Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odzież rowerowa

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1890 odpowiedzi w tym temacie

#1781 anu

anu
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 marzec 2012 - 08:30

Mam pytanie odnośnie starych koszulek z dzianiny, akrylu itp. - według mnie są bardzo ładne w swojej prostocie, ale jak jest z komfortem ich użytkowania? Nosi się to bezboleśnie czy szczypie i swędzi?

#1782 Woland

Woland
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • Skądfrom hell

Napisano 28 marzec 2012 - 19:43

Kupiłem potówke z Lidla. Niestety mi nie podeszła. Oddam w dobre ręce za symboliczną kwote. Nadal są wszystkie metki itp. rozm M.

#1783 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 12 kwiecień 2012 - 16:45

Nie wiem czy dobry temat, no ale spróbujmy.

Mam pytanie do posiadaczy czarnych kasków, latem wiadomo, że ciemne kolory przyciągają słońce, ale czy w czarnym kasku bardzo grzeje porównując go z białym? Różnica jest wyczuwalna czy pęd powietrza sprawia, że kolor nie ma znaczenia? Konkretnie mi chodzi o kaski Giro.

Podobne pytanie mam co do stroju, da się wytrzymać jazde w słońcu i temp. około 25-30*C w ciuchach np. Team Sky ? Da się wytrzymać w takich ciemnych kolorach ? Zastanawiam się nad ciemnymi ciuchami, ale nie chce się katować w słońcu.

#1784 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 postów

Napisano 12 kwiecień 2012 - 21:42

kolor kasku nie ma znaczenia , w 30 C we wszystkim jest gorąco koszulki są przewiewne podczas jazdy ja nie odczówam jakiejś różnicy a spodenki to większość ma czarne

#1785 Gosc_michal.now_*

Gosc_michal.now_*
  • Gość

Napisano 16 kwiecień 2012 - 21:00

Mam dość głupie pytanie: Czy jak zakładacie długie spodnie to nogawke wkładacie w skarpete czy na ?

#1786 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 kwiecień 2012 - 21:17

michal.now, nie ma głupich pytań ;-)
Ja zakładam spodnie tak, aby nogawka była na skarpecie, odwrotnie trochę śmiesznie by wyglądało... No chyba że masz luźne końce nogawek, to wtedy wiatr mógłby podwiewać od dołu.

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#1787 Damian_Bielsco

Damian_Bielsco
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 16 kwiecień 2012 - 22:39

Przeszedłem się dziś po TK Maxxie w Bielsku.
Można tam wypolować spodenki krótkie z szelkami Briko, przecenione z 650 zł na ok. 70. Kilka modeli. Różne rozmiary. Jest też troche koszulek, bezrękawników, bluz, kurtek.
Ktoś jeździ w Briko? Jakieś wrażenia, opinie?

... a jest tez jeszcze trochę Crafta, ale powybierane. Ale chyba zaczne odwiedzać częściej ten sklep.

#1788 Gosc_Bianconero_*

Gosc_Bianconero_*
  • Gość

Napisano 17 kwiecień 2012 - 10:39

Można tam wypolować spodenki krótkie z szelkami Briko, przecenione z 650 zł na ok. 70. Kilka modeli. Różne rozmiary. Jest też troche koszulek, bezrękawników, bluz, kurtek.

Ja z TK Maxxa w Krakowie mam spodenki krótkie na szelkach właśnie od Briko (takie czarno/czerwone) - bardzo komfortowa wkładka także polecam bardzo! A także szara bluza-windstopper od gore, odrobinę ocieplana i też bardzo godna uwagi!

Warto chodzić co jakiś czas po tym sklepie i przeglądać co tam dokładają bo za te dwie rzeczy zapłaciłbym normalnie blisko 1000zł a tak to trochę ponad 200zł.

#1789 Damian_Bielsco

Damian_Bielsco
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 17 kwiecień 2012 - 16:01

Ja z TK Maxxa w Krakowie mam spodenki krótkie na szelkach właśnie od Briko (takie czarno/czerwone) - bardzo komfortowa wkładka także polecam bardzo! A także szara bluza-windstopper od gore, odrobinę ocieplana i też bardzo godna uwagi!

Warto chodzić co jakiś czas po tym sklepie i przeglądać co tam dokładają bo za te dwie rzeczy zapłaciłbym normalnie blisko 1000zł a tak to trochę ponad 200zł.

no i spodenki kupione :)
kurtki, bluzy, koszulki mi nie podeszły bądź nie było rozmiaru

przeglądnąłem bardziej sklep, sa też kaski, rękawiczki, jakieś bidony, jakieś koszyki i jakieś pojedyńcze sztuki innego sprzętu

#1790 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 kwiecień 2012 - 09:44

Pytanie: jak dbacie o swoją odzież kolarską? W czym pierzecie (specjalne płyny/zwykły proszek), w jakich temperaturach, w pralce/ręcznie, stosujecie płyn do płukania?
Zakupiłem trochę droższych gatek i chciałbym, aby mi jak najdłużej posłużyły...

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#1791 tornado

tornado
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 kwiecień 2012 - 21:34

Staram się prać w temperaturze 30 stopni. Odzież wywracam na lewą stronę. Drobiazgi takie jak; skarpetki, rękawiczki, rękawki, wrzucam do siateczkowego worka.
Czapeczki piorę ręcznie, podobnie jak cienkie potówki.

