Jump to content

Photo

Spodenki Rowerowe - Letnie

1300 replies to this topic

#1221 joseba

joseba
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 24 October 2022 - 15:57

Kupiłem sobie te Santini z Decathlona. Dziś pierwsze 70 km i jestem zadowolony. Wkładka dla mnie wygodniejsza niż w Quest Racing Aero. Przypomina mi wkładkę z najlepszych spodenek jakie miałem czyli z NewLine'ów.

W tym roku już pewnie żadnej dłuższej trasy w nich nie zrobię, ale zapowiadają sie OK. Szkoda, że mój rozmiar już wykupiony, bo w sumie wziąłbym drugą parę.

wróciły 2 szt. rozmiaru L

przy okazji, na jaki wzrost i wagę, bo wciąż nie zakupiłem, a bibsy z Santini podobno rozmiar większy się bierze

#1222 Holden Caulfield

Holden Caulfield
  • Użytkownik
  • 127 posts

Posted 24 October 2022 - 20:11

Jedna z tych L-ek to mój zwrot. M-ka też wróciła.

Mam 180 cm, 80 kg i sylwetkę szczupłą. Wg tabeli Santini jestem na granicy, ze wskazaniem na L. Przymierzałem M i L.

Oba rozmiary pasowały i nawet zastanawiałem się czy nie zachować obu, ale ostatecznie wziąłem M, która leży ciaśniej i ciut lepiej się na mnie układa.
  • Holden Caulfield and lupus like this

#1223 joseba

joseba
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 25 October 2022 - 17:50

Jedna z tych L-ek to mój zwrot. M-ka też wróciła.

Mam 180 cm, 80 kg i sylwetkę szczupłą. Wg tabeli Santini jestem na granicy, ze wskazaniem na L. Przymierzałem M i L.

Oba rozmiary pasowały i nawet zastanawiałem się czy nie zachować obu, ale ostatecznie wziąłem M, która leży ciaśniej i ciut lepiej się na mnie układa.

dałeś mi trochę do myślenia, bo z kolei u mnie 184/83, ale sylwetka normalna z jakimś tam lekkim bebechem i celowałem w XL, a z Twojej wypowiedzi mógłbym wywnioskować, ze do L może być mi bliżej

jedna sztuka M się pojawiła jeszcze

#1224 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 posts

Posted 25 October 2022 - 22:17

Jak z długością nogawek w tych spodenkach? Raczej krótsze czy dłuższe w porównaniu z innymi które masz? Na stronie Santini wyglądają jakby były raczej z tych krótszych...

EDIT: pojawiła się L-ka (teoretycznie mój rozmiar) więc ją przyjąłem i sobie porównam długość z bibsami od Eroe.. 

#1225 Holden Caulfield

Holden Caulfield
  • Użytkownik
  • 127 posts

Posted 26 October 2022 - 14:07

W L długość była odpowiednia, nad kolanem. W M wiadomo trochę krócej, ale nigdy nie zwracałem na to uwagi, szczerze mówiąc.

#1226 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 posts

Posted 28 October 2022 - 11:38

Dotarły.

W porównaniu do Eroe, bibsy Santini są minimalnie krótsze (a wolę dłuższe) ale jest więcej silikonu na mankietach więc nie powinny się łatwo zsuwać. Wykonanie oczywiście super, na zewnątrz szwy są dużo ładniej poprowadzone niż w Eroe. Szelki są wygodne, może minimalnie ciasne ale z czasem się rozciągną. Zgodzę się z opinią na Decathlon.pl, że materiał z tyłu między szelkami sięga trochę za wysoko. Wkładka układa się dobrze, nie wystaje z tyłu – wg kilku opinii z Deca daje radę na dłuższych wypadach.

Mam 189cm/80kg i wziąłem rozmiar L – Santini leżą idealnie.

Eroe ma zaniżoną rozmiarówkę – ich bibsy mam w rozmiarze M i są ogólnie trochę luźniejsze (ale mają już 2 lata, może trochę się rozciągnęły ale mam wrażenie, że w nich jest użyty trochę bardziej rozciągliwy materiał).

Ogólnie po pierwszych wrażeniach "na sucho" uważam, że zakup wart swojej ceny, ale pełna opinia dopiero po przetestowaniu wkładki.

wydaje się, że Santini szyje specjalnie dla deca, ponieważ są zauważalne różnice kolorystyczne z bibsami na stronie producenta

W rzeczywistości te z Deca mają tęczę UCI na lewej szelce i lewej nogawce (na stronie Santini jest to odpowiednio lewa szelka i prawa nogawka, a na stronie Deca wygumkowali kolory z szelki) – więc faktycznie, jest różnica.

#1227 adass

adass
  • Użytkownik
  • 18 posts

Posted 09 November 2022 - 12:51

Ja odesłałem te Santini w ....

Szelki na karku mnie dobiły.Wiem .że cena CCC ale nie wiem czy bym doczekał aż się naciągną/ja przyzwyczaję ?

Black Łiki już rozkręcają sie na dobre i można upolować coś z normalnymi szelkami

#1228 newjunior

newjunior
  • Użytkownik
  • 159 posts

Posted 25 November 2022 - 16:16

Witam. Czy ktoś coś wie bądź użytkował spodenki gonso sitivo red? Oceny w internecie bardzo dobre ale tylko raczej z Niemiec czy Austrii, nic i tych spodenkach w angielskiej prasie.
  • newjunior likes this

#1229 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 posts

Posted 15 December 2022 - 23:18

Ja odesłałem te Santini w ....

Szelki na karku mnie dobiły.Wiem .że cena CCC ale nie wiem czy bym doczekał aż się naciągną/ja przyzwyczaję ?

