Skocz do zawartości

Oświetlenie.Jakiego używacie?

2339 odpowiedzi w tym temacie

#1821 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 lipiec 2020 - 17:03

Dopisałem wzmiankę o pliku konfiguracyjnym ipbike - ilość możliwych funkcji dotyczących radaru do wykorzystania jest imponująca.

Światło widzę też jest poprawnie obsługiwane, łącznie z wyborem trybu świecenia i odczytu stanu baterii.

Tak więc właściwie ograniczeniem wykorzystywania smarfonów z radarem (wersja tylko ANT+) było to, że Garmin nie wypuścił apki. No i chyba nikomu innemu niż autorowi ipbike nie chciało się tego zrobić ;).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1822 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 12 lipiec 2020 - 12:01

Dopisałem wzmiankę o pliku konfiguracyjnym ipbike - ilość możliwych funkcji dotyczących radaru do wykorzystania jest imponująca.

Światło widzę też jest poprawnie obsługiwane, łącznie z wyborem trybu świecenia i odczytu stanu baterii.

Tak więc właściwie ograniczeniem wykorzystywania smarfonów z radarem (wersja tylko ANT+) było to, że Garmin nie wypuścił apki. No i chyba nikomu innemu niż autorowi ipbike nie chciało się tego zrobić ;).

Powiem Ci że się trochę wkopałem. ŚwiatłoRadar jeszcze nie doszedł, ale już wiem że nie ma wsparcia w oficjalnych bibliotekach. To co zrobił Powell to inżynieria wsteczna i własna komunikacja.

Specyfikacji też brak.

Może jest to dostępne, ale dla memberów którzy płacą 1500$ rocznie.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#1823 qqq

qqq
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 12 lipiec 2020 - 18:46

Cześć!
Potrzebuję jakiś niedrogi zestaw przód + tył do jazdy dzień i na wieczorne powroty do domu (czyli ja mam być widoczny).

Lampki nie muszą się z niczym łączyć :) Mają dobrze świecić i nie paść przy przy pierwszym lepszym deszczu. Nie muszą się nawet ładować USB, bo zwykłe aku też są OK :)

Możecie coś polecić?

#1824 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 17 lipiec 2020 - 16:45

Powiem Ci że się trochę wkopałem. ŚwiatłoRadar jeszcze nie doszedł, ale już wiem że nie ma wsparcia w oficjalnych bibliotekach. To co zrobił Powell to inżynieria wsteczna i własna komunikacja.

Specyfikacji też brak.

Może jest to dostępne, ale dla memberów którzy płacą 1500$ rocznie.

@Prozor
No i udało się rozwikłać jak się podpiąć do VARIA RTL510 po ANT+.

Co ciekawe garmin nie udostępnia bibliotek do radaru i nawet blokuje możliwość połączenia jak ktoś chce to zrobić na około. Jednak udało się ogarnąć temat od podstaw.

Gdyby ktoś chciał korzystać to niech pisze bo inaczej nie będzie mi się chciało wrzucać tego do sklepu play jak już to ukończę. Docelowo chcę żeby punkty wyświetlały się po prawej i lewej stronie ekranu w trybie overlay nad wszystkimi aplikacjami.

• Prozor i EmPe lubią to

#1825 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 lipiec 2020 - 18:20

Mądrej głowie widać przeszkody formalne nie straszne.

Dziwne te blokady, bo niby od dłuższego czasu to miało być w otwartym standardzie.

Myślę, że jak to w ten sposób ogarniesz, to śmiało możesz sprzedawać to nawet w sklepie play - parę złociszy od aplikacji może nie majątek, ale gdy zbierze się odpowiednia ich ilość (może w subskrypcji?) to byłoby to jakieś wynagrodzenie za pomysłowość.

O ile będzie wystarczająca ilość użytkowników smartfonów z ANT+. Właściwie takie coś można zastosować nawet w samochodach jako alternatywa lub uzupełnienie dla systemów ostrzegania o ruchu z tyłu np. w martwym polu czy ruchu poprzecznego ;)

#1826 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 18 lipiec 2020 - 09:31

Właściwie takie coś można zastosować nawet w samochodach jako alternatywa lub uzupełnienie dla systemów ostrzegania o ruchu z tyłu np. w martwym polu czy ruchu poprzecznego ;)

Też o tym myślałem. Jestem tylko ciekaw czy przez szybę da radę. Sprawdzałeś?
Radary LRR do aut to kilka razy większy koszt samego czujnika a gdzie reszta :)

#1827 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 18 lipiec 2020 - 18:42

Zastanawia mnie tylko dlaczego jeszcze żadna inna firma (w tym Chiny) nie skopiowały pomysłu Garmina jeśli chodzi o radar.. (?)

