Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spodenki Rowerowe - Letnie

1300 odpowiedzi w tym temacie

#481 djpawelo

djpawelo
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 02 maj 2016 - 21:24

La Fonte to (z tego co widzę w internecie) wkładka wypełniona jakąś pianką, nie żelowa.

Właśnie sama jestem ciekawa tych żelowych. Nigdy nie miałam, jedyne żele to tylko te w rękawiczkach i akurat zastosowanie wkładek żelowych w rękawiczkach mi pasuje. O wkładkach żelowych w spodenkach słyszałam na razie od dwóch osób negatywne opinie :/ Być może to z powodu niedopasowania rozmiaru spodenek i im się przesuwało, nie wiem.

Tak jak piszesz spodenki muszą być dobrze dopasowane i wkładka będzie leżeć tam gdzie trzeba.

Może mieli słabą tą wkładkę i dlatego coś im się przesuwało.

Mnie się nic nie przesuwa w spodenkach Vitesse a mam wkładkę żelową (ergo plus gel) w obu spodenkach. Spodenki leżą bardzo dobrze jakby były szyte na miarę.

Tak jak napisałem wcześniej żel z pianką jest tylko w tych szerszych miejscach tam gdzie leżą kości kulszowe a w pozostałych jest sama pianka.

Wkładka ergo plus to sama pianka i dla mnie jest za słaba, dlatego zdecydowałem się na tą z żelem.

Przy większej wadze sama pianka raczej nie zdaje egzaminu bo jest za duży nacisk.

Samych żelowych wkładek raczej nie ma z popularnych firm jak La Fonte czy Dolomiti.

Tym bardziej iż we wkładce są dziurki dla lepszej wentylacji także moim zdaniem latem nie będzie w takich spodenkach problemów.

La Fonte a Dolomiti to podobne firmy i wkładka w La Fonte to chyba record carbon, która jest podobna do tej z Vitesse ergo plus gel.

#482 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Napisano 03 maj 2016 - 18:15

Taka uwaga co do czarno - czerwonych gaci Attiq :D W dzisiejszym deszczu zafarbowały mi moje białe selle itala na uwaga NIEBIESKO :D jakoś szczyściłem spirytusem salicylowym ale delikatny ślad został i chyba zostanę z tą pamiątką :D 

#483 ikar998

ikar998
  • Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 09 maj 2016 - 00:07

Jestem zdecydowany na spodenki Vitesse Proline, aczkolwiek nie mam pojęcia która wkładka zapewnia większy komfort Ergo Plus Gel czy Chrono Contact, jeździłem póki co w spodenkach Attiq z wkładką La Fonte i po 30km robi się ciężko. Proszę o pomoc w wyborze :)

#484 Grzesiek Fiedor

Grzesiek Fiedor
  • Użytkownik
  • 108 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 maj 2016 - 18:28

Jestem zdecydowany na spodenki Vitesse Proline, aczkolwiek nie mam pojęcia która wkładka zapewnia większy komfort Ergo Plus Gel czy Chrono Contact, jeździłem póki co w spodenkach Attiq z wkładką La Fonte i po 30km robi się ciężko. Proszę o pomoc w wyborze :)

Mam spodenki z obiema wkładkami. Dla mnie zdecydowanie lepsza jest Ergo Plus Gel. Szczególnie na dłuższe trasy. Jest grubsza, lepiej się też trzyma tyłka. A oddychalność podobna. 

• ikar998 lubi to

#485 Andzia90

Andzia90
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 10 maj 2016 - 05:41

Taka uwaga co do czarno - czerwonych gaci Attiq :D W dzisiejszym deszczu zafarbowały mi moje białe selle itala na uwaga NIEBIESKO :D jakoś szczyściłem spirytusem salicylowym ale delikatny ślad został i chyba zostanę z tą pamiątką :D

Wlasnie moje Attiqu tez puszczaja farbe, narazie tylko przy praniu. Jeszcze pare razy i powinno sie uspokoic ;)

#486 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3187 postów

Napisano 10 maj 2016 - 08:08

Poza w miarę wygodną wkładką te gacie nie mają żadnych zalet. Mam/miałem sporo spodenek innych producentów i Attiq mają zdecydowanie najgorszy krój.

Drugi raz na pewno bym ich nie kupił.

#487 ikar998

ikar998
  • Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 10 maj 2016 - 11:54

@Grzesiek Fiedor dzięki :)

#488 grzes85

grzes85
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 10 maj 2016 - 20:12

A możecie jednoznacznie powiedzieć jakie kupić spodenki.

