Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spodenki Rowerowe - Letnie

1300 odpowiedzi w tym temacie

#381 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 31 marzec 2016 - 20:53

Dokładnie tak samo, ok. 4cm poniżej tego szwu. Na zdjęciach z ich strony internetowej, wkładka jest od szwa oddalona o ok. 1cm czyli ze 3cm bardziej do tyłu. Przyjrzyj się dokładnie. Ja jak siedzę na siodełku w górnym chwycie, to wkładka nawet na centymetr nie wystaje spod dup...., a te grube poduszki są gdzieś po środku ciała zamiast pod kościami, gdzie nacisk największy. W dodatku jak siądziesz na rower to odczujesz (bynajmniej ja tak miałem), ogromną bułę z przodu. Normalnie jest tak, że jak siedzisz na siodełku pochylony, to wkładka wystaje z tyłu na jakieś 3/4cm, a tu nic praktycznie nie wystaje. Powinna być wszyta tak jak na tym ich zdjęciu, bliżej szwu.

Proponuje malutką przejażdżkę w spodenkach po osiedlu, ale bez odrywania metek, ewentualnie trenażer na próbę. Zobaczcie jak wam się wkładka układa i najwyżej je oddajcie, bo jest na to 10 dni. 

Moje pewnie dziś lub jutro do nich dotrą to w przyszłym tygodniu będę miał info co i jak, ale skoro kolejna wkładka jest tak samo dziwnie wszyta, to podejrzewam, że mi je odeślą i gwarancji nie uznają. Jak tak się stanie, to ja Attiqowi podziękuję za współpracę.

#382 Leman

Leman
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądKnurów

Napisano 31 marzec 2016 - 21:05

zaraz się okaże że jednak mogłem czekać na spodenki mavica -.-

#383 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 31 marzec 2016 - 21:08

Mavika miałem, model chyba Helium, swego czasu drugi od góry.

Fajne - przez pierwsze 3 tys. km, wtedy faktycznie jedzie się jak na obłoczku. W dodatku idealnie dopasowane i naprawdę było czuć, że materiały są świetnej klasy.

Niestety pianka bardzo szybko się ubija i praktycznie nie daje ochrony. W dodatku szwy zaczęły mi się "puszyć" (nitki niby nie pękały, ale pojedyncze włókienka z nich wyłaziły i powstawał taki właśnie "puszek") po CZTERECH jazdach, oczywiście o nic się nie poocierałem.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#384 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 31 marzec 2016 - 21:12

W dodatku szwy zaczęły mi się "puszyć" (nitki niby nie pękały, ale pojedyncze włókienka z nich wyłaziły i powstawał taki właśnie "puszek") po CZTERECH jazdach, oczywiście o nic się nie poocierałem.

Też norma, chyba we wszystkich tak miałem. Danielo są jeszcze gorsze bo strasznie szybko się pilinguje lajkra, wystarczyło ze 300km a w kroku wyglądają jakby przejechały z 5x tyle. Najtrwalsze były te najtańsze modele jakich używałem :D

#385 Leman

Leman
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądKnurów

Napisano 31 marzec 2016 - 21:12

Ja chciałem cosmic elite, ale podobno będą w połowie kwietnia i to jeszcze tylko we Wrocławiu, a za ich cenę to mam 2x Attiq. A tu teraz wychodzą takie cuda z wkładką -.-

#386 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 31 marzec 2016 - 21:16

Jeszcze bez paniki, dostaniesz, przymierzysz, przejedziesz się 200m to ocenisz. Może to ja mam jakieś wysiedziane d...ko ?

#387 Gosc_Iker88_*

Gosc_Iker88_*
  • Gość

Napisano 31 marzec 2016 - 21:32

Ciekawa sprawa z tymi wkładkami... Zapewne firma Attiq dostawała informację od klientów, że wkładka jest w złym miejscu wszyta, a mimo to ciągle robią to samo.
Może według nich wszystko jest w porządku? :D

#388 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 31 marzec 2016 - 21:41

Jak ktoś nigdy nie nosił spodenek z wkładką to nawet się nie zorientuje, czy jest dobrze wszyta czy źle. Druga część klientów oleje temat, więc pozostaje kilku idiotów co się oburzą, a ich można jakoś zbyć, bo kto będzie walczył o marne 160zł? 

Spokojnie, jak dostanę stare lub nowe to dam znać co i jak.

