La Fonte to (z tego co widzę w internecie) wkładka wypełniona jakąś pianką, nie żelowa.
Właśnie sama jestem ciekawa tych żelowych. Nigdy nie miałam, jedyne żele to tylko te w rękawiczkach i akurat zastosowanie wkładek żelowych w rękawiczkach mi pasuje. O wkładkach żelowych w spodenkach słyszałam na razie od dwóch osób negatywne opinie :/ Być może to z powodu niedopasowania rozmiaru spodenek i im się przesuwało, nie wiem.
Tak jak piszesz spodenki muszą być dobrze dopasowane i wkładka będzie leżeć tam gdzie trzeba.
Może mieli słabą tą wkładkę i dlatego coś im się przesuwało.
Mnie się nic nie przesuwa w spodenkach Vitesse a mam wkładkę żelową (ergo plus gel) w obu spodenkach. Spodenki leżą bardzo dobrze jakby były szyte na miarę.
Tak jak napisałem wcześniej żel z pianką jest tylko w tych szerszych miejscach tam gdzie leżą kości kulszowe a w pozostałych jest sama pianka.
Wkładka ergo plus to sama pianka i dla mnie jest za słaba, dlatego zdecydowałem się na tą z żelem.
Przy większej wadze sama pianka raczej nie zdaje egzaminu bo jest za duży nacisk.
Samych żelowych wkładek raczej nie ma z popularnych firm jak La Fonte czy Dolomiti.
Tym bardziej iż we wkładce są dziurki dla lepszej wentylacji także moim zdaniem latem nie będzie w takich spodenkach problemów.
La Fonte a Dolomiti to podobne firmy i wkładka w La Fonte to chyba record carbon, która jest podobna do tej z Vitesse ergo plus gel.