Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koła Dura Ace Wh C 24

30 odpowiedzi w tym temacie

#1 kecaj

kecaj
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWLKP.

Napisano 11 marzec 2015 - 00:13

Witam wszystkich i chciał bym się was poradzić Chec kupić sobie nowe koła ,już wcześniej kiedyś miałem to zrobić wybór padł na campe zondy no ale pieniądze musiałem przeznaczyć na co innego i nie kupiłem Teraz jednak kupie napewno mam nazbierane 3tyś. i zdecydowałem się na koła shimano dura ace WH-9000 C 24 są do kupienia za 2931zł. jest to model 20120Mają to być koła do jazdy codziennej,trenowania troche ścigania Generalnie do wszystkiegoj, muj teren zamieszkania to płasko i jest też dużo wzniesień ciągle w góre no i w duł :) no i czasem polskie góry Może ktoś jeździł na tych kołch ,może coś o nich powiedzieć ,czy może coś innego w tym zakresie cenowym byście doradzili No i wytrzymałość na polskie drogi też śię liczy! Dzięki za pomoc jak by co

#2 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 11 marzec 2015 - 06:33

DA 9000 C24 to bardzo dobre koła, będziesz z nich zadowolony. W tej cenie zobacz jeszcze Fulcrum Racing 0, Campagnolo Neutron i Shamal ewentualnie jeszcze Mavic Ksyrium SLS.

PS. I na litość boską używaj słownika ortograficznego. 

#3 nikodem

nikodem
  • Użytkownik
  • 206 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 marzec 2015 - 09:47

kecaj proszę Cie, zacznij zwracać uwagę na to jak piszesz. . Nie jestem polonistą i też robię błędy. 
Ale Ty poszalałeś-"muj", "dUł", sporo literówek i interpunkcji nie wspomnę. 

Co do kółek. To lubiłem te Dur-ace. Fajne w miarę lekkie koła. Trzeba uważać na to jak są skręcone piasty, inaczej szybko je zajedziesz. Nie wiem jak teraz wygląda sprawa dostępności szprych. Kiedyś ciężko było dostać nową. Wiem, że kolega miał problem z odrobinę starszym modelem- nie mógł zastosować 11rz kasety.

#4 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 11 marzec 2015 - 09:49

Widziałem dwa zestawy,w których zewnetrzna warstwa lakieru odkleiła się od karbonu. Niby tylko aspekt wizualny ale... Żadne z tych kół nie był mocno eksploatowane.

#5 kecaj

kecaj
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWLKP.

Napisano 11 marzec 2015 - 11:45

Teraz to już nie jestem pewien czy je wezme

#6 Gosc_gienek_*

Gosc_gienek_*
  • Gość

Napisano 11 marzec 2015 - 16:39

Widziałem dwa zestawy,w których zewnetrzna warstwa lakieru odkleiła się od karbonu. Niby tylko aspekt wizualny ale... Żadne z tych kół nie był mocno eksploatowane.

Tobo,zastanawiam sie czy myslimy o tych samych kolach

bo moj kumpel jezdzi od kilku lat wlasnie na tym modelu

ale ja tam zadnego karbonu nie dostrzeglem....?

to zwykla alu felga,plus wszystkim dobrze znana technika piast Dura Ace.

On je sobie bardzo chwali,jezdzi na  nich na okraglo.

Kecaj-nie piszesz jakiego osprzetu uzywasz...? 

Mysle-ze przy doborze kol powinno sie brac

pod uwage-to na jakim osprzecie sie jezdzi.

Zestawy kol Campy plus osprzet Shimano lub Sram to jak dla mnie

dziwny uklad,...To zadne przestepstwo,ale jakis niesmak pozostaje....

#7 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 11 marzec 2015 - 16:59

Ostatnie dobre DuraAce to 7800, 9000 mają syfne piasty, dobra rada - bierz Campę.

#8 kecaj

kecaj
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWLKP.

Napisano 11 marzec 2015 - 17:34

Cały osprzęt to shimano oprucz korby,korba jest FSA więc koła campy tak średnio mi do tego pasują

#9 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 11 marzec 2015 - 18:09

Po to campa ma fulcruma, żeby nie gryzło się ideowo użytkownikom shimano  :-D

DA C24, to po części aluminiaki, po części karbon, czyli obręcze łączone są z tych dwóch materiałów.

#10 Gosc_gienek_*

Gosc_gienek_*
  • Gość

Napisano 11 marzec 2015 - 18:24

Ostatnie dobre DuraAce to 7800, 9000 mają syfne piasty, dobra rada - bierz Campę.

