No to wam napiszę co i jak. ( ciach ) Wniosek. Najlepiej sprawdzić a nie snuć teorie że jak łańcuch lub kaseta ma 2500km to już jest padaczka i nic się już nowego nie przyjmie. Jak widać na załączonym wyżej przykładzie można na dwóch łańcuchach śmigać i to dużo to samo dotyczy kasety. Teraz wiem że kolejny sezon nie muszę myśleć o wydatkach na nowy napęd.
"nie snuć teorie" ... nie "snuje" tylko moje doświadczenia kilkuletnie.
1. Mając np nową kasetę campy to IMO przy jednym łańcuchu w zależności od jego trwałości (1200 - 3500km, od jakiegoś miękkiego shimano po najtrwalsze campa czy wiperman, o innych za jakies 3 stówy nie mówie bo nie wiem), powyżej wspomnianych dystansów
u mnie zaczynają się problemy przy nowym łańcuchu na
najczęściej używanych zębatkach.
2. Można zwiększyć kilometraż używając np 2-3 łańcuchów, zmieniając je na przemian co jakie 500-1000km.
3. Owszem, można założyć nówke kasete campy (od centaura 300zł w góre), nówke łańcuch campy za 150-200zł i śmigać na takim zestawie pewnie i 7000km (czy nawet więcej) i bedzie OK, ale co z zębatkami korby, kółeczkami tylnej przerzutki i ogólnie kulturą pracy ?
4. Ja, z lenistwa (+ czasem niekompatybilności spinek na 5.9mm, a i piny nowe kosztują, a i ile mozna spinać i rozpinać łańcuchy i je osłabiać?), wolałem zakładać słabszy tani łańcuch za jakie 60-70zł i zmieniać co ok 1500km - zachowuje on w miare dobrej kondycji zębatki kasety, która przyjmuje nowe łańcuchy.
Tak mogę przejechać na np 2 kompletach kół (i kaset) cały sezon 14-17kkm, nie zmieniając kaset ...
Jeżeli coś zaczyna się dziać na jakiejś zębatce przy nowym łańcuchu, to przez jakie 300-500km staram sie jej mniej używać, dopóki nówka łańcuch nieco się hmmm "dotrze".
I to nie "snucie" moich teorii ale
moje skromne doświadczenia ...
A wszystko to jeszcze zależy od "jeźdżca", gdzie jeździ i jak jeżdzi ... góry czy płasko, mocno czy turystycznie, używa mniej więcej całego zakresu zębatek w kasecie, czy zarzyna 3-4 zębatki na okrągło ...
Ja podobno jeżdżę dość twardo (ale staram sie coraz bardziej miękko) i owszem , staram się używać szerokiego zakresu zębatek, ale mimo wszystko i tak i tak 2-3 są najczęściej używane ...