Skocz do zawartości

Zdjęcie

Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)

1892 odpowiedzi w tym temacie

#421 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 12 kwiecień 2010 - 21:24

Zasada taka jest że nie skuwa się łańcucha dwa razy tym samym pinem. Zdecydowanie kup spinkę.

Jak czyścisz łańcuch bez spinki? :-P

Co do siadania łańcucha to przebieg ma spory. Sprawdź go przymiarem do określania rozciągnięcia łancucha.

#422 matixg

matixg
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądWarszawa / Toruń

Napisano 12 kwiecień 2010 - 22:15

Dzięki jutro poszukam czy jakiś rowerowy w Wa-wie ma coś w stylu klik. Jakieś inne firmy robią jeszcze ten rozmiar, chyba nie?

Łańcuch czyszczę na rowerze szmatą i benzyną, ale nie zdarza się to zbyt często bo staram się nie jeździć tym rowerem w złą pogodę. Jutro w jakimś rowerowym poproszę o przymiar może użyczą ale i tak już ten osprzęt trzeba zajechać na amen :)

#423 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 12 kwiecień 2010 - 22:24

Mi się osobiście wydaje że powinna pasować prawie każda spinka dziesiątkowa. Przynajmniej tak u mnie było.

#424 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 07 czerwiec 2010 - 18:37

Mam już trochę dosyć wymieniania łańcuchów (bez różnicy czy DA czy ultegra) w mojej ultegrze 6600 co 1,5 miesiąca a czasem częściej . Możecie podać jakieś linki do łańcuchów campy, któte pasowałyby do mojego napędu i działały trochę dłużej ?
Dzięki z góry.

#425 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 07 czerwiec 2010 - 18:48

ale tu nie ma znaczenia czas, a dystans :>

ile pokonujesz km w ciągu 1,5 miesiąca?

#426 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 07 czerwiec 2010 - 20:42

tcp, C9 Record.

#427 Jakob

Jakob
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądBrzeg Dolny

Napisano 07 czerwiec 2010 - 20:54

Mi pewien kolaż mówił tak:
Przejedziesz 3 tys, wymieniasz łańcuch zostawiasz sobie, dajesz nowy. Później jeśli wymienię 4 kolejne, to zakładam ten pierwszy, który zostawiłem. Prawda to?

#428 fifin

fifin
  • Użytkownik
  • 25 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 czerwiec 2010 - 20:57

Witam, jeśli chodzi o wszelką mechanikę to jestem zielony. Mam rower na kompletnym osprzęcie campagnolo. Mam pytanie czy będzie do tego pasował łańcuch shimano? Jeśli tak to czy lepiej kupić łańcuch shimano czy campy. Na allegro c9 są łańcuchy tylko grupy record i zastanawiam się czy warto brać taki dobry łańcuch do już lekko zużytej niskiej grupy campy?
Pozdrawiam

#429 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1388 postów
  • SkądRumia

Napisano 07 czerwiec 2010 - 22:24

Przejedziesz 3 tys, wymieniasz łańcuch zostawiasz sobie, dajesz nowy

No nie do końca. Czytałem, że co 1000 km (na szosie i z przyzwoitym łańcuchem to może i te 3k) należy zmieniać łańcuch z pierwszego na drugi, potem po danym przebiegu z drugiego na trzeci - i to pierwsza kolejka użycia nowych łańcuchów. Po zrobionych tych zadanych kilometrów na trzecim drugą kolejkę ułożyć inaczej - dać najkrótszy z trzech łańcuchów. Po tym niezmiennie wyznaczonym przebiegu znów założyć najkrótszy z całej trójki itd. aż wszystkie wydłużą się o 1 mm na 10 ogniwach.
Długość fajnie jest porównać na wbitym równolegle do ziemi długim szpikulcu (np cienki gwóźdź z uciętym łbem) - i czyściutkie łańcuchy naciągając z drugiej strony włożonym w ogniwa gwoździem porównujemy. Od razu widać, który jest najmocniej napięty, a jednocześnie najkrótszy. Przy łańcuchach o różniej liczbie ogniw jest to już troszeczkę utrudnione niż napisałem.
Użycie wielorazowych spinek jest tutaj wskazane, bo rozkuwać co 1-3k? Po primo ultimo o ile wiem sworznia po rozkuciu już nie założysz. Zresztą już nawet i na jeździe z jednym łańcuchem nie wyobrażam sobie czyszczenia łańcucha na rowerze - szejkowanie najlepsze, no i rozkuwać musiałbym w takim razie co 300 km. :-P

#430 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 07 czerwiec 2010 - 23:20

Na allegro c9 są łańcuchy tylko grupy record i zastanawiam się czy warto brać taki dobry łańcuch do już lekko zużytej niskiej grupy campy?