#1828 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 18 lipiec 2020 - 23:51

Patent ?

#1829 macior

macior
  • Użytkownik
  • 130 postów

Napisano 19 lipiec 2020 - 06:42

A Chińczycy takim czymś się przejmują ? ;-)

#1830 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 19 lipiec 2020 - 07:04

Jeżeli chcą sprzedawać produkt w oficjalnej dystrybucji w EMEA czy w Stanach to raczej tak.

#1831 macior

macior
  • Użytkownik
  • 130 postów

Napisano 19 lipiec 2020 - 07:09

No być może zakładają taką drogę, ale "mogą" też jak np. smartfony Meizu które nawet licencją qualcomma się nie przejmują i wolą walczyć z pozwami o patenty ... już nie mówię o jakiś podróbkach z aliexpress , no ale żeby nie rozmywać tematu , to być może ten radar nie jest tak popularny aby inne firmy się tym zainteresowały i zrobiły coś na wzór ? patrząc tu po forum czy po znajomych to przy najmniej u mnie, mały % posiada varie/radar.

#1832 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 19 lipiec 2020 - 07:13

Wśród moich znajomych tylko ja mam a znajomi nie wiedzą co to jest i na opowieść się dziwują. Ale na Di2 pewnie zrobiliby to samo.

Pewnie popyt nie jest jeszcze tak duży, do tego pewnie cena radaru nadal wysoka (co idzie w parze z popytem) a do tego trochę mądrego softu do napisania.

Każdy chyba zna historie jak to niektóre chińskie firmy z ograniczonym poziomem uczciwości „uczą się w software”.. podpowiem: ludzie Huaweia w Cisco i ludzie Huaweia w Quallcommie.
  • macior lubi to

#1833 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 lipiec 2020 - 09:49

Pal licho popyt, wbrew pozorom byłby i to spory, zwłaszcza gdyby cena kształtowała się w okolicach $100, ale:

trochę mądrego softu do napisania.

i tu pewno jest haczyk. Garmin sam tego nie zrobił, kupił  firmę, która wymyśliła i zrealizowała w 2014r. pierwszy radar rowerowy Backtracker (pod linkiem opis DCRa):

DSC_2860_thumb.jpg

Jak widać wygląd i działanie podobne do pierwszej wersji radaru garminowskiego.

Garmin-Varia-Radar-Units_thumb.jpg

Po przejęciu dodano komunikację ANT+ i obsługę radaru przez Edge 1000. Co ciekawe pierwotna wersja komunikowała się (odbiornik z radarem) za pomocą BTLE, co więcej  Backtracker planował API - docelowo można byłoby używać radaru z dowolną aplikacją na smartfonie czy komputerku treningowym obsługującym BT.  Garmin pozbył się tego (i konkurencji) na długi czas, pierwotne nawet ograniczając użycie radaru tylko ze swoimi urządzeniami. Z biegiem czasu nastąpiła standaryzacja profilu ANT+ Radar (choć jak widać nie do końca otwarcie dla wszystkich chętnych), no i teraz przywrócenie BTLE, choć pytanie czy jest możliwość użycia tego przez dowolną aplikację, czy tylko dedykowaną garminowską...

#1834 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 19 lipiec 2020 - 11:09

Zastanawia mnie tylko dlaczego jeszcze żadna inna firma (w tym Chiny) nie skopiowały pomysłu Garmina jeśli chodzi o radar.. (?)

Powód może być podobny jak w przypadku znanej wszystkim kulki od długopisu. Niedawno po "sukcesie" planu rządowego i wielu latach pracy, ogłosili że są już w stanie produkować własne zdaje się 1mm, ale są firmy na świecie które robią 0,5mm a nawet 0,2mm.

Know How to często wiele lat, a nawet dziesiątek lat pracy której czasami nie da się łatwo ukraść.

Nie przeceniałbym na razie możliwości chińczyków. Produkcja takiego radaru LRR który zużywałbym mało energii może być trudna i wymagać ogromnego know how. Podobnie jak produkcja mierników mocy które będą potrzebowały mało energii. Może to potwierdzi nasz forumowy kolega od PLM.

Cena takiego elementu elektronicznego jak sam radar to praktycznie cała wartość urządzenia.
W przypadku radarów Bosh do aut to parę tyś zł dla klienta końcowego.

Chiny nadal wiele produktów robią na licencjach firm europejskich, amerykańskich i japońskich.
Te najbardziej zaawansowane maszyny do produkcji elektroniki, czy w przemyśle precyzyjnym czy ciężkim pochodzą najczęściej z Niemiec, Włoch, Japonii czy nawet USA.

