Tej samej grupy co napęd. Droższy i lżejszy, jako pojedynczy element całego napędu, nie da dużego zysku na wadze roweru, a koszt będzie dużo większy.
Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)
Napisano 10 lipiec 2014 - 08:38
A jak z wytrzymałoscią? 105 vs ultegra?
Nie odczujesz różnicy , łańcuch 105 jest równie efektywny i trwały - u mnie zużywają się bez zauważalnych różnic pomiędzy ultegrą a 105
#1026 Gosc_marvelo_*
Napisano 10 lipiec 2014 - 13:36
Z moich obserwacji łańcuchów Shimano wynika, że najlepszą ofertę pod względem stosunku trwałości do ceny stanowią łańcuchy ze środka oferty.
Nie miałem wprawdzie do czynienia z łańcuchami na 10 biegów, ale np. HG 40 jest tylko minimalnie lepszy od UG51, natomiast HG50 bije je na głowę. W łańcuchach na 9 biegów HG53 jako podstawowy jest już całkiem niezły. CN7701 jest trochę lepszy, ale chyba nie usprawiedliwia aż dwukrotnej różnicy w cenie. Pewnie HG73 byłby optymalny.
Powiem szczerze, że w kulturze zmiany biegów ja różnic specjalnych nie dostrzegam.
Oczekiwanie różnic wagowych w łańcuchach Shimano w zależności od grupy jest z góry skazane na niepowodzenie - po prostu ich nie ma. CN7701 waży dokładnie tyle samo, co HG53, a HG40 tyle co HG50.
#1028 Gosc_marvelo_*
Napisano 10 lipiec 2014 - 16:24
Odległość między sworzniami łańcucha rowerowego to 1/2 cala (12.7 mm). Jeśli mierzysz pomiędzy jedenastoma sworzniami, to mierzysz 10 ogniw, więc powinno wyjść: 10 x 12.7 mm = 127 mm. Może zmierzyłeś jedenaście ogniw : 11 x 12.7 = 139.7 mm?
Nie jest możliwe, by na dziesięciu ogniwach było aż 12.75 mm wydłużenia.
Napisano 11 lipiec 2014 - 09:35
wydaje mi sie to niemozliwe albo masz pary w nogach tyle co torowiec,ja tez mam veloce i jakies 15tys km zrobione i jeszcze mi pomiar na 1 nie wpada.Testowo wlozylem do tej kasety nowy lancuch i jeszcze przyjmuje wiec dalej katuje moje veloce
Jeździsz tylko delikatnie na trenażerze? Jaki bym łańcuch nie założył (czy to Dura Ace, czy Veloce) więcej jak 5 tys. do ustawowego zużycia nie pociągną.
#1033 Gosc_amrek1_*
Napisano 12 lipiec 2014 - 22:38
Witam,
Jeżdżę na trzyrzędowej tiagrze - czy taki łańcuch będzie dobry ?
http://www.bikestacj...1-116ogniw.html
Pytam bo fabrycznie mam założony łańcuch CN-5600 ,116 ogniw.
Szukam na internecie i wszędzie odpowiadają żę brak towaru. Czy shimano zastąpiło ten model ?
Napisano 13 lipiec 2014 - 06:39
CN-5600, to 10-cio rzędowy łańcuch z grupy 105. Jeśli nie ma go w sprzedaży, możesz założyć inny, Shimano, SRAM, byle był pod napęd 10s. Np. ten, z grupy Tiagra http://allegro.pl/Sh...&ars_rule_id=91
Napisano 13 lipiec 2014 - 08:06
W zasadzie możesz założyć dowolny łańcuch 10-rzędowy, tak jak sugeruje @Ultek. Możesz też (co ja osobiście bym sugerował) założyć starszy łańcuch Ultegra CN-6600, który ciągle jest dostępny, jest w pełni kompatybilny z korbami 3-rzędowymi i nie powinno być problemów z jego sprowadzeniem.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 26 lipiec 2014 - 09:12
W związku z tym mam pytania.
1. Wielu z was jeździ na zmianę na dwóch łańcuchach. Czy w moim przypadku ma to sens, czy trzeba było myśleć o tym od razu ? Raczej nie chciałbym kupować teraz nowej kasety.
2. Aktualnie mam łańcuch cn 5701 - czy powinienem kupić taki sam ? Czy może CN 4601 też wystarczy ?
Napisano 26 lipiec 2014 - 14:57
W każdym przypadku - drogi, czy tani napęd, wymiana łańcucha ma sens. Naciągnięty, inaczej pracuje na koronkach i szlifuje je pod własny profil. Jeśli założysz nowy, nie będzie już pasował do zdeformowanych zębów i może przeskakiwać. Wówczas trzeba wyrzucić i kasetę, i korbę. Jeśli w porę zapniesz świeżą kietę, gdy zębatki są jeszcze dobre, przedłużysz żywotność napędu, bo powracasz niejako do stanu początkowego. 2,5 tys. km, to najwyższy czas na podmianę, a nawet deczko przeciągnięty. Nie wiem jak twarda jest grupa 105, przekonasz się, jak będzie pracował nowy. Jestem zwolennikiem używania jednego typu łańcuchów, ze względu na ich jednakową twardość. Takie będą w równym stopniu się degradować, a co za tym idzie, w takim samym tempie, frezować zęby.
Napisano 26 lipiec 2014 - 18:57
Czyli, jak rozumiem zmieniac czesto lancuchy po 35 euro zeby oszcfzedzic kasete za 40 euro.... well, to ja jak sie oba zniszcza kupie nowe -" przyjma sie " na 100%
Ma to sens jak masz kasete Dura Ace, Red ale naczej ? nie widze $ uzasadnienia. Chyba ze cos pomijam, a nie wiem ?
psy szczekaja, a karawana jedzie dalej.
porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos.