Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trzeszczenie, Cykanie W Rowerze Szosowym

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 kamil9998

kamil9998
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądŁask

Napisano 18 luty 2015 - 21:39

Witam, mam pewien dość nietypowy problem otóż po jakiś 30 minutach kręcenia(na trenażerze ten czas relatywnie się skraca do powiedzmy 10-15minut) zaczyna mi coś delikatnie trzeszczeć, cykać. Głos wydobywa się według mnie albo z korby albo z tylnego koła,przerzutki. Wraz z kolejnymi minutami ten odgłos się nasila, a po godzinie jest już regularny i dość głośny. Nagrałem krótki film na trenażerze gdzie to dość dobrze słychać. . Co ciekawe gdy puszczam korby problem znika na początku treningu puszczenie korby pomaga nawet na tyle, że ten dźwięk się nie wydobywa przez minutę dwie, a w końcówce treningu gdy puszczam korbę i zaczynam pedałować to wydobywa się od razu. Ogólnie czym większe obciążenie tym szybciej zaczyna trzeszczeć. Ale żeby nie było, jak wsiądę i od razu przycisnę to nie będzie trzeszczeć tak jak mówię po jakimś czasie zaczyna. Z moich znajomych mechanikiem próbowaliśmy już chyba wszystkiego. Na początek bardzo dokładnie wyczyściłem cały napęd i nasmarowałem. Następnie wyczyściliśmy korbę i suport z wszelkiego syfu to nadal nie pomogło. Dodam, że korba i suport są prawie nowe(2-3k km). Pedały odpadają bo na MTB ich używam i nie ma tego problemu. Sprawdziliśmy również ramę czy nie ma jakiś pęknięć nic się nie rzuca w oczy. Nie mam już kompletnie pomysłu co to może być. Problem pojawił się po powrocie z gór gdzie zdarzyło się jeździć w deszczu i rower nie był tak bardzo dokładnie myty. Ale nie wiem czy to ma znaczenie. Na koniec dodam, że mój mechanik zwrócił mi uwagę na koła, które już kilometrów mają bardzo dużo i na łożyskach piast zarówno z przodu jak i tyłu pojawił się mały luz.

#2 Rider

Rider
  • Użytkownik
  • 113 postów

Napisano 19 luty 2015 - 10:09

A może koło jest lekko zcentrowane albo na obonie jest jakas bulwa czy cos takiego .?

#3 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 19 luty 2015 - 10:52

Sciagales korbe i czysciles suport z lozyskami wlacznie?

#4 kamil9998

kamil9998
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądŁask

Napisano 19 luty 2015 - 18:40

Sciagales korbe i czysciles suport z lozyskami wlacznie?

Klocki są na tyle oddalone od obręczy, że nie ma takiej możliwości. Tak jak pisałem wcześniej suport został dokładnie wyczyszczony i wszystko przed założeniem zostało nasmarowane. Poza tym tak jak pisałem korba i suport są dość nowe.

#5 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 19 luty 2015 - 20:17

Równie dobrze trzaski mogą pochodzić z rolki w trenażerze a nie z roweru, tylko się hałas przenosi. U mnie trenażer strzela aż miło choć mam zupełnie inny typ.

#6 kamil9998

kamil9998
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądŁask

Napisano 21 luty 2015 - 11:06

Równie dobrze trzaski mogą pochodzić z rolki w trenażerze a nie z roweru, tylko się hałas przenosi. U mnie trenażer strzela aż miło choć mam zupełnie inny typ.

Problem występuje również na zewnątrz i o ile przy huku trenażera to nie przeszkadza, tak na dworze nie da się skupić na treningu przez to trzeszczenie.

#7 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2034 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 21 luty 2015 - 11:57

Nie masz luzów w kole? Ja jak źle skręciłem koło po przeglądzie piasty to miałem czasem takie równomierne cykanie po przekroczneiu pewnej prędkości.

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#8 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 luty 2015 - 13:01

Standardowo: zacznij od sprawdzenia, z obrotem której części roweru zsynchronizowane jest cykanie. Jest to koło, korby, łańcuch? A może rower trzeszczy nie przy pedałowaniu, a przy Twoich zmianach pozycji albo pochylaniu się na rowerze?

