Skocz do zawartości

Zdjęcie

Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)

1892 odpowiedzi w tym temacie

#961 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 15 marzec 2014 - 19:56

mikroos, ile łańcuchów zużyłeś na te 10000 km przebiegu kasety i jakie to były łańcuchy? Jaką masz kasetę (ile kosztowała)  i ile łącznie kosztowały Cię już wyrzucone łańcuchy?

Z łańcuchami jest trochę tak jak z oponami zimowymi do samochodów. Czy zimówkę też wyrzucasz, gdy ma 6 mm bieżnika i 2-3 lata? Eksperci twierdzą, że taka opona ma już dużo gorsze właściwości, zwłaszcza na mokrym i śniegu. Właściwie to należałoby takiej opony po jednym sezonie już nie zakładać (przecież jest , o zgrozo,  UŻYWANA, i to nic, że przez samego siebie).

W ogóle używane samochody to samo zło. Taki 20-latek z przebiegiem 400 000 km (według licznika 150 000) też już powinien wylądować na złomie. Przecież truje środowisko, jest skrajnie niebezpieczny w prowadzeniu (bo wymaga myślenia za kierownicą i znajomości podstawowych praw dynamiki), nie ma 20 poduszek powietrznych, nie ma chroniących w razie dachowania szerokich na 50 cm słupków dachowych (które właśnie zasłoniły całe auto na skrzyżowaniu i do tego dachowania doprowadziły). Ale wciąż takie auto za 5000 zł robi w istocie to samo (czyli wozi kierowcę z punktu A do punktu B) co takie za 50 000 zł czy za 500 000 zł, tylko znacznie taniej. Czy gorzej? To już zależy od oczekiwań użytkownika. 

Dla mnie łańcuch, który nie przeskakuje, zmienia biegi (nawet jeśli o 5 % gorzej) i nieco głośniej chodzi wciąż nadaje się do użytku.   

• kuman7 lubi to

#962 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 15 marzec 2014 - 20:02

Zastanawialem sie jaki to jest mechanizm rotowania kilku tych samych lancuchow.

Zakladajac 3 i zmieniajac je w momencie 0.75mm wydluzenia, kaseta nie powinna wykazywac oznak zuzycia. Czyli zaczynajac serie nr2 lancuchy zaczynaja zjadac kasete, a i przebiegi pomiedzy zmianami beda chyb mniejsze.

Po drugiej serii, kaseta bedzie juz zajechana i jedynym wyjsciem jest kontynuacja kolejnych serii, az do kompletnego zajechania napedu.

Ale przypuszczam, ze w takiej sytuacji kultura pracy napedu juz nie bedzie taka sama jak w serii nr1.

Nigdy nie probowalem takiej metody, bo szkoda mi bylo kaset. Ja tez kiedy przychodzi 0.75mm wymieniam na nowy.

Dzieki temu kaseta z przebiegiem ponad 12k km caly czas wyglada bardzo dobrze i bez zadnego zajakniecia ladnie dziala z nowym lancuchem.

Ps.

Kaseta Red OG i lancuchy KMC 10sl Ti/Yaban 101.

Kaseta to koszt 6 lancuchow. Przy przebiegu ponad 12k km 4.5 lancucha, bo piaty zaczal jezdzic z dwiema kasetami.

• mikroos lubi to

#963 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 15 marzec 2014 - 20:08

A to ponad 0.75 to mniej więcej ile km ?
Dajcie namiar na taki przyrząd do zużycia ?

#964 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 marzec 2014 - 20:15

Eksperci twierdzą, że taka opona ma już dużo gorsze właściwości, zwłaszcza na mokrym i śniegu.

A dyletanci jeżdżą, aż ją zajadą do oplotu, i uparcie twierdzą, że pracuje idealnie. Nota bene przeważnie to ci sami, którzy twierdzą, że prędkość nie zabija, a oni sami są świetnymi kierowcami.

Dajcie namiar na taki przyrząd do zużycia ?

