Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)
Posted 14 March 2011 - 21:29
No i wymieniam, bo mi szkoda kasety ...
Wiem jak jeździsz - jestes dawno na forum i widzę i wyróżniasz się m.inn. długościami swoich treningów ...
A co do mnie - twardo jeżdżę (zmieniam to ..) i zębatki które u mnie najpierw bierze to 13-14 (przy kasecie 12-25, bo taka najbardziej lubię)
Posted 14 March 2011 - 22:13
Bo tu już ktoś pisał, że pomiar przymiarem czy suwmiarką na rolkach daje wniosek taki, że łańcuchy błyskawicznie się zużywają. A weź zmierz zużycie na boku napiętego i umytego tego samego łańcucha - wyjdzie niemal zerowe.Mariusz - a co mam robić, jak wkładam taki łańcuch np 105 w przymiary (u znajomego w sklepie w Kętach - ma dwa, swój stary i drugi chyba własnie wipermana) i okazuje się że przy 1500km juz widać naciagnięcie, a przy 2000km wręcz że JUŻ natychmiast wymieniac ?
Ja jestem sceptyczny na takie sprawy. Na preclu niedawno była o tym dyskusja, w której też brałem udział:A czy fakt że najczęściej używane zębatki będą tytanowe coś zmienia w wytrzymałości kasety?
https://groups.googl... kaseta&lnk=ol
Ja zawsze powiadam, że kiedyś nie było takich bzdur i się robiło nawet dziesiątki tysięcy km bez awarii na Campie Record. Zębatki były "tylko" stalowe (a jaka to była stal...), no i kształt też z lekka inny.
Chyba przesiądę się na jakąś przyzwoitą piastę z jakimś bardziej przyzwoitym wolnobiegiem starego typu - bardzo mnie ciekawi trwałość. Ale niestety, płynność przełączania biegów z lekka ucierpi pomimo ewentualnego indeksu.
W tańszych wolnobiegach z wysokimi zębami też występuje ugniatanie się materiału zębów, jednak to nie jest jakoś szczególnie widoczne.
Posted 15 March 2011 - 07:42
Emer czyli zużywasz trzy tanie łańcuchy na 4500 km dobrze zrozumiałem? a wymiana kasety po ilu takich "kadencjach" ?
pozdr.
#644 Gosc_wolk13_*
Posted 15 March 2011 - 08:06
Posted 15 March 2011 - 10:15
nie ... po prostu jakoś nie wierzę już w super wytrzymałości drogich łańcuchów, a i campa to juz IMO nie stara dobra i extremalnie wytrzymała campa ... Oczywiiiscie że jest bardziej wytrzymała od np shimano, ale to nie to co kiedyś. IMO ciągłe odchudzanie i dążenie do lekkości doprowadziło że wysokie grupy są dla zawodowców - są super, są lekkie, ale to odbija sie na trwałości ... A profi, zawodowiec dostaje ciągle nowe - kilka etapów czy pojedyńczych wyścigów i nowe i nowe ... Mnie na to nie stać (mówię ogólnie o "napędzie" - kaseta i łańcuch).(ciach)Emer czyli zużywasz trzy tanie łańcuchy na 4500 km dobrze zrozumiałem? a wymiana kasety po ilu takich "kadencjach" ?
pozdr.
Ten przykład, koszt 3 tanie łańcuchy = cena 1 Record UN 10s daje wg mnie to , że musiałbym na takim Recordzie przejechać 4500km bez uszczerbku dla nowej kasety. A wg moich skromnych doświadczeń nie da rady, odbije sie to na najczęściej uzywanych zębatkach (takie moje subiektywne doświadczenia). Więc kupuję te tanie, i co 1500km mam nowy nic nie przeciągniety łańcuch. Ten mój kumpel (właściciel sklepu i serwisu w Kętach) robi tak samo, a jeszcze ma do tego 9s shimano (mówi ze dalej nie zmieni), a łańcuchy 9s są jeszcze tańsze i wytrzymalsze, wymienia co 1500km łańcuch za ... 30-40zł nówka.
Kasety nie wymieniam więc często, na pewno dwie ( 2 komplety kół z kasetami) wystarcza mi na sezon.
Cały czas poluje na jakies kasety i łańcuchy na allegro - czasem udaje sie kupić niby używke kasete jaką centaur czy chorus czy record w super stanie za małą cene ...
A i łańcuchy nówki jakie veloce czy wyższa grupe (np wyciągane z nowych rowerów) - też kupuję jak takie coś upoluje ... Np tej zimy kupiłem nówke veloce 10s za o ile pamietam 80zł - kupiłem i mam założony aktualnie (i tak jeżdżę na trekingu - powiedziałem sobie że siąde na szose dopiero od kwietnia).
Osprzęt shimano tego roku podrożał, ceny np łańcuchów nie sa juz tak atrakcyjne, więc poszukuję aktualnie cos innego ...
@wolk13 - złośliwy jesteś, ale to TY piszesz o jakims "napędzie" sugerując że ja wymieniam co chwile i że Ciebie na to nie stać. A ja nie napisałem NIGDZIE że wymieniam "napęd" , a TYLKO łańcuch. Słowa wymiana "napędu" , to wg mojego "slangu" byłaby wymiana kasety i łańcucha, a moze jeszcze przerzutki.