Backtracker używał komponentów europejskich. Niestety nie pamiętam jakiej firmy.

Pal licho popyt, wbrew pozorom byłby i to spory, zwłaszcza gdyby cena kształtowała się w okolicach $100, ale:

Do tego jak by rozdali trochę w biedronce do czipsów żeby świadomość konsumentów wzrosła, że jest coś takiego ;)

#1835 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 20 lipiec 2020 - 07:36

i tu pewno jest haczyk. Garmin sam tego nie zrobił, kupił  firmę, która wymyśliła i zrealizowała w 2014r. pierwszy radar rowerowy Backtracker (pod linkiem opis DCRa):

DSC_2860_thumb.jpg

Jak widać wygląd i działanie podobne do pierwszej wersji radaru garminowskiego.

Garmin-Varia-Radar-Units_thumb.jpg

Po przejęciu dodano komunikację ANT+ i obsługę radaru przez Edge 1000. Co ciekawe pierwotna wersja komunikowała się (odbiornik z radarem) za pomocą BTLE, co więcej  Backtracker planował API - docelowo można byłoby używać radaru z dowolną aplikacją na smartfonie czy komputerku treningowym obsługującym BT.  Garmin pozbył się tego (i konkurencji) na długi czas, pierwotne nawet ograniczając użycie radaru tylko ze swoimi urządzeniami. Z biegiem czasu nastąpiła standaryzacja profilu ANT+ Radar (choć jak widać nie do końca otwarcie dla wszystkich chętnych), no i teraz przywrócenie BTLE, choć pytanie czy jest możliwość użycia tego przez dowolną aplikację, czy tylko dedykowaną garminowską...

Nie chcesz mi chyba powiedzieć że tam w Chinach nie mają takich którzy by to ogarnęli.. :D :D :D

#1836 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 20 lipiec 2020 - 07:40

A widziałeś jakieś chińskie "kopie"/klony radaru? Nie? No właśnie.

#1837 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 20 lipiec 2020 - 08:39

Cena takiego elementu elektronicznego jak sam radar to praktycznie cała wartość urządzenia.

W przypadku radarów Bosh do aut to parę tyś zł dla klienta końcowego.

Dziwne, ja jak konfigurowałem swoje auto to radar kosztował około 1000zł. Co prawda to ta z tych tańszych opcji tylko na 160m i aktywny tempomat max. 160km/h, ale mimo wszystko one już nie są takie drogie. Niemniej nie wiem czy warto je mieszać z tym Garminowskim.

#1838 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 20 lipiec 2020 - 10:06

Dziwne, ja jak konfigurowałem swoje auto to radar kosztował około 1000zł. Co prawda to ta z tych tańszych opcji tylko na 160m i aktywny tempomat max. 160km/h, ale mimo wszystko one już nie są takie drogie. Niemniej nie wiem czy warto je mieszać z tym Garminowskim.

Zgadza się nie ma co porównywać. To pewnie urządzenia które muszą spełniać wyższe standardy.
Chciałem tylko pokazać że to nie jest takie proste i tanie.
Co do ceny to pisałem o samym radarze bosch LLR4 (wyższe częstotliwości i zasięgi) w cenie dla końcowego konsumenta. Przy zakupie w pakiecie z autem, radar starszego typu 24GHz (podobnie jak varia) to może być inna bajka.

Dodam jeszcze że radar na razie jest bez obsługi zmiany trybu światła.
Do Bike Lights nie opublikowali nawet dokumentu.

Może jest dostępny jak ktoś ma konto Member na thisisant, a ono kosztuje 1500$ rocznie.

#1839 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 20 lipiec 2020 - 14:20

A z innych tematów planuję przejść na Blendr, szkoda nie wykorzystać opcji. Baza na 2 (uchwyt na Garmina + Ion 200 RT). Widziałem bazy określone jako "starszego typu", jak mogę rozpoznać która baza będzie kompatybilna z moim mostkiem?

#1840 SILESIAN

SILESIAN
  • Użytkownik
  • 110 postów
  • SkądRudy

Napisano 27 lipiec 2020 - 10:37

Witajcie:-)
Używam zestawu bontragera.
Ostatnio zdarzyło mi się, że koleś autem podjedżając z tyłu ( RT ) zaczął trąbić, 3 razy wymuszał pierwszeństwo , byliśmy już ustawieni na SOLO:-)) tak go niby raziła...
Używam trybu AUTO.

Dodaj odpowiedź