 21 May 2012 - 20:08

Używa ktoś latarki czołowej? Możecie polecić coś porządnego by założyć pod kask w okolicach 100 PLN?

#385 yoshimura

yoshimura
  • Użytkownik
  • 32 posts
  • SkądPodhale

Posted 07 June 2012 - 21:31

Używa ktoś latarki czołowej? Możecie polecić coś porządnego by założyć pod kask w okolicach 100 PLN?

Polecam czołówki Energizer'a. Stosunkowo niedrogie, fajnie świecą. Miałem kiedyś Energizer Headlight 3LED http://www.swiatelka...opic.php?t=1505
Obecnie posiadam Energizer Advanced Pro-Headlight 7LED http://www.energizer...ht-outdoor.html

#386 susza

susza
  • Użytkownik
  • 31 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 June 2012 - 08:04

Głupi problem, ale nie umiem go rozwiązać ;p

Montował ktoś Bocialarke lub jakakolwiek inna latarke o podobnej obudowie, do płaskiej carbonowej kierownicy? Uchwyt bocialarkowy nie łapie takiej średnicy. Macie jakiś sposób?

#387 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 10 June 2012 - 11:40

Macieju, dzięki za fatygę - teraz wiem dlaczego 80% wyprzedzających aut mryga długimi gdy do mnie dojeżdża ;-)

Powiedz mi tylko jak była ustawiona lampka - mam na myśli to czy oślepiała kierowców czy była ustawiona w sposób nieoślepiający ;)

PS. zawsze jeźdżę na tybie migającym.

#388 elijash

elijash
  • Użytkownik
  • 30 posts
  • SkądKutno

Posted 10 June 2012 - 12:47

susza, miałem podobny problem przy kierownicy ritchey wcs curve, kolega ma karbonowego ritchey'a o takim właśnie płaskim profilu i zastosowałem ten sam patent co on. Kupiłem na allegro taki uchwyt z gumy. I od spodu zamiast kombinowania z śrubami z całej siły spiąłem zipem, dociągałem nawet kombinerkami. Zdało egzamin ;-)

#389 susza

susza
  • Użytkownik
  • 31 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 June 2012 - 13:59

susza, miałem podobny problem przy kierownicy ritchey wcs curve, kolega ma karbonowego ritchey'a o takim właśnie płaskim profilu i zastosowałem ten sam patent co on. Kupiłem na allegro taki uchwyt z gumy. I od spodu zamiast kombinowania z śrubami z całej siły spiąłem zipem, dociągałem nawet kombinerkami. Zdało egzamin ;-)

Oby karbon nie pekł :D Dziękuję :)

#390 mad

mad
  • Użytkownik
  • 181 posts
  • SkądSompolno

Posted 13 June 2012 - 19:53

yoshimura, da się z nią jeździć w kasku?

#391 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 14 June 2012 - 17:13

Lampka ustawiona lekko w dół, celuje w asfalt około 15-20m za rowerem.

#392 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 15 June 2012 - 01:10

Od kilku miesięcy używam takie coś:

http://allegro.pl/la...2395868017.html

z wmontowaną diodą Cree XM-L:

http://allegro.pl/le...2417389737.html

Po delikatnym rozwierceniu otworu na żarówkę, doklejeniu niewielkiego radiatora i eksperymentalnym dobraniu głębokości osadzenia diody w ognisku reflektora udało się uzyskać całkiem niezły efekt.
W środku trochę mało miejsca, więc zamontowałem na zewnątrz przełącznik dwupozycyjny i dwa rezystory ograniczające prąd na ok. 150 mA i 1.1 A (tryb miejski i power). Mocniejszy tryb jest kompromisem między ilością światła, czasem działania i możliwością chłodzenia diody (prowizoryczny radiator wewnątrz plastikowej, ciasnej obudowy).
Zasilanie przy pomocy 5 akumulatorków AA Duracell 2500 mAH.

Od razu mówię, że nie jestem elektronikiem i posiłkowałem się jedynie prawem Ohma (czyt. "łoma" / Błąd! Czyta się "OMA",Bury), multimetrem i "chłopskim rozumem". Ale wyrób finalny działa, dioda grzeje się mocno, ale nic się nie roztapia, no i całość razem z akumulatorkami (wyprzedaż w Tesco) kosztowała mnie ok. 100 zł.