Mozesz dać C9 Record. To bardzo dobry łańcuch. A jak bardzo zużyta? Koronki kasety wyostrzone z nadlewkami materiału? Jeśli tak to wymiana całego napędu bo faktycznie szkoda łańcucha.

Ale można startować z pilnikiem i podpiłować ząbki koronki jeśli odrobinę tylko podjechana jest, należy spiłować te nadlewki i wyostrzenia. Ja tak jedną zębatkę uratowałem ostatnio (na jakiś czas), bo właśnie też miałem nowy łańcuch (C10 VE) i za nic nie chciał się ułożyć.

Ja jeśli byłbym w takiej sytuacji jak fifin to bym założył HG-53 (taniocha), jakby się zajechał łańcuch to już z czystym sercem bym cały napęd wymienił na Campę.

Po primo ultimo o ile wiem sworznia po rozkuciu już nie założysz

Ano nie. Wykuty sworzeń gdy się go obejrzy widać że ma z boku ten kołnierz zerwany.
Spinki górą.

#431 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 08 czerwiec 2010 - 05:19

Co do spinek to polecam Srama. Kosztował 11zł ale pierwsza klasa.

#432 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 czerwiec 2010 - 07:01

Problem w tym, że spinki Sram'a do 10 są również jednorazowe. Dziewiątki i niżej wielorazowe, czarna dziesiątka jednorazowa. Coś mieli zmienić, ale póki co chyba niestety nie wprowadzili zmian. Pozostają spinki np. Wippermann Connex, które mają ciekawą budowę, lepiej się je (ręcznie) rozpina niż spinki sram'owskie, ale bez obawy, że się rozepną w czasie pracy.
Ciekaw jestem jak się sprawują wippermann'owskie łańcuchy, testował może ktoś?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#433 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 08 czerwiec 2010 - 07:23

Ja w zeszłym roku zrobiłem na nim (Wippermann connex 904) 6,5 tyś. i nadawł się do wymiany wraz z tylnymi zębatkami ( kupiłem potem campę c9 i za nic nie chciał współpracować)

#434 mickrz

mickrz
  • Użytkownik
  • 423 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 czerwiec 2010 - 08:57

Miałem (i mam nadal :-D) Wippermanna 908, chodzi po przerzutkach lepiej niż Schimano HG73.

#435 fifin

fifin
  • Użytkownik
  • 25 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 czerwiec 2010 - 09:12

Ja jeśli byłbym w takiej sytuacji jak fifin to bym założył HG-53 (taniocha), jakby się zajechał łańcuch to już z czystym sercem bym cały napęd wymienił na Campę.

Tak też zrobię. Szkoda mi łańcucha z grupy record, jak i tak po sezonie chce wymienić cały rower, a i tak nie zajade jakiegokolwiek łańcucha bo nie robie takich przebiegów ;)

#436 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1388 postów
  • SkądRumia

Napisano 08 czerwiec 2010 - 16:44

A jak bardzo zużyta? Koronki kasety wyostrzone z nadlewkami materiału? Jeśli tak to wymiana całego napędu bo faktycznie szkoda łańcucha.

No właśnie. Zużyta kaseta i nowy łańcuch to teoretycznie dość kiepskie połączenie. Jedynie jakiś % sworzni na kasecie jest mocno obciążony, gdy jednocześnie reszta jest luźna. Im kaseta w lepszym stanie tym więcej sworzni z zazębionych na niej ogniwach są dobrze obciążone.

#437 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 czerwiec 2010 - 16:49

tcp, C9 Record.

Łańcuch 9s do napędu 10s?? Prędzej C10...

#438 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 08 czerwiec 2010 - 19:31

Problem w tym, że spinki Sram'a do 10 są również jednorazowe. Dziewiątki i niżej wielorazowe, czarna dziesiątka jednorazowa. Coś mieli zmienić, ale póki co chyba niestety nie wprowadzili zmian. Pozostają spinki np. Wippermann Connex, które mają ciekawą budowę, lepiej się je (ręcznie) rozpina niż spinki sram'owskie, ale bez obawy, że się rozepną w czasie pracy.

Ja posiadam 904'kę i chwalę (908'ki lepsze bo mniej rdzewieją!). Spinki Wippermanna są wg mnie jednymi z najlepszych. Ale niestety moja 904'ka się już kończy :-(. Z tym że kończy się po o wiele dłuższej współpracy niż HG-93.

#439 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 czerwiec 2010 - 20:39

spinka 10 czarna działa identycznie jak 9 czy 8 , moze jest błąd w opisie ? , tzn ta spinka współpracuje tylko z dwoma modelami łańcucha sramowskiego, rozpina siei spina jak normalna.
Nie próbowałem bo nie ma młańcucha potrzebnego z opisu, ale nijak nie widze żeby nie mozna było rozpiąć jak jest przesuwna

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#440 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 08 czerwiec 2010 - 20:52

Link do spinki 10s srama http://www.twomark.p...=1540&id_typu=1

Dodaj odpowiedź