Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomoc z ustawieniem siodełka

25 odpowiedzi w tym temacie

#21 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 13 październik 2009 - 14:12

Wysokość siodełka jaką powinieneś ustawić to 71,5 - 72,5 cm. Ja dla 82/42 mam 72 cm.

No właśnie tak mam, jakieś 71cm, może z hakiem, a może mniej, trudno mi się to mierzy, zalerzy w którym miejscu na siodełko miarkę przyłoże :mrgreen:

Powiedzmy że 71 jest, czyli raczej niżej już nie trzeba. Teraz tylko przesunięcie dobiorę, zaraz zrobie jeszcze jedną fote i zobaczę jak to wychodzi...

#22 IberiôN°

IberiôN°
  • Użytkownik
  • 26 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 13 październik 2009 - 18:56

Może to rozwieje wasze wątpliwości... ;-)

#23 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 14 październik 2009 - 23:35

IberiôN°, no ciekawy link, jednak większośc już została powiedziana, nic nowego nie wniósł, jednak dobrze zobaczyć jak się to mierzy i jak powinno wyglądac zgięcie kolana. Co ciekawe, w innym linku kat zgięcia jest znacznie mniejszy.

Co do moich ustawień to siodło poszło jakieś 0,5cm do góry, myślę że jest lepiej (być może stąd ból kolan że siodło było za nisko, tak się wypowiada koleś w jednym z filmów). Teraz mam 71,5,, a może i 71.

Co do mierzenia kąta to myślę że nie ma to sensu w warunkach amatorskich, no bo taki 1cm to niewielka różnica kąta, szczególnie że stope sie bardziej pod kątem ustaw, lub dupe przesunie i już jest inaczej, dokładnie sie tego nie zmierzy. Chyba trzeba metoda prób i błędów...

#24 vortac

vortac
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądPruszków

Napisano 15 październik 2009 - 09:34

Co do moich ustawień to siodło poszło jakieś 0,5cm do góry, myślę że jest lepiej (być może stąd ból kolan że siodło było za nisko, tak się wypowiada koleś w jednym z filmów)

No coś w tym jest :-) Po pierwszej mojej jeździe bolały mnie kolana z przodu. Ponieważ to był mój pierwszy kontakt z szosą, to myślałem, że to może człowiek nie przyzwyczajony i przejdzie, ale poklikałem i gdzieś przeczytałem, że jak bolą kolana z przodu to siodełko jest za nisko. No więc pojechałem w górę z 1cm, może 1,5 i jak ręką odjął.
Ale został mi jeszcze inny problem dotyczący tylko lewej nogi. Po dłuższej jeździe (po, bo podczas nic nie dolega) po zewnętrznej stronie lewej nogi tak w miejscu zgięcia trochę pobolewa przy chodzeniu coś jakby naciągnięty mięsień albo nie wiem co. Z prawą wszystko jest ok. Kwestia ustawienia bloków? Niby są tak samo dla obu butów, ale może mam wypaczoną lewą nogę i powinienem poeksperymentować tylko z lewym blokiem? :-? Siodełko przód/tył?

#25 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 15 październik 2009 - 11:11

vortac, mnie to tak bardziej po bokach pobolewa, a wcześniej jak było wyżej to tego nie było (choc może tez dla tego ze mniej jeździłem, ale watpie) dla tego teraz trza to wypośrodkować ;) Ale na nboki mnei nie giba i obrt robie na pitach wiec jak na razie jest ok

#26 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 15 październik 2009 - 12:17

U mnie taki ból występuje, kiedy jadę na zbyt twardym przełożeniu, albo zrobię za szybki przeskok w dystansie, np jakiś czas robię po 50-60 km i potem od razu 100km. pozdr

Dodaj odpowiedź