Posiadam również starszą wersję tej Sigmy (z mechanicznym wyłącznikiem i bez elektroniki, jedynie rezystor i dioda we wbudowanej ładowarce), a tą druga kupiłem specjalnie do przeróbki.
Pomimo, że dioda pracuje na ok 35 % swojej mocy, ogólna ilość światła jest dużo większa niż z żarówki halogenowej 6V 0.4A. Czuć, że XM-L ma potencjał. Ogniskowanie, a zatem i maksymalny zasięg, jest nieco gorsze niż z halogena, ale za to dużo więcej światła rozproszonego na boki i brak ostrej granicy światło/cień. Na szosie dobrze doświetla pobocze, a w terenie pozwala na łatwiejsze czytanie ścieżki w zakrętach. Trochę światła marnuje się w postaci jasnego pasa przed samym kołem, ale wiadomo, że reflektor był projektowany pod żarówkę, a nie pod tą diodę.
Jeśli chodzi o czas pracy po pełnym ładowaniu, to spokojnie wystarcza mi na 60 - 90 minut nocnej jazdy nawet w trybie power. Wprawdzie kontrolna diodka sygnalizuje rozładowanie już po kilkunastu minutach, ale prąd pod koniec jazdy zwykle wynosi jeszcze około 0.9 A, a jasność, w przeciwieństwie do żarówki, spada tylko nieznacznie.
Do ładowania wystarczy zasilacz 9V z odpowiednią wtyczką. Ładowanie trwa długo, ponieważ odbywa się małym, bezpiecznym prądem (rzędu 40 mA). Po godzinnej jeździe zwykle ładuję całą dobę. Nie wiem, czy w tym modelu jest jakieś sterowanie prądem ładowania (jakiś scalak w środku jest), w starszej była tylko dioda i rezystor.

Wcześniej (gdy jeszcze nie było takiego wyboru oświetlenia diodowego) eksperymentowałem z przerabianiem lampek żarówkowych, wstawiając kilka-kilkanaście małych diodek, i zawsze była to porażka, nadająca się tylko na miasto. To pierwsza moja diodowa samoróbka, której zacząłem normalnie używać do szybkiej jazdy po całkiem ciemnych szosach i w terenie w lesie (tu głównie zimą). Widać, że technologia diod wysokiej mocy poszła do przodu i przy odpowiedniej aplikacji pozwala stworzyć naprawdę mocne i wydajne źródło światła.

Halogenowa Sigma przez wiele lat była moją towarzyszką nocnych wypadów (większość moich jazd w okresie jesień - zima odbywa się po zmierzchu) i jest to dobra lampka, z błyskawicznym systemem mocowania, dość stabilna na kierownicy. Wprawdzie plastikowy ząbek zatrzasku po jakimś czasie trochę się wyciera, ale można go zastąpić wygiętą blaszką i dalej działa. Diodowa modyfikacja jej nowszej wersji jest jednak bardziej praktyczna, i mam nadzieję, że przy tak ustawionym prądzie dioda szybko się nie przepali. A żarówki halogenowe padały dosyć często, coraz trudniej je dostać i kosztują ok. 10 zł/szt (używałem też tańszych kryptonowych Philipsa 6V 0.75 A, lub 4.8 V 0.75A po wyjęciu jednego ogniwa i zastąpieniu go drutem, ale te szybciej rozładowywały akumulatory).

Nie wiem, jak świecą diodówki za kilkadziesiąt złotych (np. Supraled), a te lepsze (np. typu Sigma Pava, o której zakupie myślałem) kosztowałyby jednak więcej. Ostatecznie wybrałem samoróbkę, bo jednak lubię sobie komplikować życie (ale zawsze można się czegoś nauczyć). Jeśli ktoś obeznany w elektronice ma jakieś sugestie, co można by zrobić lepiej, albo chce wytknąć mi "druciarstwo" i "amatorkę" to zapraszam, z rad chętnie skorzystam.

I=U/R, tyle pamiętam ze szkoły.