Ot choćby Bike Hand YC-503. Gdybyś chciał, daj znać - akurat zamawiam w poniedziałek i mogę Ci go wysłać za dyszkę z przesyłką, tak po forumowej znajomości ;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#965 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 15 marzec 2014 - 20:23

Ok ! Odblokuj prywatne wiadomości :)

#966 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 marzec 2014 - 20:35

Czy gorzej? To już zależy od oczekiwań użytkownika.

Otóż nie. Gorzej. I to jest fakt - wystarczy zmierzyć choćby drogę hamowania czy efekty uderzenia w ścianę.

Co najwyżej możesz mieć mniejsze wymagania, ale nie zaklinajmy rzeczywistości, że każdy samochód i każdy napęd rowerowy jest tej samej jakości!

rowerplus-logo-2.png

#967 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 15 marzec 2014 - 20:43

A dyletanci jeżdżą, aż ją zajadą do oplotu, i uparcie twierdzą, że pracuje idealnie. Nota bene przeważnie to ci sami, którzy twierdzą, że prędkość nie zabija, a oni sami są świetnymi kierowcami.

Wszystko jest sztuką kompromisu. Naturalną rzeczą jest pogarszanie się właściwości wielu produktów w trakcie zużywania. Ale czy taki łańcuch po przekroczeniu zużycia 0.75% nagle zaczyna przeskakiwać, nie zmieniać biegów i rzęzić? Nie.

A właściwie dlaczego nie zakładać nowego już przy zużyciu 0.5 %? Albo 0.25 %? 

#968 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 15 marzec 2014 - 21:42

Ja też zmieniam łańcuch wg wskazania przyrządu, ale stosuję też inny myk. Ponieważ jestem leniwy :oops:  złożyłem 3 koła z kasetami i to je zmieniam co jakiś czas. Niespecjalnie przestrzegam jakiegoś harmonogramu, ale kasety wytrzymują naprawdę sporo.  pozdr

#969 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 15 marzec 2014 - 21:45

Na prawdę sporo.....to znaczy ile ?

#970 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 marzec 2014 - 21:45

A właściwie dlaczego nie zakładać nowego już przy zużyciu 0.5 %? Albo 0.25 %?

Bo 0,25% łańcuchy Shimano mają w momencie wyjęcia z pudełka :P To tak w ramach ciekawostki. Shimano zwykle ok. 0,25%, SRAM-y zwykle ok. 0,2% - i tylko Campa ma okrągłe zero.

A bardziej na serio: bo przy 0,25% kaseta się nie zużywa. Przy 0,75% jest ostatni dzwonek, a powyżej procenta szybkość zużywania się kasety błyskawicznie wzrasta. Trzymając się zawsze poniżej procenta masz pewność, że - tak jak ja czy chris - kasetę zmienisz prędzej z nudów niż dlatego, że naprawdę potrzebujesz. I to jest oszczędność - a nie godzenie się na to, że będziesz jeździł na coraz bardziej zajechanej kasecie, mówiąc sobie, że wszystko jest w świetnym stanie.

rowerplus-logo-2.png

#971 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 15 marzec 2014 - 21:54

Czy przyrzad musi wejsc do konca na 0.75 czy jakos inaczej?

#972 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 marzec 2014 - 21:56

Na pewno są jakieś drobne odchylenia, ale ja wymieniam zwykle po tym, jak w pozycji "0,75%" wchodzi bez dociskania na siłę, tzn. sam się zapada pod własnym ciężarem.

rowerplus-logo-2.png

#973 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 15 marzec 2014 - 22:14

Ok,ale wchodzi do konca ta koncowka czy powiedzmy pół?

#974 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 marzec 2014 - 22:19

Cała. Czekam z wymianą do momentu, kiedy przymiar na całej długości styka się z łańcuchem przy ustawieniu na 0,75%.

rowerplus-logo-2.png

#975 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 15 marzec 2014 - 22:24

Stosujac przyrzad, warto sprawdzic lancuch w kilku miejscach i usrednic wynik ;)

• Radello lubi to

#976 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 15 marzec 2014 - 22:31

Nigdy tego nie liczyłem dokładnie, ale na szosówce robię ok 7 tys rocznie i tyle wytrzymuje jedna kaseta. Mniej więcej, 3 kasety - 3 lata.  pozdr

#977 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 15 marzec 2014 - 22:32

Bo 0,25% łańcuchy Shimano mają w momencie wyjęcia z pudełka :P To tak w ramach ciekawostki. Shimano zwykle ok. 0,25%, SRAM-y zwykle ok. 0,2% - i tylko Campa ma okrągłe zero.

