Spodenki Rowerowe - Letnie
Posted 04 February 2024 - 09:39
Też mam, używam i raczej nie polecam. Wkładka o średniej gęstości, komfort na dłuższych trasach taki sobie. Bardzo słabo "oddycha" i źle absorbuje pot. Nie wspominając o szwach, które nie są płaskie i odciskają się na udach.
Posted 04 February 2024 - 19:56
Posted 18 July 2024 - 19:08
Witam
Czy ktoś z szanownych forowiczów może się wypowiedzieć w temacie trwałości spodenek CASTELLI Endurance 3, ewentualnie innych spodenek z wkładką Progetto X2?
Pytam ponieważ użytkuję je dokładnie 2 lata (przejechały ze mną 9 tyś.km) i niestety, od ok.2 miesięcy, zauważyłem że przestały być tak komfortowe jak na początku, wkładka stała się jakby dużo "miększa", nie amortyzują już tak dobrze jak wcześniej, z jednej strony, od zewnątrz pod materiałem pojawiło się dosyć spore zgrubienie, które w dotyku przypomina jakąś grudkę żelu czy czegoś podobnego (jakby część wkładki się oddzieliła i przemieściła). Poza tym sporo szwów, szczególnie w przedniej części obszycia wkładki przestała istnieć.
Powiem szczerze że spodziewałem się w tej kwocie jednak trochę większej "żywotności" i trwałości, tym bardziej że bardzo restrykcyjne podchodziłem do kwestii prania (przestrzegłem dokładnie zaleceń producenta), a nawet starałem się nie prać ich po każdej jeździe (szczególnie w chłodniejsze dni kiedy spodenki nie były mocno przepocone) aby wydłużyć ich życie.
Może ktoś je ma/miał i jest w stanie podzielić się swoimi doświadczeniami odnośnie tego modelu spodenek/wkładki
Posted 18 July 2024 - 19:09
Witam
Czy ktoś z szanownych forowiczów może się wypowiedzieć w temacie trwałości spodenek CASTELLI Endurance 3, ewentualnie innych spodenek z wkładką Progetto X2?
Pytam ponieważ użytkuję je dokładnie 2 lata (przejechały ze mną 9 tyś.km) i niestety, od ok.2 miesięcy, zauważyłem że przestały być tak komfortowe jak na początku, wkładka stała się jakby dużo "miększa", nie amortyzują już tak dobrze jak wcześniej, z jednej strony, od zewnątrz pod materiałem pojawiło się dosyć spore zgrubienie, które w dotyku przypomina jakąś grudkę żelu czy czegoś podobnego (jakby część wkładki się oddzieliła i przemieściła). Poza tym sporo szwów, szczególnie w przedniej części obszycia wkładki przestała istnieć.
Powiem szczerze że spodziewałem się w tej kwocie jednak trochę większej "żywotności" i trwałości, tym bardziej że bardzo restrykcyjne podchodziłem do kwestii prania (przestrzegłem dokładnie zaleceń producenta), a nawet starałem się nie prać ich po każdej jeździe (szczególnie w chłodniejsze dni kiedy spodenki nie były mocno przepocone) aby wydłużyć ich życie.
Może ktoś je ma/miał i jest w stanie podzielić się swoimi doświadczeniami odnośnie tego modelu spodenek/wkładki
Posted 18 July 2024 - 20:11
No niestety ale z mojego doświadczenia to wysoka cena raczej nie idzie w parze z trwałością, a z innymi rzeczami. 2 sezony to i tak nieźle jak na spodenki, ja najczęściej zmieniam po 1 sezonie niezależnie od producenta :| Najdłużej "żyją" spodenki tanie ale te z reguły nie są ani wygodne, ani ładne, ani dobrze dopasowane
Taki urok hehe.
Posted 21 July 2024 - 08:33
I kupuję teraz spodenki po 250 złotych, dupie wygodnie, a jakościowo na pewno się są 3 czy 4 razy gorsze. Nie ma co przepłacać.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Posted 21 July 2024 - 13:49
to prawda, 2 sezony na spodenki to max dla wkładki (dla jeżdżących regularnie, a powyżej 10k /rok pewnie nawet częściej)
nigdy nie przekonałem się do szelek od lat jeżdżę w spodenkach Force B30, mam zawsze 2 komplety na zmianę i zmieniam co ok 2 sezony
- artho likes this
Posted 21 July 2024 - 14:44
to prawda, 2 sezony na spodenki to max dla wkładki (dla jeżdżących regularnie, a powyżej 10k /rok pewnie nawet częściej)
nigdy nie przekonałem się do szelek od lat jeżdżę w spodenkach Force B30, mam zawsze 2 komplety na zmianę i zmieniam co ok 2 sezony
Muszę kiedyś zamówić, bo ja co prawda na odwrót - nigdy nie przekonałem się do spodenek bez szelek, tak zdarzają się sytuacje, gdzie dobrze jest przyjechać rowerem "po cywilnemu" i wtedy takie krótkie sprawdzą się pewnie świetnie.
Posted 21 July 2024 - 14:46
w rocznych assosach za prawie tysiaka materiał na dupie zmienił się w półprzezroczysta siateczkę.
Oups, coś takiego zdarzyło mi się po 3 sezonach zimowych spodni z Decathlona. Ale przy ich cenach to inny poziom bólu niż po roku w assosach...
Mi te assosy chodziły po głowie bo dużo się słyszy o bardzo wygodniej wkładce. Ale opinii na temat (słabej) trwałości do tej pory nie nie słyszałem.
