Skocz do zawartości

Zdjęcie

Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)

1892 odpowiedzi w tym temacie

#621 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1388 postów
  • SkądRumia

Napisano 08 marzec 2011 - 18:21

Zdecydowałem się na spinki KMC - już zamówione!

Które KMC? Mam doświadczenie z tanimi wielorazówkami i są negatywne odczucia - nie dość że sworznie mocno zjechane już po 2 000 km, to na dodatek po 6 tys. strzykała.
Borowa Taya też mi trzasnęła i to błyskawicznie (100 km niemocnej jazdy randonneur'em), ale już 3 razy zapinana... w ten sposób nauczyłem się, by spinek stricte jednorazowych nie używać po rozpięciu.

#622 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 marzec 2011 - 18:39

Które KMC? Mam doświadczenie z tanimi wielorazówkami i są negatywne odczucia - nie dość że sworznie mocno zjechane już po 2 000 km, to na dodatek po 6 tys. strzykała.

Takie: link Niby napisane na opakowaniu, że wielorazowe...

Teraz mam właśnie KMC (wraz z łańcuchem tej firmy) i nic się nie dzieje. Ale fakt faktem, że rozpinany był chyba cały jeden raz...

#623 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1388 postów
  • SkądRumia

Napisano 08 marzec 2011 - 20:06

Bardzo podobne do moich z tą różnicą, że mam szersze (pod łańcuchy 6-8 rzędowe) i z oksydowanymi płytkami.
Mały błąd rzeczowy mi się wkradł. Można z mojego poprzedniego postu wywnioskować, że KMC też mogą trzasnąć. Lecz nie, ona mi się się jako tako trzymała do końca tych 4 tys. (tu też źle napisałem, że 6). A co do rozpinania, to tylko pierwsze jest lekko problematyczne, potem idzie zawsze jak masełko. :-)
Taka droższa raczej będzie o wiele lepsza od mojego badziewka, zresztą nie ma co się dziwić, skoro ja kupuję te swoje po 3 zł.

#624 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 marzec 2011 - 17:58

...przeczytałem cały wątek i nic nie wiem ;). Mam korby tiagra z zębatką stronglight, kaseta Tiagra i łańcuch jakiś HG53 czy cuś :) Chciałem kupić łańcuch Campy record ale w serwisie mi odradzili, że podobno nie będzie chodził idealnie (czy to prawda, czy ktoś ma doświadczenie?). Co wy polecacie? 105, DuraAce, SRAM (jaki model)?

#625 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 marzec 2011 - 20:33

Łańcuch Campy C9, będzie pracował, ponoć ma gorszą kulturę pracy, ale nadrabia żywotnością. Po sezonie HG53 kosztował 35zł wtedy opłacało się wziąć trzy HG zamiast C9. Teraz wychodzi podobnie. Ogólnie na łańcuchach HG73, 93 i 7701 nie osiąga się proporcjonalnie dłuższych przebiegów względem ceny. Jeśli Shimano to raczej HG53 lub zamiast tego C9.

#626 Gosc_wolk13_*

Gosc_wolk13_*
  • Gość

Napisano 10 marzec 2011 - 20:36

Ja ma kasetę shimano i łańcuchy campy. Działa bez zarzutów tyle że biegi przełączają się twardo i nie jest tak cicho jak przy łańcuchach shimano. Generalnie jeżeli chodzi o działanie to zdecydowanie jeżeli jest dobrze wyregulowane to jest wszystko ok.

#627 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 10 marzec 2011 - 20:38

Ja mam tak:
kaseta i korba Tiagra + łancuch C9 i wszystko śmiga fajnie. Trzeba mieć dobrze ustawinąną tylną RD.

#628 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin

Napisano 13 marzec 2011 - 23:45

Od jakiegoś czasu zauważyłem że mój napęd w rowerze działa bardzo głośno. Dziś wszystko umyłem, nasmarowałem, a on dalej "klekocze". Dźwięk wydobywa się z okolic kasety. Mój łańcuch ma przejechane +15000km i wiele h na trenażerze, jest to campagnolo record, dbałem o niego jak tylko mogłem, klekotać zaczęło jakieś 1000km temu i stopniowo się to nasilało. Czytałem że źle jest wtedy jak łańcuch przeskakuję, ale u mnie nie ma takiego czegoś, więc się nie martwiłem. Ale poczytałem, i stwierdziłem że taki przebieg to dużo, więc postanowiłem wymienić sobie kasetę i łańcuch. Korba wygląda dalej jak nowa, nie ma żadnych nawet najmniejszych wyszczerbień. Kasetą jaką sobie sprawiłem jest campagnolo record titanium 10s. Nad łańcuchem się zastanawiam, bo nie wiem jaka opcja jest lepsza.
Kupić 2 łańcuchy campagnolo veloce, czy 1 recorda ? I o co chodzi z tym ultra narrow, bo record mogę znaleźć w przedziale od 150 do 210, i te droższe mają w nazwie jeszcze te ultra narrow.

