Jump to content

Photo

Pojęcie Kół Idealnych, Czy Coś Takiego W Ogóle Istnieje? Może Zipp 303 ?

41 replies to this topic

#21 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 posts

Posted 10 April 2015 - 07:33

Wolałbym mimo wszystko nowe koła. Jeżeli mam być szczery, to pod względem wizualnym omawiane Mavici mi się bardziej podobają od Lightweightów. Ale przecież nie wygląd jest tutaj najważniejszy :)

Które koła w takim razie będą sztywniejsze, Zipp 303 czy Mavic CCU ? Mam rozumieć, że bardziej sztywnych kół w tej cenie nie znajde i mam zwiesić poszukiwania skupiając się jedynie na omawianych egzemplarzach ?

I teraz pytanie gdzie ja biedny kupie te Mavici w cenie 2 tys euro? :( Gdyby ktoś znał sklep online gdzie mogę zamówić te koła w takiej cenie, to bardzo uprzejmię proszę o informacje. Może być na pw.

Zipp 303 ma tą przewagę nad Mavicami CCU, że spokojnie je kupie w zakładanym budżecie.

#22 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 posts
  • Skądirlandia

Posted 10 April 2015 - 09:42

http://jedi-sports.d...pi2&filter_id=3
Tutaj chocby
Ogolnie niemcy kolego tam najtaniej

#23 mloody

mloody
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądTurek

Posted 10 April 2015 - 15:21

A myślałeś może o kółkach corima 47 mm?? Sam się nad nimi zastanawiam.

#24 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 posts

Posted 10 April 2015 - 15:39

O tych kołach szczerze mówiąc nie myślałem - jak znajde chwile ciszy to sobie o nich poczytam. Co Cię do nich przekonuje ?

#25 mloody

mloody
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądTurek

Posted 10 April 2015 - 15:59

Waga, wytrzymałość wg opinii użytkowników i cena :) niższa dla kół pod szytkę :))

#26 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 11 April 2015 - 19:40

Weź pod uwagę to ze jeżeli uda ci się uszkodzić szprychę w CCU to koło leci do kosza.

#27 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 posts

Posted 11 April 2015 - 20:53

Właśnie się już w międzyczasie doedukowałem na temat Maviców i stwierdziłem, że te koła to nie na moje nerwy. W przypadku jakiekolwiek awarii, za dużo przy nich roboty, do tego wysokie koszta, długi czas oczekiwania na zamienniki itd. itd. w związku z czym zdecydowałem się na Zippy 303 :)

Dziękuję wszystkim za pomoc.

#28 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 12 April 2015 - 12:32

I dobrze zrobiles, te CCU niby fajne ale maja juz nieco siwa brode. Swiat karbonowych obreczy poszedl do przodu, a takie firmy jak Mavic, czy LW dalej tkwia w tym co bylo dobre ale "wczoraj".

Zapewniam Cię, że szczególnie tylne koło jest sztywne(testy), szprychy są w nim grubsze(szersze) niż na przodzie.
Aleksander Kristoff chłopisko nie wątłe, bo blisko 80kg wagi, z kończynami dolnym generującymi na finiszu pewnie ze 2000 wacików, wygrywa na nich wyścig za wyścigiem. W tym ostatnio, usianą brukami Flandrię. Te koła są naprawdę mocarne.[/url]

Z ta mala roznica, ze to naczym jezdzi Kristoff nie ma nic wspolnego z CCU, ktore sa dostepne dla zwyklych smiertelnikow. On jezdzi na szerszych prototypach i wedlug tego co Mavic glosi, nie ma co liczyc aby nowa, szersza wersja CCU pojawila sie przed 2017.

#29 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 12 April 2015 - 12:36

I dobrze zrobiles, te CCU niby fajne ale maja juz nieco siwa brode. Swiat karbonowych obreczy poszedl do przodu, a takie firmy jak Mavic, czy LW dalej tkwia w tym co bylo dobre ale "wczoraj".

Zapewniam Cię, że szczególnie tylne koło jest sztywne(testy), szprychy są w nim grubsze(szersze) niż na przodzie.
Aleksander Kristoff chłopisko nie wątłe, bo blisko 80kg wagi, z kończynami dolnym generującymi na finiszu pewnie ze 2000 wacików, wygrywa na nich wyścig za wyścigiem. W tym ostatnio, usianą brukami Flandrię. Te koła są naprawdę mocarne.[/url]

Z ta mala roznica, ze to naczym jezdzi Kristoff nie ma nic wspolnego z CCU, ktore sa dostepne dla zwyklych smiertelnikow. On jezdzi na szerszych prototypach i wedlug tego co Mavic glosi, nie ma co liczyc aby nowa, szersza wersja CCU pojawila sie przed 2017.

#30 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 posts

Posted 12 April 2015 - 17:14

Potrzebuje jeszcze Waszej pomocy co do wyboru szytek - moje jedyne doświadczenie z szytkami na dzień dzisiejszy, to Continental Gatorskin. Teraz do nowych kół chciałbym coś z wyższej półki. Koniecznie coś wytrzymałego/niezniszczalnego o szer. min 23 do 25mm. Drogi po których jeżdże nie należą do idealnych, asfalt pozostawia wiele do życzenia i często można napotkać dość spore nierówności. Myślałem o Zipp Tangende SL Speed 24mm (użytkował ktoś?) albo o popularnych Szytkach Vittoria Corsa CX III. Może polecicie mi coś jeszcze innego wartego uwagi?