Pozdrawiam
Posted 21 July 2024 - 16:39
Czyli z tego co widzę, to nie mam co rozpaczać i te 2 lata, które w nich przejeździłem, to nie jest najgorszy wynik. Prawda jest taka że były to moje 1-sze spodenki renomowanej (i dość drogiej) marki i łudziłem się że posłużą mi dłużej. Oczywiście nie mogę powiedzieć że były to złe spodenki - komfort jazdy na początku był naprawdę rewelacyjny (przynajmniej w odniesieniu do wszystkiego co miałem wcześniej), elastyczne ściągacze na końcu nogawki są praktycznie jak nowe i trzymają idealnie, materiał spodenek bardzo przyjemny i elastyczny, szelki układały się jak należy i podczas jazdy o nich zapominałem.
Ale dzisiaj, po tym co zostało napisane powyżej i co jeszcze zostało potwierdzone w rozmowach ze znajomymi rowerowymi zapaleńcami, już wiem że drugi raz nie wydam takiej kwoty na spodenki (choć przez chwilę przemknęła mi przez myśl: a może tak Assos - ale ceny szybko mnie przekonały że jednak może nie ).
Po rozmowie ze znajomym, który jeździ ultramaratony rowerowe, i jego rekomendacji zdecydowałem się na EKOI Gel Memory - są teraz w akceptowalnej dla mnie cenie, w/w znajomy ma je 2 pary i poza komfortem i wygodą, stwierdza że nawet po 2 latach niewiele tracą ze swych początkowych zalet.
Tak więc bardzo dziękuję za podzielenie się opiniami, które pomogły mi podjąć decyzję.
Posted 21 July 2024 - 16:41
Dodam swoje trzy grosze. Generalnie po nieudanej przygodzie z bibsami eroe (resztę ich ciuchów uwielbiam) zacząłem jeździć w ASSOS. Na wiosnę pojechałem na ustawkę po której chłopaki żartowali, że kusiłem dziurą w tyłku, myślałem, że się nabijali, ale okazało się, że w rocznych assosach za prawie tysiaka materiał na dupie zmienił się w półprzezroczysta siateczkę. Postanowiłem nigdy więcej nie kupować drogich bibsów, a tanie po prostu często zmieniać na nowe.
I kupuję teraz spodenki po 250 złotych, dupie wygodnie, a jakościowo na pewno się są 3 czy 4 razy gorsze. Nie ma co przepłacać.
i ja również teraz mam zamiar stosować takie podejście do tematu
Posted 21 July 2024 - 16:43
Za to ja, odkąd założyłem pierwsze bibsy z szelkami, to już sobie nie wyobrażam jazdy w spodenkach bez szelek.
Posted 21 July 2024 - 17:00
W Ekoi wszystko jest fajne poza długością nogawek. Jak sprzed stulecia.Czyli z tego co widzę, to nie mam co rozpaczać i te 2 lata, które w nich przejeździłem, to nie jest najgorszy wynik. Prawda jest taka że były to moje 1-sze spodenki renomowanej (i dość drogiej) marki i łudziłem się że posłużą mi dłużej. Oczywiście nie mogę powiedzieć że były to złe spodenki - komfort jazdy na początku był naprawdę rewelacyjny (przynajmniej w odniesieniu do wszystkiego co miałem wcześniej), elastyczne ściągacze na końcu nogawki są praktycznie jak nowe i trzymają idealnie, materiał spodenek bardzo przyjemny i elastyczny, szelki układały się jak należy i podczas jazdy o nich zapominałem.
Ale dzisiaj, po tym co zostało napisane powyżej i co jeszcze zostało potwierdzone w rozmowach ze znajomymi rowerowymi zapaleńcami, już wiem że drugi raz nie wydam takiej kwoty na spodenki (choć przez chwilę przemknęła mi przez myśl: a może tak Assos - ale ceny szybko mnie przekonały że jednak może nie ).
Po rozmowie ze znajomym, który jeździ ultramaratony rowerowe, i jego rekomendacji zdecydowałem się na EKOI Gel Memory - są teraz w akceptowalnej dla mnie cenie, w/w znajomy ma je 2 pary i poza komfortem i wygodą, stwierdza że nawet po 2 latach niewiele tracą ze swych początkowych zalet.
Tak więc bardzo dziękuję za podzielenie się opiniami, które pomogły mi podjąć decyzję.
Posted 21 July 2024 - 17:07
W Ekoi wszystko jest fajne poza długością nogawek. Jak sprzed stulecia.
a w jakim sensie - za długie czy za krótkie? Bo na zdjęciach wg mnie jest OK, a wspomniany przez mnie wcześniej znajomy potwierdził że ich rozmiarówka jest wiarygodna i nie miał nigdy problemu że coś mu po zakupie nie pasowało.
Posted 21 July 2024 - 20:26
Oups, coś takiego zdarzyło mi się po 3 sezonach zimowych spodni z Decathlona. Ale przy ich cenach to inny poziom bólu niż po roku w assosach...
Mi te assosy chodziły po głowie bo dużo się słyszy o bardzo wygodniej wkładce. Ale opinii na temat (słabej) trwałości do tej pory nie nie słyszałem.
Pozdrawiam
Co śmieszne to ja na tamten czas miałem trzy pary tych samych GTS kupowane rok po roku. Materiał się wytarł w tych średnio używanych co przy podobnym sposobie użytkowania świadczy o wadliwej partii materiału, a to niedopuszczalne przy ciuchach takiej firmy. Zresztą to już dla mnie nieistotne.