Chyba wlasnie dlatego tylna pisata7800 osiaga proporcjonalnie najnizesze cenny

sposrod wszystkich modeli tej topowej grupy Shimano.. :-D

(slynny aluminiowy bebenek-dla wersji only 10Speed....-sami sobie strzelili w kolano japonscy spece od marketingu)

Dzieki Bogu i ludziom wersja 7850 ma juz tytan w tym miejscu i mozna znowu

uzywac 8 i 9 rzedowych kaset.Shimano 9000 prawdopodobnie rowniez(nie sprawdzalem ;-) )

Kecaj-sam musisz rozstrzygnac ten dylemat...tak by siary nie zrobic :-D

#11 kecaj

kecaj
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWLKP.

Napisano 11 marzec 2015 - 18:58

Teraz to już całkowicie nie wiem co zrobić Może mavic ksyrium SLS ?

#12 Gosc_gienek_*

Gosc_gienek_*
  • Gość

Napisano 11 marzec 2015 - 21:15

Kecaj,kazdy jeden wybor moze zrodzic niekonczace sie pytania

i dylematy,tak to juz jest w zyciu.

Nie ma czegos takiego jak.... najlepsze,idealne kola

to sa czysto umowne prawdy i definicje

Wszystko w tym temacie jest kwestia upodoban i wyborem mniejszego zla.... 

i zalezy od wielu rozmaitych czynnikow wsrod ktorych dominujacym

powinien byc Twoj gust....i portwel.

(licze,ze tym razem na prawde Ci pomoglem) :-)

#13 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 11 marzec 2015 - 23:23

Chyba wlasnie dlatego tylna pisata7800 osiaga proporcjonalnie najnizesze cenny

sposrod wszystkich modeli tej topowej grupy Shimano.. :-D

(slynny aluminiowy bebenek-dla wersji only 10Speed....-sami sobie strzelili w kolano japonscy spece od marketingu)

Dzieki Bogu i ludziom wersja 7850 ma juz tytan w tym miejscu i mozna znowu

uzywac 8 i 9 rzedowych kaset.Shimano 9000 prawdopodobnie rowniez(nie sprawdzalem ;-) )

7850 ma taką samą syfną piastę jak 9000 z tą różnicą że ta jest 11sp. Mówimy o jakośći piasty a nie kompatybilności. Ten "słynny" aluminiowy bębenek kręcił się na maszynowych łożyskach nie wydając przy tym charcząco-brzęczących dzwięków jak co poniektóre nowsze shimano potrafią...

Btw do zabytkowych 8 czy 9 biegów to sobie można tańsze koła kupić...

#14 Gosc_gienek_*

Gosc_gienek_*
  • Gość

Napisano 12 marzec 2015 - 08:40

7850 ma taką samą syfną piastę jak 9000 z tą różnicą że ta jest 11sp. Mówimy o jakośći piasty a nie kompatybilności. Ten "słynny" aluminiowy bębenek kręcił się na maszynowych łożyskach nie wydając przy tym charcząco-brzęczących dzwięków jak co poniektóre nowsze shimano potrafią...

Btw do zabytkowych 8 czy 9 biegów to sobie można tańsze koła kupić...

Gdyby seria 7800 rzeczywiscie byla dopracowana

technicznie  na miare legendy (DURA ACE) -to z cala pewnoscia w trakcie produkcji nie zmieniano by uszczelnien na stronie slynnego juz aluminiowego bebna

(pierwsze modele 7800 kontra poprawione 7801)

w ktorego miekkim aluminiowym ciele twarde stalowe kasety rzezbily piekne wzory...

(z kompatybilnoscia nie ma to nic do rzeczy)

Jesli patrzy sie wylacznie na cene-to seria 7800moze byc jakims wyborem,

kupic mozna te piasty na parwde taniutko,ale potem trzeba bedzie do konca ich zywota karmic sie wylacznie spec kasetami do niej przeznaczonymi.

Wersja 7850 chodzi jak maselko-posiadam takie i nie mam zamiaru generalizowac

ze u kazego musi byc tak samo.Skoro japonscy spece od techniki nie poczynili zadnych istotnych zmian

poczawszy do dzis dnia na tej konstrukcji(wersja 9000)-to wnioski nasowaja sie same.......

I co wazne...-rozstawy na kasecie Campy(11) i Shimano )9000 sa takie same....

czyli mozna uzywac kol Campy i systemu Shimano 9000- kolejny bonus na korzysc serii 9000

(osobiscie jezdzilem na kolach Bora z 10 rzedowa kaseta campy i zestawem shimano 7900,

to byly tylko probne jazdy....sprawdzalem czy to rzeczywiscie mozliwe :shock: )

#15 kecaj

kecaj
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWLKP.

