Skocz do zawartości

Oświetlenie.Jakiego używacie?

2339 odpowiedzi w tym temacie

#1801 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 22 czerwiec 2020 - 08:56

Ja chyba się zdecyduję na Flare ze względu na mount do sztycy w Madone =D

Chociaż ostatnio widziałem w relacjach chyba Ministry jakieś lampki z kamerami, ale cenowo na razie poza moimi zainteresowaniami, ale są zgrabne, ładne i działają, a jakie mamy obecnie czasy to sami dobrze wiemy.

#1802 Jarek.b

Jarek.b
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 22 czerwiec 2020 - 15:59

W końcu zamówiłem... flare RT, decydowałem się jak kobieta czyli z uwzględnieniem pogody, układu gwiazd i innych ważnych czynników  :D A na serio, to wygrała kompaktowość i jednak połowa ceny i to, że się bałem gapienia w ekran czy coś za mną jedzie czy nie. Pewnie za niewydane środki kupię przód też z Bontragera tylko muszę rozkminić mocowanie do garmina, widzę że jest opisane kilka stron wcześniej ale chyba uchwyty garminowskie są różne z tego co piszecie.

#1803 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 czerwiec 2020 - 16:12

Te informacje, czy ktoś jedzie to największy atut radaru. Warte (niemalże) każdych pieniędzy. To nie tylko lampka za parę stów migająca mocniej jak ktoś jedzie. I nie, wcale nie trzeba ciągle się gapić, informacje są wtedy, gdy są potrzebne.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
  • JHartman i artho lubią to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1804 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 16:33

Te informacje, czy ktoś jedzie to największy atut radaru. Warte (niemalże) każdych pieniędzy. To nie tylko lampka za parę stów migająca mocniej jak ktoś jedzie. I nie, wcale nie trzeba ciągle się gapić, informacje są wtedy, gdy są potrzebne.

Ja moge sie podpisac pod tym, radaru uzywam praktycznie odklad sie pojawil i to chyba jedne z najlepiej wydanych pieniedzy jezeli chodzi o bezpieczenstwo na rowerze

#1805 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 17:56

Potwierdzam swoich przedmówców. Mam od około 3 lat pierwszy model RTL500 i nie wyobrażam sobie teraz jazdy bez radaru. Żeby zdać sobie sprawę z jego zalet, trzeba po prostu się z nim przejechać. Ja osobiście bardzo go polecam.

Wysłane z X-ej generacji Note'sa ... z plusem

#1806 Jarek.b

Jarek.b
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 22 czerwiec 2020 - 18:06

No to mnie pocieszyłeś bo nie jechałem z tym, to nie będę żałował ;-)

Gdybym miał tylko kupować tył to bym pewnie jeszcze się skusił ale z przodu też mam lipę w sensie chińczyka, który pewnie jest mocny ale podejrzewam, że denerwuje kierowców więc muszę to zmienić.

#1807 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 22 czerwiec 2020 - 21:43

Całkiem niezła cena obecnie na radar 

https://www.evanscyc...edium=Affiliate

#1808 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1527 postów
  • SkądSK

Napisano 05 lipiec 2020 - 06:45

Szukam w necie lampki Bontrager Ion 200 RT brak w magazynie. Zna ktoś sklep w necie gdzie lampka jest dostępna?

#1809 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 05 lipiec 2020 - 06:58

Jak ten radar wplywa na bezpieczenstwo (pomijajac lampke)? Czy to nie jest tak, że po prostu widzisz że coś jedzie i tyle?

#1810 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 05 lipiec 2020 - 07:24

Sygnał dźwiękowy i wizualny gdy ktoś do nas się zbliża. Nie trzeba się obracać, wiesz że należy trzymać się wtedy krawędzi.

No i szybsze miganie jak auto dojeżdża, co też kierującego może spowolnić. 

• lukaszzsch lubi to

#1811 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 05 lipiec 2020 - 07:39

Wygląda dla wielu jak drogi gadżet. Cena większość szokuje.

Ale świat kolarza dzieli się jednak na przed i po varii.

W ostatnią sobotę jechałem z dwoma kumplami i po kilku minutach wszyscy nasłuchiwali złowrogiego dźwięku i zjeżdżali. To jest straszna wygoda i znaczna poprawa bezpieczeństwa.

P.s. Nie wiem jak to działa z licznikiem garmina, ale na wahoo daje dwa rodzaje sygnałów:
-pomarańczowy kolor świateł i standardowy dźwięk gdy wykryje zbliżający się pojazd
-czerwone lampki i bardziej przeraźliwy dźwięk gdy wykrywa z tylu „wariata”
  • artho lubi to

#1812 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 05 lipiec 2020 - 09:10

Na GARMINIE jest podobnie.

Wysłane z X-ej generacji Note'sa ... z plusem

#1813 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 lipiec 2020 - 09:16

Na garminach lepiej, bo z poziomu Edge można wybierać tryb świecenia, albo ustawić automat sterowany czujnikiem światła.
Zjazd do krawędzi tylko jeśli nikt z przeciwka nie jedzie. W innym przypadku wręcz przeciwnie: jazda tak, żeby nie było wyprzedzania na gazetę czy trzeciego, co jest bardzo częste, gdy rowerzysta jedzie blisko krawędzi.
No i jeszcze świadomość tego, że oprócz tego samochodu, który właśnie mnie wyprzedził (kolejnego nie słychać), jest jeszcze kolejny itd. Tu akurat wiem, żeby nie pchać się wtedy bliżej środka.