Poza tym wielu tu napisało że łańcuch należy wymienić co ok 3000km - tak to odczytałem. Ale czy to prawda? Jakoś średnio wieże że ktoś wymienia łańcuch co miesiąc w sezonie letnim.

#629 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 13 marzec 2011 - 23:53

Perkoz, Kup Record 10s i po sprawie. Ultra Narrow to łańcuchy do dziesiątkowych napędów. Patrz tylko aby to nie był Record do 11'stki.

#630 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin

Napisano 13 marzec 2011 - 23:58

Ok tak też zrobię ;-)

#631 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 14 marzec 2011 - 00:07

O ile mi wiadomo to Ultra Narrow ma 5.9mm a "normalne" campagnolo (C10) 6.0mm czy nawet 6.2mm.
Shimano podrożało ostatnio, ale ostatnimi latami często kupowałem łańcuchy średnich grup (np 105) za jakie 60zł , 1500-1800km i kosz ... DureAce wytrzymywał u mnie mniej niz 1500km ...
Campagnolo kiedys było bardziej wytzrymałe, a taki Record dzisiejszy, odchudzony, mysle że max 2500km i tez trzeba wymienić bo najczęściej uzywane zębatki kasety mogą nie przyjąć już nowego łańcucha - a kasety campy droooogie ... ;-)

#632 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3218 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 marzec 2011 - 00:16

1500-1800km i kosz ...

Robię podobnie :-)

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#633 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin

Napisano 14 marzec 2011 - 00:40

A czy fakt że najczęściej używane zębatki będą tytanowe coś zmienia w wytrzymałości kasety?

#634 Gosc_wolk13_*

Gosc_wolk13_*
  • Gość

Napisano 14 marzec 2011 - 08:11

No to wam napiszę co i jak. Mam kasetę Ultegry o przebiegi blisko 7000km. Założyłem nowy łańcuch Campy Veloce Ultra Narrow ale z 2011 r. i co? Pięknie łańcuch się przyjął śmiga jak należy. Mam teraz kasetę o przebiegu 7000km, oraz dwa łańcuchy Campy. Jeden Recorda z przebiegiem około 3500km a drugi nowy Veloce. Wcześniej latałem na dwóch łańcuchach Campy tyle że jeden miałem Veloce ale starą wersje i ten chodził tragicznie z kasetą Shimano dlatego go wymieniłem na nowy. Obecnie łańcuchy Veloce na 2011 r 10s wyglądają tak jak kiedyś Recorda dlatego może ich działanie jest lepsze. Wniosek. Najlepiej sprawdzić a nie snuć teorie że jak łańcuch lub kaseta ma 2500km to już jest padaczka i nic się już nowego nie przyjmie. Jak widać na załączonym wyżej przykładzie można na dwóch łańcuchach śmigać i to dużo to samo dotyczy kasety. Teraz wiem że kolejny sezon nie muszę myśleć o wydatkach na nowy napęd.

#635 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 14 marzec 2011 - 10:40

No to wam napiszę co i jak. ( ciach ) Wniosek. Najlepiej sprawdzić a nie snuć teorie że jak łańcuch lub kaseta ma 2500km to już jest padaczka i nic się już nowego nie przyjmie. Jak widać na załączonym wyżej przykładzie można na dwóch łańcuchach śmigać i to dużo to samo dotyczy kasety. Teraz wiem że kolejny sezon nie muszę myśleć o wydatkach na nowy napęd.

"nie snuć teorie" ... nie "snuje" tylko moje doświadczenia kilkuletnie.

1. Mając np nową kasetę campy to IMO przy jednym łańcuchu w zależności od jego trwałości (1200 - 3500km, od jakiegoś miękkiego shimano po najtrwalsze campa czy wiperman, o innych za jakies 3 stówy nie mówie bo nie wiem), powyżej wspomnianych dystansów u mnie zaczynają się problemy przy nowym łańcuchu na najczęściej używanych zębatkach.

2. Można zwiększyć kilometraż używając np 2-3 łańcuchów, zmieniając je na przemian co jakie 500-1000km.

3. Owszem, można założyć nówke kasete campy (od centaura 300zł w góre), nówke łańcuch campy za 150-200zł i śmigać na takim zestawie pewnie i 7000km (czy nawet więcej) i bedzie OK, ale co z zębatkami korby, kółeczkami tylnej przerzutki i ogólnie kulturą pracy ?