A bardziej na serio: bo przy 0,25% kaseta się nie zużywa. Przy 0,75% jest ostatni dzwonek, a powyżej procenta szybkość zużywania się kasety błyskawicznie wzrasta. Trzymając się zawsze poniżej procenta masz pewność, że - tak jak ja czy chris - kasetę zmienisz prędzej z nudów niż dlatego, że naprawdę potrzebujesz. I to jest oszczędność - a nie godzenie się na to, że będziesz jeździł na coraz bardziej zajechanej kasecie, mówiąc sobie, że wszystko jest w świetnym stanie.

Nie zgodzę się z tym, że kaseta przy współpracy z łańcuchem przy 0.25% się nie zużywa. Zużywa się stale, nawet z nowiutkim łańcuchem. 

Nie bardzo widzę też sens oszczędzania jednego z elementów układu przeniesienia napędu za cenę wyrzucania sprawnych łańcuchów kosztujących często więcej niż kaseta (zwłaszcza w napędach na 7 czy 8 biegów (one wciąż istnieją)). Osobiście nigdy nie zaobserwowałem skakania łańcucha (nawet takiego o zużyciu ponad 1%) na mocno zużytej kasecie, gdzie niektóre zębatki miały już igiełki zamiast zębów. Co najwyżej głośniejszą pracę.  

#978 nikodem

nikodem
  • Użytkownik
  • 206 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 marzec 2014 - 22:33

Przyznam się, że zawszę mnie zadziwia to jak ludzie mają cierpliwość zmieniania łańcuchów co 500km lub 1000km. Przecież to 1000km to dla bardziej ambitnego kolarza kilka dni jazdy. 

Przyznam się, że w zeszłym roku przejechałem grubo ponad 14tyś km. Rozłożyło się to pewnie na 12tyś km na szosie. Łańcuch wymieniłem raz. Używałem kilku kaset z tył może to trochę go ratowało. Po wymianie czyli gdzieś w okolicach 6tyś nowy łańcuch przyjął się u mnie bez najmniejszego "ale". Nawet świeżo po wymianie próbowałem go ekstremalnie katować, tj. zmiana biegów pod obciążeniem nic klik manetką, charakterystyczny strzał i zero przeskakiwania, ocierania itp.
Wszystko to na ultegrze 6700 (cały napęd w jednej grupie)
Z dziwnych obserwacji jednak wyszło, że kumpel który przejechał mniej więcej tyle samo co ja na dokładnie takim samym osprzęcie tyle, że nie dba o rower, smaruje tak, że łańcuch po 10km jest "czorny" i lubi sobie pomykać siłowo, a siły mu nie brakuje miał już duży problem z przyjęciem następnego łańcucha. Kilka treningów mu się wszystko układało.

Myślę więc, że dobrym traktowaniem można znacząco przedłużyć żywotność napędu. Czasem więc warto poświęcić więcej niż 30sek na smarowanie. :)

#979 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 15 marzec 2014 - 22:39

Szczegolnie w koncowce od 1:30min.

#980 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 15 marzec 2014 - 23:25

Szczerze powiem też, że baaardzo chciałbym zobaczyć pracę CN-7701 po 10 000 km, bo łańcuch zużyty w ten sposób momentalnie zajedzie kasetę - i nikt nie przekona mnie, że przy mocniejszym depnięciu tak skatowany łańcuch nie będzie przeskakiwał przynajmniej na niektórych koronkach (koronki zużywają się przecież nierównomiernie, a przeskakiwanie na świeżych koronkach zaczyna się krótko po przekroczeniu przez łańcuch 1% wydłużenia - więc nikt nie przekona mnie, że tak zajechany napęd pracuje poprawnie).

Na razie na CN7701 mam zrobione 4600 km, więc jeszcze trochę to potrwa, ale nie omieszkam poinformować o wynikach. 

Dodaj odpowiedź