#389 Leman

Leman
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądKnurów

Napisano 31 marzec 2016 - 21:41

ja licze że jednak mi rozmiar przypasuje :P

#390 kudlaty801

kudlaty801
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 31 marzec 2016 - 22:09

Ja jutro lub w sobotę wsiądę na rower i zobaczę jak będzie to wyglądało. Podejrzewam, że tak jak Arni pisze, nawet nie będą wystawać z pod tyłka.

Widziałem to zdjęcie na stronie i też mam wrażenie, że tak powinno być. Poza tym jak wywróciłem spodenki na lewą stronę i przykładałem do tyłka dokładnie tym wcięciem we wkładce w kroku to rzeczywiście by sięgały wyżej z tyłu. Może rzeczywiście jakaś seria trefna im poszła, albo dotyczy to konkretnego rozmiaru.

Jak znów się zdecyduje odesłać to pewnie następne zamówię w Martombike.

A co do Attiq to jest kilka osób na forum, które mają spodenki expert series to może mogłyby się wypowiedzieć jak u nich wygląda sprawa wkładki.

#391 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 31 marzec 2016 - 22:51

Rozmiar M dobrany wg. tabelki (wzrost 180, udo 58). Wkładka leży normalnie pod tyłkiem.

Kupione w ubiegłym roku.

#392 kudlaty801

kudlaty801
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 01 kwiecień 2016 - 05:09

A jaki to model ? Expert ?

I u Ciebie jest 1,5 cm a nie 4-4,5.

Już myślałem, że to w różnych rozmiarach może być inaczej, bo może wkładka identycznych wymiarów i na zdjęciu w sklepie jakaś xs jest.

Jednak okazuje się, że chyba coś powaliło im się z wszywaniem tych wkładek.

Po pracy wstawię fotkę jak to wygląda u mnie.

#393 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 01 kwiecień 2016 - 07:14

No właśnie, 1,5cm a nie 4,5. Właśnie o tę różnicę w przesunięciu chodzi. W naszych powinno być tak samo.

Tak, to Expert, bo te drugie RacePro nie mają tego poprzecznego szwu na plecach.

#394 Leman

Leman
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądKnurów

Napisano 01 kwiecień 2016 - 07:22

Ale kurde ta rozmiarówka mnie wkurza, ani sklepu stacjonarnego ani nic, ja nie wiem jak oni wymyślają te rozmiary. 

#395 Attiq

Attiq
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 01 kwiecień 2016 - 08:26

Witam wszystkich. 

Jestem właścicielem firmy Attiq. Nigdy nie wypowiadam się na forach ale kolega zwrócił mi uwagę, że powstało jakieś zamieszanie ze spodenkami i postanowiłem wyjątkowo zabrać głos.

Przeczytałem kilka Waszych postów i postaram się udzielić poniżej odpowiedzi i wyjaśnień. Myślę, że najlepiej będzie jak będę podawał informacje w punktach.

1. Temat źle wszytej wkładki - z tego co udało mi się ustalić to spodenki zostały odesłane do nas i wkładka będzie przeszyta wg wskazówek klienta. Ciężko jest mi powiedzieć czy błąd był po naszej stronie bo nie widziałem spodenek ale jak Państwo wiecie dobór spodenek kolarskich jest dość trudny ponieważ wymagane jest bardzo duże dopasowanie odzieży w pasie, biodrach, udach, kroku, szelek + indywidualne wymagania każdego z nas. Każdy ma inną budowę ciała, wzrost, długość tułowia co ma wpływ na umiejscowienie wkładki po założeniu spodenek. Duży wpływ na wkładkę mają także szelki. To czy będą one luźne czy mocno naciągnięte wpłynie bezpośrednio na ułożenie wkładki. Szelki muszą pasować na osoby od 170 do 190 cm! Jak jednak widzicie, nie było problemu aby dopasować spodenki pod klienta - oczywiście jeżeli jest taka techniczna możliwość. Tego typu sytuacje zdarzają się raz na kilkaset sztuk spodenek i generalnie staramy się dopasować miejsce wszycia wkładki do wymagań.

2. Spodenki Race Pro nie są wycofywane z naszej oferty ale w ciągu dwóch miesięcy przejdą lifting.

3. Odległość wkładki od szwów. Doczytałem się, że porównujecie Państwo dwa rodzaje spodenek - Race Pro i Expert i porównujecie je ze zdjęciami ze strony (na zdjęciu rozmiar S). Skupiając się tylko na jednym wzorze, nie ważne czy to będzie Race Pro czy Expert to w każdym rozmiarze wkładka będzie inaczej wszyta i te odległości będą się zmieniać. Jak wiecie rozmiar M i L nie różni się tylko wszytą metką, ale także wielkością elementów z których uszyte są spodenki. Przykładowo długość odcinka w kroku (z tyłu do przodu) w spodenkach S ma 40 cm a w spodenkach M - 43 cm. Aby wkładka była wszyta we właściwym miejscu, to odległość od szwów musi się zmieniać. W przypadku dużych rozmiarów XXL czy nawet XXXL odległość od szwów jest jeszcze większa. Proszę nie porównywać także dwóch modeli Race Pro i Expert bo konstrukcja form jest totalnie inna.