#1792 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 kwiecień 2012 - 13:44

Cześć , poszukuję koszulki i spodenek kolarskich i zwracam się do Was o pomoc chciałbym wydać 160zł łącznie więc chciałbym abyście mi coś polecili : )
Rozmiar jaki potrzebuję to S

#1793 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 postów

Napisano 26 kwiecień 2012 - 10:40

jest tego sporo musisz sam poszukać za ta kwotę może coś z Rogelli ,Mimo

#1794 tidit86

tidit86
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądMelton Mowbray

Napisano 27 kwiecień 2012 - 00:17

Witam wszystkich i z góry przepraszam moderatorów jeżeli naruszyłem jakiekolwiek prawo ale jest to moja ostatnia deska ratunku gdyż nigdzie nie mogę znależć odpowiedzi.

Jestem początkującym kolarzem. Mieszkam w Wielkiej Brytanii jeżdżę zazwyczaj o poranku gdzie temperatura wacha się między 2-10 stopni. Jeżdżę dla siebie, dla przyjemności gdzie średnia prędkość wynosi w okolicach 30-35 km/h. Chciałbym jeżdzić w okresie wiosna/lato/jesień. Chodzi mi mianowicie o pomoc w dobraniu stroju ponieważ postanowiłem sobie go wkońcu skompletować.

Do wyżej wymienionych warunków jakie szorty bardziej by pasowały z długimi czy krótkimi nogawkami? a może 3/4? z szelkami czy bez ? Nie chciałbym marznąć ale też nie chciałbym po 20km sie zagrzać. i czy podczas jazdy szelki nie ocierają o skórę?

Pedały mam z noskami Jakie buty do tego? czy buty z zapięciem SPD pasowałyby?

Czy pod kask coś nakładać ?

Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich kolarzy :-)

#1795 Gosc_Rimon_*

Gosc_Rimon_*
  • Gość

Napisano 27 kwiecień 2012 - 08:12

Spodnie na szelkach 3/4 są dość uniwersalne. W chłodne dni najbardziej trzeba kolana chronić. Szelki niczego nie obcierają. Koszulka z krótkim rękawem na to kurtka dobrze chroniąca przed wiatrem i jako tako przed deszczem. Najlepiej coś z membraną o możliwie dobrej oddychalności np coś z Gore bike. SPD naturalnie pasują do pedałów SPD a nie do nosków bo w co je wepniesz? Przy takich pedałach możesz mieć zwykłe buty sportowo-turystyczne. Pod kask raczej nie trzeba nic zakładać, to nie zima ale jeśli marznie Ci głowa kup np. http://tnij.org/qgsy cieńkie i doskonale łepetyne chroni.

#1796 tidit86

tidit86
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądMelton Mowbray

Napisano 27 kwiecień 2012 - 08:44

Dziękuję za odpowiedź. A czy zamiast kurtki może być bluza Endura fs260 z długim rękawem plus koszulka ? Tutaj nazywają to "base layer" wiem że ta bluza jest dosyć dobra. Co do butów to chyba zamienię jednak pedała na spd i dokupię buty do tego.

#1797 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwiecień 2012 - 09:12

pod koszulkę to polecam na pewno jakąś koszulkę termoaktywną na chłodniejsze temperatury...

zamiast spodenek 3/4 można jeszcze nogawki i na to krótkie spodenki

wszystko koniecznie z szelkami!

#1798 Gosc_Rimon_*

Gosc_Rimon_*
  • Gość

Napisano 27 kwiecień 2012 - 09:18

base layer to raczej "pierwsza warstwa" przylegająca do ciała ale bluzy czy kurtki z serii, którą podałeś są ok. Grunt by była z przodu jakaś tkanina wiatroszczelna. Pedały warto zamienić na SPD. Przy kupnie butów zastanów się czy będziesz tylko i wyłącznie jeździł czy chcesz w butach trochę chodzić. Typowo szosowe buty nadają się praktycznie tylko na rower i np. zejście po schodach nastręcza już pewien problem. Podobna sytuacja jak w narciarskich skorupach :-) Jeśli nie nastawiasz się na ostry wyczyn to kup buty MTB. Jeździ się podobnie jak w szosowych a można w nich trochę chodzić. Buty zapinane na rzepy + klamra. Dobrze trzymają stopę.

#1799 tidit86

tidit86
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądMelton Mowbray

Napisano 27 kwiecień 2012 - 11:58

Dlaczego koniecznie z szelkami? Co do butów to mam niemały dylemat ponieważ zamierzam jeździć na dłuższe dystanse i wiem że tutaj wygrywają buty spd bo nie będę w tym czasie schodził z roweru no chyba że za potrzebą ale z drugiej strony jeżdżę rowerem także do pracy bo z samochodu staram się nie korzystać poprostu gO nie uznaję w mieście. I w tym drugim wypadku przydały by się zwykłe buty ehh a czy na pedałach spd da radę przejechać około 3 km?

#1800 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwiecień 2012 - 12:02

Dlaczego koniecznie z szelkami?

wygoda i cieplej w nerki..
spodenki po prostu nie zsuwają się i nie spadają i nie musisz ich podciągać non stop..