Napisano 12 marzec 2015 - 08:54

Osprzęt mam shimano 11 rzędowy no i chyb się zdecyduje na te Dura Ace 9000 też ze względu że chce się zmieścić w 3tysiącach Ewentualnie jeszcze Fulcrum Racing 0

#16 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 12 marzec 2015 - 09:27

Jakie to specjalne kasety sa potrzebne do aluminiowego bębenka? Takie jak do wszystkich alu bębenków które są nacinane przez każdą kasetę, jakby nie była skonstr

Tobo,zastanawiam sie czy myslimy o tych samych kolach

bo moj kumpel jezdzi od kilku lat wlasnie na tym modelu

ale ja tam zadnego karbonu nie dostrzeglem....?

to zwykla alu felga,plus wszystkim dobrze znana technika piast Dura Ace.

On je sobie bardzo chwali,jezdzi na  nich na okraglo.

Kecaj-nie piszesz jakiego osprzetu uzywasz...? 

Mysle-ze przy doborze kol powinno sie brac

pod uwage-to na jakim osprzecie sie jezdzi.

Zestawy kol Campy plus osprzet Shimano lub Sram to jak dla mnie

dziwny uklad,...To zadne przestepstwo,ale jakis niesmak pozostaje....

Mówię o kołach z pierwszego posta, obręcz alu pokryta karbonem i bezbarwnym lakierem który spuchł -ł estetycznie to nie wygląda za te pieniądze.

uowana.

#17 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 12 marzec 2015 - 10:41

Dobrze że tylko spuchł Tomku, ja miałem 2 przypadki gdzie karbon wokół nypla się odkleił i dyndał sobie radośnie na szprychach ;) Było też kilka reklamacji gdzie po kilku miesiącach użytkowania w wilgotnych warunkach padły łożyska po lewej stronie (koła na śmietnik), nie mówiąc już o tym że 99% tych kół nie jest idealnie prosta, wyjmujesz z kartonu i od razu trzeba centrować... 

Gienek, o co tobie chodzi z tą campą i DA9000? Koła z kasetami 10 i 11sp campy da się spokojnie używać ze sramem i shimano 10-11sp. także nie bardzo rozumiem jaką przewagę ma tutaj 9000? 

#18 kecaj

kecaj
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWLKP.

Napisano 12 marzec 2015 - 13:09

Zdecydowałem że wybiore pomiędzy mavic cosmic carbone sls a którymś modelem mavic ksyrium ,trzeba za nie trche więcej dać ale są z oponami i dętkami które i tak miałem zamiar kupić,do lekkich nie należą ale to nic będą na zapas ;)

#19 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 12 marzec 2015 - 13:37

Cosmic carbone SLS nie bardzo bym polecał, zdarzają się pęknięcia felgi wokół otworu na nypel, Ksyriumy SLS są jak najbardziej ok, Exalith nie polecam - ta powłoka wciąż ma problemy ze zbyt szybkim wycieraniem się. Tak czy inaczej Fulcrum albo Campa będą lepsze w tej cenie - szczególnie piasty.

#20 Gosc_gienek_*

Gosc_gienek_*
  • Gość

Napisano 12 marzec 2015 - 17:00

Jakie to specjalne kasety sa potrzebne do aluminiowego bębenka? Takie jak do wszystkich alu bębenków które są nacinane przez każdą kasetę, jakby nie była skonstr

Mówię o kołach z pierwszego posta, obręcz alu pokryta karbonem i bezbarwnym lakierem który spuchł -ł estetycznie to nie wygląda za te pieniądze.

uowana.

ano caly smiech w tym-ze standartowo zadne specjalne kasety nie sa potrzebne

do aluminiowych bebenkow....-wyjatek stanowi wlasnie ta zachwalana przez mojego przedmowce ,nieszczesna wersja 7800-w ktorej karby bebenka(wglebienia)sa glebsze niz ma to miejsce

na wczesniejszych(8S i 9s) i pozniejszych juz wersjach 10s..... ,dlatego sa wlasnie problemy z jej kompatybilnoscia.

radomir82-widze,ze brak Ci argumentow by bronic konceptu  serii 7800....

nie dziwi mnie to specjalnie,skoro nawet jego tworcy doszli do podobnych wnioskow i zupelnie przebudowali kolejna odslone tej topowej grupy.trudno jest mi sie odnosic do argumentow typu -"to syf" w stosunku do serii7850/9000..

Ja na tym syfie nawinalem juz dobre 50tys,byly raz przesmarowane,chodza jak pierwszego dnia.

W temacie tej nieszczesnej karbonowej tasiemki naklejonej na felge

to taki bajer by skapi lub biedniejsi mogli poczuc powiew luksusu,dlatego turlam sie ze smiechu

gdy slysze-ze to kola aluminiowo-karbonowe....,karbon nie jest tam elementem konstrukcyjnym felgi,

a moze sie myle.....? :-D

Dodam jeszcze-ze kocham optyke Exalithu ,to bedzie z pewnoscia moj nastepny zakup;-))) 

Dodaj odpowiedź