Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)
Started By
horny
, 24 lis 2006 20:18
1892 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 01 maj 2009 - 09:39
alez oczywiście - często uzywałem łańcuchów shimano bo tanio, ale niestety mięciutkie ... opisywałem moje doświadczenia z tymi łańcuchami ...
Wygląda na to ze 10s campy to albo Ultra Narrow z szer 5.9mm, oraz standard 10s z szer 6.0mm - uzywam aktualnie 6.0 i jest OK. Wippermany 10tki mają chyba 5.9mm - uzywałem i OK. No i te shimanowskie 10s maja chyba 5.88mm - uzywałem i tez OK.
Jak to jest z 9s czy 8s - nie wiem ...
Wygląda na to ze 10s campy to albo Ultra Narrow z szer 5.9mm, oraz standard 10s z szer 6.0mm - uzywam aktualnie 6.0 i jest OK. Wippermany 10tki mają chyba 5.9mm - uzywałem i OK. No i te shimanowskie 10s maja chyba 5.88mm - uzywałem i tez OK.
Jak to jest z 9s czy 8s - nie wiem ...
Napisano 01 maj 2009 - 13:00
Dla mnie roznica miedzy lancuchem campy a shimano jest bardzo wyczuwalna. Na lancuchu campy przelozenia wchodza o wiele precyzyjniej i szybciej, na shimano bylo roznie, na niektorych przlozeniach bieg nie wchodzil od razu tylko po jakims czasie a zmienilem na campe i takie objawy zniknely. Zywotnosc u mnie jest przynajmniej o 600km wieksza na korzysc campy.
Napisano 01 maj 2009 - 17:45
A ja mam pytanie troche z innej beczki, czy lancuch shimano bedzie dzialal z napedem campy? Czy bedzie jakas zauwazalna roznica w pracy dla szosowca-amatora ?
Nawet nie próbuj tego badziewia zakładać do reszty napędu campy.
Szkoda koronek na taki szajs.
Napisano 01 maj 2009 - 17:51
A co ja takiego napisałem? Prawdę? ;-)
Do napędu shimano łańcuch campy jak najbardziej, ale odwrotnie.... bez sensu.
Do napędu shimano łańcuch campy jak najbardziej, ale odwrotnie.... bez sensu.
#351 Gosc_@ndy_*
Napisano 12 czerwiec 2009 - 11:47
Czy warto zmieniać za jakiś miesiąc łańcuch(według cyferek 133,3mm max) jeśli wiem, że po sezonie wymienie łańcuch jak i kasetę? Oczywiście nie warto (łańcuch nie powinien przeskakiwać), ale czy w ten sposób nie zjade koronek korby :?:
łańcuch(campa 10s veloce) i korba(105 sh) 4200km po sezonie będą miały jakieś 10000km.
łańcuch(campa 10s veloce) i korba(105 sh) 4200km po sezonie będą miały jakieś 10000km.
Napisano 09 lipiec 2009 - 19:30
Mam łańcuch sh HG-53 ( jest na avatarku;) ) po 6k kilometrów na 11 ogniwach jest długość 133mm wymienić czy jeszcze pośmigać? Ostatnio jak śmigam to się już dziwnie zachowuje i robi straszny hałas.
Warto kupić łańcuch HG-73 (20zł różnicy wzwyż) czy kupić nowy taki sam jak mam teraz?
Ewentualnie co polecacie z konkurencji na 9 speed?
Warto kupić łańcuch HG-73 (20zł różnicy wzwyż) czy kupić nowy taki sam jak mam teraz?
Ewentualnie co polecacie z konkurencji na 9 speed?
#354 Gosc_Anonymous_*
Napisano 10 lipiec 2009 - 06:41
kubano jeździłeś na jednym łańcuchu czy na dwóch. Ja jeźdżę na dwóch i starcza na 12 tys. (hg - 50 , 8s). Co do wymiany to musisz zobaczyć, czy masz zużyte swoje "ulubione koronki" w kasecie i przed wymianą na nowy trzeba je wymienić.
Dwa stare łańcuchy (133mm) i dwie zużyte koronki (17 - 19 z) zostawiłem sobie na dobicie napędu. Podejrzewam, że po kolejnych 12 tys. zębatki w korbie też się zużyją i potem pokombinuję na początek sezonu ze starymi łańcuchami.
Dalsza jazda na zbyt rozciągniętym łańcuchu spowoduje szybsze zużywanie blatów korby i kasety.
Dwa stare łańcuchy (133mm) i dwie zużyte koronki (17 - 19 z) zostawiłem sobie na dobicie napędu. Podejrzewam, że po kolejnych 12 tys. zębatki w korbie też się zużyją i potem pokombinuję na początek sezonu ze starymi łańcuchami.
Dalsza jazda na zbyt rozciągniętym łańcuchu spowoduje szybsze zużywanie blatów korby i kasety.
Napisano 10 lipiec 2009 - 09:06
no ok
mam w rowerze mtb lancuch co juz na pewno zrobil 10 tysi
z czego bardzo duzo po lesie (kampinos=duzo piachu=szybko sie lancuch niszczy)
ale rower sluzy mi do jezdzenia do pracy wiec w nosie
jedynie co to czesto smaruj a po wiekszym blocie plucze go w nafcie i terpentynie i tyle
jezdzic jezdzi ale nei powiem zeby bylo to cudo ;]
mam w rowerze mtb lancuch co juz na pewno zrobil 10 tysi
z czego bardzo duzo po lesie (kampinos=duzo piachu=szybko sie lancuch niszczy)
ale rower sluzy mi do jezdzenia do pracy wiec w nosie
jedynie co to czesto smaruj a po wiekszym blocie plucze go w nafcie i terpentynie i tyle
jezdzic jezdzi ale nei powiem zeby bylo to cudo ;]