4. Ja, z lenistwa (+ czasem niekompatybilności spinek na 5.9mm, a i piny nowe kosztują, a i ile mozna spinać i rozpinać łańcuchy i je osłabiać?), wolałem zakładać słabszy tani łańcuch za jakie 60-70zł i zmieniać co ok 1500km - zachowuje on w miare dobrej kondycji zębatki kasety, która przyjmuje nowe łańcuchy.
Tak mogę przejechać na np 2 kompletach kół (i kaset) cały sezon 14-17kkm, nie zmieniając kaset ...
Jeżeli coś zaczyna się dziać na jakiejś zębatce przy nowym łańcuchu, to przez jakie 300-500km staram sie jej mniej używać, dopóki nówka łańcuch nieco się hmmm "dotrze".

I to nie "snucie" moich teorii ale moje skromne doświadczenia ...

A wszystko to jeszcze zależy od "jeźdżca", gdzie jeździ i jak jeżdzi ... góry czy płasko, mocno czy turystycznie, używa mniej więcej całego zakresu zębatek w kasecie, czy zarzyna 3-4 zębatki na okrągło ...
Ja podobno jeżdżę dość twardo (ale staram sie coraz bardziej miękko) i owszem , staram się używać szerokiego zakresu zębatek, ale mimo wszystko i tak i tak 2-3 są najczęściej używane ...

#636 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 14 marzec 2011 - 12:21

Ja na jednym łańcuchu (campa chorus) i kasecie (sh 105) przejechałem ok 16k/km, kiedy łańcuch miał jakieś 12k/km włożyłem do korby nowe blaty (rotora) łańcuch niczego nie zniszczył, niczego nie uszkodził, kółeczka przerzutki wyglądają tak jak 10 k/km wcześniej, kaseta tez nie jest zajechana. Proszę mnie nie linczować :lol: , sprzęt wymieniłem w końcu na nowy, choć jak podkreślam nic złego się nie działo.

#637 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 14 marzec 2011 - 15:45

no ja na peeewno nie "linczuje" :-D
Kaażdy ma swoje doświadczenia ... a z ciekawości - piszesz że wymieniłeś łańcuch na nowy, jak przyjęła to kaseta po 16kkm na jednym łańcuchu ? na żadnej zębatce nie przeskakiwał łańcuch ?

#638 Gosc_wolk13_*

Gosc_wolk13_*
  • Gość

Napisano 14 marzec 2011 - 20:37

AmonDokładnie tak jak pisałem wyżej. No ale jak kogoś stać to niech wymienia tylko ja w tym sensu nie widzę. Chciałem po prostu oświecić niektóre osoby że nie ma sensu wymiany napędu co 1500-1800km. Jak wszystko działa to i można kilkanaście tysięcy zrobić na jednej kasecie i dwóch łańcuchach. Amen aleluja ;-)

#639 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 14 marzec 2011 - 21:02

mnie nie stać więc kupuję łańcuchy za 60-70zł to raz (czyli 3 za 1 campa UN 10s - zrobię na nich 4500km)
dwa - rozumiem że w Twoim slangu "napęd" oznacza łańcuch ... bo ja mówie o wymianie TYLKO łańcucha a nie łańcucha i kasety.
dzięki za oświecanie mnie, ale już "oszczędzałem" jeżdżąc na jednym super wipermanie, który miał wytrzymac i 5000km - sprawdziłem sobie ten super łańcuch po 3200km - nadawał sie w kosz. "Oszczędności" skończyły się tym, że w nowej kasecie campy (ponad 3 stówy) na 3 zębatkach nastepny nowy łańcuch przeskakiwał ... wolę tańsze łańcuchy i wymieniać częściej.
Pozostanę przy swoim "oszczędzaniu" - shimano podrożało, więc spróbuję jakie KMC czy Yaban ze spinką (taki kupiłem ostatnio za 85zł - zobaczę jak będzie sie wyciągał w kilometrażu).
"amen"

#640 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 14 marzec 2011 - 21:21

Emer chyba musisz strasznie mocno jeździć. Używałem łańcuchów shimano za 60-70zł i nigdy mi się nie zdarzało robić na jednym mniej niż 3-4 tys km. a delikatnie nie jeżdżę. Staram się używać 2 łańcuchów, ale nie zmieniam ich częściej niż co 2 tys km a gdy pojawiają się oznki zużycia łańcuch zostawiam do zimówki gdzie jeszcze sporo kilometrów służy.

Dodaj odpowiedź