Witam wszystkich.
Jestem właścicielem firmy Attiq. Nigdy nie wypowiadam się na forach ale kolega zwrócił mi uwagę, że powstało jakieś zamieszanie ze spodenkami i postanowiłem wyjątkowo zabrać głos.
Przeczytałem kilka Waszych postów i postaram się udzielić poniżej odpowiedzi i wyjaśnień. Myślę, że najlepiej będzie jak będę podawał informacje w punktach.
1. Temat źle wszytej wkładki - z tego co udało mi się ustalić to spodenki zostały odesłane do nas i wkładka będzie przeszyta wg wskazówek klienta. Ciężko jest mi powiedzieć czy błąd był po naszej stronie bo nie widziałem spodenek ale jak Państwo wiecie dobór spodenek kolarskich jest dość trudny ponieważ wymagane jest bardzo duże dopasowanie odzieży w pasie, biodrach, udach, kroku, szelek + indywidualne wymagania każdego z nas. Każdy ma inną budowę ciała, wzrost, długość tułowia co ma wpływ na umiejscowienie wkładki po założeniu spodenek. Duży wpływ na wkładkę mają także szelki. To czy będą one luźne czy mocno naciągnięte wpłynie bezpośrednio na ułożenie wkładki. Szelki muszą pasować na osoby od 170 do 190 cm! Jak jednak widzicie, nie było problemu aby dopasować spodenki pod klienta - oczywiście jeżeli jest taka techniczna możliwość. Tego typu sytuacje zdarzają się raz na kilkaset sztuk spodenek i generalnie staramy się dopasować miejsce wszycia wkładki do wymagań.
2. Spodenki Race Pro nie są wycofywane z naszej oferty ale w ciągu dwóch miesięcy przejdą lifting.
3. Odległość wkładki od szwów. Doczytałem się, że porównujecie Państwo dwa rodzaje spodenek - Race Pro i Expert i porównujecie je ze zdjęciami ze strony (na zdjęciu rozmiar S). Skupiając się tylko na jednym wzorze, nie ważne czy to będzie Race Pro czy Expert to w każdym rozmiarze wkładka będzie inaczej wszyta i te odległości będą się zmieniać. Jak wiecie rozmiar M i L nie różni się tylko wszytą metką, ale także wielkością elementów z których uszyte są spodenki. Przykładowo długość odcinka w kroku (z tyłu do przodu) w spodenkach S ma 40 cm a w spodenkach M - 43 cm. Aby wkładka była wszyta we właściwym miejscu, to odległość od szwów musi się zmieniać. W przypadku dużych rozmiarów XXL czy nawet XXXL odległość od szwów jest jeszcze większa. Proszę nie porównywać także dwóch modeli Race Pro i Expert bo konstrukcja form jest totalnie inna.
4. Rozmiary są budowane w oparciu o Polskie tabele rozmiarów (specjalne tabele do konstrukcji odzieży opracowane o średnie wymiary populacji). Oczywiście ze względu na to, że każdy ma inną budowę ciała to "idealnych osób" zgodnych z tabelą jest niewielu i nie zawsze rozmiar, który zwykle nosimy pokryje się z kupowaną odzieżą.
5. Ciągle poszukujemy nowych rozwiązań i wprowadzamy zmiany technologiczne - w spodenkach Race Pro zmienialiśmy już wkładki na wyższy model, aby podnieść właściwości użytkowe. Wkładki mogą się różnić wielkością, stąd mogło się zmienić miejsce ich wszycia.
6. Posiadamy sklep stacjonarny na miejscu gdzie można przymierzyć naszą odzież. Nie zabiegamy o sprzedaż w sklepach stacjonarnych naszej odzieży bo ceny byłyby wyższe dwukrotnie. W razie kłopotów z dobraniem rozmiaru zapraszamy do kontaktu i postaramy się jak najlepiej doradzić w dobraniu rozmiarów.
Pozdrawiam
Jarek