Jump to content

Photo

Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)

1892 replies to this topic

#941 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 March 2014 - 08:13

Za dużo kombinowania jak na mój gust. Korzystając z miarki i po prostu wymieniając łańcuch na czas, spokojnie można zużyć 4 łańcuchy na jednej kasecie. Prostsze, wygodniejsze i bez potrzeby wymiany łancucha co kilka tygodni.

Chyba nigdy nie pojmę zalet tej metody.
  • mapmen likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#942 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 March 2014 - 08:16

No a jak jeszcze założysz że masz min. 2 kpl kół to wymiana kasety będzie razem z rowerem ;-)

#943 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 15 March 2014 - 11:52

W BB numer 1-2 tegorocznym jest test  <długodystansowy?> łańcuchów 10 rzędowych z górnej półki. Łańcuchy KMC i  FSA po chyba 1365 km nadawały się do wyrzucenia. To kompromitacja i dziwię się, że redakcja tego nie skomentowała. Mój łańcuch Tiagra po ponad 3 tys mierzony przymiarem jeszcze się nadaje do jazdy, chociaż to już końcówka. Ale i tak bije na głowę te markowe niby wytwory.  pozdr

#944 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 March 2014 - 12:13

Dystans dystansowi nie równy... Nie wykluczone że KMC wytrzymalby u Ciebie 5k

#945 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 March 2014 - 13:05

Nick- na żywotność wpływa tak wiele czynników, że trudno o bezpośrednie porównanie. Wystarczy, że jeździsz rekreacyjnie (generujesz niewielką moc) i przy dobrej pogodzie, żeby zwiększyć żywotność o min. 100%.

Bez informacji o warunkach, w których przeprowadzono test, sama liczba kilometrów nic nie wnosi.

rowerplus-logo-2.png

#946 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 15 March 2014 - 13:10

Dlaczego tak sądzisz? To nie był test robiony przez zawodowca na wielkim tourze.  pozdr

#947 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 March 2014 - 13:23

Nie powiedziałem, że test prowadził zawodowiec (choć nie możemy wykluczyć, że był to mocny zawodnik ani ze jeździł w złej pogodzie). Mówię jedynie, że brak powtarzalności warunków mocno podważa wiarygodność takiego testu.

rowerplus-logo-2.png

#948 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 15 March 2014 - 13:41

Pewnie masz rację, ale jak dla mnie to i tak porażka.  pozdr

#949 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 March 2014 - 13:45

Jeżeli to nie była jazda po solance, to faktycznie jest to słaby wynik.

rowerplus-logo-2.png

#950 Lukasz Kwiatkowski

Lukasz Kwiatkowski
  • Użytkownik
  • 265 posts
  • SkądKlucze

Posted 15 March 2014 - 13:49

Witam. Muszę wymienić łańcuch, teraz mam 105 ogniw+spinka, napęd kompaktowy, ale z a cholerę nie mogę znaleźć takiego łańcucha. Czy mam po prostu kupić dłuższy i go skrócić (sory, może jestem debilem, ale nie chcę czegoś spaprać)?

#951 dawit

dawit
  • Użytkownik
  • 72 posts
  • Skądstamtąd

Posted 15 March 2014 - 14:03

Tak, wystarczy skrócic.

#952 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1,314 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 15 March 2014 - 18:24

Polecam teraz kupić łańcuchy 3 - będą sobie swobodnie na zmianę np. co 2-3 tyś km wtedy się nie rozciągną za bardzo...  http://szosa.org/top...chy-ultegra105/ :D

pozdro!

#953 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 15 March 2014 - 18:35

Ja na mtb na trzech łańcuchach mam już 21 tys km przejechane i napęd jeszcze działa.

Łańcuchy nigdy nie widziały szejkowana, tylko przetarcie szmatą i Rohloff - szkoda mi czasu zabawy z łańcuchem w czyszczenie - z drugiej strony to ile by mi pochodził więcej napęd, gdybym szejkował/moczył itd z 10% więcej ??  :P

S...

#954 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1,314 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 15 March 2014 - 18:38

Na MTB ! A co dopiero szosa gdzie nie ma takich zabrudzeń i syfu co w lesie.

Dlatego też polecam moje łańcuchy, stan igła, czyszczone na bieżąco i praktycznie nowe! :)

#955 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 15 March 2014 - 18:40

Za dużo kombinowania jak na mój gust. Korzystając z miarki i po prostu wymieniając łańcuch na czas, spokojnie można zużyć 4 łańcuchy na jednej kasecie. Prostsze, wygodniejsze i bez potrzeby wymiany łancucha co kilka tygodni.

Chyba nigdy nie pojmę zalet tej metody.

Istotą jazdy na dwa lub trzy łańcuchy jest wydłużenie czasu użytkowania łańcucha ponad ten krytyczny wymiar, który uznaje się za graniczny przy metodzie nowych łańcuchów (nawet nie wiem ile to jest - 0.75%?, 1%?). 

