Skocz do zawartości

Oświetlenie.Jakiego używacie?

2339 odpowiedzi w tym temacie

#2001 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 maj 2021 - 21:36

Karoo w jednej z ostatnich aktualizacji dodało opcję obsługi świateł Ant+ 

No proszę - można? Można. A Wahoo dalej ma przed tym opory. 

• Robert555 lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2002 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 06 maj 2021 - 05:55

Akurat jeśli chodzi o hammerhead to do kwestii wprowadzania zmian podchodzą bardzo rzetelnie. Co dwa tygodnie aktualizacja. Średnio raz w miesiącu taka aktualizacja dodaje jaką naprawdę ciekawą funkcjonalność.
  • Prozor lubi to

#2003 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 06 maj 2021 - 07:01

Mój największy problem z nimi jest ten co z zegarkiem od Wahoo. Na premierę prezentują "obietnicę updatów", spory niesmak pozostaje nawet, jeżeli ten sprzęt 2 lata później jest w miarę dojrzały. Poczekam na reckę Karoo 3 ;)

• lukaszzsch lubi to

#2004 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 06 maj 2021 - 08:04

Jednak nie wytrzymałem widoku radaru zamocowanego na gumce przy sztycy.

Resizer_16202844837942.th.jpg Resizer_16202844837941.th.jpg Resizer_16202844837940.th.jpg

Oby się spisało. ;)
  • Prozor i artho lubią to

#2005 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 06 maj 2021 - 08:18

Mój największy problem z nimi jest ten co z zegarkiem od Wahoo. Na premierę prezentują "obietnicę updatów", spory niesmak pozostaje nawet, jeżeli ten sprzęt 2 lata później jest w miarę dojrzały. Poczekam na reckę Karoo 3 ;)

Ja miałem i Bolta i roama.

Szybkość wprowadzania kolejnych usprawnień bije wahoo na głowę. W sumie zrezygnowałem z wahoo właśnie dlatego, że doszli do chwili gdzie każda aktualizacja coś psuła i kolejna naprawiała Bug tworząc kolejny. Hammerhead dodaje realnie przydatne funkcje.

Niesmak (porównując z innymi) budzi jedynie bateria, ale to w końcu telefon na kierownicy.

#2006 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 06 maj 2021 - 08:27

To chyba dotyczy większości producentów, gdzie chce się często i nieraz na szybko wypuszczać nowości, czy aktualizacje.

Taka ciekawostka odnośnie połączenia w jeden "light network" rtl515 i ION200 w choćby Edge 530.

Mianowicie żeby mi się to udało musiałem sparować czujnik prędkości i kadencji (w moim przypadku pomiar mocy) żeby nie zawieszało się na "creating light network". W dodatku radar musiałem dodać pierwszy, jako światło i dopiero później dodać ion200.

Mając przed sobą na stole edge, radar i ion za nic nie mogłem tego połączyć w całość. Nie chciało się dogadać - radar bez problemu, ale stworzenie sieci świateł było już niemożliwe.
Jakim cudem istnieje taka zależność? Nie wiem, rozwiązanie ktoś podrzucił gdzieś na garmin community.

#2007 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 maj 2021 - 08:46

To chyba dotyczy większości producentów, gdzie chce się często i nieraz na szybko wypuszczać nowości, czy aktualizacje.

Oraz tam, gdzie chce się mieć teraz-zaraz-natychmiast każdą nowinkę, którą tylko można kupić. Owe coraz bardziej idiotyczne schematy rozwoju produktów są możliwe tylko dlatego, że ktoś tego bubla i tak kupi.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2008 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 06 maj 2021 - 10:19

Taka ciekawostka odnośnie połączenia w jeden "light network" rtl515 i ION200 w choćby Edge 530.

Mianowicie żeby mi się to udało musiałem sparować czujnik prędkości i kadencji (w moim przypadku pomiar mocy) żeby nie zawieszało się na "creating light network". W dodatku radar musiałem dodać pierwszy, jako światło i dopiero później dodać ion200.

Mając przed sobą na stole edge, radar i ion za nic nie mogłem tego połączyć w całość. Nie chciało się dogadać - radar bez problemu, ale stworzenie sieci świateł było już niemożliwe.
Jakim cudem istnieje taka zależność? Nie wiem, rozwiązanie ktoś podrzucił gdzieś na garmin community.

Jak z produktów Garmina generalnie jestem zadowolony tak "Light Network" ewidentnie potrzebuje wersji "2.0". Też wertowałem fora, też miałem z nim problemy (czasem wracają i do dziś), natomiast podobno z Varią RTL515 jest ich mniej o ile wykona się stosowne kroki po kolei (właśnie parowanie chyba odpowiednio).

U mnie zwykle gdy nie mogłem już nic poradzić usunięcie wszystkich zapamiętanych sensorów i start od świateł zwykle pomagał.

#2009 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 maj 2021 - 12:44

Bo często jest tak, że zamiast przeczytać instrukcję parowania, które łączy tylko jedno urządzenie do odbioru (plus ewentualne piloty), oczekuje się łączenia jak każdy inny nadajnik ANT+. A tu się okazuje, że trzeba wcisnąć przycisk lampki tak, żeby weszła w tryb parowania i dopiero wtedy poprawne wykrycie i sparowanie jest możliwe.

Chyba pierwsza wersja radaru tj. HL RTL 500 miała parowanie bez w/w procedury, ale sprawiało to pewne kłopoty eksploatacyjne, stąd w nowszych wersjach wymuszenie procedury parowania.

