Jump to content

Photo

Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)

1892 replies to this topic

#301 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 June 2008 - 19:28

Sory za OT, ale chińczycy aktualnie śa potentatem w produkcji i zużyciu stali...

#302 pawella

pawella
  • Użytkownik
  • 39 posts
  • SkądKielce

Posted 04 June 2008 - 11:54

Witam
Właśnie planuje wymianę łańcucha w rowerze trek 1000 - korba bontreger sport 53/39 kaseta sram PG850 8 -rz. teraz jest łańcuch KMC. Proponowali mi łańcuch sram PC-870.
Co podpowiecie :-)

#303 750519

750519
  • Użytkownik
  • 147 posts
  • SkądKraśnik

Posted 06 June 2008 - 22:10

Witam
Na łańcuchach się nie znam, ale mój kolega od lat używa łańcuchów firmy Wipermann-Connex. Podobno całkiem niezłe. Ja jeszcze łańcucha u siebie nie wymieniałem ale też chyba wezmę Connexa.
Pozdrawiam Brać Szosową.

#304 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 posts
  • SkądGalicja

Posted 07 June 2008 - 20:38

i ja ostanio uzywam własnie ...
No i świetna pomysła ta spinka i praktyczna - rewelka ....

#305 pingpongista2

pingpongista2
  • Użytkownik
  • 98 posts
  • SkądPołudnie

Posted 10 June 2008 - 12:31

ja jezdzilem na HG53 i nigdy nie narzekalem. wymienilem go po 7kkm choc wcale nie bylo takiej potrzeby ani zbytnich oznak zuzycia, lancuch nie przeskakiwal. mysle ze pociagnalbym na nim lekko jeszcze z 4-5tysiecy:-) ale jak to sie mowi lepiej nie oszczedzac na sprzecie;p aha lancuch zmienilem na HG73.

#306 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 11 June 2008 - 18:58

ja mogę powiedzieć co ostatnio zrobiłem dla zaoszczędzenia pieniędzy a zwiększenia jakości jazdy i zmiany biegów kupiłem łańcuch do mtb za 18 jakiś tani sh a moja stara kaseta zjechana już na maksa została w rowerze. Spróbowałem sie przejechać i stało się to o czym dobrze wiedziałem mianowicie skakał na 6 koronce jadąc z górki kręcąc na pełnym luzie. Rozbawiła mnie ta sytuacja bo skakał jak głupi. Teraz kupiłem juz kasetę za 35zł i nie skacze.

Najśmieszniejsze jest to że łańcuch wydłużył sie z 0,5 cm :!: :!:

[ Dodano: 2008-06-11, 19:59 ]
ja mogę powiedzieć co ostatnio zrobiłem dla zaoszczędzenia pieniędzy a zwiększenia jakości jazdy i zmiany biegów kupiłem łańcuch do mtb za 18 jakiś tani sh a moja stara kaseta zjechana już na maksa została w rowerze. Spróbowałem sie przejechać i stało się to o czym dobrze wiedziałem mianowicie skakał na 6 koronce jadąc z górki kręcąc na pełnym luzie. Rozbawiła mnie ta sytuacja bo skakał jak głupi. Teraz kupiłem juz kasetę za 35zł i nie skacze.

Najśmieszniejsze jest to że łańcuch wydłużył sie z 0,5 cm :!: :!: Łancuch i kaseta miał z 6 lat. Jeżdziłem bardzo mało do miasta lub kolegów.

#307 zrycio

zrycio
  • Użytkownik
  • 21 posts
  • SkądGorzów Wlkp.

Posted 17 June 2008 - 16:04

Witam!

Mam pytanie, kupiłem nowy łańcuch, jest to tańszy model Accenta, łańcuch ten jest już nasmarowany jakimś smarem :roll: , nie wiem czy mam jeździć na tym "fabrycznym" smarze, czy może dodać do tego :-P mój smar czyli Finisch line Teflon Plus, niestety nigdzie nie mogłem dostać Rotftla.
Prosił bym o jakąś podpowiedź ;-)

Pozdrawiam!

#308 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Posted 17 June 2008 - 16:35

Miałem ten sam problem, Malik poradził mi żebym jeździł na tym fabrycznym smarze aż się wyjeździ tylko po pierwszej jeździe przetrzyj go szmatą.

#309 zrycio

zrycio
  • Użytkownik
  • 21 posts
  • SkądGorzów Wlkp.

