Skocz do zawartości

Zdjęcie

Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)

1892 odpowiedzi w tym temacie

#721 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 17 czerwiec 2011 - 15:50

Niemożliwe.
Pamiętam,że porównywałem go przy zdejmowaniu z rozciągniętym HG-50 i łańcuch Campy był dłuższy chyba o pół ogniwa.

Ahh ale ja rozkminiam :-? Już wiem o co chodzi.
Rozciągnięty HG-50 pewnie miał już to pół ogniwa więcej.Założyłem o jedno ogniwo więcej w Campie. :roll:
Przepraszam za zamieszanie. :oops:

#722 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 17 czerwiec 2011 - 16:25

Niemożliwe.
Pamiętam,że porównywałem go przy zdejmowaniu z rozciągniętym HG-50 i łańcuch Campy był dłuższy chyba o pół ogniwa.

Pytałeś o długość fabryczną, a nie po rozciągnięciu - tutaj każdy będzie miał inną.

Ahh ale ja rozkminiam Już wiem o co chodzi.
Rozciągnięty HG-50 pewnie miał już to pół ogniwa więcej.Założyłem o jedno ogniwo więcej w Campie.
Przepraszam za zamieszanie.

Mieszasz pięknie. Mam kilka pytań do powyższego cytatu.
1) Pół ogniwa, to miara długości, nie? ;>
2) Teraz jeździsz na nieparzystej liczbie ogniw? ;>
3) Idąc Twoim tokiem myślenia, jeśli za kilka/kilkanaście tysięcy ten też Ci się wyciągnie o "pół ogniwa", to założysz łańcuch o kolejne ogniwo(a raczej dwa) więcej?

#723 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 17 czerwiec 2011 - 17:11

Tak , wiem o co pytałem.

Dlatego napisałem ,że się pomyliłem. ;-)
Już wszystko jasne. :-)

#724 phoros

phoros
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 01 lipiec 2011 - 15:14

Witam. Jeżdżę na szosie 2 miesiące, rower z dolnej półki (BH Zaphire 6.7 ), podobnie napęd (tył: SH 2300, kaseta HG-50 8s. 13/26; przód: microShift FD-R52 50/34). Łańcuch - jakaś kompletna taniocha KMC - w zasadzie po 1000km (przejechałem 1,3kkm) klekotał po napędzie i stroił fochy przy przerzucaniu i regulacji. Dodam, że dbałem o niego zdroworozsądkowo (przez ten czas przeszedł 3 szejki i był karmiony zielonym FL). Niemniej po ostatnim pucowaniu, stwierdziłem okiem laika, że łańcuch nadaje się wyłącznie w kosz i nic mu już nie pomoże.

Ponieważ prześledziłem wątek i generalnie polowałem na HG 7* lub 9*, a ich nie było w ulubionym sklepie, kupiłem SRAMA PC-830 (przy okazji kupiłem wreszcie Rohloffa). Pytanie jest proste, bo jakoś jednoznacznej odpowiedzi na tak postawione pytanie tu nie znalazłem (być może przegapiłem): jak z trwałością tego łańcucha? Ponoć kasety są miękkie. A łańcuchy?

Dodam tylko, że po założeniu i naoliwieniu łańcucha, rower zamilkł. Niemal dosłownie. :-) Napęd nigdy nie chodził tak cicho.

#725 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Napisano 01 lipiec 2011 - 15:38

Nie wiem jak konkretnie ten model ale mi SRAM PC-1051 wytrzymał 3300 gdzie przy takim samym używaniu ULTEGRA 6700 wytrzymała 1000 więcej. Teraz zamówiłem DA bo SRAMa już nie chce, a Campa za droga.

u5227y2014v4.gif

#726 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 01 lipiec 2011 - 16:34

To jest tańszy łańcuch, więc nie ma co liczyć na kilka tysięcy kilometrów bez wyciągania. phoros, wszystko zależy od specyfiki jazdy - jak jeździsz twardo i dużo podjazdów, to zajeździsz go szybciutko. Wytrzyma pewnie niewiele więcej od poprzedniego KMC.