Chociaż miarka powie "śmietnik", taki łańcuch przecież wciąż nadaje się do napędzania roweru i to jeszcze przez długi czas, oczywiście jeśli będzie rotowany z innym łańcuchem (lub łańcuchami). Będzie całkiem dobrze zmieniał biegi i przenosił siłę napędową. Z technicznego punktu widzenia dopiero skrajne wytarcie sworzni i blaszek łańcucha może zagrażać jego pęknięciem (mam na myśli właśnie pęknięcie, a nie roznitowanie na sworzniu). W skrajnie zużytych łańcuchach potrafią też pękać rolki i wtedy dalsza jazda jest już trudna, choć w sytuacji awaryjnej jeszcze możliwa. 

Ten sposób (dwa, trzy łańcuchy) jest najbardziej opłacalny, gdy mamy niezbyt drogą kasetę, a dosyć drogie łańcuchy i liczymy się z nieco większym zużyciem przednich zębatek lub bierzemy pod uwagę późniejszy zakup całej korby (np. w góralu mam korbę za 60 zł, więc jaki sens ją oszczędzać i marnować pieniądze na nowe łańcuchy za każdym razem).

Jeśli za łańcuch zapłaciłem 50 zł (HG53), to oczekuję od niego w szosówce przynajmniej przebiegu 5000 km, a na CN7701 (100 zł) zamierzam zrobić około 10000 km .

Ale każdy niech sobie sam skalkuluje, co się bardziej opłaca. 

#956 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 15 March 2014 - 18:41

Moje mtb rzadko widzi błoto. :)

Fakt, faktem precyzji w zmianie biegów już nie ma takiej, jak na początku, ale nic nie przeskakuje.

Po każdym takim cyku rower dostaje o klasę wyższy napęd. ;p

W nagrodę. :P

Na szosie też mam 3 łańcuchy tylko przebieg dużo mniejszy.

M...

#957 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 March 2014 - 19:15

Polecam teraz kupić łańcuchy 3 - będą sobie swobodnie na zmianę np. co 2-3 tyś km wtedy się nie rozciągną za bardzo...

W jaki sposób 3 łańcuchy wydłużają się (a nie rozciągają!) wolniej? Tego nikt nigdy nie potrafił wyjaśnić. Przecież kupujesz trzy łańcuchy (mrozisz w ten sposób 3x tyle pieniędzy!), z których każdy zużywa się SZYBCIEJ, a nie wolniej, bo pracuje ze zużytą kasetą!

Istotą jazdy na dwa lub trzy łańcuchy jest wydłużenie czasu użytkowania łańcucha ponad ten krytyczny wymiar, który uznaje się za graniczny przy metodzie nowych łańcuchów (nawet nie wiem ile to jest - 0.75%?, 1%?).

I to jest właśnie esencja problemu z tą metodą - zmiana biegów jest gorsza, kultura pracy napędu jest gorsza, a kaseta po przeżyciu 2-3 łańcuchów trafia na śmietnik, generując dużo większe koszty, o szybszym zużywaniu się tarcz przy korbach nie wspomnę.

Szczerze powiem też, że baaardzo chciałbym zobaczyć pracę CN-7701 po 10 000 km, bo łańcuch zużyty w ten sposób momentalnie zajedzie kasetę - i nikt nie przekona mnie, że przy mocniejszym depnięciu tak skatowany łańcuch nie będzie przeskakiwał przynajmniej na niektórych koronkach (koronki zużywają się przecież nierównomiernie, a przeskakiwanie na świeżych koronkach zaczyna się krótko po przekroczeniu przez łańcuch 1% wydłużenia - więc nikt nie przekona mnie, że tak zajechany napęd pracuje poprawnie).

Dziwnym trafem jeżdżąc "na jeden łańcuch" i sumiennie kontrolując jego stan przejechałem na obecnej na kasecie ok. 10 000 km - i to bez najmniejszych śladów zużycia na koronkach, bo zwyczajnie nie mają się od czego zużyć, kiedy pracują cały czas na świeżym łańcuchu. Przy tym napęd cały czas pracuje perfekcyjnie, więc mimo wszystko mam wrażenie, że to ja oszczędzam.

rowerplus-logo-2.png

#958 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1,314 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 15 March 2014 - 19:34

Mikross to co ile wymieniasz lancuch?

#959 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1,314 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 15 March 2014 - 19:35

I co zmianę wyrzucasz/sprzedajesz i kupujesz nowy ?

#960 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 March 2014 - 19:47

Nie przeliczam nigdy żywotności na kilometry, bo ta liczba zupełnie nic nie wnosi - ale o ile dobrze pamiętam, na obecnej kasecie kończy życie trzeci albo czwarty łańcuch (z czego jednym był SRAM-owski 1031, który zużył się błyskawicznie). "Wiek" kasety w km znam tylko dlatego, że wiem, ile mniej więcej przejechałem od wymiany całego napędu.

Jeżeli chodzi o wymianę: tak, zawsze po zużyciu łańcucha wymieniam go na nowy.

rowerplus-logo-2.png

Reply to this topic