Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koła Dura Ace Wh C 24

30 odpowiedzi w tym temacie

#21 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 12 marzec 2015 - 20:59

To był bębenek typu DA, spotykany był również w kołach Campagnolo/Fulcrum, Easton itp. Ja argumenty mam mocne bo opieram je na moim doświadczeniu serwisowym, ty jak widzę w większości teoretyzujesz, zrobiłeś 50 tyś na tych kołach? No to respekt, u ludzi których znam te koła nie wytrzymują nawet 2 sezonów, ale warunki mają ciezkie - to muszę przyznać.

#22 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 12 marzec 2015 - 21:03

Jako jednostkowemu posiadaczowi z pewnoscia - bynajmniej nie jest to uszczypliwosc. Jednak majac czesciej stycznosc z takimi produktami od strony serwisowej mozna powiedzeiec cos wiecej na tle produktow konkurencji. Wg mnie cena (ogolne) i miejsce w hierarchii produktow tej firmy do czegos powinno zobowiazywac. Np do tego zeby lakker na obreczy nie puchl. Wadliwe egzemplarze nie mialy duzego przebiegu, byly jednymi z kilkunastu zestawow kol tego wlasciciela. O stopniu przetarcia obreczy w bardzo krotkim czasie nie wspominam bo swiadczy o wyjatkowo niskej ich wyrzymalosci.
Ogolne nie polece zadnych kol Shimano osobom ktore stawiaja na trwalosc - sprzedajemy duza ilosc 500, 11, 21 oraz ultegr - zywotnosc obreczy jest bardzo niska ( najgorsza ze wszystkich popularnych oferowanych kol), trwalosc piast....

#23 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 12 marzec 2015 - 21:19

Ciekawym rozumowaniem jest również to że jeżeli zostały wprowadzone zmiany konstrukcyjne to na pewno na plus, a akurat w tym przypadku był to krok w tył - takie same rozwiązania jak w 9000 są w tanich piastach Shimano.

I jeszcze jedno - karbon jest istotnym elementem konstrukcyjnym tych obręczy, grubość aluminiowej ścianki pod warstwą karbonu jest nie większa niż 1mm, 

#24 Gosc_gienek_*

Gosc_gienek_*
  • Gość

Napisano 12 marzec 2015 - 21:36

To był bębenek typu DA, spotykany był również w kołach Campagnolo/Fulcrum, Easton itp. Ja argumenty mam mocne bo opieram je na moim doświadczeniu serwisowym, ty jak widzę w większości teoretyzujesz, zrobiłeś 50 tyś na tych kołach? No to respekt, u ludzi których znam te koła nie wytrzymują nawet 2 sezonów, ale warunki mają ciezkie - to muszę przyznać.

Chyba masz racje z tym moim teoretyzowaniem

(Moj kontakt ze sprzetem ogranicza sie w zasadzie do widzen na treningach

lub startach)

Dla jasnosci-uzywam  standartowych piast 7850 z klasyczna alu felga

nie zas zestawu jak w temacie...

p.s.-skoro nie komplementujesz   serii 7800

to moze ja cos dorzuce od siebie jako teoretyka....

podoba mi sie blysk ich korpusow,OBEZWLADNIA MNIE....serio...

to ich wielka przewaga na nowszymi modelami,tymi "syfami"

(o bebenku na mszynowych lozyskach juz wspomniales)

#25 Gosc_gienek_*

Gosc_gienek_*
  • Gość

Napisano 12 marzec 2015 - 21:38

Ciekawym rozumowaniem jest również to że jeżeli zostały wprowadzone zmiany konstrukcyjne to na pewno na plus, a akurat w tym przypadku był to krok w tył - takie same rozwiązania jak w 9000 są w tanich piastach Shimano.

I jeszcze jedno - karbon jest istotnym elementem konstrukcyjnym tych obręczy, grubość aluminiowej ścianki pod warstwą karbonu jest nie większa niż 1mm, 

zaczynam wierzyc-ze istotnie ten carbon nie dla sciemy sie tam znajduje :-D

#26 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 12 marzec 2015 - 21:50

No widzisz, a ja zajmuję się obsługą i naprawą takich rowerów / komponentów przed i po startach czy treningach ;) Ja generalnie porównywałem tylko konstrukcję piast :), bo jeżeli chodzi o centrowanie czy wymianę szprychy to niestety w przypadku 7800 nie jest już tak kolorowo, a powiedział bym raczej że jest to jeden z bardziej skomplikowanych systemów.

Tutaj jest pokazany przekrój obręczy:http://rowertour.com...n-na-opone.html 

#27 Gosc_gienek_*

Gosc_gienek_*
  • Gość

Napisano 13 marzec 2015 - 09:46

O moje pisaty 7850 jestem na prawde spokojny ;-) ,

Moj kumpel-posiadacz pierwszej wersji tego typu kol(whc 7850)

chyba by sie ucieszyl-widzac ten przekroj poprzeczny obreczy...bo zawsze mi marudzil ,ze on przecie ma karbon;-))))

-a ja mu nato by nie pier... mi o takim karbonie,bo to zwykle przestepstwo nazywac ten zestaw karbonowym.

Pozostane przy swoim w tej kwestii,dla mnie ten zestaw pozostanie stricte aluminiowym z bajerem "wzmacniajacym

marketingowo"w postaci warstewki karbonu-co zreszta nic mu nie ujmuje :-D

#28 kecaj

kecaj
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWLKP.

Napisano 15 marzec 2015 - 19:59

Może koła DT Swiss ?

#29 bike66

bike66
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądPruszków

Napisano 20 marzec 2015 - 16:28

Może koła DT Swiss ?

Używam , kół DA c-24 i Fulcrum Racing Zero i muszę powiedzieć że DA to bardzo dobre koła, praktycznie niezniszczalne , nie posiadają limitu wagowego a ich bębenek po kilku tys. nie wykazuje śladów zużycia. Fulcrum Zero to też super koła ,posiadają inne zalety np. nie potrzeba stosować opaski pod oponę, mają łożyska ceramiczne i pięknie równo się kręcą. Używałem Mavic również i w mojej opinii porównanie do DA i Fulcrum to nieporozumienie.

#30 kecaj

kecaj
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWLKP.

Napisano 20 marzec 2015 - 17:57

Używam , kół DA c-24 i Fulcrum Racing Zero i muszę powiedzieć że DA to bardzo dobre koła, praktycznie niezniszczalne , nie posiadają limitu wagowego a ich bębenek po kilku tys. nie wykazuje śladów zużycia. Fulcrum Zero to też super koła ,posiadają inne zalety np. nie potrzeba stosować opaski pod oponę, mają łożyska ceramiczne i pięknie równo się kręcą. Używałem Mavic również i w mojej opinii porównanie do DA i Fulcrum to nieporozumienie.

a c6 z tym że te koła DA po wyjęciu z kartonu nie zawsze są proste?

#31 budka

budka
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • Skądz Internetu

Napisano 16 kwiecień 2015 - 22:17

Mam te kola drugi rok i musze powiedziec ze sa bardzo dobre. Kilka tysiecy km i wciaz bez zarzutu. W zestawie klucz do szprych i podkladka pod kasete 10tke. Dokupilem sredniej twardosci klocki hamulcowe i jest ok.

https://www.youtube....h?v=i5DYVSrhCus

Dodaj odpowiedź