#727 phoros

phoros
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 01 lipiec 2011 - 18:30

Dzięki za info. Jeżdżę raczej spokojnie, choć na podjazdach, których tu nie uniknę, lubię stanąć na pedałach. Jeśli dojadę na nim do końca sezonu - będę zadowolony. Co oznacza przy dobrych wiatrach, pogodzie i możliwości wyrywania się z pracy - jakieś kolejne 2 kkm w tym roku. Po sezonie zamierzam zmienić cały napęd, więc i łańcuchy zapewne pojawią się nieco lepsze.

#728 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 postów
  • SkądWieszowa

Napisano 15 lipiec 2011 - 19:58

Zmieniłem łańcuch (KMC) i kasete (Dura), łańcuch nowy a kaseta z przebiegiem bliżej nie znanym ale myślę że w przedziale 1k-2k km. Przy naciskaniu na korby przy niektórych zębatkach lekko tyrka (gruchocze), więc mam 2 pytania:
1. Czy po jakimś czasie (kilkuset kilometrach?) łańcuch się dostosuje do kasety i będzie chodził ciszej - normalnie?
2. Czy zakładanie nowego łańcucha na używaną kasete skraca żywotność łańcucha?

Piszcie śmiało bo jutro trzeba ze 2 stówki na rowerze zrobić ze spokojnym sumieniem ;-)

#729 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 lipiec 2011 - 21:15

nie widze jak Ci tyrkocze, mozę to kwestia regulacji przełożeń że coś ociera o blaciki, albo kaseta podjechana, co sprawdzisz na podjeździe czy nie strzela .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#730 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 postów
  • SkądWieszowa

Napisano 15 lipiec 2011 - 21:23

Raczej nie kwestia regulacji, na luzie (na stojaku) napęd pracuje cicho.
Czy z czasem nowy łańcuch dostosuje się do starej kasety?
Znasz odp na moje drugie pytanie?

#731 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 15 lipiec 2011 - 21:32

Jeśli kaseta nie ma zajechanych zębatek, to się dostosuje. Kwestia czasu albo raczej kilometrażu i wpływa to na większe początkowe zużycie łańcucha(proces docierania) albo kasety(zależnie od twardości materiału).

#732 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 lipiec 2011 - 10:04

Czy są tu użytkownicy łańcuchów firmy SRAM? Np. PC-1071 albo PC-1090.
Co o nich sądzicie? Jak wyglądają jakościowo w porównaniu np. do CN-7901?

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#733 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Napisano 29 lipiec 2011 - 14:37

Parę postów wyżej już pisałem, ale że mi się nudzi to napisze jeszcze raz :-D
SRAM PC-1051 wytrzymał 3300km gdzie przy takim samym używaniu ULTEGRA 6700 wytrzymała 1000km więcej. Może PC-1051 jest trochę niższej grupy niż Ultegra ale kosztuje tyle samo. Obecnie mam DA 7901 i może ciut głośniej chodzi niż SRAM ale za to lepiej zmienia się biegi.

u5227y2014v4.gif

#734 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 lipiec 2011 - 17:48

madrej, dzięki!
A stosował ktoś droższe łańcuchy Srama?

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#735 Gosc_alik_*

Gosc_alik_*
  • Gość

Napisano 02 sierpień 2011 - 09:56

Prześledziłem cały wątek i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania:
1. Mam kasete i łańcuch Ultegra CN 6600, czy mam założyć 6700 czy 6701, jaka jest różnica między nimi (już padało takie pytanie, ale pozostało bez odpowiedzi). Korbę mam dwurzedową (compact), ale manetkę trzybiegową. Czy mogę stosować 6700 lub 6701 (do napędów tylko dwurzędowych)?

2. Jako opcję B rozważam Wippermann connexB 10SG 10s lub Wippermann connexB 10S8 10s. Który z nich lepszy? I czy przewyższą wytrzymałością Ultegrę?

3. Mój łańcuch CN 6600 ma lekko ponad 1000 km. Nie wiem ile jeszcze wytrzyma, ale do 2000 km raczej nie mam się co obawiać?

4. Mam w domu spinkę SRAM srebrną 10s. Czy ona jest jednorazu naprawdę czy tylko z nazwy? W MTB uzywam złotej spinki SRAM 9s i jednorazowa to ona tylko z nazwy jest :)
Oczywiście chodzi mi o ściąganie i zakładanie cały czas jednego łańcucha.

