Witam cyz macie jakies rady na odkrecenie zapieczonego suportu z Authora, suport nie byl wykrecany przez 10lat zapiekł się, próbowałem go odkrecic kluczem wielowpustem do suportu specialnym, który się wkręca taką sróbkądo osi suportu aby nam klucz się nie obmsknął i nic. Jakieś rady? Zlkać go czymś? To samo mam ze sztyca.
[Zapieczony] Suport
Napisano 20 maj 2015 - 21:09
Albo klucz w imadło i kręć ramą. Tak też może ruszyć.
...a, była już ta rada. Dobra rada.
Ostatecznością będzie przyspawanie klucza do suportu, spisanie i jego i samego wkładu na straty, ale wtedy możesz przyłożyć jaką siłę chcesz.
Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman
Gosc_marvelo_*
Napisano 21 maj 2015 - 11:36
Durden, klucz unieruchomiony śrubą to już połowa sukcesu (jak ktoś takiego nie ma, to można użyć ośki z przedniego koła, takiej wąskiej na nakrętki - ma podobny gwint (nie identyczny, ale wystarczająco podobny do tego celu) jak w osiach na kwadrat).
Drugą istotną rzeczą jest odpowiednie podparcie ramy. Czasem, zwłaszcza w rowerach mtb, wystarczy dopompować koła, aby nie pochłaniały siły wywieranej na klucz. Często jednak nieodzowne jest podłożenie czegoś pod mufę suportu (np. odpowiedniej wysokości pniaczka) - wtedy często jeden kopniak w unieruchomiony śrubą klucz wystarcza, bo rama nie sprężynuje.
Oczywiście wszystko najlepiej robić po wcześniejszym zastosowaniu oleju penetrującego na gwinty.
- wiktor24 lubi to
Napisano 21 maj 2015 - 20:27
Rama Authora stalowa, kręce w prawo. Najlepiej ośke wkręcic tą metode też znałem trzeba pokombinować. Kręce w prawo prawą strone od tarcz i lewą w lewo [w kierunku jazdy] dodatkowo plastikowa lewa miska już pekła i prawa z całym suportem siedzi sztywno, nie ma co pisac dobra dzwignia i pójdzie.