Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rower Da Dłuższe Wycieczki

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 01 marzec 2015 - 00:33

czy rower szosowy nadaje się na dłuższe wycieczki 4-5h chodzi mi o wygodę, szosa ma ogromną zaletę np. waga

obecnie trochę ucywilizowałem swoją 2-gą szosę i wykorzystuję ją jako rower miejski i do rekreacyjnych wycieczek (w sumie nie mam sportowych aspiracji)

zastanawiam się czy nie zamienić ją na przełaj/cross/treking ale szkoda jej trochę wiadomo jak się sprzedaje używany sprzęt

nie chciałbym dojść do wniosku, że alu trekking jeździ gorzej od carb szosy a zawsze można założyć z powrotem szosowe pedały i wąskie opony i dalej jest to 100% szosa

jakie są Wasze doświadczenia z rowerami nie szosowymi?

dziękuję i pozdr

#2 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2034 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 01 marzec 2015 - 00:50

Dłuższe wycieczki - Tylko szosa. Oczywiście są goście co robią kilkaset km wycieczki na góralach/trekach/miejskich ale to mały procent ogółu. Szosa oczywiście swoją geometrią nie jest uznawana za zbyt wygodną, ale jest to pojęcie subiektywne i niezbyt jasne. Bo na przykład: mój rower miejski jest super wyogdny, siodełko - kanapa. Tyle, że po 10km tyłek ma dość, i nie tylko tyłek. Jak przywykniesz do szosy, natłuczesz kilometrów to wyprawa 200-300 czy nawet więcej kilometrów nie będzie jakimś wielkim problemem, a już na pewno nie pod względem braku wygody. No i tak jak wspominasz - waga, ale także sztywność, prowadzenie i inne czynniki stawiają szosę daleko w przodzie przed innymi rowerami jeśli chodzi o długie i bardzo długie jazdy. Ograniczenie - raczej nie bardzo da się zjechać z asfaltu.

Moje doświadczenie jest takie, że nie wyobrażam sobie przejechać ponad stu kilometrów na czymś innymi niż rowerze szosowym. Setek przejechałem już kilkadziesiąt, a wpadło też ponad 250 i ponad 300km więc wiem o czym mówię :)

edit: treking z pedałami i oponami szosowymi nigdy nie będzie w 100% szosą. Szosa to szosa - tu chodzi o geometrię ramy przede wszystkim.

• Kresowiak lubi to

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#3 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 01 marzec 2015 - 05:33

4-5h to nie jest dłuższa wycieczka, a zwykła przejażdżka. Wycieczka trwa zwykle kilka dni, przez które spędza się "w siodle" po 8-10 godzin.

Skoro posiadasz rower szosowy, to łatwo możesz sobie odpowiedzieć, czy nadaje się do kilkugodzinnych przejażdżek. A raczej czy takowe znoszą Twoje plecy i ręce. Jeśli będzie Ci wygodnie, to w porządku. Jeśli nie, zmień rower na wygodniejszy, choćby i trekking, nie bez powodu stworzony na długie wyprawy.

#4 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 01 marzec 2015 - 08:53

Dziękuję za cenne rady, mam 2 szosy więc jedną z nich chciałem zamienić np na cross/treking/przelaj ale poprawa komfortu będzie obarczona duzym ubytkiem zalet jakie daje jazda rowerem szosowym, jeżdżę 99% po asfalcie a jak mnie najdzie na las to jakiś mtb też znajdę w garażu

P.s
edit: treking z pedałami i oponami szosowymi nigdy nie będzie w 100% szosą

Pisząc o 100% szosie miałem na myśli typowa szosę w której zmieniamy platformowe pedały na ped. Spd i opony na 24mm zamiast 28mm
(jeśli chodzi o opony to może nie być nawet takiej potrzeby bo na 28mm naprawdę fajnie się jeździ)

To jest sedno sprawy drobne ucywilninie szosy to ok 30min a robienie z crossa szosy nie ma sensu.

#5 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 01 marzec 2015 - 13:46

Dla mnie wycieczka to 2 bagażniki - przód i tył --> do tego sakwy, namiot, prowiant i nocleg na "dziko".  Dobrą i tanią bazą jest stalowa retro szosówka z błotniczkami typu romet mistral itp... Na 4-5h jazdy do normalna szosówka + 2 bidony i jakieś musli batony, suszone owoce, banan ;-)

#6 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 01 marzec 2015 - 16:13

Jak nie trzeba na wycieczkę zabierać bagażu, to szosówka jest najlepsza.  Nawet jakby przyszło na takiej wycieczce zejść z roweru i  pochodzić, to można jeździć w butach i pedałach SPD. Ale jak chciałbyś zabrać większy bagaż, to chyba lepszy byłby rower, do którego można założyć bagażnik chociażby. Na szosówce np. plecak bardzo przygniata.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#7 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1038 postów
  • SkądStargard

Napisano 03 marzec 2015 - 12:25

czy rower szosowy nadaje się na dłuższe wycieczki 4-5h chodzi mi o wygodę, szosa ma ogromną zaletę np. waga

obecnie trochę ucywilizowałem swoją 2-gą szosę i wykorzystuję ją jako rower miejski i do rekreacyjnych wycieczek (w sumie nie mam sportowych aspiracji)

zastanawiam się czy nie zamienić ją na przełaj/cross/treking ale szkoda jej trochę wiadomo jak się sprzedaje używany sprzęt

nie chciałbym dojść do wniosku, że alu trekking jeździ gorzej od carb szosy a zawsze można założyć z powrotem szosowe pedały i wąskie opony i dalej jest to 100% szosa

jakie są Wasze doświadczenia z rowerami nie szosowymi?

dziękuję i pozdr

Zanim kupiłem swoją pierwszą "szosę" i pojawiłem się na tym forum ujeżdżałem przed długi czas inne rowery, w tym mojego ulubionego Speedera firmy Merida. Jest to rodzaj hybrydy. Posiada osprzęt szosowy, ale prostą kierownicę. Dla mnie zaletą są punkty mocowań bagażnika i błotników. Speeder był uzbrajany w różne dodatki w zależności od potrzeb. Na krótkie wypady, do 100km, był najczęściej goły ważąc wtedy nieco ponad 8kg.  W specyfikacji z całym osprzętem, czyli bagażnik, błotniki, lemondka, rogi itp było to ok. 11,5kg. Jak dla mnie ten rower jest bardzo wygodny. Przejechałem na nim wiele bardzo długich dystansów i nigdy nie miałem problemów z dyskomfortem. Jest przy tym dość lekki i przy założeniu opon szosowych całkiem szybki. W miarę potrzeb można do niego założyć znacznie szersze opony i zjechać z ubitych dróg.

Jak na razie  jestem jeszcze na etapie docierania się z moja "szosą", która mimo wszystko nie oferuje aż takiego komfortu jak Speeder. Wkrótce jednak dojdzie lemondka i dodatkowa warstwa owijki i powinno już być dobrze.

Moim zdaniem bez sensu jest trzymanie dwóch szos. Jedną zamieniłbym na jakiegoś crossa bądź coś pokroju mojego Speedera. 

#8 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 marzec 2015 - 13:32

Przepraszam nie w tym temacie napisałem.

Do usunięcia.

• Grzesiekkry lubi to
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

Dodaj odpowiedź