Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)
Napisano 11 maj 2011 - 18:32
Napisano 11 maj 2011 - 21:05
Dobra, jak poprzedni lancuch mial odpowiednia dlugosc, zla, latwo sie domyslec... jezeli nie.
Wydaje mi sie, ze optymalna metoda jest, jak to mowia miejscowi "as short as possible without side effects" ;-)
Czyli na metode sheldon'a brown'a.
Napisano 12 maj 2011 - 08:11
Napisano 12 maj 2011 - 11:00
Tak więc ujme mu 6 ogniw i zobaczymy jak będzie pracował choć zauważyłem teraz iż przy ustawionej przesytuce na wysokie zębatki wchodzi płynnie natomiast gorzej w dól tak jakby najpierw unosił się a potem schodził na niższa.Czy to również może być przyczyna za długiego łańcucha?maszmol, zazwyczaj stosuje się łańcuch na długości 108 ogniw. Wrzuć łańcuch na duże koronki i wózek ma być mocno, ale nie przesadnie napięty.
Napisano 15 czerwiec 2011 - 21:24
Jeśli wszystko masz dobrze dobrane, tzn. jeśli przerzutka tylna ma odpowiednią pojemność do twoich trybów, to obydwie metody podane w linku są dobre i gwarantują, że nic się nie wyprostuje i nie zablokuje.Więc temat niby prosty a jednak nie.Założyłem nowy łańcuch fakt ma 114 ogniw a nie jak napisałem 142,mój błąd.W starym nie liczyłem więc pytam a według ustawień obrazowych na forum to czy długość wózka rodzaj osprzetu i sama ilość przełożeń ma jakieś znaczenie jeżeli rodzaj roweru tak?!Jest jakiś prosty na to sposób?
Sam skracam łańcuch do momentu, gdy przy założeniu na najmniejsze zębatki z przodu i z tyłu, dolna część łańcucha nie trze o wózek przerzutki od dołu.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 16 czerwiec 2011 - 22:42
Jak porównywałem ze swoim starym to widziałem ,że był o kilka milimetrów dłuższy , a te wszystkie karteczki z pudełka wypierdzieliłem i nie wiem ile on ma.
Chciałem sobie zmierzyć rozciągnięcie po ponad 1000km....