No i po 12 dniach przyszła lampka z Chin - zakupiłem, jako ją jako murgacz (ale na dojazdy rowerem nocą też się przyda, bo świeci bdb). Normalnie używam w rowerze modowaną SolarForce L2P XML T6.
Zakupiłem wg aukcji "WF 501B 2500LM XML T6 LED 18650" za 8,99$. (z uchwytem rowerowym i smyczą) - takie same lampki na Allegro sprzedawane są po ok. 80-90 zł. - i oczywiście te 2500 lumenów to chińskie lumeny.
Lampka dokładnie to UltraFire WF501B.
Dioda to Cree XML, ale nie w binie T6 - w diodę idzie 1,5A -bezpiecznie na długie świecenie, bez zabezpieczenia termicznego (można w tą diodę dać 3A lub minimalnie więcej, ale to już chłodzenie trzeba poprawić i oczywiście dać inny sterownik).
Wykonanie zewnętrzne samej lampki bdb (nadaje się nawet na prezent), wnętrze od lampek Mactronic pewnie dużo nie odbiega.
Lampka posiada jedynie słuszne zasilanie w postaci ogniw 18650 (takie same mamy w komputerach)
Posiada 5 trybów: max/mid/min/strobo/SOS ( max 1,5A / mid 0,7A/ min 0,3A)
Zróżnicowanie trybów niezłe, tryb migający dużej częstotliwości i działa w trybie max, co mnie cieszy, bo mruga potężnie.
Jest jeszcze tryb SOS, który mruga, "esoesem" i nawet fajnie to wygląda.
W trybie max - latarka świeci bardzo dobrze, jak za te pieniądze, posiada duży spot, więc jako szperacz będzie niezła, a jazdę nocą opiszę po nocnych testach, ale możemy dokupić do niej tekturowany reflektor czy też cały moduł z inną mocniejszą diodą.
Moc światła porównując do modowanej Solarforce L2P XML T6 (ok. 900 lumenów na wyjściu),określił bym światło na ok. 45 % mocy Solarforce, ale trudno to porównać bo UltraFire posiada reflektor płaski i świeci spotem, a SolarForce posiada reflektor tekturowany przez to świeci szerzej.
Latarka w miarę szybko łapie ciepło na obudowie czyli nie jest źle, bo dioda musi się chłodzić.
Z wad, to oczywiście lampka nie posiada zabezpieczenia ogniw więc warto kupić ogniwa z zabezpieczeniem, ale tego nie było w opisie, wiedziałem co kupuję.
Uchwyt rowerowy marnej jakości, smycz przyzwoita.
Jeżeli lampka wytrzyma mi rok jazdy na rowerze to oceniam zakup na bdb, bo jak za te pieniądze to świeci bardzo dobrze.
Ale... można tą lampkę zmodować i wsadzić sterownik z diodą XML 2 !
Lub kupić cały gotowy moduł z diodą XML lub XML 2 czy np. moduł UltraFire D26 P60 IF 3W z podczerwienią 940 nm (czyli rozkręcamy latarkę i wkładamy dany moduł z reflektorem lub bez ).
Także możliwości modów i rozbudowy są duże, i nie jest to lampka, którą można łatwo mechanicznie uszkodzić, a przyzwoity uchwyt rowerowy można dokupić za ok. 10 zł, który też trudno zniszczyć.
Link przedstawia dwie lampki, moją dwuletnią Solarforce L2P XML T6 i UltraFire WF501B.
Zdjęcie porównawcze mocy światła na ścianie (z odległości 1,5 metra) niewiele oddaje rzeczywiste warunki - robione telefonem na automatyce (dodatkowo zaznaczyłem kolorem czerwonym szerokość świecenia SolarForce).
https://www.dropbox....4TdSL5PZda?dl=0