#31 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 posts

Posted 12 April 2015 - 19:59

Nie wiem co jest, czy to wina forum, sieci, czy mojego sprzętu, ale nie moge ani edytować wiadomości, ani ich wysyłać. A jak już wyśle, to tak jak powyżej - zdublowane. Przepraszam.

#32 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 12 April 2015 - 20:17

Cos jest z forum nie tak.

#33 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 posts
  • Skądśląsk

Posted 13 April 2015 - 15:36

Ja tam nie narzekam na ich szerokość, siwej brody też nie przyuważyłem ;)

Są szybkie, sztywne jak diabli, leciutkie i to się dla mnie liczy.

Powiem więcej, gdyby mi nawet zaproponowali wymianę na te prototypy Kristoffa , by podziękował.

Przy moich 70kg , nie potrzebuję nic masywniejszego.

Generalnie jestem sceptycznie nastawiony do dziwnego pędu do poszerzania obręczy (większa waga, gorsze aero). Pomysł może i sensowny, ale tylko dla cięższych kolarzy lub jeśli ktoś w pogoni za komfortem, planuje pakować opony powyżej 28mm szerokości.

Dojdzie do tego, że ramy (aero) będą węższe od obręczy. Propel już chyba jest.

A tak w ogóle, skąd masz informację o tych prototypach? Jeśli można wiedzieć.

Jeszcze w zeszłym roku Katiusza i Garmin na Tour de Pologne miały produkcyjne sztuki - wiem bo macałem :) Jedyna różnica, że były przyklejone żółte podłużne naklejki z napisem : Special Service Course (też je dostałem w pakiecie z kołami).

#34 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,262 posts
  • SkądPoznań

Posted 13 April 2015 - 15:40

LW olali marketing, po co zmieniać coś co jest dobre.

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#35 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 13 April 2015 - 19:48

To nie jest dziwny ped, tylko efekty testow aero. Jak poczytasz troche cyferek z tuneli aero, to sie przekonasz, czemu swiat obreczy poszedl w szerokosc i U ksztalt. Jednym zmiany przychodza latwiej i szybciej, innym zajmuje to troche czasu. Zipp, Enve, Reynolds, Bontrager, Easton, Campa, butikowe AX itd i nawet chinczycy robia aero obrecze ;) Co do obreczy Kristoffa, to ma sie tajne zrodla :) Korespondencja WW forowicz z Maviciem.

#36 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 posts
  • Skądirlandia

Posted 13 April 2015 - 23:17

Zapominasz kolego o jednym fakcie Lw ma inne lepsze zalety niz aero ktore poprawia jazde w setnych sekundy przy predkosci ponad 40km/h a wiec dla malo kogo osiagalnej , poza world tour . Lw dawno moglo zrobic takie kola ale poprostu ich zdaniem to znikomy zysk. Nikt nie robi sztywniejszych lzejszych i mocniejszych kól, kazdy musi za nie slono placic bez wyjatków nie sponsoruja oni grup kolarskich bo nie muszą. Ost Contador mial tylne kolo od Lw w czasówce, jesli juz tak upierasz sie przy tym aero. W dzisjeszych czasach nie problem zrobic obrecz w kształcie U bo jak piszesz chinczycy nawet robia, problem jest zrobic cos wyjątkowego.

#37 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,262 posts
  • SkądPoznań

Posted 13 April 2015 - 23:51

Aero dobrze się teraz sprzedaje. Ale w typowym wyścigu szosowym w jeździe w grupie można sobie to w dupe wsadzić.
A testy każdy ma swoje.
  • beskidbike likes this
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#38 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 14 April 2015 - 07:27

Jest sporo nie zaangażowanych testow, wiec nie robmy z aero kolejnej konspiracji, ono jest i dziala, czy komus to sie podoba, czy tez nie. Jak jestes na zmianie, to mozna caly efekt grupy rowniez o tylek potrzaskac, jestes tylko Ty i opor powietrza (dla uproszczenia inne pomijam) ;)
danilasu2 chetnie bym poznal te zalety, na czym one maja wlasciwie polegac?
Dla mnie i nie tylko, ciekawa dyskusja wlasnie na temat LW jest na WW, te kola nie maja nic magicznego, oprocz ceny no i trzeba przyznac wygladu. Chetnie np zobaczylbym jak proste sa Twoje kolka ;) jak maja bicie, a duzo z nich ma i to spore po wyciagnieciu z pudla, co z tym zrobisz? Jestem ciekaw co bedziesz pisal, jak LW zmieni ksztalt obreczy ;)

#39 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 14 April 2015 - 08:32

Tu chyba są poszukiwane Mavici CCU w dobrej cenie:

http://www.bikecente...-szosowych.html

#40 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 posts
  • Skądirlandia

Posted 14 April 2015 - 08:56

Moze i zmieni ale ja tylko mowie ze to jest niezawiwazalne przy przecietnej predkosci osiaganej przez amatora, kazde kolo troche bije jest cos takiego jak dopiszczalne bicie.
Chris co z tym calym aero przy obreczy z dyskiem, napiszą ze mimo dysu aero jest lepsze?. Mam rame aero i ja róznicy nie widze kupielm ja raczej ze wzgledu na kształt . Aero dla mnie zwyczajnie to abstrakcja. Druga sprawa nie napisalem ze zipp jest zly.

Reply to this topic