#489 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 10 maj 2016 - 21:26

Jasne! Moim zdaniem najlepszy współczynnik cena/jakość/styl http://www.lapassion...s-classic-black

#490 Gosc_Iker88_*

Gosc_Iker88_*
  • Gość

Napisano 27 maj 2016 - 10:39

To ja dorzucę coś od siebie na temat Attiq Expert Series.
Dziś dopiero pierwszy raz wsiadłem na rower po kontuzji i założyłem ten komplet na sprawdzenie. Faktycznie wkładka mogła by być trochę przesunięta do tyłu ale i bez tego spodenki są całkiem fajne i wygodne.
Ogólnie pierwsze wrażenia bardzo na plus, jak zrobię trochę wiecej km to się zobaczy czy jest ok :)

#491 cky

cky
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 28 maj 2016 - 11:34

Czy miał ktoś do czynienia ze spodenkami Bcm vezuvio R? W ich sklepie od jakiegoś czasu jest komplet z koszulką za 249zł co wydaje się niezłą ceną, warto ?

http://sklep.bcmnowa...kaspodenki.html

#492 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 postów
  • SkądGrodków

Napisano 30 maj 2016 - 20:00

Na jakiej wysokości ciała mierzy się obwód bioder jeśli chodzi o spodenki Vitesse? Bo wg rysunku na ich stronie biodra wychodzą im na wysokości pasa...i długość wew. nogi do kostki ;)

Jeśli tam gdzie są faktycznie biodra to może ktoś doradzi jaki rozmiar spodenek

Udo      53 cm

Biodra  94 cm

Noga    84 cm

Wzrost 171cm

Skracać nogawkę o 5cm?

"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński  :-D

#493 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 30 maj 2016 - 21:10

szynder - najlepiej podaj wymiary sprzedawcy w vitesse i CI dobiora, ja tak zrobilem i czekam wlasnie na spodenki. Jak nie beda pasowaly to wymianie/oddam.

Czy miał ktoś do czynienia ze spodenkami Bcm vezuvio R? W ich sklepie od jakiegoś czasu jest komplet z koszulką za 249zł co wydaje się niezłą ceną, warto ?

http://sklep.bcmnowa...kaspodenki.html

Ja mam spodenki vezuvio rozne z roznymi wkladkami. Ta co podales mi akurat nie lezy dobrze - uzywam tylko na krotkie trasy bo powoduje u  mnie otarcia przy dluzszej jezdzie i jest gruba wiec tylko jak chlodno mozna w niej smigac. Przy 20-25 stopniach w sloncu dla mnie jest za goraco w niej. Znacznie bardziej pasuja mi spodenki z wkladka LaFonte ale ta starsza (niestety w bcm juz jej nie maja dostepnej) albo ze zwykla HT90 bo jest po prostu ciensza. No ale to ja, wiele osob pewnie uzywa i im pasuje:)

Pomijajac wkladke materialy i szycie jest bardzo dobre. MOstatnio kupilem inna koszulke ale tez z serii vezuvio i jest lepiej przylegajaca , przyjemniejsza w noszeniu i lepiej odprowadza pot niz ich koszulki "standardowe-nie vezuvio:) ".

#494 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 postów
  • SkądGrodków

Napisano 31 maj 2016 - 12:38

Po konsultacji z obsługą w Vitesse doradzono mi rozmiar 4 z opcją skrócenia nogawek. Myślicie, że będzie dobrze?

Nogę mierzy się do kostki wg Vitesse a nie do styku stopu z podłożem.

Biodra na wysokości pośladków.

Edit: Dla pewności zadzwoniłem jeszcze aby się upewnić i ... słyszę, że nogę mierzy się do kostki... 

Dwie osoby dwie sugestie.

"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński  :-D

#495 MrWings

MrWings
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 07 czerwiec 2016 - 12:37

Co sądzicie o spodenkach firmy forza ? http://allegro.pl/od...ce-spo-1-2-0510 Warte zakupu w tej cenie ?

#496 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 czerwiec 2016 - 13:17

To to samo co Attiq, tzn. sprzedaje ta sama firma.

Wkładka jest ta sama co w modelu Race Pro, ale tkaniny są niższego gatunku. Mimo to za 110 zł osobiście dałbym im szansę.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#497 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 07 czerwiec 2016 - 14:09

Zwłaszcza jak masz xboxa i jesteś fanem Forzy :D

#498 cheerku

cheerku
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądNowogard

Napisano 07 czerwiec 2016 - 17:27

http://allegro.pl/ka...6083665456.html

Polecacie spodenki z Kallisto? Ostatnio kupiłem od nich koszulkę i stwierdziłem że może dobrze byłoby dokupić jeszcze spodenki żeby mieć pełny strój Kallisto. Chyba że w tej cenie dorwę coś lepszego?

#499 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2020 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 07 czerwiec 2016 - 18:02

Jak dla mnie stosunek cena-jakość jest nie do przebicia. Mam komplet kallisto i sprawdza się tej wiosny doskonale. 

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#500 MrWings

MrWings
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 08 czerwiec 2016 - 12:28

mikroos - dzięki za pomoc.
A jeszcze odnośnie samych wkładek w tych spodenkach (http://allegro.pl/sp...6248177981.html) to byłby sens ewentualnie dopłacić 15 zł i wybrać inną proponowaną przez nich ? Czy mogą być one wygodniejsze ?

Dodaj odpowiedź