Spodenki Rowerowe - Letnie
Napisano 21 lipiec 2013 - 23:37
Malo przejrzyscie napisalem. Ja tych cornioli uzywam. Na dluzsze posiedzenia (~10godz.) stosuje juz krem (jak sie zaleca do tych wkladek) i jest w miare ok.
Nalini ma w ofercie sporo nowych modeli, z tym ze u nas malo znanych (w tym zelowe).
To jak robo, jestes bylym ujezdzaczem 'naliniowej' irchy i teraz jedziesz na zelach mam rozumiec? Jestes zadowolony, wygodnie Ci? :mrgreen:
// Proszę, przestań kaleczyć polski język! Nie da się tego czytać. Bury
Napisano 22 lipiec 2013 - 17:12
Chyba, że zna ktoś inne spodenki z grubą wkładką?
;-)
Napisano 22 lipiec 2013 - 19:28
Tak, przesiadłem się na wkładkę żelową - dokładniej, to zakupiłem spodenki Vidioni z wkładką HD ergonomic - tanie i w miarę dobre. Dodatkowo kupiłem też wkładkę luzem z zamiarem wymiany/wszycia właśnie w spodenki Nalini Corniola. Niestety, tego zamiaru jeszcze nie zrealizowałem.
Pierwsze wrażenie po przesiadce na HD ergonomic - to właśnie odizolowanie od siodełka, brak czucia co się dzieje z rowerem, ale to chyba tylko moje subiektywne odczucie. Ta wkładka wydaje się mniej przewiewna, ale o wiele lepiej tłumi wstrząsy, pewnie dłużej można jechać (moje treningi to na ogół 2 - 3,5 godz., więc nie są to ekstremalnie długie jazdy).
Nadal poszukuję więc tej idealnej ...
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
#126 Gosc_KeNaJ_*
Napisano 22 lipiec 2013 - 20:21
Napisano 22 lipiec 2013 - 20:24
Wkładka, jak dla mnie jest Ok, gorzej z jakością materiału spodenek.mam też te spodenki vidioni z tą wkładką hd. Szału nie ma.
Gdyby ktoś chciał się podjąć wszycia wkładki HD ergonomic w spodenki Nalini - byłoby idealnie, ale moje "krawcowe" nie bardzo się kwapią :-D
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 22 lipiec 2013 - 20:45
W porządku, pewnie Ci chodzi o polskie znaki i gramatykę. Będę się starał ;-)
robo>
Dzięki za opinię, o coś takiego mi chodziło. Byłem ciekaw czy masz to uczucie 'pływania' na żelu. Możliwe że przyceluję w Vitesse, też raz po raz zachwalane przez chłopaków. Z drugiej strony Vidioni ma wkladkę 'RACER thermoformed', jest cieńsza niż HD ergonomic carbon i jest opisana jako "dostosowana do długich dystansów", Twoja na długich dystansach ma tylko "maksymalny komfort jazdy" ;-)
Napisano 22 lipiec 2013 - 20:58
Są gdzieś pokazane wkładki, jakich używa Vitesse ? - tak, żeby sobie pooglądać.
http://sklep.vitesse...kladki-vitesse/
Mam Ergo Plus Gel i dla moich czterech liter jest bardzo wygodna. Duża, ale nic nie ociera, dobrze przylega, po treningach w ogóle nie czuję, że siedziałem 2-4h na siodle.
#134 Gosc_KeNaJ_*
Napisano 22 lipiec 2013 - 21:11
AmAdeuz, Vidioni bierze wkładki od LaFonte i HD, Pro i Racer należą jednak do tych bardziej puszystych - pianka ma dość małą gęstość, Pro i Racer sprawdzą się do codziennej jazdy, HD potrzebuje trochę się ułożyć.
