Jeździ ktoś z okolic PIASTOWA, PRUSZKOWA bądz URSUSA ?
Posted 07 August 2011 - 21:48
Posted 07 August 2011 - 22:07
swiatek,złą markę wybrałeś, przesiadaj się na BMC :-P Kiedyś na allegro widziałem nową ramę Scott`a nie pamiętam nazwy, ale była kozacka i kosztowała koło 3000. Kiedyś jeździli na niej profi.
Posted 08 August 2011 - 08:10
Bo to nie rama tłumi, tylko odpowiednia konstrukcja przedniego i tylnego widelca z wstawkami Zetrz. Ta Sequoia, to obok Roubaix, jeden z bardziej komfortowych rowerów.Najbardziej mnie śmieszy jak ludzie mówią że rama karbonowa dobrze tłumi... Jeżdżę teraz na pożyczonym rowerze od Pafcia oczywiście rama aluminiowa i nie widzę żadnej różnicy pod względem tłumienia w porównaniu z moim Jamisem karbonowym :-)
Posted 08 August 2011 - 09:25
Pafcio dobrze gada - najbardziej tłumi widelec (przedni i tylny) - a teraz w każdej ramie Alu przedni jest karbonowy, potem koła, następnie kierownica, sztyca i mostek. Nie ma co się na karbon obrażać - większość problemów jakie ludzie mają z BB30 wynika z nieprawidłowej instalacji łożysk - może za wyjątkiem takich wpadek jak miał Krzychu - bo tam był problem czysto mechaniczny; BB30 wymaga dużo dobrej jakości smaru - nakładanego na same mufy jak i łożyska przed ich wciśnięciem. A często się o tym zapomina. Stąd trzaski, piski i inne takie przyjemności.
Co do konserwacji "po wodnej" - wystarczy odkręcić korby - co w dzisiejszych czasach oznacza zabawę z jedną śrubą; po przejechaniu szmatką po uszczelkach na łożyskach i samej korbie - nie powinno być większych problemów. Woda wyjdzie z ramy sama - praktycznie każda jest nawiercona przy suporcie; w najgorszym razie można odkręcić mostek i wyciągnąć widelec - czyli kwestia odkręcenia dwóch + jednej (na korku czy inaczej expanderze w widelcu) śrub. Dla pedantów jeszcze trzy czynności - odkręcamy sztycę (wycieramy miejsce łączenia), wycieramy szmatą łańcuch (ściskając ową szmatę w dłoni, 4, 5 obrotów korbą - wystarczy) i kładziemy trochę oleju/smaru na górę. Wycieramy nadmiar. Przy okazji szmatą zbieramy brud z kółek przerzutki. I koniec. Czyli maksymalnie 5-10 minut żeby rower wyczyścić. Na okoliczność wycierania z błota, brudu i innych takich mam dedykowane prześcieradło - przydaje się też przy transporcie roweru
Chociaż ostatnio widziałem alu Colnago - ładna była
Jak ktoś natknie się na model 196 albo 296 Looka niech da znać
Posted 08 August 2011 - 10:16
Wszystko pięknie, ładnie, ale problemy z BB30 często są związane ze zbyt dużymi tolerancjami w procesie produkcji misek i supportów, co skutkuje nieprawidłowym spasowaniem tych elementów. Tego już smarem nie nadrobisz.
Co do czyszczenia, większości się zgadzam, ale już przetarcie łańcucha szmatką to za mało, bo w ogniwach siedzi idealny papier ścierny, czyli mieszanka wody i piachu. Tutaj jednak jest wskazana przynajmniej maszynka do czyszczenia łańcucha plus odpowiedni środek czyszczący.
Poza tym dodać trzeba czyszczenie klocków hamulcowych i powierzchni bocznych obręczy, które pokryte są szlamem.
ps. oczywiście to i tak jest przyjemności, w porównaniu z tym gdy ścigałem się w MTB.
Posted 08 August 2011 - 14:12
Posted 08 August 2011 - 14:23
Każdy z nas jeździ od lat i zna te wszystkie patenty, ale to wcale nie trwa tyle czasu.
ps. co do zwracania uwagi na uszkodzenia to pełna zgoda, ale mówi się że od częstego mycia ramy pękają
Posted 08 August 2011 - 14:36
(...)bo spinka którą podesłałeś jest jednorazowa!(...)
??? Spinki KMC nie są jednorazowe - owszem - trudniej niż inne się je rozłącza, ale jednorazowe nie są. Przynajmniej te których używałem. Dla wygody mam rękawiczki "niby ogrodowe" na 50 groszy - człek się nie popapra jak bawi się łańcuchem
edit: wiem oczywiście że na stronie napisali że są "non re-usable", ale inaczej nie mogli napisać
Posted 08 August 2011 - 14:56
Powiem tylko tyle, że maszynki równie dobrze się sprawdzają.
Posted 08 August 2011 - 15:09
Może w poniedziałek jakieś 200k? Czy wyjeżdżają wszyscy na długi weekend?
Sobota -Świecie, niedziela - Żyrardów (blisko Pruszków... wyścig ŻTC), poniedziałek czasówka górska - wolę 200k
Posted 08 August 2011 - 20:53
Posted 08 August 2011 - 22:15
Posted 09 August 2011 - 08:12
Łańcuch musi być czysty i dobrze nasmarowany, przecież smar ma za zadanie zmniejszać tarcie ale nie wyeliminuje go całkowicie.