Nie wiem jaki masz osprzęt, ale jeżeli shimano, to sprawdź sobie róznice cenowe na kasety między shimano a campa ...
Przepraszam za tak wiele literek (pewnie mało ciekawych) ... wiem tez że wielu ze mną się nie zgadza, ale no cóż , takie moje doświadczenie z łańcuchami ... ;-)
A teraz siadam na treking i zalicze sobie jaka setke z salmopolem czy kocierzem ... trzeba przeciągać te łańcuchy ;-)
Posted 15 March 2011 - 10:52
Bo tu już ktoś pisał, że pomiar przymiarem czy suwmiarką na rolkach daje wniosek taki, że łańcuchy błyskawicznie się zużywają. A weź zmierz zużycie na boku napiętego i umytego tego samego łańcucha - wyjdzie niemal zerowe.Mariusz - a co mam robić, jak wkładam taki łańcuch np 105 w przymiary (u znajomego w sklepie w Kętach - ma dwa, swój stary i drugi chyba własnie wipermana) i okazuje się że przy 1500km juz widać naciagnięcie, a przy 2000km wręcz że JUŻ natychmiast wymieniac ?
Wszyscy, którzy wyznają właśnie tę zasadę niech się na chwilę zastanowią.
Jaka część łańcucha styka się z zębatkami kasety? Jaka część łańcucha jest poddawana największym obciążeniom?
Boczne blaszki czy też tuleje wewnątrz łańcucha?
Kaseta zdycha przez wyjechane tuleje wewnątrz łańcucha, a nie poprzez "zużycie" się bocznych blaszek, które przecież się nie wyciągają :-)
Zanim łańcuch znacznie się wyciągnie tuleje wewnątrz łańcucha mogą być już w stanie agonalnym tak samo jak i nasza kaseta.
Posted 15 March 2011 - 23:11
Posted 16 March 2011 - 18:11
Ech, przydałaby się tu fotka poglądowa. Pomiar na boku łańcucha w odpowiednich miejscach pozwala stwierdzenie zużycia sworzni i wszelakich powierzchni z nimi się stykających. Blaszki się przy eksploatacji tylko lekko przecierają z boku i rdzewieją, kiedy zaniedbany jest napęd.Kaseta zdycha przez wyjechane tuleje wewnątrz łańcucha, a nie poprzez "zużycie" się bocznych blaszek, które przecież się nie wyciągają :-)
Posted 17 March 2011 - 12:08
a teraz pytanko odnośnie suwmiarki, jak głęboko mają wejść w łańuch te dwa "dziubki" pomiarowe z suwmiarki? czy mają wejść do samego konca tak żeby całe wystawały ponad łańcuch i rozeprzeć suwiamrkę ma maxa tak, żeby ledwie ją dało się wyjąć z łańcucha, czy też pomiar będzie prawidłowy kiedy te"dziubki" będą wchodzić i wychodzić gładko z łańcucha?
tego nie wiem przyznaje się, a jak rozpieram na maxa suwmiarkę to jakieś herezje wychodzą ze C9 po 500km rozciągnęła się do 13,4, a to raczej mało możliwe.
z góry dzięki za odpowiedzi
Posted 18 March 2011 - 18:12
Łańcuch Campy C9, będzie pracował, ponoć ma gorszą kulturę pracy, ale nadrabia żywotnością. Po sezonie HG53 kosztował 35zł wtedy opłacało się wziąć trzy HG zamiast C9. Teraz wychodzi podobnie. Ogólnie na łańcuchach HG73, 93 i 7701 nie osiąga się proporcjonalnie dłuższych przebiegów względem ceny. Jeśli Shimano to raczej HG53 lub zamiast tego C9.
Dzisiaj założyłem nowy Campagnolo C9 na korbie tiagra z zębatką stronglight, kaseta Tiagra... chodzi jak marzenie, o wiele lepiej niż nowy HG50... Miękko i precyzyjnie bardzo jestem zadowolony
Posted 18 March 2011 - 21:18
....o wiele lepiej niż nowy HG50... Miękko i precyzyjnie bardzo jestem zadowolony
HG50 czy HG53??
Wracając do tematu wytrzymałości, jest wiele czynników na które nie zwracamy uwagi, jak np zmiana biegów pod obciążeniem itp, jak do tego dodamy jeszcze podjazdy w górach to naprawdę ze wiele napęd nie wydoi.
Posted 20 March 2011 - 18:07
Możliwe, że 6700 jest bardziej wytrzymałe ze względu na niedrążone sworznie - okaże się.
7900 kupisz za 99zł+przesyłka, więc te dwie dyszki można poświęcić.
Posted 21 March 2011 - 17:00
7900 kupisz za 99zł+przesyłka, więc te dwie dyszki można poświęcić.
Jasne że można, ale jak mam na nim pojeździć krócej niż na Ultegrze, to wolę Ultegrę A DA jest strcte dla zawodowców, stricte na wyścigi, więc zapewne mniej wytrzymały a bardziej wylajtowany. Tam zmieniają go co wyścig. No ale tego nie wiem, tak przypuszczam...