5. Niech mi ktoś wytłumaczy w końcu jak mierzyć ten łańuch suwmiarką...Czy tak jest poprawnie? http://imageshack.us...ancuchaef8.jpg/
Ma wyjść w nowym 132,2 mm i jeśli osiągnie 133,0 mm to lepiej już wymieniać?
Czy mierzyć inaczej? Metoda ze zdjęcia nie bierze pod uwagę odległości między bolcem a tuleją. Może należy mierzyć od środka bolców?

PS. jak pytam o coś prostego to proszę o zrozumienie, bo jestem początkujący ;)

#736 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 sierpień 2011 - 10:57

Alik, odpowiem na to, co wiem:
2. Zestawienie łańcuchów Connex. - sprawdź sobie. Connex'y SG są pokryte mosiądzem, S8 niklowane. Chcesz mieć żółty łańcuch to zakładaj SG ;-), ja obecnie używam niklowanego. Poprzednio używany stalowy bez powłok (ok. 3 tys km - zużycie poniżej 0,7, miernik nie wchodzi i pewno długo nie wejdzie) różni się (oprócz ceny) tym, że po jeździe na mokrym może wyjść rdza jeśli nie wysuszysz, nie oczyścisz i nie przesmarujesz (norma).
3. Tak, bez problemu powinien dociągnąć do 3k, a nawet i więcej.
4. Spinki SRAM do 9 (8 - srebrna, 9 - złota) włącznie są wielorazowe. 10 jest czarna i z założenia jest jednorazowa, choć gdzieś testowali łańcuchy szosowe accenta ze spinką srama i przepinali ją kilkukrotnie. Co do spinek - IMHO nie ma jak spinki connex link - dostajesz taką razem z łańcuchem, sama kosztuje (10 rzędowy łańcuch) ok. 2 dych. Za to zapięcie, a zwłaszcza rozpięcie to bajka (w porównaniu z innymi spinkami).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#737 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 02 sierpień 2011 - 12:29

Łańcuch ultegry w ciężkich warunkach wytrzymał mi trochę ponad 3kkm, więc spokojnie..

Co do spinki sram czarnej 10s, używam jej dopóki nie zgubię jednej części spinki ;> Spinałem więcej niż 10x i nic niepokojącego się nie działo. Problemem jest rozpięcie w trasie, bo pasowałoby mieć do nich jakieś kombinerki albo szczypce nastawne, ale nie było potrzeby robić tego w trasie.

A może CN-7900? Gdzieś były na necie wersje bez pudełka za 99zł - nie chce mi się szukać.

#738 Gosc_alik_*

Gosc_alik_*
  • Gość

Napisano 02 sierpień 2011 - 14:06

Szukam i szukam...Zrobiłbyś dobry uczynek, bo ja nie widzę DA na necie w takiej cenie...

#739 Gosc_alik_*

Gosc_alik_*
  • Gość

Napisano 03 sierpień 2011 - 10:07

Prozor, rzeczywiście ta moja spinka to nie SRAM, coś mi się przywidziało. Na woreczku widnieje VELO. Connex przy podobnej wytrzymałości do Ultegry (ok. 3 tys. km) jest zdecydowanie droższy niestety...poszukam po sklepach stacjonarnych, kupię co będzie Ultegra, Connex, DA.

Teraz pytanie do wszystkich. Z tego co wyczytałem w opisach (sklepowych, producenta itd.), to:
CN 6600 do korb 2 rz i 3 rz, niekierunkowy.
CN 6700 do korb 2 rz, kierunkowy (powinien chyba dobrze pracować na każdej kasecie Shimano? Ja mam jakąs Ultegrę podejrzewam, że CS-6600)
CN 6701 do korb 2 rz, kierunkowy, tylko do mechanizmów korbowych Shimano FC 6700 i FC 6750. Jakkolwiek ja mam FSA, więc odpada.

Dobrze rozumuję?

#740 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 sierpień 2011 - 10:19

alik, wątpię, żeby łańcuch CN-6701 nie pasował do każdej dwurzędowej korby... To po prostu poprawiona wersja CN-6700. Gdzie to wyczytałeś?
Jednym z łańcuchów, jaki mam, jest CN-7901, a korba najzwyklejsza FSA. I śmiga bez zarzutu.

Dodaj odpowiedź