#393 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 June 2012 - 15:46

Pomysł niezły, ogólnie polecam troszkę przejrzeć forum światełka.pl, do tego zapoznać się z ofertą sklepu Ledim. Można złożyć naprawdę fajną lampkę w cenie ~100zł która położy większość gotowców w zakresie 200zł. Moja lampka to także emiter CREE, dedykowana soczewka o średnicy 26mm, wszystko wpakowane w rurkę miedzianą 28mm i dopchnięte prętem miedzianym 26mm który ma odprowadzać ciepło. Przy prądzie 1.5 A nie przegrzewała się, aczkolwiek przy 1.2 A ilość światła jest wystarczająca. Inwestując około 250-300zł można złożyć spokojnie lampkę na 3 diodach, wtedy dając porządne zasilanie z ogniw 18650 mamy oświetlenie które zadowoli każdego.

#394 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 15 June 2012 - 18:43

Bury, z tym prawem "łoma" to przecież był żart.

maciej1986, taki miedziany pręt faktycznie byłby idealny jako przewodnik ciepła.

Widziałem takie dedykowane soczewki (kolimatory) o różnym kącie skupienia, i myślałem nad zamontowaniem tego w miejsce reflektora, ale tu już trzeba by jakoś usunąć cały reflektor z przednią szybką. Nie wiem który typ najlepiej by pasował. Osobiście nie lubię zbyt skupionego, punktowego światła, ale odrobinę większa jasność na środku by się przydała do komfortowej jazdy, zwłaszcza po gorszych drogach bez namalowanych linii.

Którą konkretnie diodę Cree masz w swojej lampce?

/Możliwe, że żart :) Nie załapałem tego, bo cały Twój post był sensowny i rzeczowy. Wydawało mi się, że się tylko pomyliłeś :)

#395 yoshimura

yoshimura
  • Użytkownik
  • 32 posts
  • SkądPodhale

Posted 17 June 2012 - 19:10

yoshimura, da się z nią jeździć w kasku?

Czołówkę Energizer'a Advanced Pro-Headlight 7LED używam głównie do biegania/łażenia gdy jest ciemno itp. Nie robiłem rowerowej próby drogowej (mam oświetlenie na kierownicy) ale zaintrygowany Twoim zapytaniem, przymierzyłem czołówkę zakładając ją na kask. Trzyma się całkiem przyzwoicie. Wszystko zależy od tego, jak mocno naciągniesz szmaciano-gumkową opaskę. Kask na którym robiłem próbę, to Rudy Project Actyum.

#396 mad

mad
  • Użytkownik
  • 181 posts
  • SkądSompolno

Posted 17 June 2012 - 20:15

Dzięki wielkie za sprawdzenie. Na dniach zaopatruję się właśnie w tę lampkę. Dam znać jak się sprawuje po teście.

#397 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 June 2012 - 17:59

Dokładnie mam XP-G Q5. Pręt kupiłem na allegro, gdzieś mam jeszcze leżeć kawałek.

#398 s2power

s2power
  • Użytkownik
  • 285 posts
  • SkądSilesia

Posted 26 July 2012 - 08:20

Polecam produkty:
http://princetontec.com/?q=eos-bike
Sprawdzone, nie boi sie wody, swietnie swieci i moze sluzyc jako czolowka. Maja tez w ofercie lampke na tyl:
http://princetontec.com/?q=swerve
Mocowanie wyglada na troszke niepewne ale jak poczujecie to w rekach to nabierzecie szacunku. Jezdzila w goralu i wytrzasala sie ekstremalnie nie odpadajac.

Giant TCR Advanced 0 Modified
V max 102 km/h Dst max 297 km

#399 rytek

rytek
  • Użytkownik
  • 1 posts
  • SkądMszczonów

Posted 15 August 2012 - 19:12

Witam,
zamierzam zakupić jakąś latarkę rowerową, o mozliwie największym współczynniku cena/jakość do kwoty 70zł.
Na allegro roi się od latarek na różniastych diodach cree. Może da radę wybrać coś sensownego?
Interesuje mnie najlepiej komplet z mocowaniem.

Pozdro, Rytosław.

#400 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 24 August 2012 - 12:45

Mam dylemat między dwoma latarkami i prosił bym o pomoc. Co lepiej wybrać Bocialarke XM-L 720lm czy Mactronica Noise BPM-500L? Często jeżdżę po okolicznych wioskach gdzie jest całkowicie ciemno, nie ma żadnych latarni, a od domu do domu jest nie rzadko 1,5km. Na tył założę Walliego. Chciałbym zwrócić uwagę, że planuje dokupić dodatkowy akumulator.

Reply to this topic