Posted 17 June 2008 - 17:24

Ok tak zrobie!
Wielkie dzieki! :-)

#310 arcik

arcik
  • Użytkownik
  • 133 posts
  • SkądWielkopolska/Bralin

Posted 25 August 2008 - 08:56

Wymieniłem nowy łańcuch Campagnolo chorus i wczoraj na treningu nadepnąłem za zakrętem na pedały i łańcuch został na ziemi. :shock: Byłem przekonany strzelił na łączeniu a tu zdziwienie ponieważ 4 ogniwa dalej od łączenia. Wyrwało się ogniwo Po założeniu przejechałem jeszcze 70km.Sprawdziłem i jest wszystko ok. Ale jestem niepewny czy nie powtórzy się to jeszcze raz Na poprzednich łańcucha DA tego nie miałem .Czy ktoś miał podobną sytuację ,nie wiem czy mam reklamować ten łańcuch?

#311 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 posts
  • Skądz neta

Posted 25 August 2008 - 09:23

Witam
Na łańcuchach się nie znam, ale mój kolega od lat używa łańcuchów firmy Wipermann-Connex. Podobno całkiem niezłe. Ja jeszcze łańcucha u siebie nie wymieniałem ale też chyba wezmę Connexa.
Pozdrawiam Brać Szosową.

Ja używam od lat connexów dziesiątkowych na 9 rzędowym napędzie Campy. Działa perfekcyjnie - nie widze zadnych różnic w porównaniu z tym co działo się gdy miałem recorda 9s. Dobre łancuchy i można je trafić za śmieszne pieniadze. Spinka rewelacyjna

#312 skubi

skubi
  • Użytkownik
  • 14 posts
  • SkądKoniecpol

Posted 31 December 2008 - 16:04

Czy łańcuch campagnolo 10-rz. można łączyć spinką, tak jak łańcuch Wipermann-Connex , jeśli tak to jaką ?

#313 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Posted 31 December 2008 - 17:06

ja mam do campy spinkę kmc

#314 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 posts
  • SkądWłocławek

Posted 02 January 2009 - 13:19

Każdy ma swoje ulubione i sprawdzone łańcuchy i raczej niechętnie experymentuje.
Od lat używam łańcuchów Sachs (po przejęciu Sram) i jestem bardzo zadowolony ,ostatnio próbowałem zajeżdzić DA i mimo że ważę prawie 90kg. było to bardzo trudne . W komplecie który teraz zajeżdżam są dwa łańcuchy Sram +jeden DA
i kaseta DA .
Spokój raczej na długo.

#315 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Posted 13 January 2009 - 23:08

Witam! Mysle ze przyszedl czas na moj stary lancuch. Zanim dokonam zakupu chce sie was poradzic. Mam TAKĄ kasetę 9s i do tej pory jeździlem na TAKICH łancuchach. Kaseta ma przejechane ok 7kkm na 3 łancuchach. Nie narzekałem na nie ale mysle kupic jakis lepszy lancuch. Oto moje propozycje:
1. http://allegro.pl/it...4_warszawa.html lub jakiś inny model. Nie znam sie na tych lancuchach ale czytalem ze je chwala.
2. http://allegro.pl/it...rd_c9_nowy.html (czy to jest wersja OEM?)
3. http://www.sklep.ols...products_id=123 zostac przy sprawdzonym
4.Moze jakis sram'a?

Zalezy mi na spince. Czy do tego recorda moglbym zalozyc spinke od starego lancucha?

#316 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 13 January 2009 - 23:42

czajam, spinkę wymienia się razem z łańcuchem bo również ona się wyciąga.
Do łańcuchów Campagnolo podobno pasuje spinka KMC. Na tym forum było o tym gdzieś.

#317 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Posted 13 January 2009 - 23:54

wiem wiem z ta spinka ze pasuje do campy kmc. Czytalem. Nie wiedizalem czy moge ze starego lancucha wziac spinke. Dzieki za odp. A co do tych lancuchow ktore wymienilem to ktory jest najlepszy? Ja bym wzial ten 1 tylko nie wiem czy to jest na 9s.

#318 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 14 January 2009 - 09:02

Najlepszy z tych wszystkich oczywiście będzie C9.

#319 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 16 April 2009 - 20:51

Refresh topicu. Potrzebuje spinkę do łańcucha. Jaka marka będzie dobra :?: Accent, Shimano, Sram, Wipperman
Będę kupował prawdopodobnie w tych sklepach:
http://www.twomark.p...540&producent=0
http://e-rower.pl/os...?sort=4a&page=1
http://www.koral.bie...erowe/łańcuchy/

#320 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 17 April 2009 - 03:55

9ka - sram
10ka - wipper