Black Łiki już rozkręcają sie na dobre i można upolować coś z normalnymi szelkami

Ja finalnie też je zwróciłem.. chodziłem w nich chwilę po chacie i faktycznie te szelki były niekomfortowe. Wkładka była niby spoko, ale w porównaniu z Elastic'em z Eroe była taka trochę rachityczna, ten Elastic jest wyraźnie większy i grubszy. Także ten, szukam dalej, ale chyba wskoczy jakiś Quest (na marginesie, mają promkę przedświąteczną -20% na wszystko nieprzecenione).

#1230 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,029 posts

Posted 04 March 2023 - 09:30

Panowie, powoli przymierzam się do zakupu dodatkowych spodenek na lato. Wybór prawdopodobnie padnie na Castelli. Pytanie moje, czy warto dopłacać do wkładki Progetto X2, dużo lepsza od KISS Air przy dystansach 100km+??

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

#1231 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3,187 posts

Posted 04 March 2023 - 12:33

Odpowiem w ten sposób: gaci z wkładką Kiss bym nie kupił.
  • EmPe likes this

#1232 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 posts
  • SkądSobótka

Posted 04 March 2023 - 12:45

Panowie, powoli przymierzam się do zakupu dodatkowych spodenek na lato. Wybór prawdopodobnie padnie na Castelli. Pytanie moje, czy warto dopłacać do wkładki Progetto X2, dużo lepsza od KISS Air przy dystansach 100km+??

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Nie mam porównania bo mam tylko gacie z wkładką X2 i to jest jedna z moich ulubionych wkładek, żeby te gacie miały jak assos więcej miejsca na męskie sprawy byłoby idealnie ;)

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka
  • EmPe likes this

#1233 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 March 2023 - 14:11

Ja i dwóch moich znajomych z kolei uwielbiamy KISS. Dla mnie rewelacja. Nie lubię siedzieć jak na poduszce. Ta ma idealną grubość i strukturę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • EmPe likes this

#1234 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,029 posts

Posted 04 March 2023 - 15:40

Odpowiem w ten sposób: gaci z wkładką Kiss bym nie kupił.

No to wyraźnie ostudziłeś mój entuzjazm, bo prawie się zdecydowałem na Entratę ;) Dzięki za opinie 

Nie mam porównania bo mam tylko gacie z wkładką X2 i to jest jedna z moich ulubionych wkładek, żeby te gacie miały jak assos więcej miejsca na męskie sprawy byłoby idealnie ;)

Czyli co cztery litery zadowolone, a klejnoty odczuwasz dyskomfort??

Ja i dwóch moich znajomych z kolei uwielbiamy KISS. Dla mnie rewelacja. Nie lubię siedzieć jak na poduszce. Ta ma idealną grubość i strukturę.

I weź tu bądź mądry :D...Chyba jednak pójdę w te Kiss w takim razie, tym bardziej, że to mają być gacie jako drugie.

Dzieki Panowie :)

#1235 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 posts
  • SkądSobótka

Posted 04 March 2023 - 15:44

No to wyraźnie ostudziłeś mój entuzjazm, bo prawie się zdecydowałem na Entratę ;) Dzięki za opinie

Czyli co cztery litery zadowolone, a klejnoty odczuwasz dyskomfort??

I weź tu bądź mądry :D...Chyba jednak pójdę w te Kiss w takim razie, tym bardziej, że to mają być gacie jako drugie.
Dzieki Panowie :)

Tak, zdecydowanie za mało tam wolnej przestrzeni;)

• EmPe likes this

#1236 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 posts
  • SkądWarszaw

Posted 04 March 2023 - 20:37

Ja do lekko wyjeżdżonych spodenek z KISS (około roku) dokupiłem kolejne z X2. Potwierdzam, że X2 są ciaśniejsze i trzeba spędzić trochę czasu na ułożenie sprzętu Ale zaletą później jest to, że nic nie trzeba poprawiać

Jeżdżę w nich na zmianę i na trasach do 3.5h to szczerze mówiąc nie odczuwam jakiejś różnicy (a może mam już tyłek zrogowaciały od jeżdżenia ).

Tak czy owak - castelli to moje ulubione spodenki.

Pozdrawiam

#1237 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,029 posts

Posted 04 March 2023 - 20:49

A jak to jest z tą rozmiarówką u nich?? Rzeczywiście bierzecie rozmiar większy?

#1238 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,029 posts

Posted 04 March 2023 - 20:49

A jak to jest z tą rozmiarówką u nich?? Rzeczywiście bierzecie rozmiar większy?

#1239 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 posts
  • SkądWarszaw

Posted 05 March 2023 - 09:11

Endurance 3 i Competetizione - oba XL, wożę na tyłku 186 cm / 81 kg. Tak jak pisałem - Endurance 3 (z X2) zauważalnie ciaśniejsze i z krótszymi szelkami
  • EmPe likes this

#1240 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,029 posts

Posted 05 March 2023 - 14:07

Endurance 3 i Competetizione - oba XL, wożę na tyłku 186 cm / 81 kg. 

Rozumiem, że u innych producentów też się w XL mieścisz?? Czy jednak L?? Bo właśnie o to mi chodzi. Mam jedną koszulkę od Castelli w rozmiarze L i przy moich 176cm i 68kg jest za duża, no ale, jak ją kupowałem to było mnie prawie 10kg więcej ;) Stąd wnioskuję, że gacie M-ki, powinienem brać. U innych właśnie M-ka to mój rozmiar, a czasem nawet zahaczam o S-kę.

Reply to this topic