IMHO w ten sposób najszybciej znajdziesz winowajcę, w dodatku bez potrzeby rozkręcania całego roweru.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#9 kamil9998

kamil9998
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądŁask

Napisano 21 luty 2015 - 14:32

Standardowo: zacznij od sprawdzenia, z obrotem której części roweru zsynchronizowane jest cykanie. Jest to koło, korby, łańcuch? A może rower trzeszczy nie przy pedałowaniu, a przy Twoich zmianach pozycji albo pochylaniu się na rowerze?

IMHO w ten sposób najszybciej znajdziesz winowajcę, w dodatku bez potrzeby rozkręcania całego roweru.

W poniedziałek będę u kolegi ja będę jechał, a on nasłuchiwał dokładnie skąd wydobywa się dźwięk bo jak ja jadę to ciężko mi to zrealizować samemu. Zmienimy również koła aby wyeliminować ewentualnie jeden z czynników. Tak jak pisałem wcześniej mam mały luz na kołach bo swoje już przeżyły, myślicie, że to od tego? Koła wymieniam ale dopiero na początku marca przed samym zgrupowaniem.

#10 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 luty 2015 - 16:54

Oczywiście luz na łożyskach piasty może być przyczyną trzeszczenia.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#11 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1533 postów
  • SkądSK

Napisano 21 luty 2015 - 20:15

kamil9998 pisałeś że czyściłeś cały napęd, korbę i suport, a sprawdzałeś może sztycę? Pytam bo o tym nie pisałeś, a jak się tam piach dostaje to lubi trzeszczeć. Warto sprawdzić, może tu jest problem.

#12 kamil9998

kamil9998
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądŁask

Napisano 21 luty 2015 - 20:18

kamil9998 pisałeś że czyściłeś cały napęd, korbę i suport, a sprawdzałeś może sztycę? Pytam bo o tym nie pisałeś, a jak się tam piach dostaje to lubi trzeszczeć. Warto sprawdzić, może tu jest problem.

Dzięki sprawdzę. A w poniedziałek dam znać czy po zmianie koła nadal trzeszczy.

#13 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 22 luty 2015 - 09:12

Mi to  brzmi jak klasyczny dźwięk łańcucha próbującego zmienić koronkę przy niewyregulowanej tylnej przerzutce - ale skoro wyczyściliście napęd, to i pewnie został wyregulowany? Zresztą, gdybym miał racje to znaczy że z tobą i mechanikiem coś jest nie tak, jeśli nie zauważylibyście tak banalnego powodu ;)

#14 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 22 luty 2015 - 14:21

A szprychy w kole dobrze naciągnięte?

Jakie masz obręcze?

U mnie podobny odgłos (tylko nieco cichszy) wydaje obręcz Mavic Open Pro, bo stalowe oczka w obręczy są fabrycznie słabo wprasowane i koło pod obciążeniem, zwłaszcza podczas pedałowania, wydaje ciągłe cykanie. Pomaga nieco smarowanie oczek lekkim olejem, ale tylko na pewien czas. Akurat tutaj naciąg szprych mam już mocny, ale niektóre koła będą wydawać podobny odgłos przy zbyt słabym naciągu.  

#15 kamil9998

kamil9998
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądŁask

Napisano 23 luty 2015 - 16:30

A szprychy w kole dobrze naciągnięte?

Jakie masz obręcze?

U mnie podobny odgłos (tylko nieco cichszy) wydaje obręcz Mavic Open Pro, bo stalowe oczka w obręczy są fabrycznie słabo wprasowane i koło pod obciążeniem, zwłaszcza podczas pedałowania, wydaje ciągłe cykanie. Pomaga nieco smarowanie oczek lekkim olejem, ale tylko na pewien czas. Akurat tutaj naciąg szprych mam już mocny, ale niektóre koła będą wydawać podobny odgłos przy zbyt słabym naciągu.  

Dzisiaj tak jak pisałem posprawdzaliśmy trzeszczenie we 2 i odgłos ewidentnie tyczy się tylnej piasty. Koła i tak były do wymiany, więc w sumie się cieszę, że to było to. Dzięki za wszystkie sugestie. Nowe aksiumy już do mnie idą. Pozdrawiam

Dodaj odpowiedź