Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)
Napisano 10 lipiec 2013 - 12:16
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 10 lipiec 2013 - 13:06
Moje Connexy jeszcze tego efektu nie mają, ale są dość młode, wszystko przed nimi.
Poskładaj łańcuch, załóż, nasmaruj i jeździj. Nic się nie stało.
#884 Gosc_marvelo_*
Napisano 10 lipiec 2013 - 22:00
P.S. UG51 szybko się zużywa, bardziej opłacalnym wyborem jest HG50 ( http://bajkszop.com/...niw-p-8200.html ).
Napisano 10 lipiec 2013 - 22:06
Pozdr.
Tomek
Napisano 10 lipiec 2013 - 22:14
Przy wymianie napędu kupuję zawsze kasetę i dwa łańcuchy. Łańcuchy zmieniam średnio co 800km może.
Jeśli przeskakuje łańcuch na kasecie, to już jest za późno na jego zmianę. Należy zadbać wcześniej, by do przeskakiwania nie dopuścić.
W MTB przed trzema laty zrobiłem na łańcuchu 2000km, nikt nie podjąłby się wymiany samego łańcucha, wszyscy mi to odradzali, że się nie przyjmie, że już jest za późno. Poszedłem jednak "pod prąd" i dokonałem wymiany. Łańcuch spokojnie się przyjął i zrobiłem jeszcze na komplecie kaseta + dwa łańcuchy 16 000km.
Każdy jeździ inaczej, każdy przypadek wyciągniętego łańcucha jest inny. Jeśli możesz sobie na to teraz pozwolić, nie odkładaj na później - kupuj łańcuch i od razu zmień. Wg mnie na 95% się przyjmie, ale każdy kolejny kilometr będzie zmniejszał to prawdopodobieństwo.
Napisano 10 lipiec 2013 - 23:09
Ilość przejechanych km na danym łańcuchu moze być bardzo różna. Np. u mnie w rowerze trekingowym, który nie stroni od lasu i błota, już po 800 km zużycie na tanim łańcuchu CN-HG40 osiągnęło 0,75%. Tyle że akurat w przypadku tego roweru nie dbam zbytnio o czystość, szmata i smarowanie zielonym Finish Line musi wystarczyć - jest cicho :-D
W szosie natomiast CN-7901 (na zmianę z dwoma innymi łańcuchami) przejechał ponad 4k km i nie widać żadnego wydłużenia.
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Napisano 11 lipiec 2013 - 00:10
I tak można w nieskończonośćP.S. UG51 szybko się zużywa, bardziej opłacalnym wyborem jest HG50 ( http://bajkszop.com/...niw-p-8200.html ).
UG51 17zł
HG50 35zł
HG53 50zł (9s)
itd
W moim wypadku 1 tani łańcuch który po sezonie ląduje na złomowisku (wiadomo trzeba o niego trochę dbać by przeżył sezon rekreacyjnej jazdy na szosie).
Zużyje się kaseta? (HG20) no problem 35zł na sezon też nie jest wielką kwotą.
Dzieki Panowie za opinie na ten temat, śmigam dalej ;-)
Nie liczy się sprzęt tylko serce.
Napisano 11 lipiec 2013 - 06:17
Lepsza wiadomość jest taka, że tak długo jak łańcuch jest świeży (czytaj: nie przekracza ok. 0,75% wydłużenia i jego ogniwa "trafiają" dokładnie w zęby na kasecie) i bardzo sumiennie wymieniany po stwierdzeniu wydłużenia, kaseta jest niemal wieczna. W swojej szosówce łańcuch wymieniam po przekroczeniu 0,75% wydłużenia i w ten sposób z kasety OG-1070 wyciągnąłem już jakieś 8-10 tys. km przebiegu przy generalnie niezłej pogodzie i kręceniu na wysokiej kadencji. Nawet nie rozważam jeszcze jej wymiany :-)
Po trzecie: jeżeli szkoda komuś pieniędzy na przymiar (który kosztuje kilkanaście złotych), zawsze móże skorzystać z suwmiarki (mierzysz odległość pomiędzy kolejnymi 11 rolkami łańcucha: w nowym łańcuchu wynosi ona ok. 132,2 mm, wymiany dokonujesz przy ok. 133 mm, max 133,3 mm) lub posiadać w zapasie zawsze jeden nieużywany łańcuch, a drugi mierzyć względem niego (1% wydłużenia jest wtedy, kiedy 100 ogniw badanego łańcucha ma taką długość, jak 101 ogniw nowego łańcucha). Proste, skuteczne, bardzo opłacalne.
Napisano 11 lipiec 2013 - 06:44
Moim zdaniem nie warto oszczędzać na maksa. HG50 to u mnie minimum. Raz kupiłem łańcuch Taya i to był ostatni raz. Szybko się wytarł, może to była wina częstej jazdy w deszczu... Ale dodatkowo pojawiły się wygięcia, których nie miałem nawet na kończącym się HG50, a nawet dawno temu na zaniedbanym i źle smarowanym UG51.