Swoją drogą już parę jazd powyżej 300km zrobiłem na bardzo cienkich wkładkach (santini coolmax i wkładka vitesse - dziwny produkt, cieniutka równiutka gąbka w prążki jak sztruks - bardzo ciężko mi się z nią rozstać ale lycra już zaczyna puszczać) i nie miałem żadnych problemów - podstawą jest wygodne, dopasowane siodło (zbyt miękkie może powodować obtarcia) i od tego proponuję zacząć.
Co do samych wkładek to dwa spostrzeżenia - wkładka nie może pod żadnym pozorem się mechacić (dawne wkładki Top print i spora część chińczyków) powyżej 80-100km zaczyna bez zmiłowania zdzierać naszą skórę, i drugie przy grubych wkładkach warto zwrócić uwagę na zmienne grubości (najgrubiej pod kościami kulszowymi, przód cieniutki, pusty kanał na środku) jest to dość odczuwalne zwłaszcza przy wkładkach żelowych/piankach o dużej gęstości (dawniejszy model Santini miał gładką żelową wkładkę).
Jutro zasięgnę opinii o Vitesse Ergo Plus Gel bo dziewczyna ma damską wersję ale myślę że spostrzeżenia się przydadzą. Z "macania" pamiętam tylko że była trochę miększa niż Chrono co wpłynie pewnie na lepszą oddychalność.
Napisano 22 lipiec 2013 - 22:12
No właśnie cienka wkładka w nalini przy 300km daje póki co radę (z kremem oczywiście), z tym że już na granicy komfortu. W sierpniu kroją mi się dłuższe odcinki i patrze czy można coś poprawić w tym zakresie. Nim kupię spodenki spróbuję jeszcze innego kremu, być może znów stanie na spodniach nalini, ale to jak 'odkryję' dobre smarowidło. Do jakości samych spodni, tak jak robo napisał - nie mam nic do zarzucenia.
AmAdeuz, podstawą jest wygodne, dopasowane siodło (zbyt miękkie może powodować obtarcia) i od tego proponuję zacząć.
Od kilku lat używam brooksa swifta, właśnie z powodów o których wspomniałeś.
Ciekaw jestem czy wygodne/miękkie siodła mają jakiś wspólny mianownik z wkładkami. Miękka wkładka na kilka godzin bedzie spisywać się na medal, na pewno lepiej niż cienka. Po 10 godzinach i więcej, okaże się że to jednak cienka, dobrze zaprojektowana/wszyta, będzie oferować mniejszy komfort, ale znacznie dłużej. W siodłach jest to dość oczywiste...
#138 Gosc_mlolembe_*
Napisano 30 lipiec 2013 - 14:59
oprocz okazji na allegro, na ktore jednak trzeba dlugo czekac a potem toczyc boje z innymi uzytkownikami namierzylem kilka modeli, które na pierwszy rzut oka wydaja sie byc godne uwagi:
http://www.mikesport...olmax-pl-2.html
http://attiq.net/spo...olarskie-2.html (tutaj dodatkowym plusem jest to, ze chcialbym kupic rowniez koszulke attiq - jeden koszt przesylki)
znalazlem tez (okazje?) na allegro takie cos http://allegro.pl/sa...3418518641.html chociaz moim priorytetem nie jest to aby sie ubrac w teamowe barwy to przekonywujace moze byc to ze teamowskie ciuchy powinny byc raczej wyzszej jakosci (nawet jesli to jakas replika)
co z tego zestawu bedzie najlepszym wyborem? czy macie jakies inne propozycje?
Napisano 30 lipiec 2013 - 20:51
Attiq mają wyżej siatkowy materiał, będą słabej odprowadzać ciepło i pot. Ale różnica minimalna.
Jakość mimo jak i attiq będzie bardzo zbliżona.
#140 Gosc_mlolembe_*
Napisano 30 lipiec 2013 - 22:06
czyli z moim budzetem i niewygorowanymi wymaganiami mozna liczyc na allegrowe okazje albo po prostu wybrac pomiedzy mimo i attiq?