Dotyczy to również lampek  Bontragera - też trzeba wcisnąć dwa razy przycisk przy włączeniu (właściwie szybko włączyć i wyłączyć).

Jak pamiętam w zeszłym roku należało jeszcze włączyć światła (o ile nie były włączone i nie były w trybie uśpienia) przed włączeniem Edge, bo inaczej były problemy z podłączeniem świateł. Na szczęście jest to już poprawione i nie ma znaczenia kiedy i w jakiej kolejności włącza się którą lampkę i Edge. 

#2010 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 06 maj 2021 - 13:14

Chyba pierwsza wersja radaru tj. HL 500 miała parowanie bez w/w procedury, ale sprawiało to pewne kłopoty eksploatacyjne, stąd w nowszych wersjach wymuszenie procedury parowania.

No i w Varia RTL500 także nie ma procedury parowania, co sprawia problemy z działaniem czasem (podobne lata co HL500). Ja także radar muszę ręcznie włączyć przed Garminem (bardzo krótki czas w stand-by, mimo, że próbowali w którymś updacie), no ale to już młode lata systemu po prostu. Z nowszymi problemów mniej ;).

#2011 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 maj 2021 - 13:19

Mój błąd, miała być właśnie RTL 500, a wpisało się HL500. Poprawiłem ;)

W HL500 jak najbardziej parowanie jest.

#2012 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 06 maj 2021 - 13:46

Przyznam, że po rozpakowaniu nie użyłem instrukcji, ale jak zorientowałem się, że coś nie gra to zacząłem drążyć i instrukcja nie pomogła.
Ostateczny "workaround" wydaje się mało sensowny, a jednak zdziałał od razu. Wszystkie inne próby na logikę i instrukcję prowadziły do tego samego niepożądanego rezultatu. 😓
Teraz cały czas sobie leży w trybie "Smart" i jest gotowy na działanie z Edge.

#2013 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 maj 2021 - 18:05

@alterego, muszę przyznać, że ten sposób jest dość pokręcony. ;-) :-D

Ważne, że działa. :-)

-- 

Marcin Trzaska

#2014 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 22 maj 2021 - 09:26

Będę oddawał do sklepu siodełko bontragera i muszę wziąć jakiś szpej w zamian. Jako, że niewiele produktów tej marki mnie przekonuje postanowiłem wziąć polecane z każdej strony lampki.
Pytanie jest następujące - wziąć ion100R+FlareR czy ion200RT+FlareRT? Różnica w cenie to 105 plnów (więc o tyle więcej innych gratów wezmę wybierając pierwszy zestaw).

#2015 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 22 maj 2021 - 09:46

Jeśli używasz Garmina obsługującego lampki po ANT+ to wersja RT jest "no brainer". Poza tym 100r imho krótko trzyma i trzeba dużo częściej ładować niż 200RT (mam obie). 

• Invincible. lubi to

#2016 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 22 maj 2021 - 10:54

Szczerze mówiąc spodziewam się, że i tak łatwiej/szybciej będę te lampki obsługiwać "analogowo". BTW jeśli różnica w długości pracy jest wyraźna to wezmę rt.

#2017 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 22 maj 2021 - 11:05

Obsługiwanie z Garmina zwykle działa super - zwłaszcza, gdy się odpowiednio wszystko sparuje. Informacja o stanie baterii w liczniku, powiadomienie o niskim poziomie, możliwość reagowania płynnie - np. zjeżdżając z drogi publicznej a wjeżdżając do lasu czasem przełączam z mrygania dziennego na mryganie nocne. Dzięki temu rolkarzom i kolarzom nie walę po oczach a baterii daję odpocząć. Aby zmienić tryb klikam w liczniku, nie muszę specjalnie zatrzymywać się i zmieniać trybów pracy. Co nie zmienia faktu, że łączność z licznikiem to dodatkowy bajer - nie jest konieczny, ale wygodny.

Dla przypomnienia wklejam tabelkę z czasem pracy na baterii dla obecnych lampek Bontragera, czyli potężnego nocnego Ion Pro RT, oraz dziennych Ion 200 RT oraz Flare RT:

5mYbbi8.png

Polecam je wszystkie :).

#2018 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 22 maj 2021 - 11:07

Niedawno kupiłem ION PRO i ta lampa wypala asfalt. Jeżdżę po zmroku na 1, czyli 400 lumenów i wystarcza.

#2019 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 22 maj 2021 - 11:15

Wypala. Trzeba z nią uważać na drogach publicznych, to jest potwór dedykowany do nocnego MTB w lesie. Natomiast dla mnie na kompletnie nieoświetlonych wałach ze ścieżkami rowerowymi Ion 200 RT to było zdecydowanie za mało nocą i tam ten potwór sprawdza się świetnie (a zaraz po zmroku sarny zaczynają biegać na 5 metrów przed Tobą, który jedziesz 30km/h). Tylko na drogach publicznych trzeba pamiętać aby światło skierować dość mocno w dół.

#2020 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 22 maj 2021 - 11:23

Na razie 6 stopni w dół. Ponieważ jeszcze nie włączałem najmocniejszego trybu to nie widziałem żeby mijani ludzie mrużyli oczy

Natomiast generalnie, jak zrobiło się cieplej, po zmroku 70% powlączanych lampek wali po oczach i nikt sobie z tego nic nie robi.
  • Baryja lubi to

Dodaj odpowiedź