• lukaszzsch lubi to

#1814 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 05 lipiec 2020 - 09:55

Na garminach lepiej

Wiadomo

#1815 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 05 lipiec 2020 - 10:03

Szukam w necie lampki Bontrager Ion 200 RT brak w magazynie. Zna ktoś sklep w necie gdzie lampka jest dostępna?

Ja kupiłem miesiąc temu w TREK Kraków, mieli ich trochę na stanie.

Wygląda dla wielu jak drogi gadżet. Cena większość szokuje.

Ale świat kolarza dzieli się jednak na przed i po varii.

Dokładnie tak, podpisuję się rękami i nogami. W sumie ja już przestałem to "bezpieczeństwo" zauważać (bo kupiłem ją w Marcu). Największy szok jest podczas pierwszych jazd po zakupie. Kierowcy po prostu uważają na Ciebie bardziej. Z dnia na dzień (dzień przed i dni po) zaczynasz odczuwać, że większości kierowców po prostu mniej się spieszy i uważają bardziej z wyprzedzaniem. Mam stary model: Varia RTL500, diodami "wali po oczach" porządnie. Nie jestem z tych, którzy patrzą non-stop w komputer, więc dla mnie sygnał dźwiękowy (ten krótszy, bo są dwa do wyboru) jest moim n-tym zmysłem.

Może inaczej - kupiłem przed pomiarem mocy (mam tylko w domu w trenażerze) i nie żałuję :P.

• lukaszzsch lubi to

#1816 macior

macior
  • Użytkownik
  • 130 postów

Napisano 05 lipiec 2020 - 14:15

https://gilickibike....-USB-16687.html

https://pmbike.pl/pl...Ion-200-RT/5506

#1817 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1527 postów
  • SkądSK

Napisano 05 lipiec 2020 - 14:28

https://gilickibike....-USB-16687.html

https://pmbike.pl/pl...Ion-200-RT/5506

Dzięki. Ciekaw jestem ile mi druga lampka wytrzyma.

#1818 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 05 lipiec 2020 - 16:11

@Prozor @arturooo3 @Ulepekin czy pod wersję RTL510 też można się podpiąć z telefonu przez ANT+ czy tylko do RTL515 przez BLE?

Nie chodzi mi o samą aplikację od garmina tylko możliwości dla programistów. Niby jest profil dla ANT+ ale oficjalnie niedostępny i znalazłem tylko nieoficjalne opinie że działa tylko z Garminami.

Czekałem na jakąś okazję, ale ta z evans to RTL510 bez BLE.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#1819 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 lipiec 2020 - 16:43

Nie powinno być różnicy, to standardowy i otwarty protokół ANT radar/light. Możesz podpiąć każde urządzenie, obojętnie czy jest to RTL500, RTL510 czy RTL515 (czy odmiany na rynek niemiecki). Tyle tylko, że oprogramowanie smartfonowe łączące smartfon z radarem chyba nie powstało. Do wersji z BT Garmin wypuścił autorskie oprogramowanie.

Podpowiedz na czym to sprawdzić, to przetestuję. Tyle tylko, że raczej w jednym ze starych smartfonów, najchętniej w Xperii z andkiem 4 (coś tam) z uwagi na wbudowany ANT+. Na Motce na razie nie sprawdzę, bo nie mam (jeszcze) możliwości podpięcia dongla ANT+ do portu USB-C.

Sprawdziłem (jeszcze nie w realu) IPBike (wspiera profil radaru):

1c06b6613e98f2ea9c044465e351a8a9.jpg

Jak widać wyskakuje napis "auto", na górze widać ile tych samochodów jest, prędkość samochodu (lepiej niż w Edge!), dystans i coś tam jeszcze. Po sprawdzeniu pliku konfiguracyjnego jest to threat_closing_time_small -> czyli Closing time of nearest threat being reported by radar.

Patrząc po pliku konfiguracyjnym ilość możliwych funkcji do wykorzystania jest imponująca.

Tu: http://www.iforpowel...ads/strings.xml masz plik konfiguracyjny, wyszukaj "radar" i zobaczysz co obsługuje i jak. 

#1820 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 05 lipiec 2020 - 17:01

@Prozor na Ciebie zawsze można liczyć. Zamówione.

Dla mnie bezpieczeństwo ważna rzecz i o ile licznika nowego nie kupię (mam starą 500) to takie coś już tak.

Dlatego pytam bo telefon i tak zabieram. Mam apkę wyłącznie dla siebie której nie publikowałem i tam chętnie dodam obsługę radaru.

Za dużo dziwnych sytuacji miałem na drodze, ale oczywiście na każdy przypadek to nie pomoże. Na pewno nie na panie które gapiąc się w smarfona zjeżdżają na przeciwny pas, albo na wariatów strzelających do aut z wiatrówki (Z posesji w Miedarach na ul. Tarnogórskiej) gdzie gdzie tylko słyszałem świst śrutu po krzakach :/

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

Dodaj odpowiedź