Co do smarowania, to też z tym uważać - spotkałem się z opinią, że wychwalany Rohloff przyspiesza zużycie, to się wydaje logiczne, bo długo zalega wewnątrz łańcucha i ma sporo czasu na zebranie dużej ilości kurzu, brudu, dobrego pyłu i zrobienie z tego pasty ściernej.
A jak ktoś chce mieć na długo niedrogi łańcuch np. taki HG50 to po prostu go często szejkować i smarować. Co 400 km tak robiłem i powiem szczerze, że póki byłem w tym systematyczny to zużycie mierzone na boku łańcucha (czyli wytarcie samych sworzni) było znikome, nawet po 1500 km.
I to jest klucz. Jak się w porę zmienia łańcuch, a nie kiedy już "rzęzi" napęd to i zębatki korby i kaseta pożyją długo, o ile są co najmniej niezłej jakości.Lepsza wiadomość jest taka, że tak długo jak łańcuch jest świeży (czytaj: nie przekracza ok. 0,75% wydłużenia i jego ogniwa "trafiają" dokładnie w zęby na kasecie) i bardzo sumiennie wymieniany po stwierdzeniu wydłużenia, kaseta jest niemal wieczna. W swojej szosówce łańcuch wymieniam po przekroczeniu 0,75% wydłużenia i w ten sposób z kasety OG-1070 wyciągnąłem już jakieś 8-10 tys. km przebiegu przy generalnie niezłej pogodzie i kręceniu na wysokiej kadencji. Nawet nie rozważam jeszcze jej wymiany :-)
No, co do tych pomiarów to są dwie metody - Twoja wraz z wieloma innymi osobami, jak też niektórzy uznają wyżej przeze mnie wspomniany pomiar samego zużycia na sworzniach. Osobiście uważam obie metody za miarodajne, choć na rolkach nieco szybciej zużycie postępuje.Po trzecie: jeżeli szkoda komuś pieniędzy na przymiar (który kosztuje kilkanaście złotych), zawsze móże skorzystać z suwmiarki (mierzysz odległość pomiędzy kolejnymi 11 rolkami łańcucha: w nowym łańcuchu wynosi ona ok. 132,2 mm, wymiany dokonujesz przy ok. 133 mm, max 133,3 mm) lub posiadać w zapasie zawsze jeden nieużywany łańcuch, a drugi mierzyć względem niego (1% wydłużenia jest wtedy, kiedy 100 ogniw badanego łańcucha ma taką długość, jak 101 ogniw nowego łańcucha). Proste, skuteczne, bardzo opłacalne.
Napisano 11 lipiec 2013 - 09:39
rower mtb >>>
kaseta Shimano HG CS 40,
korba FMC 442,
3 łańcuchy - Sram PC 850,
smarowanie Rohloff,
jazda na trzech łańcuchach,
moja waga 85 kg
warunki jazdy: najczęściej sucho, dużo asfaltów itp., jeżdżono mocno, tereny płasko i lekko pagórkowate.
przebieg >>> 19 964 km.
Napęd oczywiście zużyty, ale nic nie przeskakuje i chyba prędzej z nudów wymienię cały napęd, jak zacznie mi przeskakiwać.
Wymiana łańcucha co ok. 800 km, na najkrótszy z dwóch pozostałych.
Żadnego szejkowania czy moczenia łańcucha ( szkoda czasu na takie zabawy) - szmata do czyszczenia łańcucha i Rohloff.
Mediana
Merida Scultura Disc 6000 - Black Power
Napisano 12 lipiec 2013 - 21:35
Tylko jak szmatą wyczyścisz ogniwo/trzpień łańcucha (środek), ziarenko piasku w ogniwie i łańcuch traci na żywotność, szmatą to jedynie wizualnie wyczyścisz.Żadnego szejkowania czy moczenia łańcucha ( szkoda czasu na takie zabawy) - szmata do czyszczenia łańcucha i Rohloff.
Mediana
Nie liczy się sprzęt tylko serce.
Napisano 12 lipiec 2013 - 23:45
Tylko jak szmatą wyczyścisz ogniwo/trzpień łańcucha (środek), ziarenko piasku w ogniwie i łańcuch traci na żywotność, szmatą to jedynie wizualnie wyczyścisz.Żadnego szejkowania czy moczenia łańcucha ( szkoda czasu na takie zabawy) - szmata do czyszczenia łańcucha i Rohloff.
Mediana
To normalne, ale co mi po szejkowaniu ( szkoda czasu itd...) - ziarenka i tak się zmielą, a nowe wciąż wpadają i wpadają - a napęd wytrzymuje, jak na razie bez problemu prawie 20 000 km - czego chcieć więcej.
Mediana
Merida Scultura Disc 6000 - Black Power
Napisano 13 lipiec 2013 - 07:58
Napisano 13 lipiec 2013 - 08:24
Napisano 13 lipiec 2013 - 15:35
Napisano 26 lipiec 2013 - 14:33
Obecnie jednym z łańcuchów, jakie mam jest właśnie CN-7901 i wyciąga się zdecydowanie najwolniej (w porównaniu do jakiegoś taniego KMC i Sama PC-1071).
Brać kolejny DA czy do już trochę używanej kasety (6,5 kkm) i tarczy (11 kkm) brać jakiś tańszy?
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera