Dojeżdzanie rowerem do pracy
Napisano 25 styczeń 2014 - 15:46
Oczywiście trzeba się nauczyć oddychać: wdech zawsze przez nos, wydech zawsze ustami.
Na większy mróz.. to po prostu zakładam dodatkowo neoprenową maskę. Od środka nie zamarza, tylko co jakiś czas trzeba szron zwalić sprzed twarzy.
Napisano 27 styczeń 2014 - 15:51
A w sezonie nie brakuje Wam jazd na "glownej" szosowce jezdzac "zamiennikiem" do pracy? Wtedy generalnie na ulubiony rower zostaje nam tylko niedziela czyli 4 dni w miesiacu albo mniej bo moze np. lac itd
Niby sa jeszcze swieta i jakies wolne dni ale sumarycznie nie bedzie tego duzo.
Napisano 27 styczeń 2014 - 19:08
Poza tym... to dobrze się za nim stęsknić, wiosną jest jeszcze większa motywacja do jazdy! A pierwszy w sezonie kontakt bez rękawiczek to zawsze magiczny moment

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 27 styczeń 2014 - 21:01
Ale z tą tylko Niedzielą to przesadziłeś luki99
. Każdy z pozostałych dni ma też wieczór i poranek, nic nie stoi na przeszkodzie by wtedy poszaleć.
Inna sprawa, że odkąd kupiłem szosówkę to tak sobie zorganizowałem infrastrukturę w robocie, by nie musieć wozić laptopa i móc dojeżdżać do pracy na szosie, a nie jak wcześniej na trekkingu z torbami. Trekking w 2013 zrobił 758 km i to wszystko.
Napisano 27 luty 2014 - 14:02
Koniunl za kilka miesięcy zawitam do kraju wiatraków i tulipanów ze względu na pracę na 3 latka i kusi mnie, żeby tam też dojeżdżać do pracy na rowerku. W kraju od marca/kwietnia do października śmigam do pracy rowerkiem ok. 13 km w jedną stronę. Z tego co mi wiadomo to w Holandii infrastruktura drogowa to raj dla rowerzystów :-)
Napisano 28 luty 2014 - 09:25
Koniunl za kilka miesięcy zawitam do kraju wiatraków i tulipanów ze względu na pracę na 3 latka i kusi mnie, żeby tam też dojeżdżać do pracy na rowerku. W kraju od marca/kwietnia do października śmigam do pracy rowerkiem ok. 13 km w jedną stronę. Z tego co mi wiadomo to w Holandii infrastruktura drogowa to raj dla rowerzystów :-)
Faktycznie potoczna opinia o infrastrukturze rowerowej w NL jak najbardziej pokrywa się z rzeczywistością. Jakby co, to odezwij się na priva, mogę dać Ci kilka porad. Zależy też trochę w której części Holandii będziesz mieszkał, ale infrastruktura jest rewelacyjna na 80-90% dróg rowerowych.
Jak dajesz w Polsce radę dojeżdżać do pracy, to tym bardziej polecam kontynuowac ten zwyczaj w Holandii.
Edit: w tym roku nie było tu zimy, ale znalazłem fotkę z grudnia 2012. Tak wyglądały drogi rowerowe po śniegu:
Napisano 06 marzec 2014 - 09:22
Podziwiam ludzi, którzy w zimę jeżdżą na rowerze!
Do pracy mam tylko 3 km, więc kiedy pogoda dopisuje, wsiadam na rower i jadę. Zajmuje mi to jedyne 20 minut. Praktycznie, za darmo, eko.
Witam, oj, jeśli dobrze zrozumiałem, to po drodze musisz mieć dużo przeszkód skoro 3 km w 20 minut robisz, (chyba że w 2 strony 20 minut, to już lepiej
) ja do pracy mam bliżej bo około 1,5 km miastem, i jakieś 3 minuty średnio ganiam w jedną stronę, poza tym nie ma co podziwiać
ja jeżdżę cały rok niezależnie od warunków nie tylko do pracy, w teren też i wcale to nie jest trudne czy jakieś do podziwiania jak się ludziom wydaje, koleiny, śnieg, mróz, wiatr, deszcz, da się jeździć ![]()
Napisano 06 marzec 2014 - 09:56
Ja dojeżdżam codziennie do pracy rowerem (czy pada, czy śnieży, czy jest piękna pogoda) ok. 3.5 km a z powrotem, zdarza się, że jadę "okrężną" drogą: 20-40 km. ;-)
Sent from my iPhone using Tapatalk 2
--
Marcin Trzaska
Napisano 06 marzec 2014 - 09:57
Koniunl dzięki za info. Będę szukał mieszkania w Limburgii, a dokładniej rejon Brunssum, Maastricht, Heerlen albo Geleen :-) Na pewno się odezwę i jeszcze raz dzięki.
Będziesz miał tam super warunki - akurat ta okolica to prawdziwy raj dla kolarzy, sporo pagórków, niewielki ruch na wiejskich drogach, az zazdroszcze.
Napisano 14 marzec 2014 - 23:30
To i ja się pożale - w obecnej pracy też ograniczyli poruszanie się rowerem po terenie zakładu. Wcześniej można było schowac rower w jakiejś dziurze/kanciapie itd, a teraz trzeba zostawiać w stojaku bez zadaszenia! koło bramy wejściowej na terenie firmy. Każda wieksza i ciemniejsza chmurka powoduje drżenie o sprzęt, czy nie zmoknie
Tak nam ulepszyli. Do pracy mam 4km i gdy jest ciepło to dośc często dojeżdzam do pracy.
Kiedyś spotkałem gościa, który dojeżdzał 40km do pracy w jedna stronę - z DG do Katowic. Nie pytałem ile mu to zajmuje.
Napisano 01 kwiecień 2014 - 10:39
Ja mam taki prosty sposób na sól na ulicy i złodziei. Na dobre warunki i 100% opieki nad rowerem mam solidny dość drogi, przynajmniej dla mnie rower, a na zimę albo, jak mam go gdzieś zostawić, mam takiego syfa, że nikt się jeszcze nie skusił i nie bardzo go szkoda w solonym śniegu.