4. Rozmiary są budowane w oparciu o Polskie tabele rozmiarów (specjalne tabele do konstrukcji odzieży opracowane o średnie wymiary populacji). Oczywiście ze względu na to, że każdy ma inną budowę ciała to "idealnych osób" zgodnych z tabelą jest niewielu i nie zawsze rozmiar, który zwykle nosimy pokryje się z kupowaną odzieżą.

5. Ciągle poszukujemy nowych rozwiązań i wprowadzamy zmiany technologiczne - w spodenkach Race Pro zmienialiśmy już wkładki na wyższy model, aby podnieść właściwości użytkowe. Wkładki mogą się różnić wielkością, stąd mogło się zmienić miejsce ich wszycia.

6. Posiadamy sklep stacjonarny na miejscu gdzie można przymierzyć naszą odzież. Nie zabiegamy o sprzedaż w sklepach stacjonarnych naszej odzieży bo ceny byłyby wyższe dwukrotnie. W razie kłopotów z dobraniem rozmiaru zapraszamy do kontaktu i postaramy się jak najlepiej doradzić w dobraniu rozmiarów.

Pozdrawiam
Jarek

• Holden Caulfield, Marcin321 i stryjek lubią to

#396 Leman

Leman
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądKnurów

Napisano 01 kwiecień 2016 - 08:30

Z tym stacjonarnym to się przejechałem, chodziło mi o jakieś miejsce poza waszą firmą :)

A i to jest super podejście do klienta :) Szacun

#397 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 kwiecień 2016 - 08:36

O, fajna i rzeczowa odpowiedź, brawo!

Za błędną informację o Race Pro przepraszam, choć taką informację usłyszałem od Waszego pracownika przez telefon. Tak czy inaczej, miło, że zostało to sprostowane. Przy okazji: czy nowy model będzie tylko zmieniony wizualnie, czy pojawią się jeszcze jakieś nowinki/różnice?

Co do wypowiedzi o wkładkach: to chyba jakaś specyfika dyskusji w Internecie, że z jednego wadliwego egzemplarza i błędu, który zapewne zostanie szybko naprawiony, nagle robi się niepotrzebne zamieszanie. Zaczekajmy na rozwiązanie sprawy :)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#398 Attiq

Attiq
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 01 kwiecień 2016 - 08:51

Uzyskałem właśnie odpowiedź z działu obsługi klienta i jedne spodenki miały rzeczywiście źle wszytą wkładkę. Tak więc uderzamy się w pierś! Zaostrzymy kontrolę jakości aby takie sytuacje się nie powtarzały.

#399 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 01 kwiecień 2016 - 09:16

Dzięki za odzew.
Pewnego zamieszania jednak by nie było gdyby zdjęcia były podpisane rozmiarem skoro są różnice. Rozumiem też, że same wkładki mają jeden, uniwersalny rozmiar? W sumie to chyba nie najlepiej, bo odczucia osoby o wzroście 160 i 55kg będą całkiem inne niż dwumetrowca ważącego 110kg przy tym samym rozmiarze wkładki.

Oczywiście wyjaśnienie jest rzeczowe i konkretne i jeśli jest mowa akurat o moich spodenkach, które odesłałem, to super jeśli wkładka będzie przeszyta z powodu złego wszycia.
Generalnie to ciężko dyskutować o miejscu wszycia wkładki na odległość, nie mając spodenek w rękach i nie mogąc ich porównać bezpośrednio.

#400 kudlaty801

kudlaty801
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 01 kwiecień 2016 - 09:16

Dobór rozmiaru to faktycznie zawsze ciężka sprawa.
Da się gdzieś przymierzyć Waszą odzież poza sklepem firmowym? Jakieś targi albo imprezy?

A czy można wiedzieć jak ta wkładka w spodenkach expert Series rozmiar M powinna być wszyta. Bo u mnie to prawdopodobnie wygląda jak u kolegi który zwrócił spodenki w ramach reklamacji. Po pracy postaram się dodać zdjęcie.

Dodaj odpowiedź